"Галъп": 78% от българите са против еднополовите бракове

"Галъп": 78% от българите са против еднополовите бракове

© Георги Кожухаров78% от българите са против еднополовите бракове. Това показват данните от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" за семейните отношения. То е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 818 пълнолетни българи в ежемесечна, независима от външно финансиране, програма изследвания "лице в лице".


От данните става известно, че две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си, от което може да се заключи, че етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения.


Изследването показва, че българите са умерено толерантни по темата за семейните отношения. Разводи, свободни отношения, аборти и т.н. се приемат широко. Най-консервативни очаквано изглеждат най-възрастните. Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак.


Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. "Галъп интернешънъл" редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има "скрити" отговори – което означава, че тревогата остава валидна. На този фон любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK