До 20 хил. лв. ще бъдат глобявани експерти за неверни становища за културни ценности

До 20 хил. лв. ще бъдат глобявани експерти за неверни становища за културни ценности

© Анелия НиколоваМежду 10 хил. и 20 хил. лв. ще бъдат глобявани експерти, които дадат неверни писмени заключения при идентификацията на културни ценности. Тези експерти ще бъдат изключвани и от регистъра на хората, които могат да участват в комисиите към музеите и да дават становища по идентификацията на ценностите.


Това предвиждат промени в Закона за културното наследство, приети днес от парламента на второ четене. Досега санкция за издаване на неверни заключения не беше предвидена.


Предвижда се още право на министъра на културата да
спира търгове и аукциони


както и да уведомява МВР, ако има достатъчно данни, че предлаганият за продажба експонат е бил идентифициран и е получил удостоверения и регистрация на база на невярно експертно заключение.


По предложение на председателя на комисията по култура Вежди Рашидов депутатите приеха и поправка в Наказателния кодекс, с която се предвижда затвор до една година и глоба между 2 и 10 хил. лв. за фалшификатори на картини, скулптури или археологически предмети. Такова ще е наказанието и за този, който предлага за продажба или пуска в обръщение фалшификати, като ги представя за автентични.


Между 3 и 30 хил. лв. пък ще е санкцията за експертите, които удостоверят автентичност на някой фалшификат. Ако нарушението е направено от търговец по време на продажба, глобата ще е между 10 и 50 хил. лв., а затворът – до три години. Търговецът ще бъде лишаван от право да предлага повече културни ценности, а предметът ще бъде отнеман в полза на държавата.


Депутатите запазиха, макар и в по-мек вариант, сериозното


облекчение за идентификацията на частните колекции


Вече освен държавните и регионалните музеи идентификация на културните ценности и издаването на съответните законови удостоверения за тях ще могат да правят също и частните музеи. Новият ред ще важи както за нови вещи и колекции, така и за отлежаващите вече повече от 8 години около 90 колекции, които са били декларирани от собствениците им още до април 2010 г., но документите им не са придвижени.


Текстовете, внесени от депутати, предвиждаха всички


частни музеи да могат да извършват идентификация


и регистрация, стига да имат необходимите експерти. С окончателно приетите изменения беше решено тези музеи да бъдат определяни със заповед на министъра. Все пак народните представители оставиха вратата частните колекционери да могат да поискат идентификация на вещите си от частни музеи, макар и предварително определени от министъра.


Окончателно обаче отпадна планираната възможност идентификация да правят и нумизматичните дружества или търговци на културни ценности, каквото намерение първоначално беше вкарано в поправките.


Пленарната зала не прие и изменението, с което отпадаше изискването министърът на културата или директорите на музеите да не издават удостоверения за регистрация на ценности, ако има данни, че те са незаконно придобити. Депутатите прецизираха текста и сега удостоверение няма да се издава и ако има съмнения около придобиването, а също и ако са фалшификати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK