Шефът на правната комисия: Касационният съд има право да тълкува, но не "в този смисъл"

Шефът на правната комисия: Касационният съд има право да тълкува, но не "в този смисъл"

© Надежда Чипева, КапиталПредседателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) е недоволен, че когато депутатите пишат законите трябвало да ги обсъждат с гражданите и неправителствените организации, а Върховният касационен съд (ВКС) не обсъждал тълкувателните си решения с никого.


Това се разбра от думите му пред Би Ти Ви в коментар на спешните промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, чийто вносител е той. Предложенията бяха внесени миналата седмица веднага след тълкувателното решение на ВКС. То постанови, че щом има прекратяване на наказателно производство, което е било повод за процедура по конфискация - се прекратява и конфискацията. Тълкувателното решение засяга отменения вече антикорупционен закон, но по него са заведени над 300 дела. Според изчисленията на председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев след решението на ВКС трябвало да се прекратят около 20 дела за над 20 млн. лв.


"С кого ВКС обсъди тълкувателното си дело. Значи за парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане", каза Кирилов.
По закон обаче тълкувателните решения се вземат от пленума на съответния върховен съд и те не се обсъждат с никого освен между самите върховни магистрати.


Председателят на правната комисия продължи с обвиненията към съда. Заяви, че бързината на законовите изменения е заради решението на ВКС - за да не бъдат прекратени делата за конфискация. "Какво да направим - да чакаме да прекратят всички висящи дела. Делото Бисеров го прекратиха, затова е спешно". И продължи - "Назад във времето сме имали проблеми, стълкновение със законодателството и по други решения, наскоро говорихме за застраховките "Гражданска отговорност". Нека хората да знаят, че увеличението (на "Гражданската отговорност" - бел.ред.) е заради такова тълкувателно решение на ВКС", каза Кирилов.


Делото за конфискация срещу бившия зам.-председател на ДПС и зам. шеф на парламента Христо Бисеров бе прекратено след тълкувателното решение на ВКС. Причината - Бисеров е окончателно оправдан по наказателното дело срещу него за неплатени данъци и недекларирани сделки.


По думите на Кирилов ВКС имал право да взема тълкувателни решения, но "не в този смисъл".


"С тази правна конструкция, която си е измислил един състав на ВКС - дайте да го ревизираме този закон, той обезсмисля Закона за гражданската конфискация (стария закон от 2012 г. - бел.ред.). Той обвързва наказателното производство и казва ние ще ви ограничим сега гражданската конфискация само до пределите на наказателното производство. Но това е безпредметно. В наказателното производство като има престъпление в наказанието има компонент - конфискация", заяви Кирилов.


Подчерта, че комисията от 2012 г. - когато не е бил народен представител, имала право на конфискация. "Този институт е възприет от българското право, от европейските ни партньори, Конституционният съд (КС) го е проверил. Това правно решение е устояло на проверката на КС тогава. Не противоречи на конституционните и европейските норми. Европейските норми допускат доста по-рестриктивен режим на собствеността дори за много по-дребни публични интереси", коментира председателят на правната комисия.


Обясни, че гражданската конфискация и наказателното производство са два различни способа. "Едното е наказание, но ако си останал ненаказан, но пак продължаваш да получаваш пари от проституция, от трафик на хора или от трафик на оръжия и нямаш правно основание за това богатство, да - разбира се, държавата и обществото има нужда да възстанови справедливостта. Съдът може и да не се произнесе, деецът/обвиняемото лице може дори да е починало, това няма общо с имуществото. Аз затова питам - защо имуществото, което е натрупано по незаконен начин да остане нерепатрирано в държавата".


Изключвайки случаите на подаден до комисията сигнал срещу някого за незаконно придобито имущество, по стария закон за конфискация, процедурата по отнемане на имущество започва след сезиране от прокуратурата. Т.е. обвиняемите подлежат на двойна проверка - от съда по наказателното дело и от съда в процедурата по конфискция, същевременно други хора остават незасегнати от комисията по конфискация.


Кирилов обясни още, че промените в антикорупционния закон "категорично не се правят за определени лица". Според него КПКОНПИ би следвало да събере парите от делата, заведени по стария антикорупционен закон, които законовите промени ще "спасят" от прекратяване. "Аз нямам цялата информация от комисията, надявам се има наложени обезпечителни мерки. Далеч съм от мисълта, че цялото незаконно отнето имущество може да се отнеме", заяви Кирилов.


Попитан дали спорът около закона за конфискация е политически сблъсък, Кирилов заяви: "Не би следвало това да е политически сблъсък, ако не приемем, че решението на ВКС е политическо, а то не би трябвало да е политическо. Аз го приемам като едно решение, което сериозно засяга правния ред, правната стабилност, взаимоотношенията и координацията с европейските институции. Оставям на страна всички процесуални предпоставки и последици, за които тук говорим".

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2392 Весело

  От този струи неподправена простота.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 476 Разстроено

  ""С кого ВКС обсъди тълкувателното си дело. Значи за парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане", каза Кирилов."

  Мда, и това е РЪКОВОДИТЕЛЯ на ПРАВНАТА комисия на НС на РБ!

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1930 Весело

  ""С кого ВКС обсъди тълкувателното си дело. Значи за парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане", каза Кирилов.
  По закон обаче тълкувателните решения се вземат от пленума на съответния върховен съд и те не се обсъждат с никого освен между самите върховни магистрати."

  Много е "учено" Данийлчо!
  Честит му имен ден! И да порастне и стане голям и Умен!
  И да чете и писаните закони, а не само тези, които "пише" заедно с Шамана, или по негова поръчка! ;)

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  Скандално тълкувателно решение, неприето дори от 30% от съдиите във ВКС. Какви са мотивите за него, както и да бъде оповестено точно сега?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Озъбеното същество от снимката декларира(буквално, автентично), че няма представа що е това чудо правото, кой го прилага и кво произлиза от прилагането.

  Класически бокулизач!

  А харесаният за "управник" от комунистическо-мафиотската шайка другар Бойко Борисов събира шайка под призива - аз съм прост и вие сте прости, затва...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Барни Ръбъл да сърди на цаците ,чè не могат едно дело да докарат до осъдителна присъда а не на ВКС . Ако човек е невинен защо ще му конфискуват имуществото?

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Председателят на правната комисия вероятно е обикновен Калин и дори не е юрист. А пък ако по образование е юрист, то това е срам за всеки юридечески факултет. Кирилов е достоен член на групата на онези 80%!

 8. 8 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Шефът на правната комисия" наричан за краткост "тъпото комуне". Тоя до коя година беше БСП? Нали сега е ГЕРБ?

  Vernam Cipher
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Па-скаро строи простотия!

 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Кирилов: Касационният съд има право да тълкува, но не "в този смисъл"
  Всеки има право да тълкува в "някакъв смисъл", но единственото правилно тълкувание е в "нашия смисъл".

 11. 11 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мда, и това е РЪКОВОДИТЕЛЯ на ПРАВНАТА комисия на НС на РБ!
  —цитат от коментар 2 на Ivan_


  Гарантирано от Мафията/Брисов/ГЕРБ!

  Vernam Cipher
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Значи според съда човекът не е виновен (не е нарушил закон), но "компирната" комисия има право да продължи без срок (забережете) да го разследва за незаконно забогатяване! В това едва ли и Цецка би намерила логика!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Какъв интелект блика от физиономията на снимката!? Също като онзи шеф на компирната комисия!

 14. 14 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Този човек чупи "тъпомера". Не желая да си развалям вечерта, коментирайки откровените тъпизми на Данаил Кирилов и колегите му. Ще кажа само, че тези, които пак ще гласуват за листа с Данаил Кирилов в нея, си поставят сами "диагнозата" - идиоти. Само пълен идиот може да си избира Данаил Кирилов и подобните му.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 15. 15 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 828 Весело

  "С кого ВКС обсъди тълкувателното си дело. Значи за парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане", каза Кирилов

  И този май е прочел по-малко закони, отколкото е написал ..

 16. 16 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Класически бокулизач!...
  —цитат от коментар 5 на b_52_strato


  Данаил Кирилов е председател на Комисията по правни въпроси в 43-ото Народно събрание. Тогава за него са гласували всички депутати от ДСБ и СДС.
  За Данаил Кирилов никога не са гласували депутати от БСП.

  До коментар [#1] от "Николай Колев":


  До коментар [#2] от "Ivan_":


  До коментар [#6] от "джендър дебне в храсталака":


  До коментар [#7] от "vassilun":


  До коментар [#8] от "jmh52592334":


  До коментар [#15] от "pafaka22":


  До коментар [#14] от "russian78":

 17. 17 Профил на nns
  nns
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Бааааси австралопитека , как косата му почва да расте тъкмо от веждите нагоре - а ми разправяте , че външния вид нищо не казвал ?!

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2626 Весело

  Някои хора са перфектни за емблема на вестник ,,Стършел"

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#16] от "nmn58592067":

  Депутатите от БСП гласуваха за Пеевски за шеф на ДАНС! Че не ги хвалете!

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2626 Весело

  Няма да е лошо някои хора да минават първо през психиатъра и тогава да влизат в парламента!

 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  И Мая Манолова се хвалеше, че тя го е предложила. Ама кой ги помни тея работи.


  До коментар [#19] от "vassilun":

 22. 22 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Ами защо Пеевски да не стане шеф на ДАНС ?
  Сега като не е той шефът, ДАНС да не са цъфнали и вързали?
  А и статията е за Д. Кирилов.
  Придържай се към темата!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#21] от "nema_labavo":

  Как "кой да ги помни"? Баце да помни! Защото Той си избра МаяМа за омбудсдама!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  До коментар [#22] от "nmn58592067":

  Нещо като Ал Капоне - шеф на ФБР, а?

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  До коментар [#22] от "nmn58592067":

  За Д. Кирилов в заключение мога да кажа, че е вдлъбнат!

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Председателят на правната комисия е еталон за посредственост и неграмотност

 27. 27 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Спомням си един друг виден водещ юрист от гербаджийски произход как се разхождаше между депутатите с лист в ръце и нарисуван квадрат на него. Въртеше листа и разясняваше, че както и да го завърти квадрата винаги е квадрат!
  Тогава си мислех, че по-тъпо същество едва ли ще се пръкне за да пише закони!
  Този обаче ме опровергава!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Сутринта го слушах. Е, по- елементарен човек, не знам дали могат да намерят от ГЕРБ.

 29. 29 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Сутринта го слушах. Е, по- елементарен човек, не знам дали могат да намерят от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Taka мислят и депутатите на БСП. Затова никога не са гласували за Д. Кирилов да бъде председател на Комисията по правни въпроси.
  Но всички депутати от ДСБ и СДС не споделят твоето мнение и в 43-ото Народно събрание гласуват Д. Кирилов да бъде избран за председател на Комисията по правни въпроси.

  До коментар [#28] от "Роси":

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Едно време мислех Цвинокио за тъпак номер 1, но сега този му отне палмата на първенството.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 298 Весело

  Мнооого зле, ама мноооооого. Да му наемат ПР за речите, или да му забранят да говори, както гласи известният виц: Когато си насран- не чуруликай.

 32. 32 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Не знам дали Кирилов е завършил право в ЮЗУ или в Монтанския филиал, но имам усещането, че ГЕРБ искат зорлем да направят БСП първа политическа сила.

  Явно самозабравянето и липсата на чувство за мярка е толкова силно, че вече не помнят издигането и разгрома на Цецка на президентските избори.

 33. 33 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Това момченце все повече вреди с присъствието си навсякъде. С действията си пък да не говорим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK