Провален транспортен проект отвори дупка от 10 млн. лв. в бюджета на Варна

Никога незаработилите билетни автомати за 8.3 млн. лв. във Варна вече са "поправени" със свински опашки и лепенки.

© Спас Спасов

Никога незаработилите билетни автомати за 8.3 млн. лв. във Варна вече са "поправени" със свински опашки и лепенки.Общинският съвет на Варна прие днес актуализиран вариант на бюджета за 2018 г., като го намали с 10 млн. лв. - от първоначално заложените 393.7 млн. лв. на 383.7 млн. лв.


По данни на общинската Дирекция "Финанси и бюджет" основната причина за намалението е паричен поток от неданъчни приходи, който е по-малък от предвидения. "Не виждам никаква драма в това", каза директорът на дирекцията Стефка Господинова.


В хода на дебата около корекцията на бюджета обаче стана ясно, че дупката от 10 млн. лв. в приходната му част се дължи и на проваления проект "Интегриран градски транспорт". За него общината похарчи 115 млн. лв., по-голямата част от които безвъзмездно европейско финансиране.
За управлението на новата интегрирана система на градския транспорт във Варна, която трябваше да бъде изградена в хода на проекта, беше създадено общинското предприятие "Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение". Една от неговите функции беше да оперира с автоматизираната система за продажба на автобусни билети, предплатени пакети за пътувания и различни видове електронни карти.


Две години и половина след последния срок за приключване на проекта обаче системата така и не може да проработи, а общинското предприятие - да реализира планираните си приходи.


За автоматизираната билетна система по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" бяха похарчени 8.3 млн. лв. Но серия от разследвания на "Дневник" показаха, че тя не може да бъде приведена в експлоатация заради зле организирана обществена поръчка и пропуски при сключване на договора с нейния изпълнител – Консорциум "Обединение модерен транспорт".


По тази причина със същото дружество в началото на м.г. е бил сключен нов договор за доставка на допълнително оборудване на стойност близо 1.5 млн. лв. В него е записано дословно следното: "Страните съобразиха, че при обявяване на процедурите за възлагане на обществените поръчки и сключването на договорите са заложени технически изисквания към доставките на стоки и услуги, които в хода на изпълнение на договорите и към днешна дата са оценени като недостатъчни с оглед нуждите на възложителя". Заради изтеклия срок на проекта разходите по новия договор с Консорциум "Обединение модерен транспорт" бяха покрити със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.


Участниците в днешното зседание на Общинския съвет във Варна

© ОбС - Варна

Участниците в днешното зседание на Общинския съвет във Варна


Справка с отчета за бюджетните разходи на Варна през т.г. показва, че за доставка на допълнително оборудване за неработещата билетна система са били похарчени и още 500 хил. лв. Този разход е пак за сметка на данъкоплатците. Въпреки това системата продължава да не работи, а общината да не може да събере предвидените приходи в бюджета си.


В същото време, документи, с които "Дневник" разполага, показаха, че ръководителят на проекта Биляна Якова е била изключително настойчива в множество искания за по-високо и допълнително заплащане. Почти всяка докладна записка, изпращана до кмета на Варна Иван Портних, по проблеми на изпълнението и отчитането на проекта, неотменно включва и текст, касаещ както нейната заплата, така и тази на експерта "Финансово управление, отчети и плащания" - Валентина Крушева.


С докладна записка от 10 август м.г. Биляна Якова дори е поискала от Портних "на база на натрупания опит" тя и Валентина Крушева да поемат управлението и на втората фаза на проекта на стойност над 30.6 млн. лв. Въпреки че това не се случи, Якова и до този момент продължава работата си по "доокомплектоването" на проваления първи етап от проекта.
Пак по време на днешното заседание на Общинския съвет във Варна от местната администрация бе обяснено, че в приходната част на бюджета са били заложени и много повече средства от синята зона на града. Причина за липсата им било закъснялото въвеждане в експлоатация на зоната.


Първоначално това трябваше да се случи още през май, но стана възможно едва през август. Това явно е лишило общината от такси за паркиране в централната градска част за период от над 4 месеца в туристическия сезон.


Независимо от всичко това преди гласуването на бюджетната корекция днес председателят на прокметската група на СДС в Общинския съвет Янко Станев обяви, че ще я подкрепи. "Ще гласувам политически тази актуализация на бюджета, защото не намерих вътре нито една съществена критика, която да отправя", каза Станев.


На фона на 10 млн. дупка, отворена в бюджета на Варна за 2018 г. директорът на Дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова обяви, че общината е в добро финансово състояние. Освен това тя изрази увереност, че за разлика от други приходи в бюджета данъчните ще бъдат изпълнени.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Калинките на герб мутираха в скакалци и термити !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Дупка в бюджета няма, заглавието е неточно. Финансите на общината са в добро състояние. Друг е върпосът защо са били предвидени 10 млн повече за събиране и защо не са събрани. Ето тук трябва да се търси отговорен, който да понесе последствията.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Калинките на герб мутираха в скакалци и термити !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Опит за хумор, другарю... неуспешен...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво СМЪРДИ!!!!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно
 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Весело

  Портних да извика Георги Гергов да му оправи дупките.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  "...Независимо от всичко това преди гласуването на бюджетната корекция днес председателят на прокметската група на СДС в Общинския съвет Янко Станев обяви, че ще я подкрепи...".

  Може би е добре да се уточни, че Янко Станев е човекът, за топла свръзка между ГЕРБ и ДПС, на местно ниво...! Та, поради тази причина, циганите в Максуда са, върли СДС-ари. Освен това, публична тайна е, че ГЕРБ си крепи мнозинството в общинският съвет на Варна, с помощта на ДПС. :)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Варненци имат възможно най-некадърния и крадлив кмет. Да им е честит и догодина малко повече да мислят, преди да изберат.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  12 дена преди настъпващата 2019 година-актуализирали бюджета за 2018 година.

 10. 10 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 458 Весело

  През последните десет години все добри новини от този мой любим град!

  Интересно е кой има интерес да затрие града? Дайте смислени предположения моля!

 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "babameca":

  Градът (по мое виждане) вече е затрит. Преди няколко месеца бях във Варна за около два часа по работа... Абсолютна кочина. Разбити локални улици, разбити тротоари, коли паркирани навсякъде - по тротоарите и междублоковите пространства, мръсно, олющени фасади на сградите... Тук-там новопостроени сгради, проектирани като от ученици в техникума по строителство... УЖАС!
  А Варна ми беше любим град (с Русе и Пловдив)

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Много дупки във Варна и все за много милиони!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Община Варна 10 млн. не е събарят, дребна сума...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#11] от "vhv":

  Мда, това е и моето виждане. От подреден град, се превърна в някакъв невъобразим хаос, направо конкурира София. А преди години беше чист, можеше да се диша. От известно време още от летището започва да ми мирише. Та за това когато си идвам във Варна, гледам да прекарвам повечето време в селото от където е част от родът ми. Само на 20 километра от Варна е, но качеството на въздуха е осезаемо по-добро. Това за паркирането по тротоарите си е точно български патент. Не съм виждал подобно нещо в други държави които съм посетил. Даже и по гръцките острови няма да видиш автомобили качени по тротоарите. Ееех, пуста българщина.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  въпросът е защо не работи транспортната схема Биляна Якова какво казва по въпроса?Защо тези машини седят неизползваеми? Усвоихте 115 млн. и нищо. За най-голямата болница в сев.България -св.Марина няма автобусна линия от жп гара и автогара граждани и служители се ùдят с какво да отидат. защо има само една автобусна линия 7 която се движи до западна промишлена зона в която работят 1/3 от фирмите във Варна.
  Якова се ос-а и доказа,че усвоява добре пари без никакви резултати. Затова не хумор

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK