Варна започна да плаща цената на "спасителната" сделка за стадион "Спартак"

Докато чакаше ремонта, обещан от премиера Борисов, стадион "Спартак" във Варна се оказа без част от трибените си, тъй като през тях мина новостроящ се булевард.

© Камара на орхитектите в България

Докато чакаше ремонта, обещан от премиера Борисов, стадион "Спартак" във Варна се оказа без част от трибените си, тъй като през тях мина новостроящ се булевард.Община Варна започва да изплаща задълженията, които пое след като подели "по братски" с бившите си съдружници компанията "Спортен комплекс Спартак". Това решиха членовете на Постоянната комисия "Собственост и стопанство" в местния общински съвет. За сега с 25 хил. лв. местната администрация трябва да погаси неизплатени задължения към контрагенти, за работни заплати към персонала и задължителни осигурителни вноски, които пое след


раздялата със съдружника си "Инжстрой холдинг".


В дружеството "Спортен комплекс Спартак", основано през 2006 г. администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов беше апортирала едноименния стадион, две сгради и още няколко спортни съоръжения, както и строителни терени с обща площ близо 15 дка в жилищните райони на града. Всичко това бе оценено на 3.2 млн. лв. при многократно по-високи пазарни цени. Така общината влезе в компанията с миноритарен дял от 34%. Останалите 66% срещу обявена парична вноска от 6 млн. лв. получи Иван Славков, зет на бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме.
Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов и бившият собственик на "Барет ауто" Иван Славков. Малко след това ръкостискане Славков беше арестуван по обвинение в сводничество, пране на пари и др.

© Str

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов и бившият собственик на "Барет ауто" Иван Славков. Малко след това ръкостискане Славков беше арестуван по обвинение в сводничество, пране на пари и др.


По-късно собствеността на Славков премина във владение на "Инжстрой холдинг" и нейната "Стили роуд", които също като предшественика си нямаха никакъв интерес към развитие на спортните съоръжения и занемариха стадиона. В края на миналата година това стана причина за


серия от зрелищни протести,


организирани от фенклуба на футболния клуб "Спартак Варна". Поради неспособността на сегашната общинска администрация да се справи с проблема те завършиха със среща в кабинета на премиера Бойка Борисов. Скоро след това започна и процедурата по излизането на общината от съдружието с "Инжстрой холдинг".


За целта на раздялата


администрацията регистрира ново дружество - "Стадион Спартак". През него тя стана едноличен собственик на съсипана спортна база, няколко игрища, тенис кортове и паркинг, които, за да бъдат използвани отново, се нуждаят от солидни инвестиции. Заедно с това общината получи и задължения за близо 113 хил. лв., а вземанията, които сама трябва да си събере, са 104 хил. лв.


"Спортен комплекс Спартак" остана собственост на "Инжстрой холдинг", която запази и по-апетитната част от активите му -


седем строителни парцела в гъсто населени райони,


като два от тях са в центъра на Варна. Сред тях са терен от 5.8 дка, разделен на пет по-малки, предназначени за високоетажно строителство. Друг от строителните парцели, апортирани в "Спортен комплекс Спартак" през 2006 г. е описан в активите му с площ от 2233 кв. м. Необяснимо как, в предложението за прехвърляне в новото едноименно дружество, което трябва да стане еднолична собственост на "Инжстрой холдинг", той е набъбнал до 2587 кв. м.


Състоянието на стадион "Спартак", в което Община Варна го наследи след раздялата си с "Инжстрой холдинг"

© Дневник

Състоянието на стадион "Спартак", в което Община Варна го наследи след раздялата си с "Инжстрой холдинг"


В същото време според решението, гласувано вчера от общинската комисия "Собственост и стопанство" уставният капитал на "Стадион Спартак", собственост на местната администрация, трябва да бъде увеличен с 25 хил. лв., които да отидат за погасяване на част от задълженията които тя трябва да поеме след раздялата си с "Инжстрой холдинг".


Това дружество, както и свързани с него компании са сред


редовните печеливши


във всички общински търгове за пътно и инфраструктурно строителство във Варна. Управител на холдинга е Пламен Стелиянов. Компанията участва като собственик в още 16 дружества, сред които със 100% от капитала и в "Стили роуд" ЕООД. През това дружество холдингът участва в 29 консорциума за пътно строителство и поддържане в цялата страна.


След срещата в кабинета си с феновете на "Спартак Варна" през есента на м.г. премиерът Борисов разпореди на Министерството на младежта и спорта да отпусне от бюджета си 1 млн. лв. за възстановяването на тревната площ на стадион "Спартак". Борисов нареди също ремонтът да приключи до 28 август, когато трябваше да се чества 100 години от основаването на футболния клуб, но това така и не се случи. За сметка на това Общинският съвет във Варна отпусна на феновете му


100 хил. лв., за да отпразнуват юбилея.


Друг по-важен срок обаче е есента на 2019 г., когато трябва да се проведат поредните избори за местна власт. До тогава всички, от които ГЕРБ вероятно ще очаква подкрепа, ще са получили онова, което са поискали. "Инжстрой холдинг" и бизнес интересите зад тях - терени за жилищно строителство с висока стойност. Футболните фенове - трибуни за емоциите си далече от сградата на кметството. А гражданите на Варна - илюзията, че с общи усилия правителството и местната власт решават проблемите на града.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Мотане, мотане, МОТАНЕ. За да се откраднат едни земи накрая.

  В тая "държава" без публични линчове НИЩО няма да се оправи.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Ама дупката 42 млн. дръжавни пари.
  Кога требе да се дава на частници от общата баница, веднага излизат едни уникални оценители.

  ОСТАВКА

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Поредната доза стабилност, за жителите на Варна...! Пожелаха си я и я получиха. :)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  поредната липса на реакция от "държавата" при явни и брутални престъпления.

 5. 5 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Този стадион е винаги пълен до козирката, даже и правостоящи има. Затова отнемането на тези 100-на места е в оргомен ущърб както за стадиона, така и за отбора.

 6. 6 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Булеварда минава през трибуните на стадиона.
  Вече не знам какво да мисля.
  Все пак оценявам усилията на проектанта, трасето да не пресича футболното игрище.
  Това би затруднило изключително много както провеждането на футболната среща, така и самия трафик по булеварда.
  Що се отнася до конфликта между зрители и минувачи, мисля че проблема може да бъде решен чрез поставяне на светофарна уредба.
  При зелена светлина феновете си гледат спокойно мача. Светне ли жълто - опразват седалките, освобождават трасето и съответно преминава пешеходния поток от булеварда.

  Не ща да влизам у затвора!
 7. 7 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Прокуратурата, къде сте, пак ли удобно спите?

  А кмета на Варна, г-н Иван Николаевич Портных (родното име на кмета на Варна, според Уикипедия https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Иван_Портних ) какво ще каже по въпроса?

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До тогава всички, от които ГЕРБ вероятно ще очаква подкрепа, ще са получили онова, което са поискали. "Инжстрой холдинг" и бизнес интересите зад тях - терени за жилищно строителство с висока стойност. Футболните фенове – трибуни за емоциите си далече от сградата на кметството. А гражданите на Варна – илюзията, че с общи усилия правителството и местната власт решават проблемите на града.

  А прокуратурата кога ще получи всички действащи и бездействащи длъжностни лица и задници?

 9. 9 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На едно място в текста авторът е объркал стадионите.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Във Варна много отдавна здраво СМЪРДИ!!!!!

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Весело

  Този стадион е винаги пълен до козирката, даже и правостоящи има. Затова отнемането на тези 100-на места е в оргомен ущърб както за стадиона, така и за отбора.
  —цитат от коментар 5 на dma12587967


  Да ги добавят тези места от другата страна.
  Така стадионът ще се превърне в уникално за света строително решение и ще бъде посещаван от туристи!
  От всекъде келепир брат ми!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "А гражданите на Варна – илюзията, че с общи усилия правителството и местната власт решават проблемите на града."

  А тук битува илюзията, че сплюене ще свалите процента на ГЕРБ.

 13. 13 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ставате смешни с тези "места от трибуната". Това са места зад вратата и никой никога не седи там. Освен това както се вижда отнетите седалки се използват за тротоар, а не за платното на булеварда. Варна има няколко игрища, които са напълно достатъчни за селските отборчета, фигуриращи в града и отмиращите им шепа фенове. Строи се и нов стадион, напълно излишен между другото.

 14. 14 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Евала, толкова пари наляти във Варна и пак нищо не става...в Бургас поне се вижда напредък...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#6] от "SF":

  Ти знаеш ли къде е Варна?

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#11] от "Храбър":

  А ти изобщо имаш ли си хабер къде е стадион ''Спартак"???

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Мнооо яко изказване - Варна си е добре, и без платената ви пропаганда,,,,и м/у другото - на вниманието на Спас Спасов и групата на Радановите фенове - ОС Варна бъка все още от членове на Реформатортския ви блок !
  И те си блажат от цената на "спасителната" сделка за стадион "Спартак"!!!!!!!11

  [email protected]
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Разграбването на държавата е процес перпетуум мобиле. По ресторантите около жълтите павета е преценено, че "Варненските пеераси не кихат достатъчно ън бато си к*ро ън шмайзеро" и набързо ги уредиха с няколко дупки.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Ограбените пари ще бъдат вкарани в придобиване на телевизии и вестници, откъдето ще продължат да "кендзаме у на раята модзъко"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 20. 20 Профил на Boyan Obreshkov
  Boyan Obreshkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "shisharko":

  Благодаря за инфото. Това обяснява много неща.

 21. 21 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#6] от "SF":Ти знаеш ли къде е Варна?
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Вече не.
  От двайсетина години насам Варна я няма.
  Нямам представа, къде я запратиха, но това тук не е същото.
  А иначе, щом те интересува, живея на лятно Тракия и работя във Виница.
  Сам можеш да прецениш, колко пъти на ден минавам покрай "Спартак"

  Не ща да влизам у затвора!
 22. 22 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  сериозно - как може да има нормални хора да оправдават подобни нагли кражби

  и как може да има хора които гласуват за тия

  матрЯла ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 23. 23 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Във Варна много отдавна здраво СМЪРДИ!!!!!
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  то само във Варна да беше ......

  то цялата псевдо-държава смърди

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 24. 24 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Ставате смешни с тези "места от трибуната". Това са места зад вратата и никой никога не седи там. Освен това както се вижда отнетите седалки се използват за тротоар, а не за платното на булеварда. Варна има няколко игрища, които са напълно достатъчни за селските отборчета, фигуриращи в града и отмиращите им шепа фенове. Строи се и нов стадион, напълно излишен между другото.
  —цитат от коментар 13 на Oggie Petkov


  то сигурно и у вас в коридора никой не седи, що не го направиш пешеходна зона за съседите ?

  кой стадион се строи точно - тоя дето за 30 години едвам едно стълбище са направили? чудно "строителство"

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1056 Весело

  Да ги добавят тези места от другата страна.
  Така стадионът ще се превърне в уникално за света строително решение и ще бъде посещаван от туристи!
  От всекъде келепир брат ми!
  —цитат от коментар 11 на Храбър

  Няма да е уникално, ще се получи българска "Ла Бомбонера". Но пак ще е интересно, а Спартак може да се преименуват на "Спартак Хуниорс".

 26. 26 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Краденето във Варна може да бъде изучавано в икономическите университети.
  Края на статията казва всичко, всъщност кога града ще бъде преименуван на ТИМ Сити?

 27. 27 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Варна беше един красив и чист морски град.
  Днес е клоака, пълна с мутри, мафиоти, руски ушанки и техните кифли, любовници и певачки.
  Всичко трябва да се осе*ре, разбие, развали и разграби, за да прилича на кочините от родните места на управниците ни. Най-важното е да има непрестанно нещо за крадене.
  А матрЯла да духа супата!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  (Саркастично)Кражбата на пари е естествена нужда за тези хора :)
  или болестно инвалидизирано до живот състояните.
  Затова да се отнасяме с разбиране към инвалидите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#26] от "nwj49315903":


  До коментар [#27] от "Gai-jin":

  Поредните черногледи, без смисъл и написани с много злоба коментари за морската ни столица! Ако наистина вярвате в небивалиците, които пишете заслужавате съжаление и не сте оригинални.

 30. 30 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  ама какви усмивки само, особено специфични на двамата вляво

 31. 31 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 877 Неутрално
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  На Гергов за една дупка дадоха 43 млн, тука за 15 дка 2 млн.

 33. 33 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "SF":

  Колега ,представете си и хипотезата с регулировчик, ако спре тока, за светофара и възможният ,или по скоро неизбежен конфликт между него регулировчика и съдията, три в едно ; Мач ,цирк и театър , непостижимо .

 34. 34 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Докато не уплътнят и последното петно, възможно за строеж, няма да мирясат. Само се чудя кой още ги купува тези апартаменти...

 35. 35 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Не съм в течение на проблема с тоя стадион , но като гледам снимката спокойно е можело стадиона да си остане цял а пътя да си мине покрай него без никакво намаляне на габаритите. Тая огромна празнина между двете платна с каква цел е оставена - да не би да правят мотел и място за отдих на шофьорите.

 36. 36 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#29] от "rado_sv":

  За да кажеш нещо такова - или не си от Варна, или си сляп или си поредния Морозов на амбразурата. А защо не и 3-в-1.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK