Съдия, отказала екооценка на проекта за Пирин, стана зам.-шеф на Върховния административен съд

Съдия, отказала екооценка на проекта за Пирин, стана зам.-шеф на Върховния административен съд

© Анелия НиколоваМилка Панчева е новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Кандидатурата ѝ бе гласувана днес с пълно мнозинство от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Панчева беше предложена за поста от председателя на ВАС Георги Чолаков. В края на ноември Пленумът на съда я подкрепи с 63 гласа "за" при 80 присъстващи.


Тя ще ръководи Втора колегия на съда, чийто доскорошен шеф Надежда Джелепова беше избрана за конституционен съдия. Панчева има повече от 30 години стаж като съдия, над 20 години от които са във ВАС. Завършила е "Право" в Софийския университет "Климент Охридски". Тя ще навърши 65 години през 2020 г.
До момента тя беше председател на отделението, което разглежда дела по актове на ВСС, общественото, пенсионното, здравното осигуряване, както и обезщетенията за временна нетрудоспособност и безработица, оценката на работоспособността, финансовите неустойки по Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, актове на НЕЛК И ТЕЛК, събиране на вземания по ДОО и ЗО по реда на ДОПК и др., припомня news.lex.bg.
В началото на декември състав на съда, председателстван от Панчева, върна за повторно разглеждане делото за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. С него 5-членният състав отмени решението на по-долна инстанция от пролетта, което постанови, че трябва да има екооценка. През август 2017 г. по друго дело за Пирин друг състав на ВАС с председател отново Милка Панчева взе решение, че няма нужда от екологична оценка на проекта за актуализацията на Плана за управлението на националния парк.


Панчева е разглеждала и едни от най-ярките дисциплинарни производства на магистрати. Кои са делата срещу магистрати вижте в материала на "Капитал".

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Така работи СИСТЕМАТА!!!
  Общественият интерес : "да го ду.."!!!!

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Весело

  Шен-ген! Шен-ген!
  Ще, ще...

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  В България има ли съд изобщо?

 4. 4 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Заслужила калинка "добре интегрирана" в едно болно общество, разбирай ракова клетка.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Гневно

  Доказан за повишение!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  заслужил свиневъд, м

  "...Панчева участва в един от съставите, който потвърди скандалната процедура, по която бе уволнен дисциплинарно членът на предишния ВСС Камен Ситнилски с обикновено мнозинство въпреки конституционното изискване за квалифицирано мнозинство.

  Панчева председателстваше и петчленния съдебен състав, който през 2017 г. оневини напълно съдия Ивайло Родопски в дисциплинарното производство срещу него, инициирано последователно от двама бивши министри на правосъдието – Христо Иванов и Екатерина Захариева, заради действията му по делото за фалита на ТВ7, с участието на скандалния синдик Панайот Велков.

  Панчева председателстваше състава, който потвърди освобождаването от съдебната система на следователя Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, с което бе прекратено дисциплинарното производство срещу него. Председателстван от нея състав отхвърли жалбата на Нели Куцкова срещу немотивирания отказ на ВСС да я назначи за председател на Софийския апелативен съд.

  Тя беше председател и докладчик на тричленния състав, който през м.г. потвърди отнемането на допуска до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за контрол върху СРС Георги Гатев. Това стана при пълно пренебрегване на доказателствата по делото, без в мотивите да се коментира, че Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) дори не представи протокол от вземането на решението, камо ли други документи и данни. Това решение вече е предмет на дело в Съда по правата на човека в Страсбург.

  Милка Панчева беше председател и на състава, който през 2014 г. отказа да поиска от КС тълкуване дали магистратите на ръководни постове имат право на повече от два мандата, но в друг орган на правосъдието. Делото беше по повод назначаването на съдия Ванухи Аракелян, изкарала два мандата като председател на Окръжен съд - Варна, за председател на Апелативен съд - Варна. По това дело докладчикът Александър Еленков остана на особено мнение.

  През август м.г. тричленен състав на ВАС с председател Милка Панчева взе решение, че няма нужда от екологична оценка на проекта за актуализацията на Плана за управлението на Национален парк "Пирин". За това решение гласуваха Панчева и Димана Йосифова, а третият член на състава - съдия Тодор Тодоров, остана на особено мнение.

  Съдии от ВАС коментират, че назначението на Панчева е по-скоро временно решение, доколкото в началото на 2020 г. тя ще навърши 65 години и ще трябва да се пенсионира. Известно е, че тя е близка до члена на ВСС Боян Магдалинчев, който допреди една година беше зам.-председател на ВАС, преди да бъде избран в съвета. Според една хипотеза по този начин Чолаков по-скоро отбива натиск за други кандидатури за зам.-председател на овакантения пост..."

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Бате к*ре, ноу е важно цъдиите ъ радзбЕрат, дека който не ни прай сечено, сао добро че види от нас! Неъ ъ ти обяснеъм ън колко хора сме помагАли, къе никога неъше ъ дзавършат прао, ако не бехме им ударИли ено рамо у Югодзападнио и у Цимеоновскио!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 9. 9 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гарантирано от МАФИЯТА!

  Vernam Cipher
 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Не им ли омръзнаха на тея мафияти тея бантустански схеми? Крали си сте - крали, айде вече почивайте и се гледайте живота! Стига бъркахте и унищожавахте тая клета държавица!

 11. 11 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Първо трябва да го има и тогава ще го...

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Те явно съдиите там се избират според колко повече са нарушили или заобиколили закона в полза на олигархичните лобита на управляващите !

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  Наш, проверений товарищ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Гневно

  И на вас мамиц...............!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK