Кратки новини: Открива се почетно консулство във Фукуока

Кратки новини: Открива се почетно консулство във Фукуока

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Правителството отпусна 5 млн. лева за ремонти след наводненията през 2018 г.


Правителството отпусна допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за извършване от "Напоителни системи" ЕАД аварийно-възстановителни дейности след наводненията през тази година. Кабинетът отчита, че има засегната техническата инфраструктура от национално и местно значение, както и пътища, поземлени имоти и земеделска продукция. С парите се цели възстановяване на разрушените 74 обекта - участъци от корекции на реки, предпазни диги, отводнителни системи и други съоръжения.


Кабинетът промени тарифата за таксите


Таксите за касационно обжалване пред Върховния административен съд ще е 30 лв. за граждани и 150 лв. за организации. Това предвижда промяна в Тарифата за таксите, одобрена от правителството. Тя се налага след като беше променен Административно процесуалния кодекс, с който таксите, дължими на ВАС, се изравниха със събиранията по производствата пред Комисията за защита на конкуренцията. За предоставяне на презапис на електронни документи на електронен носител в производството пред КЗК ще се плащат 0.50 лв. за 1 бр. CD и 0.60 лв. за 1 бр. DVD.


Регионалното министерство ще може да похарчи със 135 млн. лв. повече
Правителството одобри увеличаване на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2018 г., със 134.9 млн. лв. 867 628 лв. Парите ще бъдат похарчени за приоритетни пътни проекти, чието изпълнение е започнало през годината, а също и за разплащане на неотложни аварийни ремонти. Ще има възможност и за нови ремонти на пътни отсечки.


Открива се почетно консулство във Фукуока


България ще открие почетно консулство в Япония със седалище в град Фукуока с консулски окръг Кюшу-Окинава и Шикоку. За почетен консул е назначен японският бизнесмен Хироши Мунемаса. Консулският окръг включва 12 префектури с население от близо 17 млн. души и 40 университета, в част от които учат и български студенти. В Япония функционират още две български почетни консулства - в Йокохама и в Идзумиоцу.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9052 Любопитно

  Някой спомня ли си, че България даже поръчваше и плащаше и във Фукуока строяха специални кораби за БМФ ......навремето.....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9052 Любопитно

  Точно във Фукуока още по време на дружбата на Тато с Япония бяха поостроени и пуснати танкерите-химикаловози „Кастор”, „Полукс”, „Бетълджойс” и „Ригел” за Параходство „Български морски флот”.

  karabastun1@abv.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK