Видео: Ремонт на ремонта или как беше "разхубавена" една варненска улица

Резултатът от току-що завършилият ремонт на варненската улица "Драгоман"

Току-що поставената тротоарна настилка по част от ул. "Драгоман" в центъра на Варна ще бъде изцяло пренаредена от изпълнителя - "Инфра експерт" АД за негова сметка. Това гласи отговор на общинската администрация, получен след като "Дневник" изпрати до пресцентъра й сигнал, придружен със снимки на некачествено изпълнени строителни работи.


Току-що ремантираният и напълно поменен тротоар по ул. "Драгоман"

Току-що ремантираният и напълно поменен тротоар по ул. "Драгоман"
От общината информираха също, че ремонтът на улицата все още не е приет и за него не е извършено плащане. От там обаче не можаха да отговорят на въпроса какъв е неговият размер, тъй като стойността на отсечката била част от обща документация за извършените улични ремонти на територията на централното варненско кметство "Одесос".


"Направен е оглед, установени са пропуски и некачествено изпълнение в различни участъци, които фирмата трябва да отстрани за своя сметка, пише в отговора на общинската администрация във Варна.


Ул. "Драгоман" е в старата градска част на Варна и преминава през район, в който се намиратнякои от най-ценните и по чудо оцелели архитектурни и културни паметници в града. Драматично ниското качество на ремонта й обаче не е прецедент. Повечето от пешеходните зони, ремонтирани само преди 3-4 години, вече имат нужда от сериозен нов ремонт. Причината е в използването на некачествени материали, ниската квалификация на работната ръка, наемана от изпърнителите на обществени поръчки и занижения контрол от страна на местната администрация.


Без особени усилия може да бъде установено, че новата настилка по ул. "Драгоман" е неравна и зле фугирана

Без особени усилия може да бъде установено, че новата настилка по ул. "Драгоман" е неравна и зле фугирана


Вчера читател, подписал се в коментар към друг текст на "Дневник" с името kamenof сподели следното по повод ремонта на ул. "Драгоман":


"Не може да си представите какво оставят след себе си изпълнителите. В най-големите дъждове полагаха инертните материали под паветата - сега няма един метър равна площ, всичко е на падини, няма един прав ред павета, все едно съм дал на 5 годишно дете да ги подрежда. Питам бачкаторите чичото в багерчето дали му харесва и дали така би си наредил плочките в тях - мънка ми че трябвало комисия от общината да приеме обекта, пък техните шефове им казали да ги правят както могат. Не знам дали има смисъл да пиша на общината".


Резултат от току-що завършилият ремонт на ул. "Драгоман" във Варна

Резултат от току-що завършилият ремонт на ул. "Драгоман" във Варна


Дружеството "Инфра експерт" е регистрирано в София с широк предмет на дейност, обхващащ на практика всички дейности по строителство и маркировка на пътища. То е управлявано от петчленен борд на директорите, в който влизат физически лица участващи в управлението или притежаващи собственост в други дружества, свързани с пътното строителство и търговията с горива. Председатели на борда на директорите на "Инфра експерт" са Иван Владимиров и Стефан Радев.


Справка в търговския регистър Показва, че компанията е свързана с други две дружества, които са сред "абонатите" при изпълнение на обществени поръчки за улични и инфраструктурни ремонти във Варна - "Обединение АБ Варна" и "Хидрострой". Това се потвърждава и от друга справка - в Централния професионален регистър на строителя.


Всички дейности, отразени там показват, че през четирите години след създаването си дружеството е работила само във Варна с едно единствено изключение - реконструкция на ВиК инфраструктура в Бяла. На всички останали обекти компанията е изпълнявала проекти, възложени й от Община Варна или като подизпълнител на "Хидрострой". Тя е участвала в реконструкцията на спортни съоръжения, пътни ремонти, пречиствателни станции и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK