Съдът пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, ще носят електронни гривни

Съдът пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, ще носят електронни гривни

© Анелия НиколоваСъдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд отново замени най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", с "домашен арест" за подсъдимите за подкуп бивш кмет на "Младост"Десислава Иванчева и нейния заместник Биляна Петрова.


Този път в определението на съда няма условия за незабавно изпълнение на решението. То ще бъде изпълнено след изтичане на 3-дневен срок, определен от съда, ако междувременно не постъпи прокурорски протест, чийто срок по закон е 7 дни.


Съдът постанови при пускането под домашен арест на двете подсъдими да бъдат поставени електронни гривни. Съдът постанови същото и спрямо третия подсъдим като помагач в подкупа - Петко Дюлгеров. От началото на месеца Министерството на правосъдието разполага с 200 такива проследяващи устройства. При представянето им обаче зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов не можа да каже, кога реално ще могат да се ползват те, заради нужда да се изпълнят няколко допълнителни дейности от проекта.
Това е трето освобождаване под домашен арест на Иванчева и Петрова, но досега до изпълнение на решението на съда не се стигаше. На 16 ноември първоинстанционният специализиран съд за втори път замени най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", в по-леката - "домашен арест". Втората съдебна инстанция обаче веднага спря изпълнението на определението на съдия Иво Хинов - с неясни мотиви, до произнасяне по същество.


Решението на съда предизвика и проверка от страна на комисия на Върховния касационен съд. В отговор прокурори препоръчаха на съдии да не предоставят материали по дело на проверяващи от по-висша съдебна инстанция, за да останат безпристрастни, което предизвика скандал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK