Павлова похвали скромността на чиновниците, участвали в европредседателството

Павлова похвали скромността на чиновниците, участвали в европредседателството

© Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018Българското европредседателство, което се проведе между януари и юни, е струвало 62 млн. лв., без в сумата да влизат ремонтите. Това е много по-малко от очакваното, а главната причина е скромността на чиновниците от министерства, заяви министърът за българското председателство Лиляна Павлова по време на брифинг в Министерския съвет, става известно от съобщение до медиите.


"Общата сума на абсолютно всички първоначално предвидени дейности е 166 млн. лв., включително и ремонтите. От тези 166 млн. ние имаме спестени 22 млн. лв. Така че всъщност изхарчихме по-малко от предвиденото. Успяхме да се вместим в по-малък бюджет от предвидения", каза тя. Павлова акцентира, че проведените събития, са били много повече от планирането – над 300 събития в България. Броят на участниците също е навдишил първоначално очаквания – от 20 хил. делегати – до 35 хил.


Павлова представи отчет на програмата на Триото. "Целта на този документ е да остане институционалната памет за това как е подготвено и проведено първото Българско председателство", уточни министърът. "С гордост мога да кажа, че мисията завърши успешно", обобщи тя.
Утре Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, ще бъде закрито с акт на Народното събрание. Министър Лиляна Павлова благодари на всички, които са взели участие в него. "Сътрудничеството, приемствеността и непрекъснатия диалог между трите държави ни помогнаха да постигнем много по петте приоритета, които си поставихме: "Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", "Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани", "Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата", "Съюз на свобода, сигурност и правосъдие", "Съюзът като мощен фактор на световната сцена", обобщи министърът.


"Повишихме имиджа на страната ни, показахме, че сме достоен и честен партньор, доказахме, че можем да изпълняваме своите ангажименти и че сме изпълнили своите критерии", каза министърът на въпрос за това как Българското председателство е допринесло за приемането ни в Шенген и Еврозоната като уточни, че ръководенето на работата на Съвета на ЕС не може и не трябва да се съотнася с приемането ни в европейските структури.


Павлова обяви, че най-вероятно ще се върне в парламента като депутат след предстоящото закриване на ресорното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK