Безработицата достигна най-ниското си равнище от 10 г.

Безработицата достигна най-ниското си равнище от 10 г.

© Цветелина Белутова, КапиталРавнището на регистрираната безработицата в България през ноември е 6%, което е най-ниската му стойност през последните 10 години, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В сравнение с октомври т.г. се наблюдава минимално увеличение от 0.1%. Броят на регистрираните безработни през ноември е общо 197 783.


30 525 са новорегистрираните без работа през месеца, като от тях 1680 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсили работа.


От началото на 2018 г. служителите от бюрата по труда са активирали 64 036 души чрез организиране на трудови борси, информационни събития, срещи със завършващите образование на кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др. Малко над 4 хил. са тези, които са се регистрирали в бюрата по труда през ноември след завръщане от сезонна работа в чужбина.
Освен към безработните дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учещи и пенсионери. Като търсещи работа през месеца са били регистрирани 483 души от тези групи.


През ноември общо 18 590 души са постъпили на работа, като 86.4% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, в субсидирана заетост са включени 2537 души: 2287 – по схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", 160 – по програми, и 90 по мерки за обучение и заетост.


От началото на годината общо 15 998 безработни са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности, а завършилите успешно са 14 477.


Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 280, като 82.9% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (29.3%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (16.7%), административните и спомагателните дейности (16%), хотелиерството и ресторантьорството (6.6%), строителството (4.5%), и др.


Най-търсените групи професии през месеца са: преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; монтажници; водачи на МПС и подвижни съоръжения; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Безработицата отдавна не е проблем!!!
  Проблем са : липсата на връзка между образованието и пазара на труда, липсата на качествено професионално образование и най-вече достойно заплащане на труда, като в страна-член на ЕС!!!

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Весело

  А СТИГА БЕ!
  Това трябва да е комунизЪма в действие!

 3. 3 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 541 Любопитно

  А в НОИ какво е постъпило, като осигуровки?

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ниската безработица не означава финансово благополучие, а тъкмо напротив - липса на работна ръка. Тя е логичен резултат от десетилетната некадърна и недалновидна политика в областта на кадрите в икономиката. След като загуби повече от милион работници, България е поставена пред криза на пазара на труда. Както заяви Горанов, вече и мързеливи работници трудно се намират. Единственият изход в момента е внос на работна ръка отвън, но и това не е решение, защото заплатите тук не са конкурентни и хората не тичат да имигрират у нас. Просто т.нар.работодатели трябва да бъдат принудени да вдигнат заплащането, иначе да затварят кепенците и да се заемат с нещо, което го умеят.

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Защо ли имам усещането че процента на безработицата всяка година ще намалява докато стигне 0%?

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Нормално е да е така,защото много хора в активна възраст емигрираха,а пенсиониращите се ,са повече от тези,които влизат в трудоспособна възраст.

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":
  Важно е обаче как живеят тези,които работят.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Весело

  За сметка на това, емиграцията на българите за работа в чужбина е достигнала най-високото си ниво, за последните десет години. Иначе, България цъфти по всички показатели. Сега, даже се очаква да върже.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Не е лошо, но това се дължи на отлива на хора в Европа
  И затова бъдещото развитие на България ще се забавя

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "uhl23528019":

  Щото не си учил икономика.

 11. 11 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 282 Неутрално

  През юни безработицата е достига 5.7% (т.е. 188 576 безработни).
  През ноември безработицата е 6% (т.е. 197 783 безработни).

  Инфото е от статии в „Дневник“:
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/07/16/3282735_registriranata_bezrabotica_produljava_da_namaliava/

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Весело

  До коментар [#10] от "Адекватно мислещ":

  Тези дето учиха икономика ни нахендриха на това дередже...

 13. 13 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#12] от "uhl23528019":

  Ъъъ, не. Гласоподавателите в последните 25 години ни нахендриха това дередже. Не са виновни икономистите. Никой не ни е виновен, освен самите ние.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  А знаят ли колко са извън регистрираните в бюрата.

 15. 15 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 740 Неутрално

  банките на са банки, с една работна заплата ти требва и кредит да си купиш хлеб. не ми се фали с това. се едно казмаш. робите постигнаха пълна заетос.
  повръщамисебе.

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Весело

  До коментар [#13] от "Адекватно мислещ":

  Че нали все едни и същи некадърници избираме. Нещо по различно да има за което да гласуваме?

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Неутрално

  И тия ли се водят на работа, които днес метяха сняг по тротоарите на обществените сгради в града, есен събират окапалите листа и така всеки сезон им намират някаква работа.

 18. 18 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако почнат да се хвалят и със заетостта, тогава ще бъда принуден да призная успех на правителството и в тази сфера. Когато безработицата пада в следствие на емиграция, намаляване на трудоспособното население и нерегистрация на обезкуражените трайно безработни не е повод за гордост.
  Правителството и подкрепящите го медии някак си услужливо пропускат да говорят за реалната динамика в общия брой на реално работещите в икономиката ни лица....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK