Парламентарна комисия одобри всички кандидати за бюрото по контрола над подслушванията

Номинираните за нов мандат сегашни членове на бюрото за контрол на СРС Илия Ганев и Огнян Стоичков, председателят на комисията за контрол на службите за сигурност и СРС Димитър Лазаров и председателят на бюрото Бойко Рашков (от ляво надясно)

© Надежда Чипева, Капитал

Номинираните за нов мандат сегашни членове на бюрото за контрол на СРС Илия Ганев и Огнян Стоичков, председателят на комисията за контрол на службите за сигурност и СРС Димитър Лазаров и председателят на бюрото Бойко Рашков (от ляво надясно)И шестимата номинирани за членове на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) получиха одобрението на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и специалните разузнавателни средства (СРС) и ще бъдат представени в пленарната зала, за да бъдат избрани петима, сред които и председател и заместник-председател.


Изслушването им в комисията с председател Димитър Лазаров беше на път да мине кротко и възпитано като в английски клуб с равни порции похвали за всеки от номинираните, ако Славчо Велков (БСП), който е и зам.-председател на комисията, не беше задал два въпроса към кандидатите, които сега са членове на бюрото: дали е вярно изнесеното от председателя на НБКСРС, че са гласували решение да уведомят гражданин, че не е бил подслушван незаконно, въпреки че проверката е установила нарушение в прилагането на СРС. И второто питане на Велков: дали е вярно изнесеното от председателя Рашков, че някои от тях са отсъствали стотици дни през мандата си от работа.


В настъпилото оживление потъна първият и най-важен въпрос - дали е имало прикриване на нарушение чрез гласуване, в което с три гласа (на Огнян Атанасов - ГЕРБ, Илия Ганев - БСП, и Огнян Стоичков - "Атака") срещу един глас (на Рашков) бюрото е излязло с решение, което на практика е прикрило нарушение.
А на въпроса за отсъствията Огнян Стоичков каза, че няма система в НБКСРС която да засича кой кога идва на работа, с което оспори справката на Рашков, но не заяви еднозначно, че тя не е вярна. Ако наистина е отсъствал толкова дълго, Рашков трябвало да го предложи за освобождаване, добави Стоичков. Огнян Атанасов каза, че "това, което изнася Славчо Велков, е лъжа", а Илия Ганев заяви, че ще си потърси правата "по съдебен път", без да уточни срещу кого.


Бойко Рашков обясни, че справката е изготвена от администрацията и отразява само документирани факти, нищо друго.


Славчо Велков на свой ред заяви по късно пред камерите на телевизиите - че ако справката, която е поискал от Рашков, има лъжа, той ще го даде на съд.


Преди размяната на реплики и плашенето със съд Цветан Цветанов репликира Славчо Велков, че с въпросите си руши авторитета на бюрото за контрол на СРС, а и на парламентарната комисия и освен това имало тенденциозност и провокативност в питанията му. Цветанов даже призова номинираните да отговарят само на въпросите на председателя на комисията Димитър Лазаров, а не на "провокативните въпроси на Велков", с което съвсем оживи позадрямалите гости на заседанието и вкара в неудобство кандидатите, които трябваше да избират кого да слушат, и накрая намесиха съда.

Номинираният от ДПС за нов член на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков

© Надежда Чипева, Капитал

Номинираният от ДПС за нов член на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков


Издигнатият от ДПС Илко Желязков, приближен на депутата от ДПС Делян Пеевски, беше кратък и сдържан в представянето си - той предложи да се създаде регистър на СРС, който да бъде достъпен до заявителите и така да се предотврати повтарянето на искания за прилагане на специални средства в различни съдебни райони за едно и също лице. Идеята се подкрепя от всички кандидати.


Цветанов не попита нищо за сигнала срещу него от 2013 г., , който - според твърдения в полицейските среди, е бил подаден тогава от Желязков и се отнасяше за злоупотреба със СРС спрямо 700 души по време, когато вътрешен министър е бил Цветанов. Самият Цветанов днес подкрепи с гласа си номинирания от ДПС Желязков.


Одобрените от комисията шестима номинирани, които получиха входна виза за пленарната зала, са досегашните членове на бюрото : Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП), Огнян Стоичков (ОП, предложен от Волен Сидеров), Бойко Рашков (издигнат от Славчо Велков, БСП), плюс новите кандидати Илко Желязков (ДПС) и Пламен Иванов (партия "Воля"). От шестимата са предложени едновременно за член и председател Бойко Рашков и Огнян Стоичков, а за зам.-председател Илко Желязков.


Предстои насрочване на избора на новия състав на бюрото за контрол на СРС в пленарната зала.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yuc43591307
  yuc43591307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако истината руши авторитета на една институция, не означава, че трябва да бъде премълчавана, г-н Цветанов! Не ви ли омръзна с тая бутафория на всички нива, имитация на дейност и тотална безпринципност при назначения и избор във всички сфери! За какво е изобщо това Бюро, щом в него ще има хора, които или не могат или не искат да работят?!

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Да се радваме на новите опции да ни подслушват от всякъде и всеки по желание , да е хаирлия на новоназначените чекисти .

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Когато е разрешено от съда, подслушването е законно. Няма защо да се оплакваме. Да не чакате бандитите и терористите да се явяват сами в полицията.

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1631 Весело

  Велик е неподражаемият слънценосен господин-другар Цветан Цветанов!
  ТОЙ е новата надежда за Велик Кормчия на истрадалата родина! Млад, решителен, непреклонене, по зверски праволинеен срещу враговете! Истински Вожд и учител. Не като онова застаряло мекушаво чучело Бойко Борисов.
  Господин-другарят Цветан Цветанов простичко и гневно предначерта новият път и новият ред пред народа - Който задава въпроси е тенденциозен провокатор, рушащ авторитета на институциите и на техният единствен владетел господин-другарят Цветан Цветанов!
  От днес въпросите са забранени!
  Ето тази решителност и злостна омраза към враговете вече липсва на отиващия си Бойко Борисов.
  Ето тази решителна до садизъм здрава ръка на Господин-другаря Цветан Цветанов ще възвеличи хилядолетното господство на ГЕРБ над името на народа!
  Ето го новият Лидер!
  Спасителят!
  Палачат!
  Кормчията!
  Има ли въпроси?
  :)
  !

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Партиите се дебнат едни други да не се подслушват, но извънпарламентарните могат да бъдат подслушвани.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Значи избират се само бивши служители на ДС,одобрени от бивши служители на ДС....провокирани от некадърни и неуспели служители на ДС като въпросният Велков!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Весело

  Явно и петимата имат големи уши...

 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Добре че след няколко месеца ликвидираме гербавия кенеф.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Дс го няма , кадрите остават.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Абе имам чувството ,че чекистите от ДС се състезават кой по да доограби тази държава и се стремят да направят рекорд на Гинес , единия източил 4 милиарда ,другия 1 милиард ,третия ги хванал ,четвъртия ги пуснал , накрая ще видим кой ще грабне палмата .

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  е, Цвинокио отмъсти семейната си преателчица и каките и

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Нямам доверие нито на комисията, нито на кандидатите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "От несвободата има нещо по-опасно и то е дарената, харизаната свобода! Защото не се цени и лесно се изражда в свободия. На вас (той така наричаше обществото ни) ви дадоха свободата, харизаха ви демокрацията и трябва много да внимавате в какво ще се превърнат и да не се изродят."

  Слатински, чичо Гриша
  https://mobile.frognews.bg/article/166818/

 14. 14 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#8] от "Свинчуга":

  "Добре че след няколко месеца ликвидираме гербавия кенеф."

  А дано, ама надали.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Преди размяната на реплики и плашенето със съд Цветан Цветанов репликира Славчо Велков, че с въпросите си руши авторитета на бюрото за контрол на СРС, а и на парламентарната комисия

  Членовете на бюрото само му рушат авторитета. Публична тайна е, че работи по поръчка. А коя парламентарна комисия въобще има някакъв авторитет?

 16. 16 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "В настъпилото оживление потъна първият и най-важен въпрос - дали е имало прикриване на нарушение чрез гласуване, в което с три гласа (на Огнян Атанасов - ГЕРБ, Илия Ганев - БСП, и Огнян Стоичков - "Атака") срещу един глас (на Рашков) бюрото е излязло с решение, което на практика е прикрило нарушение."

  В Бойковината е така. Гарантирано от Мафията/ГЕРБ!

  Vernam Cipher
 17. 17 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Значи избират се само бивши служители на ДС,одобрени от бивши служители на ДС....провокирани от некадърни и неуспели служители на ДС като въпросният Велков!
  —цитат от коментар 6 на Willy Messerschmitt

  Абсолютно вярно!
  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK