Кабинетът утвърди празниците на различните вероизповедания за 2019 г.

Кабинетът утвърди празниците на различните вероизповедания за 2019 г.

© Юлия ЛазароваПо предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2019 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


Според Кодекса на труда и Закона за държавния служител работниците, които изповядват тези вероизповедания, могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.


Празниците на католическата църква в България са 22 април - вторият ден от Възкресение, 29 юни – Св. апостоли Петър и Павел", 1 ноември – Вси Светии, и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.
Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам - на 4, 5 и 6 юни, Курбан байрам на 12 и 13 август, и Рождението на Мохамед - 8 ноември.


За религиозната общност на евреите празниците са на 28 април - Пecax, 30 и 31 септември - Рош Ашана, 9 октомври - Йом Кипур, и Сукот - на 21 и 22 октомври.


Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, 14 април - Цветница, 21 април - Възкресение Христово, 28 юли - Преображение Господне, 18 август - Успение Богородично, 15 септември – Кръстовден.


Празничните дни за обществото "Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, раждането на Учителя Петър Дънов - 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.
Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.


Празници за Общество за Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 21 март, Рама Навами - 13 април, Нарасимха Чатурдаши на 17 май, Ратха Ятра - 14 септември, Кришна Джанмащами - 23 август.


Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 18 май - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни).


Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 19 април и конгресни дни на 12 и 13 юли, 23 август и 6 и 7 септември.


Евангелските църкви ще празнуват 31 октомври, деня на Реформацията.


За празници на будистката общност в България са определени 19 май - Денят на Буда, 5 февруари - Нова година, 17 юли - Денят Дхарма, и 8 декември - Денят Бодхи.


Празниците на бахайска общност в България са 21 март - Hoy Руз, 21 април - Резван, 24 май - Декларацията на Баб, 29 май - Възнесението на Бахаулла, 29 октомври - Рождението на Баб, Рождението на Бахаулла - 30 октомври.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  И как един работодател ще знае какви са вероизповеданията на неговите работници?
  Не беше ли нарушение да се пита за такива работи?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  А на църквата на Сатаната кога ще им са празниците?

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1071 Весело

  За Будистите са пропущили 13.06 да го пишат празник. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK