Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© Георги КожухаровВ края на 2018 г. личната равносметка за отминаващата година, както и очакванията за следващата се запазват на рекордно високи нива - спрямо декември 2017, с почти 10 на сто нарастват позитивните оценки за годината, достигайки 35 на сто. Ярко изразеният индивидуален оптимизъм контрастира силно със запазващата се социална тревожност за икономическото развитие на страната. Въпреки недоверието към институциите, политиците и политиката за мнозинството от българите вътрешнополитическите събития са с най-голям заряд и очакване за промени, което крие и най-големите неизвестни за следващата година.


Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© "Алфа Рисърч"


Това показват данните от национално-представителното проучване на "Алфа Рисърч", което агеницята прави в края на всяка година. Сблъсъкът между очаквания и реалност, както и по-дълбоките трансформации в българското общество ще определят динамиката на социалните нагласи в близко бъдеще, а оттам – и политическата картина в страната, коментират социолозите получените данни.
Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© "Алфа Рисърч"


За последните 20 години единствено в далечната 1998 е имало подобно усещане за удовлетвореност, показва сравнението на данните. Отрицателните оценки нарастват с 2% спрямо миналата година, но остават вторите най-ниски за целия този период. Най-голям дял от хората (46%) отново заемат неутрална позиция – "Годината беше същата като предишната", но за първи път позитивните оценки надвишават почти два пъти негативните (35:19). Това е най-благоприятното съотношение за периода 1998- 2018, отбелязват анализаторите.


Впечатление прави продължаващият вече пета година ръст в позитивния поглед към близкото бъдеще. 57% от пълнолетните българи очакват 2019 да бъде по-добра от 2018 срещу едва 12%, които предвиждат по-лоша година. От друга страна, ножицата между оптимисти и песимисти е широко отворена (5:1), което дори и да се окаже кратковременен, е необичаен за България феномен, посочват от "Алфа Рисърч".


Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© "Алфа Рисърч"


Този ярко изразен индивидуален оптимизъм контрастира силно със запазващата се социална тревожност за икономическото развитие на страната. В съотношение 37:14 на сто българите смятат, че икономическото състояние на страната не се подобрява, а се влошава. И тук негативните оценки бележат спад с 12 на сто спрямо миналата година, но позитивните не вървят нагоре.


Подобна е картината и при очакванията за бъдещото състояние на икономиката. Оптимизмът преобладава над песимизма, (40%:22%), но е далеч от свръхсилните лични очаквания, които продължават да растат, докато тези за социалната среда започват да се влошават.


Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© "Алфа Рисърч"


В ситуация на растящо недоверие към институциите, политиката, партиите и политическия елит и при отсъствието на ентусиазиращ социален проект все по-голяма част от българите изграждат своя свят около най-близкия си социален кръг – на първо място семейството, но и приятелите, колегите, работата, съмишлениците по интереси. Така емоционалните връзки, семейството, приятелите започват във все по-голяма степен да определят равносметката за индивидуалния жизнен път, а отношението към властта и политиката – за социалните хоризонти.
В отговор на въпроса "Каква е равносметката ви за тази година, от какво се чувствате удовлетворен?" българите определят по следния начин най-важния си социален капитал:

 • семейството, близките, приятелите – 81% усещат тяхната подкрепа;
 • натрупаният социален опит и авторитет – 59% се чувстват полезни, защото хората ги търсят за съвет;
 • личните постижения – 58% са удовлетворени от неща, които са постигнали през изминалата година.
Освен това всеки втори твърди, че му е интересно онова, което работи или учи, всеки трети – че е получил признание за професионална или извънпрофесионална дейност, всеки четвърти – че има хоби, участва в клуб по интереси и други.


Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© "Алфа Рисърч"


Въпреки икономическите трудности, които съпътстват голяма част от българските семейства, двама от всеки трима заявяват, че се стремят към по-малко ангажименти, за да отделят повече време за себе си и за семействата си.


Точно това "затваряне" в един "интимен кръг" обяснява както успеха, така и неуспеха политически да се експлоатира привързаността към традиционни идентичности и ценности, коментират анализаторите. Страховете да не бъде разрушен по някакъв начин светът на семейството и децата разбуди опасенията от Истанбулската конвенция (така, както тя беше поднесена на българското общество). Същевременно именно отказът на хората да се ангажират с "големите разкази и интерпретации" обуслови неуспеха на партиите, които се опитаха да превърнат темата в кауза и на тази база да разширят обществената си подкрепа, посочват социолозите.


Ако в равносметката за отминаващата година българите са единодушни, че индивидуалните постижения и семейните отношения са най-честите поводи за оптимизъм, то в оценката си за събитията с най-голямо влияние върху следващата година те са далеч по-разколебани. Като цяло вътрешнополитическите измерения се преживяват като много по-пряко и силно засягащи обикновения българин, отколкото големите международни събития, без обаче да формират един ясен фокус.


37% посочват протестите в страната от последните месеци като събитията с най-голямо значение за следващата година, а 32% отдават приоритет на местните избори. 23% отбелязват увеличението на бюджетните заплати, 12% - акциите на прокуратурата срещу бизнесмени и политици, 11.8% - конфликтите в "Обединените патриоти".


Българите с оптимистични лични очаквания за догодина и скептични за икономическото развитие

© "Алфа Рисърч"


Едва всеки четвърти откроява на преден план Брекзит, 16% - европейските избори, 15.6% - оттеглянето на А.Меркел от политиката, 14% - задържането на украински кораби от Русия в Керченския пролив, 9% - търговската война между САЩ и Китай.


Така въпреки недоверието към институциите, политиците и политиката, за мнозинството от българите вътрешнополитическите събития се оказват натоварени с най-голям заряд и очакване за промени, анализират от "Алфа Рисърч". Точно този процес обаче крие и най-големите неизвестни за 2019.


"Историческият опит сочи, че като правило социалните протести избухват там, където след икономически благоприятен период хората започват да губят доходи, статус, перспектива. Именно защото нито една голяма социална група не се усещаше непосредствено заплашена от цялостното развитие на страната, дисперсните протести от края на 2018 не успяха да се разраснат и масовизират", казват анализаторите.


Ако обаче съществуващите в момента свръхочаквания не бъдат оправдани, това може рязко да повиши усещането за изхабяване на властта и да се превърне в богат източник на енергия за реабилитация на реални граждански протести и потенциално нови политически избори, предупреждават анализаторите.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Весело

  Оптимистични лични очаквания ли?
  Това най-новия виц ли е?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Това е онова изначално :"АЗ все някак си ще се оправя , но Ние никога няма да се оправим"?!?!?!

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Спрямо декември 2017, с почти 10 на сто нарастват позитивните оценки за годината, достигайки 35 на сто. За последните 20 години единствено в далечната 1998-а е имало подобно усещане за удовлетвореност. Отрицателните оценки нарастват с 2% спрямо миналата година, но остават вторите най-ниски за целия този период. Най-голям дял от хората (46%) отново заемат неутрална позиция – „годината беше същата като предишната“, но за първи път позитивните оценки надвишават почти два пъти негативните (35:19). Това е най-благоприятното съотношение за периода 1998- 2018."
  https://alpharesearch.bg/post/945-ravnosmetkata-za-2018-v-klopkata-na-optimizma.html

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  "мнозинството от българите вътрешнополитическите събития се оказват натоварени с най-голям заряд и очакване за промени,"
  Не знам , кои са тия наивници, дето очакват някакви промени и то положителни. Комунизма се завръща с пълна сила и то онзи от 50-те години на миналия век.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Пак са питали неправилните българи. Има такива, които не са достъпни за цоциолозите, щото дори и телефон не могат да си позволят.

  мурзилка
 6. 6 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Руската пропаганда никога няма да позволи в България да има оптимистични хора. Тя има нужда от сдуханяци.

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Оптимистични ли?! Ето го нашия хал:
  (поствано от мен под темата за електронните винетки)

  Сутринта чух официалната декларация на новия баш агент-синекур от новата агенция с новата й интернет страница, за която беше заявено тържествено, че ще заработи днес от 14 часа.
  От 14 до 14:08 направих около 30 опита да се свържа. На тридесет и първия, не щеш ли - хоооооооооп, излезе страницата! Излезе бе!
  Исках да конвертирам съществуващата си "хартиена" винетка в "е-винетка". Изпълних всички указания, след което се появи надпис, че данните са получени успешно и че ми благодарят.
  Следващата ми крачка беше да проверя дали наистина винетката ми фигурира в базата данни, на основание на която новите инспектори-синекури ще имат основание да ми налагат глоби и конвекционални такси. Дръжки, бате!
  Не фигурирате в списъка!!!
  А същият този баш-агентин заяви, че системата била най-модерната в Европа!!!
  Настрана постоянно натрапващата се мисъл, че ми липсват хърхорещите звуци от телефонната връзка с интернет, както беше преди двайсет и пет години и една страница се зареждаше за десетина минути.

  Хубава работа, ама нашенска! Срамота бе, нещастници!!!!!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Следващата година ГЕРБ ще краде скандално като за последно. И ще има глобален икономически застой.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Интересен дисонанс - оптимистични лични очаквания и скептични такива за икономиката. Значи личността намира удовлетворение независимо от икономическото развитие. Тогава стабилността Му напълно ни устройва. Освен ако има достатъчно воля за въвеждане на директна демокрация по швейцарски и исландски модел - с референдуми, безусловен базов доход, е-управление и енергийно-ефективна икономика.

 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 570 Неутрално

  тревожно е състоянието на проруските тролове и политически организации - дпс, бсп, кръговете около Капитал и ДБ - очаква се много тежка в икономическо отношение година в путинистан, а либералните траншове от кръговете около Демократическата партия и Сорос също няма как да нарастват при очакваните тежки проблеми за левите в Европейските избори и Франция

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 11. 11 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Капсулираме се в личните си сфери. Волята да си част от общество и гражданин, който решава съдбата си, е в битка със стоглавата Хидра на корупцията. юнаистина ли се предаваме на 200 самозабравили се корумпирани, с психически отклонения ( породени от безмерната алчност) подобия на хора(т.е. политици), които оставяме да разполагат с ресурсите ни??!! Днес, поредното доказателстово : ЕК е осъдила БЕХ ( държавна фирма, изпълняваща частни интересе!) на 77 милиона евро - пари, които можеха да отидат за образование и деца в нужда...
  Зелените
  1 hr ·
  Антитръстова политика: Европйеската комисия наложи глоба от 77 милиона евро на групата БЕХ за блокиране на достъпа до ключова инфраструктура за природен газ в Българияhttps://www.facebook.com/Zelenite/?__tn__=

 12. 12 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Капсулираме се в личните си сфери. Волята да си част от общество и гражданин, който решава съдбата си, е в битка със стоглавата Хидра на корупцията. юнаистина ли се предаваме на 200 самозабравили се корумпирани, с психически отклонения ( породени от безмерната алчност) подобия на хора(т.е. политици), които оставяме да разполагат с ресурсите ни??!! Днес, поредното доказателстово : ЕК е осъдила БЕХ ( държавна фирма, изпълняваща частни интересе!) на 77 милиона евро - пари, които можеха да отидат за образование и деца в нужда...
  Зелените
  1 hr ·
  Антитръстова политика: Европйеската комисия наложи глоба от 77 милиона евро на групата БЕХ за блокиране на достъпа до ключова инфраструктура за природен газ в Българияhttps://www.facebook.com/Zelenite/?__tn__=

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Оптимистични лични очаквания ли?Това най-новия виц ли е?
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019


  Я си представи,че ти се роди внуче?Има ли нещо по-хубаво от това?

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  После казвайте, че българинът е бил черноглед :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Българинът е индивидуалист, разчита на себе си. След като разбра, че политиците "толкова си могат" със строежа на магистрали и метрото-намира начин, за храната.
  А щом е здрав и може да пътува, какво повече.

 16. 16 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 742 Разстроено

  Няма как да се "оправят" нещата, нито икономически, нито в социално-личностен план. При продължаващо и засилващо се руско влияние и при отдръпващи се инвестиции батаците трайно-устойчивата мизерия ще си останат. Не знам за каква икономика се говори при застаряващо и намаляващо население с устойчиво полупразни джобове. Докато не се появят реални и действащи алтернативи на съветския монопол при бензина, мазути, електроенергии и газ (поне на първо време), никаква промяна не е възможна, просто няма как. Фалшивите измишльотини ще ни заливат всеки ден, ще веем байраци, облечени с потури и калпаци и ще се пъчим "Булгар, булгааар!", докато в Европа и по белия свят нормалните хора ще избират между възможностите, които имат за по-добри доходи и условия за живот. Без избщо да им пука колко милиарда усвоило еди кое си министерство, или пък колко роми паднали с един автобус незнам къде си... Положението в страната е стабилно за едно малцинство от 10-тина процента от населението, за останалите си е ежедневна битка за оцеляване, или просто едно мъждукащо кретане, стабилно пълзене и преживяване.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 17. 17 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Това е добра новина. Ако преобладават положителните очаквания, това означава, че ще е кофти. Я когато са песемикгични - може и така, и иначе, ще го видим, за сме живи и здрави.

 18. 18 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сегашната ситуация е последица от грешен начин на държавно управление (липса на защита срещу щети от работата на централната банка).
  Все още обществеността коментира последици, а пренебрегва причината за тях.

 19. 19 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Българит нямат време да се занимават с политика, да гласуват, да протестират, да се борят за някаква кауза и съответно пък политиците нямат време да се занимават с проблемите на българите. Въпросът е кое ще свърши по-рано - търпението на българите, или страната ни.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Не може само гадости трябва и нещо хубаво да се случи в България вече..

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Я си представи,че тъкмо ти се роди внучето и вземат че закрият болницата щото фалирала...или те съкратят от работа защото така решил ,,работодателят"...Има ли нещо по-отчайващо от това?

 22. 22 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Всеки, който е бил в западна Европа знае колко е зле България. Всичко друго е брътвежи.

  1.618
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK