Влизането на Жирардели в "Юлен" - едно известно и много неизвестни

Влизането на Жирардели в "Юлен" - едно известно и много неизвестни

© LAP.bgПеткратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели обяви преди три дни изненадващо, че е мажоритарен собственик на фирмата концесионер на ски-зоната в Банско "Юлен" АД. Съобщението трябваше да даде окончателен отговор на един от най-дълго задаваните в най-новата история на България въпроси: кой е собственикът на фирмата, която държи най-популярния курорт, чието разрастване е повод за спорове и протести, тъй като част от него се намира в защитената от европейската екологична мрежа "Натура" територия в Пирин.


Вместо това заявката на някогашния легендарен шампион повдигна множество въпроси, отговор на които засега няма - заради неговия отказ да даде информация, както и заради мълчанието на институциите, които би следвало да имат данни.


Някой друг знае ли


Цялата изминала година не стигна на прокуратурата да изясни кой е реалният собственик на "Юлен". През февруари в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов отговори на този въпрос с думите: "Всички знаят, нищо че го крият - за Цеко Минев става въпрос". По същото време по сигнал на партия "Зелените" държавното обвинение започна проверка дали собственикът на концесионера на ски-зоната над Банско и председателят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка - бел. ред.) са едно и също лице.
Десет месеца по-късно - в края на ноември, главният прокурор заяви в "Шоуто на Слави", че въпросът вече е изяснен, но не може да цитира по памет името и увери, че на следващия ден то ще бъде оповестено публично от пресслужбата на институцията. Говорителката му обаче отказа пред "Дневник" да назове име и каза, че става дума за четири дружества, като за това, което има най-голям дял в собствеността на компанията - "Такс сървисиз лимитед", се чака все още информация от властите на Вирджинските острови, тъй като е регистрирано в офшорната зона.

В събота петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели - близък до президентa на Българската федерация по ски и собственик в Първа инвестиционна банка Цеко Минев и едно от рекламните лица на ски-курорта в Банско от години, откри поредния сезон там и чрез медиите поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри". Получи я светкавично, а според разпространеното прессъобщение на разговора той показал на Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов документи, че "притежава 100% от собствеността на ""Такс сървисиз лимитед"", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен".
В последните два дни "Дневник" направи няколко опита да се свърже с говорителя на главния прокурор с въпроси по темата за собствеността на "Юлен", но Румяна Арнаудова не отговаряше на мобилния си телефон.


Ни чул, ни видял


Ден по-късно, в първото си интервю като собственик, Марк Жирардели заяви, че е купил дружеството още през 2016 г., а проучването и подготовката на сделката е продължило 4 години.

Българските власти обаче очевидно не са били уведомени за това, въпреки че става дума за компания, която държи 30-годишна концесия и която е обект на проверки от различни институции. Премиерът Бойко Борисов зае позата на наблюдател: "И аз, като вас, слушам", коментира той.


До момента няма данни да е била уведомена и Комисията за защита на конкуренцията. На въпрос на "Капитал" защо не е поискано разрешение от регулатора адвокатът на дружеството Петър Петров, който е и член на борда на директорите на "Юлен", отговори, че "акции на "Юлен" не са били прехвърляни". "Отговорът му обаче е абсурден, защото регулаторът гледа смяната в контрола независимо къде нагоре по веригата на собствеността се случва. Например така КЗК се произнасяше по сделките за БТК, БТ и т.н.", коментира седмичникът.


"Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик. Дори за някои западни общества това е въпрос на много ниска култура – някой да парадира, че е собственик на нещо", коментира Петров пред БНР днес.


Собственик, но не и по документи


Това, че Жирардели е придобил собствеността през 2016 г. не личи от българския търговски регистър, където се вижда, че през същата година няма промяна в акционерната структура на концесионера на ски-зоната в Банско.


Проверка на регистъра показва, че към края на 2017 г. най-голям акционер в "Юлен" АД продължава да бъде офшорката от Британските Вирджински острови "Т.А.К сървисис лимитед" (в съобщението на екоминистерството и в изявленията на прокуратурата тя е изписана като "Такс сървисиз лимитед") - бел. ред.). По данни на "Сега" през юни тази година се е провело последното общо събрание на "Юлен". Към тази дата обаче Жирардели все още не е вписан като собственик на "Т.А.К сървисис лимитед". По това време въпросната офшорна фирма е собственост на кипърската DUC Noninees, която се управлява от кипъреца Георгиус Георгиу.


Позовавайки се на документи от кипърския търговски регистър, "Биволъ" твърди, че има промяна в собствеността на кипърското дружество, но тя е нанесена през 2017 г. Тогава Георгиу е продал 999 дяла на друга кипърска компания - CYF Services Ltd, чийто собственик от 2015 г. досега е Августа Пападополу.


Без промени заради добрите мениджъри


Пред "Капитал" адвокатът Петър Петров коментира, че в българския търговски регистър няма нанесени промени в собствеността, тъй като "новият собственик е приел, че мениджърският екип си върши добре работата". Седмичникът съобщава, като се позовава на неназовани свои източници, че управителят на "Юлен" Мая Христоскова е сестра на съпругата на Цеко Минев - Радка Минева, която е член на надзорния съвет на ПИБ.


По всичко личи, че Жирардели познава мениджърския състав поне от 2005 г., когато чрез българското си дружество "Жирардели спорт център (ЖСЦ)" ЕООД основа съвместно дружество с община Банско, припомня "Капитал". Седмичникът посочва, че дружеството се казва "Спортен център Жирардели спорт Банско", а общината апортира в него три имота в близост до хотелски комплекс "Стражите" на 300 м. северно от долната станция на лифта, оценени на 2.7 млн. лв., срещу които придобива малко над 15%. Компанията на Жирардели получава 85% срещу ангажимент да внесе 15.6 млн. лв. в капитала, като обаче първоначално са внесени само минималните по закон 25%, или 2.35 млн. лв., и това така и не се променя. ЖСЦ не е пререгистрирана в Търговския регистър и към момента не съществува в правния мир.


"Капитал" коментира, че е удовлетворението от мениджърския екип е изненадващо на фона на натрупаната загуба на "Юлен" до 2017 г. от 9 млн. лв.


Съветник ли е собственикът


Веднага след съобщението на Жирардели в социалните мрежи тръгнаха коментари, че ако притежава "Юлен" от 2016 г., а е имал интерес към покупка на компанията още от 2012 г., бившият ски шампион е бил в конфликт на интереси. Причината: на 12 декември 2014 г. министърът на туризма Николина Ангелкова го представи официално като свой съветник за зимния туризъм, а пет месеца по-късно обяви че "работи активно с Марк Жирардели по стратегията за развитие на планинския туризъм в България".


През 2012 г. един от най-титулуваните скиори на 21 век Херман Майер откри сезона в Банско заедно с Жирардели и българският скиор номер 1 за всички времена Петър Попангелов.

© БТА

През 2012 г. един от най-титулуваните скиори на 21 век Херман Майер откри сезона в Банско заедно с Жирардели и българският скиор номер 1 за всички времена Петър Попангелов.


Потърсени от "Дневник" за коментар от ведомството днес отговориха лаконично, че разбрали в понеделник - заедно с широката публика, за новото амплоа на скиора. Оттам подчертаха, че той е бил съветник на Ангелкова до началото на 2016 г., а освен това популяризирал България "сред международните среди, но за услугите си не е получавал възнаграждение".


"Що се отнася до твърдения за възможен конфликт на интереси той не е налице, тъй като г-н Жирардели по никакъв начин не е участвал в предложения за развитието на конкретни курорти в България. Изключително важно е да се отбележи, че Министерството на туризма не е ресорното ведомство, натоварено с приемането на планове за управление на националните паркове, както и с правилата за провеждане на концесионни процедури в планинските курорти", пише в отговора на ведомството до "Дневник".


От заплаха за банкрут до концесионер


В единственото си засега интервю като собственик Марк Жирардели отказа да съобщи всякакви детайли по сделката за "Юлен" - за цената на сделката, за евентуални други акционери, за планирани инвеститори и т.н. Лаконично отговори, че цената била "много интересна" и уточни, че е купил "Юлен" от много голям фонд, който присъствал на три континента, но отказа да посочи името му.


Марк Жирардели и Цеко Минев откриват сезона в Банско през 2004 г. Двамата са с червените якета.

© Надежда Чипева, Капитал

Марк Жирардели и Цеко Минев откриват сезона в Банско през 2004 г. Двамата са с червените якета.


Жирардели отхвърли и информациите, че е купил дружеството Цеко Минев, когото обаче определи като приятел, с когото споделя общи хобита. Отрече категорично да е теглил кредит от българска банка за сделката. В отговор на въпроса за произхода на вложените в "Юлен" средства пред "Нова телевизия" Жирардели припомни за едно от бизнесначинанията си: през 2001 г. купил голяма зала за ски на закрито в Германия, която през 2004 г. продал и започнал да се оглежда за обект, в който да инвестира. "Отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа, защото Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове. И тази възможност ми се отвори преди няколко години", каза той.


В интервю за швейцарското издание "Биланц" (Bilanz) през 2014 г. Жирардели обаче дава друга версия за бизнеса си в Германия - посочва, че закритата ски писта се оказала голяма грешка и подчертава, че е бил доста наивен през тези години, заради което понесъл големи финансови загуби. "Много пъти си мислех да отида в съда и да обявя банкрут, но се борих докрай и в крайна сметка продадох този бизнес", казва Жирардели.


Пред германското издание Rhein Neckar Zeitung от тази година скиорът си спомня, че се озовал в Банско през 2004 г. по покана на мениджъри от хотелската верига "Кемпински". Дотогава скиорът организирал събития за компанията в курорта Сент Мориц и впоследствие му предложили да популяризира и новата придобивка на веригата в Банско.


Какво е бъдещето на концесията


Промяната на собствеността съвпадна с началото на новите преговори между правителството и "Юлен" за концесията на ски-зоната над Банско.


Още преди няколко месеца прокуратурата установи, че в продължение на на над 8 години Министерският съвет е бил наясно, че "Юлен" е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор и не е предприел нищо.


Днес обаче - седмица след първата среща с концесионера по промяната на договора и три дни след заявката на новия собственик, екоминистър Нено Димов заяви, че по негово предложение правителството обсъжда възможностите да наеме международен независим консултант, който да анализира концесионния договор на компанията "Юлен" за ски зоната над Банско и допуснатите в него грешки. Ако бъде прието, такова решение ще отложи за неопределено време преговорите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK