Съдебният инспекторат ще проверява Панов заради казуса "Иванчева" (допълнена)

Съдебният инспекторат ще проверява Панов заради казуса "Иванчева" (допълнена)

© Анелия НиколоваСъс седем на шест гласа съдийската колегия реши, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) трябва да провери проверката, която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов възложи на делата за мерките за неотклонение на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния спецсъд. Съдебните инспектори трябва да установят дали назначената от Панов проверка е накърнила независимостта на съда. Да бъде пратена на инспектората наредената от Панов проверка гласува цялата парламентарна квота на съдийската колегия.


Срещу решението, до което се стигна след 2 часа дискусии, се обявиха Панов, и също Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев - всички избрани от съдийската общност.


Повод за дискусията днес в съдебния съвет стана писмо от 11 съдии от Апелативния спецсъд, които, след като Панов разпореди да бъде проверена организацията на делата за мерките на Иванчева и Петрова, поискаха ВСС да излезе със становище:
- правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка, включваща и неприключило производство по чл. 270 от НПК, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет.
- дали съставлява проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСНС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната не са били предприемани проверки при идентични условия.


На редовното заседание на съдийската колегия във вторник обсъждането на този въпрос беше отложен като кадровците решиха да питат апелативните спецсъдии дали проверката е повлияла на вътрешното им убеждение (съдийската независимост), защото това могат да го кажат само те. На проведено в сряда общо събрание те са решили да отговарят на съвета така: "Не твърдим и в становището си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни". Като повтарят искането си ВСС да вземе становище дали е проявена тенденциозност към тях и дали проверката, разпоредена от Панов, е правомерна и допустима, уточнява news.lex.bg.
..............
Именно този отговор на самите съдии беше причината, поради която почти всички членове на Съдийската колегия днес заявиха, че те нямат правомощие да се произнесат по писмото на спецсъдиите, тъй като


единствената хипотеза, при която биха могли да се намесят е, ако е накърнена независимостта на съда
а самите спецсъдии заявяват че проверката не е повлияла на вътрешното им убеждение.


Те обаче се разделиха в това дали трябва да оставят писмото от Апелативния специализиран съд /АСпС/ без разглеждане или да го приемат за сведение и да го препратят на ИВСС. Предложението казусът да отиде в инспектората беше на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който се позова на цитираната по-горе разпоредба, даваща право на ИВСС да извършва проверки на действия, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите.


Олга Керелска: От една страна казваме, че нямаме данни за накърняване на независимостта, от друга казваме - ама да направим проверка


дали с действия на председателя на ВКС тя е накърнена. Как стигаме до този абсурден извод да се препрати преписката на инспектората? Как, с какви доказателствени средства ИВСС ще провери?", попита Олга Керелска. В следващо изказване Керелска предложи - и действията на прокурорите, които посъветваха апелативния спец съд да не предоставя делото за проверка на комисията от ВКС, също да бъдат проверени от инспектората.


Боян Магдалинчев: Все нещо има


"Доколко с тази заповед се засяга независимостта на съдиите от АСпНС. Иначе защо биха писали до нас? Все нещо има", отговори представляващият ВСС Боян Магдалинчев.


По едно нещо членовете на колегията бяха единодушни -


председателят на ВКС има право да разпорежда проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища


Драгомир Кояджиков, който откри дискусията, обаче заяви, че е смущаващо, че проверката по мерките на Иванчева и Петрова е назначена, когато предстои АСпНС да се произнесе по определението на спецсъда двете да излязат под домашен арест. Като смущаващо той определи и това, че се проверява само едно дело и каза, че досега това се е случвало само по това на бившия кмет на Галиче Ценко Цоков, но пък след като е било приключено.


Най-пространно изказване направи Вероника Имова, която стигна до извод че хем "констатациите от проверката отговарят на фактическото положение", хем е направен опит за намеса в независимостта на съдиите, но те са издържали и не са се поддали на натиска.


Лозан Панов: Рискуваме да се загубим в словоблудство и затова ще ви върна към правото


, така започна първото си изказване Панов. И обясни, че ЗСВ не прави разлика дали проверка по ЗСВ може да се възлага само по приключили дела, дали по много или само по едно. И припомни, че при проверката за мярката на Ценко Чоков, за която настоя и главният прокурор Сотир Цацаров, не е имало съмнение, че е накърнена независимостта на АСНС.


"Сега и самите съдии казват, че не е нарушена независимостта им. И няма как да е друго, защото проверката не касае съществото на делото", каза председателят на ВКС. Той заяви още, че няма правно основание Съдийската колегия да обсъжда правомерна и допустима ли е наредената от него проверка, както иска АСпНС, защото ВСС не контролира тези актове на председателя на ВКС..


Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също каза, че няма ограничение за делата, по които може да бъде правена проверка. "Доколко да има такава по висящо дело, е преценка е на административния ръководител. Лично аз не бих го направил, за да няма такива спорове. Но законът не го забранява", каза той.


Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева подчертаха, че "ако на специализираните съдилищата са правени повече проверки, това не е случайно. Поне по две причини. Първо, АСНС съществува сравнително от скоро и на второ място, както твърдят самите съдии, дейността им е под особен интерес, винаги на фокус - заради предмета на делата, които разглеждат и заради личното качеството на подсъдимите по тях. Само тези две обстоятелства са достатъчни, за да се отговори защо проверките там са повече отколкото в останалите апелативни съдилища", каза Дишева.
И заключи: "Нито има намеса, нито има тенденциозност". "Това, което се случва днес ми прилича на другарски съд. Той, разбира се, не е нито съд, нито е другарски".


Атанаска Дишева: Стъпка от един сценарий


"Това предложение ими се струва последователна стъпка в един сценарий", заяви Атанаска Дишева. И продължи: "Ако са чак толкова податливи или страхливи тези съдии, как устояха на натиска от няколко прокурори, които отправиха към тях призив да не дават преписката на проверяващия екип от ВКС. Защо те не счетоха, че с това действие на прокурорите е накърнена тяхната независимост. За мен това е странно поведение и разбиране за съдийска независимост?".


Действията на прокурорите обаче не бяха изпратени за проверка от инспектората.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK