Държавата преследва авторите на графити само при особени случаи

Държавата преследва авторите на графити само при особени случаи

© Георги КожухаровМного от сградите в столицата са надраскани с надписи или графити. Това нерядко се случва и на паметниците в София. Но въпреки усилията на властите за близо пет години арестуваните са 64 души. Органите на МВР обаче се задействат, когато става дума за обществени сгради, докато опазването и почистването на частните остават на отговорността на собствениците и ползвателите. От арестуваните 12 са били наказани по Указа за борба с дребното хулиганство, а в 27 случая е започнало разследване.


Това се разбра от отговорите на МВР на запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация. Данни са за период от началото на 2013 г. до края на октомври 2018 г.


Указът за борба с дребното хулиганство, който предвижда задържане до 15 денонощия в структурно звено на вътрешното министерство или глоба от 100 до 500 лв. По смисъла на нормативния акт дребно хулиганство е "непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс".
До налагане на наказание се стига след произнасяне на две съдебни инстанции по събраните от полицията доказателства. Съдът може да наложи съответно административно наказание; да прекрати преписката или да оправдае арестувания.


Наложеното административно наказание не се счита за осъждане и не се вписва в бюрата за съдимост.


От 64-те случаи на арестувани в София заради графити и надписи са образувани 27 разследвания. Навярно в останалите 25 случая не е последвало нищо или те са висящи все още в полицията - което би важало само за скорошните случаи.


Образуваните досъдебни производства са били по чл. 325 от Наказателния кодекс - което е престъплението хулиганство. Когато задържаният е непълнолетен, извършил деянието поради увлечение или лекомислие и то не представлява голяма обществена опасност, прокурорът може да реши да не образува или да прекрати образуваното разследван. Съдът може да реши да не бъде предаван за съдене или да не бъде осъден, ако спрямо него могат да се приложат успешно възпитателни мерки.


Престъплението хулиганство има главно два състава - основния и един квалифициран, по който обвинените се наказват по-тежко. Първият гласи, че който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва със затвор до две години или с пробация, както и с обществено порицание. Ако обаче извършеното е съпроводено със съпротива срещу полицията или е особено цинично или дръзко, наказанието е затвор до пет години.


Разследването за графита срещу Льо Пен върху Паметника на съветската армия


Към наказателна отговорност по по-тежката квалификация на хулиганство повдигна прокуратурата в последния публично известен случай на надраскан паметник - този на съветската армия. Държавното обвинение настоя пред две съдебни инстанции за постоянния арест на 22-годишния арест на студент по биология, който написа Refugees welcome Le Pen go home ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!") на 15 ноември късно вечерта. На 16 ноември лидерът на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен се срещна в София с председателя на "Воля" Веселин Марешки.


И двете съдебни инстанции обаче не наложиха най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", като 3-членният състав на Софийския градски съд (СГС) определи повдигнатото обвинение е "прекомерно".


На въпрос на "Дневник" докъде е стигнало разследването по случая от Софийската районна прокуратурата обясниха, че все още продължава, но до Нова година вероятно ще бъде приключено. Допълниха, че няма смяна на правната квалификация на повдигнатото на студента обвинение, въпреки мнението на съда. От районното обвинение не изключиха варианта случаят да приключи със споразумение между прокуратурата и обвиняемия. То обаче е със силата на присъда и ще остане в досието на студента като осъждан преди да бъде реабилитиран.


Същевременно прокуратурата нееднократно е показвала, че не винаги се справя в съда с повдигнато обвинение за хулиганство, особено по квалифицирания му състав, когато става дума за надраскване на паметник. Особено като става дума за изразяване на гражданска позиция. Повече прочетете тук.


Как се охраняват сградите


Иначе от полицията обясниха още за "Дневник", че срещу надраскването те извършват охрана на обществените сгради и паметници. Като нямат задължение да пазят конкретни частни или общински имоти. Списъкът на сградите, които министерството пази е в приложение 1 към чл. 92 от Закона за МВР. Охраната пък се извършва "със сили от единната разстановка - автопатрул (АП) и пеши патрул (ПП) в указаните маршрути", се казва от отговора на вътрешното ведомство. От приложението се вижда, че МВР охранява административни сгради на комуникации и телевизия - БНТ и БНР; националния радио-телевизионен център; президентството и две сгради на Народното събрание, Министерския съвет, летище София, сгради на комисията за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, Националния исторически музей и Националната галерия Квадрат 500. Сред тях не е Паметникът на съветската армия, въпреки това в средата на октомври се разбра от думите на вътрешния министър Младен Маринов, че полицията е допълнително ангажирана да пази паметника от посегателства.


Кой чисти


От вътрешното министерство допълват в отговора до "Дневник", че собствениците и ползвателите на сгради и паметници са длъжни да ги поддържат в добро състояние. Ако не са предприети мерки, в случаите на надраскани фасади, Столична община чрез компетентните си органи организира почистването.


От общината обясниха за "Дневник", че те почистват надписи от общински сгради - училища, детски градини и паметници като например църквата "Св. Седмочисленици", почиствали са и Софийския университет. А почистването на фасадите на частните сгради - жилищни, офисни и търговски е задължение на собствениците. Тази пролет Столичният инспекторат, който на практика осъществява почистването имаше кампания да чисти фасади на исторически сгради - "Св. Седмочисленици", Министерство на земеделието, НДК и др. Резултатът от кампанията все още не е официално отчетен от общината.


В случая с Паметника на съветската армия той стои непочистен от близо месец. Той е държавен е държавна собственост. Досега неведнъж е бил почистван от сдружение на Светлана Шаренкова. Потърсена от "Дневник" за коментар тя заяви, че не знае паметникът да е надраскан в момента и каза, че ще бъде почистен отново от тях. По думите ѝ сдружението е чистило паметника около 3-4 пъти като всяко почистване струвало около 1 000 лв., но цената зависела от степента на надраскване. Тя каза още, че от общината са ѝ обяснявали, че нямали пари да го чистят те.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 215 Неутрално

  С други думи може да се драска всичко, но не и моча. Вдигнеш ли пръст срещу съветския окупатор, ставаш престъпник

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Като гледам, държавата преследва само тези, които изрисуват грозните сАвеЦки каменници...

 4. 4 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Като гледам, държавата преследва само тези, които изрисуват грозните сАвеЦки каменници...
  —цитат от коментар 3 на bez_ime2


  При бюджет с 1 % за култура , няма пари за околтуряване на субкултурата. София не е Виена, очевидно. . .

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Трябва да се знае, кои са истинските господари.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Само когато наследниците на Златната орда се почувстват "обидени"!!!

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не знам какво преследва и какво не преследва, но не мога да понасям, когато видя току-що завършена сграда или пък ремонтирана, с чудесна нова боя, и на нея някакъв графитаджия изцръцал грозния си "подпис". Даже не е послание, нито пък рисунка, а просто грозни заврънтулки.
  Намирам го за отвратително.

  Доброто е заразно
 8. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  Защо не се преследват и тези, които обругават държавата с паметници на окупатори и загинали на наша територия от препиване???

 9. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Това е едно от проявленията на стабилността Му в Задунайската губерния.

 10. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Така е. И аз съм на същото мнение. В центъра на София в това отношение е пълен ужас, но и не само там. Вероятно и в Пловдив е същото. Подобен вандализъм и незачитане на чуждия труд и общата естетика би следвало по някакъв начин да се санкционира. За любителите на графитите трябва да има обособени места, а не градската среда да е обезобразена от тях. Столична община уж щеше да се бори с това явление, ама комай намеренията остават предимно като заявена воля и тук-таме има по-директни мерки, както е в случая със съветските паметници.

 11. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Става дума за нещо по-зловещо от самите обвинения. Съветското посолство е предоставило камера (или камери) на МВР, за да наблюдава МОЧА. Питам се, какъв суверинитет, какви пет лева, щом посолството може да вмени задължения на национална институция. Нали се сещате, че това одначава и полицай, който следи тази камера?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#3] от "bez_ime2":

  По скоро преследва каръците - оня иди*от го сварват две ченгета как си прибира спрея и си тръгва.

 13. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музея. Той е повече "табло за обяви" и барикада на стари и млади комунисти и всички ще се преместят с него

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#10] от "Читател":

  Много ми е любопитно, ако стабилността МУ свърши и на власт дойдат ДБ и ДСБ, как ще се правят с драскачите. За "моча" се сеща, ще викнат Бакърджиев да го взриви. А за всички други сгради ?

 15. 16 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Ха- ха..студентчето няма да може да кандидатства никога за зелена карта - осъждан! Аз съм хепи! Много найс!)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 16. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Има една грешка още заглавието. Това не е държава. Това е руска околия, Задунайска губерния, територия, в която управляват слуги на джуджето в Кремъл.

 17. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1206 Неутрално
  Има една грешка още заглавието. Това не е държава. Това е руска околия, Задунайска губерния, територия, в която управляват слуги на джуджето в Кремъл.
  —цитат от коментар 17 на spiegel


  По-страшно е, че има и крепостни в тази територия, които искат да бъдат управлявани от Жужето.

 18. 19 Профил на block
  block
  Рейтинг: 762 Неутрално

  сега като се замисля и аз съм драскал по моча. явно ми липсва размах щом меверето не се засили да ме хване.

 19. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Май не ти хрумва, че студентчето обича България и желае да живее тук. Не си мисли, че у нас са останали само руски мекерета.

 20. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Само ако са осквернили някоя съветска светиня.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Май не ти хрумва, че студентчето обича България и желае да живее тук. Не си мисли, че у нас са останали само руски мекерета.
  —цитат от коментар 20 на gogo2011


  Всъщност руските мекерета са доста малък дял от българите. Но са вресливи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Шапкаджиева, Ушев и Зеленочорапски се загрижили, че т.н. държава е окошарила едва 64 души за покушения срещу савецките светини.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#22] от "EU defender":

  Не знам колко им е малък делът, но явно си имат и правителство.

 24. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#17] от "spiegel":

  Ако трябва да сме точни, в Русия никога не е имало "держава". Винаги е имало "государство", подчинено на едноличната воля на "государя-император". Независимо дали този государ е с титла Цар,Председател на президиума на ЦК на КПСС или "президент"...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 25. 26 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Пръц! Няма ли нещо по-важно и належащо в тази държава в края на годината!

  Яба-даба-ду
 26. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25. 02. 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., органът на местно самоуправление в София е изявил ясно волята си за демонтиране на „Паметника на Съветската армия“ в Княжеската градина в София.

  Според становище на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата № 4800-55/16.05.2012 г., „паметникът“ няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство.

  Чрез писмо № 14-00-151 / 15.07.2015 г. Министерството на отбраната излезе със становище, че „Паметникът на Съветската армия“ не влиза в обхвата на Закона за военните паметници и не е регистриран като военен паметник по смисъла на закона.

  Паметникът не попада в обсега на чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 04.08.1992 г. и чл. 10 от Споразумение между Правителството на Руската федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19.04.1993 г. „Паметникът на Съветската армия“ не е обект на тези международни документи, понеже той е строен и платен от България, а с и там става въпрос за друга категория паметници, а именно войнишки такива.

  Историческото познание и документи ни позволяват със сигурност да знаем, че Съветска Русия обявява война на България на 5 септември 1944 и, че съветските войски установяват режим на окупация в страната ни в периода септември 1944 – юли 1947. В Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, гласуван от Народното събрание през 2000 г., чл. 1, ал.1 гласи: „Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция”.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 27. 28 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#20] от "gogo2011":

  Не ми пука къде ще остава! И ръководни държавни длъжности няма да може да заема! Вие драскайте - ние ще ви наказваме. Изкуствен подбор - филтрация по закона. Драскайте! Дабал найс.))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 28. 29 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Няма значение къде се драска - ако драскачът призовава за внос на могранти, трябва директно да се одруса с една солидна глоба или наколко месеца затвор.
  Това е престъпление срещу държавата и народа на България.
  А дали се е изкендзал на мочата или на цар Самуил няма значение.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 30 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 898 Весело

  Шапкаджиева, Ушев и Зеленочорапски се загрижили, че т.н. държава е окошарила едва 64 души за покушения срещу савецките светини.
  —цитат от коментар 23 на zyb18561487


  Те пък едни светини !

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 30. 31 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Особените случаи са само онези, които засягат паметниците на една чужда окупационна армия, които по съвместителство са и най-високите.

 31. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#16] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
  Тиси олицетворение на тъждеството между исляма и комунизма.

 32. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  мда. Още си спомням как през лятото задържаха чуждестранни туристи държащи американски вестник пред сАвеЦкия истукан. Още са били там с вестника когато родната милиция геройски се е отзовала на подаден сигнал от бдителен сАвеЦки гражданИн

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 34 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 636 Гневно

  А какво да кажем за това?!

  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/slivi-v-ustata-na-mediite-za-nadpisa-slava-na-sssr-varhu-pametnik-na-apostola

  Какво направиха държавата, прокуратурата, полицията?!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 34. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Като гледам БХК може да поеме защитата на бояджиите като Асен Генов в бъдеще.

 35. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  Няма де...! Успокой се! Стабилността е безкрайна и Той ще управлява вечно...! :)

  Бивш tww09306483.
 36. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Държавното обвинение настоя пред две съдебни инстанции за постоянния арест на 22-годишния арест на студент по биология, който написа Refugees welcome Le Pen go home ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!") на 15 ноември късно вечерта.
  *
  Този нормален ли е да кани мигранти? Защото бежанци от съседни държави няма.

 37. 38 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Графитите", както още се наричат вандалските драсканици, обезобразяващи градовете, са точен показател за деградацията на населението. Колкото повече се разширява полето на графитите, толкова повече се стопява развитието на цивилизацията. Графитите са разделителната линия между скудоумиеуто на орките и възвишението на духа. Не бихме си представили човек, поне веднъж прогледнал пред картина на Рафаел, примерно, пред статуя на Бернини, да драска отвратителни надписи по фасадите. Нарочното тласкане на младежите в пренаселените градове по планетата към оглупяване, към оскотяване и принизяване на духа, за да останат в плебейските низини завинаги,, в никакъв случай не означава, че във властта попадат само възвисени личности. Най-странното е, че след цялото наследство от велики постижения на човечеството, от великите постижения в културата и науките, днес наблюдаваме необяснимо оварваряване , необясним прилив на примати. За България е ясно, дори и без графити развалянето на обществото, да го оприличим на почва, отнемането на живителния хумус вече е свършен факт. Всички тези посочвани за най-добрите ни писатели, скулптори, художници, чалгаджии, телевизионни водещи и политически лидери са примитивни типове в най-долната граница. Невиждам разлика между грозен графит и грозна плескавица на простака Рашид. Не виждам разлика между помпиерските простотии и грозния Слави Трифонов, не виждам разлика между отвратителните графити по канала на Сливница и двуличната същност на агента от ДС, клел сенякога в сатанинската петолъчка, а днес Патриарх. Но кого да посочим за спасител - преялия с непрестанно налагане Георги Господинов, вулгарния патос на Волен Сидеров или наглостта на Корнелия Нинова, Пеевски ли ще е лицето, заради чиято тлъстина вандалите, засрамени, ще престанат да драскат по стените? Кого да посочим, наистина? Ежедневното отвращение от даденостите в България, проникващо до ноктите на краката на днешните поколения, избликва с външни проявления - възможно най-гадни и грозни. Расте поколение , раздвоено между нескривана подготовка за емиграция и живот в клоаката на принизяването - качулка, наркотици, клоака, графити. Съмнявам се, че циганите рисуват графити, дори те, най-първобитната и отритната част от населението, на която е оставена привилегията за главно участие в нескончаемо растящата престъпност, имат някакъв такт и не драскат по стените на копторите си, макар и да живеят сред камари отпадъци в Столипиново и Филиповци. За съжаление, българите са анонимните нискочели примати, които разрушават цивилизацията.

  Дедо Крум
 38. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  Нищо вечно няма (освен омразата на умнорасивците към всеки извън тяхната секта), най-малко пък управлението на Борисив или Фандъкова. Живот и здраве, все някои ден ще имаме възможност да видим как днешните мрънкачи се справят с управлението.

 39. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Трябва да се намери правна форма за да се заведе дело срещу българската власт поради приагане на двоен стандарт.
  Да се преследват само драскачите на моча а дригите не, е двоен стандарт в правораздаването. Принудени сме да изтърпим роболепието пред Русия на половината Български политици, но не трябва да търпим в европейка държава да се прилага путинска съдебна практика.

  подпис
 40. 41 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  *Сред тях не е Паметникът на съветската армия, въпреки това в средата на октомври се разбра от думите на вътрешния министър Младен Маринов, че полицията е допълнително ангажирана да пази паметника от посегателства.*
  ЗАЩО??????

 41. 42 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  Дневник, единият "арест" е вповече, коригирайте го, моля!

  ... Държавното обвинение настоя пред две съдебни инстанции за постоянния арест на 22-годишния арест на студент...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 42. 43 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Значи доколкото разбирам от общите нагласи тук да се драска върху паметници в България е приемливо. Тогава защо се възмущавате , когато подобни екземпляри драскат върху паметници в Япония?

  Dum Spiro, Spero
 43. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Слуàя е наистина малважен сам по себе си, добре е че съда е усмирил праведни гняв на цацаратурата, която се докача и задейства на минутата, само во волята на государя, за другите работа, дреболии като един Бисеров например или някакви октоподчета...е не може да свършат всичко в тази страна.
  Само не знам, след като има официално решение за премахване на МОЧА, по какви причини някой се хаби да дебне кой какво ще му направи?

 44. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#43] от "gargamel":

  Защото са и анархисти, а се правят на десни.
  И защото всъщност десните са консерватори, а не ултралиберали.

 45. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Мхм, само срещу господарите от Кремъл

 46. 47 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поне да драскаха красиво. Единствения красив който съм виждал в БГ е "В крак с времето".

  Разбирам и футболните що го правят... ама тия с завъртулките са загадка за мен - едва и те знаят що хабят боята.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 47. 48 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 840 Любопитно

  "бежанци добре дошли ,Льо Пен махай се" ето че паметника е отново в крак с времето ,браво на автора !

 48. 49 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 272 Неутрално

  С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25. 02. 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., органът на местно самоуправление в София е изявил ясно волята си за демонтиране на „Паметника на Съветската армия“ в Княжеската градина в София.Според становище на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата № 4800-55/16.05.2012 г., „паметникът“ няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство.Чрез писмо № 14-00-151 / 15.07.2015 г. Министерството на отбраната излезе със становище, че „Паметникът на Съветската армия“ не влиза в обхвата на Закона за военните паметници и не е регистриран като военен паметник по смисъла на закона.Паметникът не попада в обсега на чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 04.08.1992 г. и чл. 10 от Споразумение между Правителството на Руската федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19.04.1993 г. „Паметникът на Съветската армия“ не е обект на тези международни документи, понеже той е строен и платен от България, а с и там става въпрос за друга категория паметници, а именно войнишки такива.Историческото познание и документи ни позволяват със сигурност да знаем, че Съветска Русия обявява война на България на 5 септември 1944 и, че съветските войски установяват режим на окупация в страната ни в периода септември 1944 – юли 1947. В Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, гласуван от Народното събрание през 2000 г., чл. 1, ал.1 гласи: „Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция”.
  —цитат от коментар 27 на mitko11


  Дали ще съм жив да видя градинка на мястото на това нещо? А дано, ама надали. При толкова майцепредавци слугуващи на чуждата държава. След 30 години преход, имаме повече АБПФК от колкото по татово време. Няма ли природата да се смили, накрая?

 49. 50 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#41] от "Лелка":

  лесно ти е да питаш, не си ходила коленичила ти пред намеснитка государя или да му мълчиш като студент на изпит докато те хока

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 50. 51 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#43] от "gargamel":

  МОЧА не е паметник, щото паметта зад него е фалшива. На сАвецките окупатори сме се предали без бой, нищо не са освобождавали тук червеноармейците, освен някакви бандити от затвора

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 52 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Значи доколкото разбирам от общите нагласи тук да се драска върху паметници в България е приемливо. Тогава защо се възмущавате , когато подобни екземпляри драскат върху паметници в Япония?
  —цитат от коментар 43 на gargamel


  Върху този, ДА. Това не е паметник, това е позор.

 52. 53 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Интересното е, че на малкият паметник на загиналите руски военачалници до БТА толкова години нищо му няма. Един графит не е имало. Без някой да го охранява.
  Но съветските се пазят с камери и полиция :D

 53. 54 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Паметникът на съветската армия - окупаторка, се нуждае не от почистване, а от един взвод от сапьори.

 54. 55 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "venelingeologia":

  Ако въобще има такава дума, тя се пише "окултуряване" все пак... Справедливо е този, който настоява да изказва мнението си писмено, да е поне малко грамотен.

 55. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  "бежанци добре дошли ,Льо Пен махай се" ето че паметника е отново в крак с времето ,браво на автора !
  —цитат от коментар 48 на Stewie


  Що не си ги вземете "бежанците" в къщи?

 56. 57 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО,АКО СКУЛПТУР ИЗВАЕ ОТ БРОНЗ ОГРОМНО 20 МЕТРОВО ГОВНО ,ПОСВЕТЕНО НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ,ТО ЩЕ БЪДЕ ЛИ НАРИЧАНО СЪЩО "ПАМЕТНИК",САМО ЗАЩОТО Е ОГРОМНО И ОТ БРОНЗ И НОСИ НАДПИС "ОТ ПРИЗНАТЕЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД"??

 57. 58 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Доста жестоко е да се пращат хора в затвора за графити, но мисля, че трябва да ги задължават да платят почистването и възстановяването на фасадата, която са оплескали. Ако нямат пари, ще работят като чистачи, докато изплатят щетите.

 58. 59 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 299 Гневно

  Просто решение - да се криминализира драскането на графити, което еднакво загрозява сгради, независимо от предназначението и собствеността. Така ще се изравни защитата на всяка собственост, както го изисква конституцията. Съпъствуващ резултат би било намаляването на поводите за безмислено политиканстване. И от двете страни на "дебата".

 59. 60 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А ДАЛИ ИНСТАЛИРАНЕТО НА ХИЛЯДОТОННА ГРОЗОТИЯ НА ПУБЛИЧНО МЯСТО НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА АКТ НА ХУЛИГАНСТВО ???
  И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ДАЛИ ЕДНО ГОВНО СЕ БОЯДИСВА В СИНЬО,ОРАНЖЕВО ИЛИ ЗЕЛЕНО,ЧЕ ДА СЕ ИЗРАЗХОДВА ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС ЗА ПАДДЪРЖАНЕТО МУ В ЕСТЕСВЕН ВИД??
  ЗАПЛАТИ НА ОХРАНЯВАЩИ ПОЛИЦАИ.РАЗХОДИ ЗА ОХРАНА НА ЗАДЪРЖАНИТЕ.ЗА ЗАПЛАТИ НА СЪДИИТЕ.И Т.Н...

 60. 61 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#53] от "Killing Joke":

  И не само този. Някой да е виждал драсканици и графити по Руския паметник или по Докторския паметник? И тях никой не ги охранява!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 61. 62 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Тоз надпис гаче ли някой гендер го е писал.

 62. 63 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тоз надпис гаче ли някой гендер го е писал.
  —цитат от коментар 62 на dosetliv


  МИ ИДИ ТИ НАПИШИ НЕЩО МЪЖЕСТВЕНО...
  ДОСТЪПЪТ Е СВОБОДЕН!

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Честно казано чудя се кои са 22-та олигофрени, които са закачили минус на мнението Ви..... Но явно има доста....

 65. 66 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Само човек, който никога нищо не е направил, боядисал или почистил, може да драска ей така, за кеф.... И само много ограничен човек може да изпадне в дивен захлас от подобна простотия (независимо какво е надраскано - паметник, сграда или нещо друго).

 66. 67 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Охраната пък се извършва "със сили от единната разстановка - автопатрул (АП) и пеши патрул (ПП) в указаните маршрути.."


  леле, толкова охрана нямаше и през 90-те и 2000-те, когато в тая градинка "накацваха" купища тийнейджъри...


  Сега, ако съм на 15г. , тая грозотия ще я драсна с едно "Путин ХУЙЛО-о-о", докато си пия бирата.../и кво - децата не носят наказателна отговорност/.

 67. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#61] от "ТНТ":

  Докторския редовно го дращят, руския е трудно достъпен и не е интересен за обикновенния драскач - няма да има кой да се наслади на творчеството му.

 68. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "почистването на фасадите на частните сгради - жилищни, офисни и търговски е задължение на собствениците. "
  Това значи ли, че сдружението на Шаренкова е собственик на съветския паметник? Ако е така ,да си го вземат и да го сложат някъде, където няма да дразни гражданите.

 69. 70 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Паметниците на Народната армия, Ленин, Альоша и други подобни да ги съберат в музей, който иска да ги гледа, не е редно да се разрушават, както и да ги поддържат като този с надписите.

 70. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Прокуратурата е на подчинение на другаря Чайка.

 71. 72 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#43] от "gargamel":

  Това не е паметник , а комунистически идол за възхвала на окупацията на чужда държава. На всичкото отгоре има решение на СОС за премахването му.

 72. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Прокуратурата и МВР да отговорят откога обекти, за които има решение на общината да бъдат премахнати биват охранявани от "посегателства" ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK