Летецът Списаревски: Ще изям противниковия самолет, но няма да поръси с бомби земята ми

Български военни летци, вторият от ляво на дясно седнал е поручик Димитър Списаревски.

© Изгубената България

Български военни летци, вторият от ляво на дясно седнал е поручик Димитър Списаревски.На този ден се навършват 75 години от въздушния бой на българските изтребителни летци с американските и английските бойни самолети, в който летецът Димитър Списаревски загива в боен полет, унищожавайки с въздушен таран тежък американски бомбардировач Б-24.


На 20 декември 1943 г. поручик Списаревски е на бойно дежурство на летище Божурище.. В небето към София се насочват над 80 английски бомбардировача "Либерейтър", охранявани от 50 английски и американски изтребителя "Локхийд". Срещу тях излитат 17 машини "Месершмит" от Божурище /сред тях е Списаревски/ и 24 "Девоатин" от Враждебна.


(Българската бойна авиация, която заради Ньойския диктат започва да се изгражда наново едва в края на 30-те години, си дава сметка, че няма шанс за победа и унищожение на нападателя, но целта е да бъде постигнато възможното: да бъде разстроена конкретната бойна формация, чиято огромна клинообразна колона навлиза със смразяващ грохот и краят й се губи отвъд хоризонта; да бъде спечелено време за мирното население да се укрие; да бъдат принудени "крепостите" да хвърлят бомбите си извън София ... Мемоаристите описват миговете преди да излетят срещу многократно превъзхождащия ги противник: тръгвайки към машините, се прекръствахме и прегръщахме с думите "Бог да ни е на помощ" и "Да спасим София".)
На 20 декември 1943 българите свалят 3 бомбардировача и 10 изтребителя.
Според бойния дневник на орляк 3/6 Списаревски с безумно смела - но според специалистите изключително виртуозна маневра, успява да се измъкне от два американски изтребителя и се насочва към ято от 16 "Либерейтъра", които са се отървали от българските изтребители и поемат успокоени курс към София. Той атакува и сваля един самолет, но в ожесточения взаимен картечен огън - наричат този въздушен бой "небесния ад" - са изразходвани всички муниции и самолетът му е сериозно увреден.


Разбирайки, че няма да излезе жив, Списаревски устремно насочва самолета си към водещия колоната американски бомбардировач, нанася му унищожителен таранен удар и той полита към земята разцепен. Самолетът на Списаревски пада в единия край на Долни Пасарел, намират го мъртъв селяните, които след всяка бомбардировка тичат към нивите да спасяват летците. На другия край на селото откриват оцелелия по чудо заден картечар от унищожения самолет Хенри Ренър и го спасяват.
Поразяването на водещия бомбардировач от колоната либерейтъри и стресът на пилотите от ужасната гледка си казва думата - голяма част от бомбения товар е изсипан в полето край София.


Летецът Списаревски: Ще изям противниковия самолет, но няма да поръси с бомби земята ми

© Изгубената България


Най-непосредственият очевидец на въздушния таран на Списаревски е лейтенант Джон Маклендън, който го е видял последен от своя изтребител като летяща жива торпила малко преди той самият да бъде ударен и свален от друг български самолет. Американският пилот свидетелства:


"Шест минути преди да бъда свален, станах свидетел на нещо нечувано и страшно Летящият като вихър български изтребител първо се отдалечи от поразената и вече падаща наша машина и като се хвърли с цяла мощност към водещата, се стовари върху нея, отсече опашката й и тя в миг се разруши като ударено от гръмотевица гигантско дърво... Страшна смърт дори и за най-смелия пилот!"
И още: "Дълго време всяка нощ ми се привиждаше как българският изтребител връхлита върху нашия бомбардировач. Не, това не беше камикадзе. Достатъчно ми е да знам, че е бил лейтенант и се е казвал Списаревски."


А въздушният стрелец от унищожения бомбардировач лейтенант Хенри Ренър, единственият оцелял по чудо от целия екипаж край Долни Пасарел, е лаконичен: "Видях ада. Ударът на вашия летец беше изключително лют."
След като излиза от болницата, Ренър търси майката на Списаревски, за да й предаде един от ордените си в знак на почит към смелостта на сина й.

"
Димитър Списаревски е отличник на три военно-въздушни школи в Германия от 1938 до 1943 г..последната е най-престижната - тази край Берлин. Но той не е само виртуозен пилот. Списаревски е магнетична личност, влюбен в европейската класическа литература, поклонник на две култури - немската и руската, владеещ отлично и двата езика. Смел и дързък, с експресивен дори буен нрав. Но внимателен кавалер, с рицарско отношение към слабите. И преди всичко друго - е описван като огнен патриот. Съвременниците го цитират от разговор на маса: "Ако трябва ще изям противниковия самолет, но няма да го оставя да поръси с бомби земята ми".


Не, Димитър Списаревски не е камикадзе, обясняват специалистите. Той не излита за битка с решение за саможертва. Неговата дързост и смелост са черти на характер, който априори и абсолютно отхвърля отстъплението. Таранната атака е ситуативно решение, но на това основание.


Посмъртно е повишен в чин капитан и награден с орден за храброст.

Коментари (160)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Вечна слава на героя!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  Димитър Списаревски има ли паметник в София ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 226 Неутрално
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Вечна слава на героя! И да припомном, че е шофирал европейски самолет, а не американски или руски!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Истински българин и патриот. А сега, думата "патриот", се счита за "мръсна" от новите радетели на глобализма.

 7. 7 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Когато ескадрилата е била орляк и пилотите са били български патриоти...

 8. 8 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Вечна слава на героя! И да припомном, че е шофирал европейски самолет, а не американски или руски!!!
  —цитат от коментар 5 на Günther


  Имал е най-доброто в момента. Когато германците направят М109 на 21 век, тогава ще говорим.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Истински български офицер, който е защитавал родината си от врага, независимо кой е. Пребивал е германци, когато са обиждали България, свалял е американци и британци, когато са извършвали военно престъпление срещу българското цивилно население. С този характер, ако беше оцелял във войната, след съветската окупация щяха да го убият веднага. Или щеше да лежи в затворите и лагерите като други герои. Така или иначе, семейството му е пострадало заради това, че е бил "царски офицер".

 10. 10 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Феерия и смърт

  Нощта беше тиха и дълбока. Градът е заспал. Разрушенията от предишните бомби бяха се понаместили и успокоили. Дългото мълчание на жестокия неприятел бе поотпуснало нервите, и сега си почиваха.

  Нощта е мрачна. Сирените тревожно вият. Треперят сградите – всичко сънно е на крак. С шеметна бързина живота се стяга в тая злокобна полунощ да търси спасение. А през прозореца се вижда да свети огромна звезда и в дясно на изток да трепти разноцветно съзвездие и да се люлее като коледна елха.

  Феерична вечер! Коледна нощ! Може би се ражда нейде правдата? Може би идва на земята мир, и в человеците ще настъпи благоволение?! Каква тържествена вечер? Ангели бяха запели „Рождество твое“... И в същия миг реват страхотно бомбите, свистят мълниеносно мините и сеят смърт. Рушат се сградите, трещят стъклата, цепи се въздуха. Прибягват майки свили в поли децата си, тъмни силуети се притискат до студените зидове и притайват дъх.

  Лампионите светят тържествено и откриват бронзовите силуети на театри, блещукат куполите на черквите, на университета, на Академията на науките.

  Побеснелите смъртоносци са запалили феерично лампионите и рушат онова, което не са градили.

  Последните изстрели от оръдията прогонват с проклятие, и замлъкват едно по едно.

  Угаснаха им звездите... Отминаха смъртоносците.

  На утрото слънцето надникна от хоризонта и освети пак града. Всичко е ясно. С каква мъка се гради, и как лесно се руши!

  Мълчаливи обикаляме и гледаме пъкленото дело на културата. Сърцето е свито на камък.

  – Виж училището – големия салон на учениците.

  Разкъсана, завесата я подухва вятъра. Сцената е открита.

  Тук нашите деца са чели, декламирали и пели песни за Македония и Добруджа, за майката Родина. И виждам там застанал ученик покланя се смирено пред учители и родители, и гледа през срутения покрив към синьото небе – с чистите си светли очи – и почва – „Жив е българският Бог“...
  ... Край нас отминава линейка от Червения кръст и бърза към болницата „Царица Йоанна“.

  /КОНСТАНТИН ЩЪРКЕЛОВ/

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Има много паметни плочи. Всички те направени след падането на комунизма, защото преди това патриотизмът трябваше да бъде забравен и да бъдем послушни московски слуги.

 12. 12 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Гневно

  Нека позная, видните "българолюбци и патриоти" месершмитов, дефендеров, грънчев и сие няма да коментират темата!

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 555 Неутрално
 14. 14 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#8] от "lpi31580057":

  "Имал е най-доброто в момента. Когато германците направят М109 на 21 век, тогава ще говорим."

  Тепърва ще правят след като вече ще им бъде позволено да разработват свои бойни самолети и даже още по добре, съвместно с Франция, след като са на път да се отърсят от налаганите до сега от американците ограничения. Знам за една спряна по "молба" на Пентагона разработка на стелт, който е бил много по евтин и защо не с по голям потенциал от американските разработки довели до направата на F117 Nighthawk. Отделно Юрофайтър Тайфун е много добър самолет, но и също скъп като цяло.

 15. 15 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Как да не се гордее човек с такива хора! Само заради тях си струва да обичам България! Напук на тези, които искат да я намразим.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#8] от "lpi31580057":

  Именно! Най-доброто европейско! Не Мустанг, не Аеро Кобра, каквито са карали комунистите по Лендлийз програмата

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 909 Неутрално
  До коментар [#2] от "karabastun":


  Димитър Списаревски има ли паметник в София ???
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Има и улица на негово име , една от главните в кв Дружба

 18. 18 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Да има паметник на Димитър Списаревски е разбираемо.
  Но да има паметник на американците, които са хвърляли от самолетите си играчки-бомби за да бъдат осакатявани български деца – това не го разбирам.

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Нали си спомняте как ни промиваха мозъците със съветската книга "Повест за истинския човек" на Борис Полевой и нито дума за нашите герои?

 20. 20 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#8] от "lpi31580057":"Имал е най-доброто в момента. Когато германците направят М109 на 21 век, тогава ще говорим."Тепърва ще правят след като вече ще им бъде позволено да разработват свои бойни самолети и даже още по добре, съвместно с Франция, след като са на път да се отърсят от налаганите до сега от американците ограничения. Знам за една спряна по "молба" на Пентагона разработка на стелт, който е бил много по евтин и защо не с по голям потенциал от американските разработки довели до направата на F117 Nighthawk. Отделно Юрофайтър Тайфун е много добър самолет, но и също скъп като цяло.
  —цитат от коментар 14 на Rick and Morty


  "Тепърва ще правят" звучи много неопределено. На нас ни трябва самолет сега. След 20 години, когато ги сменяме, ще видим до къде са стигнали.

 21. 21 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#8] от "lpi31580057":

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/MBB_Lampyridae

  За това споменах преди. Само един пример за потенциала на германците в самолетостроенето, подтиснат заради Американските интереси. Много по перспективни и евтини най важното.

 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  "Има много паметни плочи. Всички те направени след падането на комунизма, защото преди това патриотизмът трябваше да бъде забравен и да бъдем послушни московски слуги."

  Абсолютно! Е трябва да забравяме и героят хауптман Герхард Венгел, паметната плоча на когото пред баня Мадара редовно поругават комунистите!
  А на онези слуги, които се кланят на паметника на на убийците и мародери пред амбасадората на ул. Козят, просто да ги гледаме с презрение

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "lpi31580057":

  Грешка, аз разбрах германците кога ще произведат нещо като Месершмит в съвременен вариант. Моя грешка!

 24. 24 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmn58592067":

  "Но да има паметник на американците, които са хвърляли от самолетите си играчки-бомби за да бъдат осакатявани български деца – това не го разбирам. "

  Рашън аре стига с глупостите! Матрьошки мини сте хвърляли вие в Афганистан! Има доказателства, а за това което твърдиш ти не! Не сме толкова наивни все пак!

 25. 25 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#8] от "lpi31580057":Именно! Най-доброто европейско! Не Мустанг, не Аеро Кобра, каквито са карали комунистите по Лендлийз програмата
  —цитат от коментар 16 на Günther


  Имах предвид най-доброто в света. М109 е бил най-добрият в началото. Spitfire е след него. Защото е копиран.

 26. 26 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Комунистите (българските и съветските) никога ли не са подкрепяли съюзническите бомбандировки над България?

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rick and Morty":

  Погледни това. Предполагам, че ще ти е интересно. И се чудя дали няма възможност и ние да се включим с 1 - 2 милиарда на зелено, за да участваме в разработката или като жълтопаветници ще ревем "Не на Путин! Искаме Ф-35!!!"
  https://nationalinterest.org/blog/buzz/european-stealth-fighter-will-britain-join-france-and-germany-despite-brexit-38867

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#20] от "lpi31580057":Грешка, аз разбрах германците кога ще произведат нещо като Месершмит в съвременен вариант. Моя грешка!
  —цитат от коментар 23 на Rick and Morty


  Не е грешка, това имах предвид. Когато го направят, ще коментираме.

 29. 29 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всички офицери от онова време са отдали живота си на борбата в болшевизма. Странно е шумкарите днес да го възхваляват, може би се опитват да ни заблудят?

 30. 30 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Нали си спомняте как ни промиваха мозъците със съветската книга "Повест за истинския човек" на Борис Полевой и нито дума за нашите герои?
  —цитат от коментар 19 на stedim

  И как са ти промили мозъка с една книга за пилота Маресиев? Книгата на Ген. Стоянов Ние бранихме тебе, София излиза през 1972г. Прочети я и обърни внимание на глава „Мъглата пречи на нападателя".

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Сравнете този герой с резидента.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Всички офицери от онова време са отдали живота си на борбата в болшевизма. Странно е шумкарите днес да го възхваляват, може би се опитват да ни заблудят?
  —цитат от коментар 29 на Ох леле


  Тези офицери са се клели да пазят България и са го правели. Другите, след тях са се клели да пазят Русия... и го правеха.

 33. 33 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Респект и вечна слава на българските рицари, загинали за да защитят Родината си от американският окупатор !

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Всички офицери от онова време са отдали живота си на борбата в болшевизма. Странно е шумкарите днес да го възхваляват, може би се опитват да ни заблудят?
  —цитат от коментар 29 на Ох леле


  Руските подлоги хвалят Списаревски защото тогава се е бил срещу американски самолети. В същото време обаче хвалят Сталин и червената армия. А, и нямат нищо против хилядите огромни съветски паметници, обаче онзи паметик на загиналите американски летци в двора на американското посолство е голям проблем за тях. Пълна шизофрения.
  А иначе ако Списаревки беше доживял до 44-та, щеше да бъде екзекутиран или пратен в лагер от червените боклуци.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  РЕСПЕКТ!!!!
  ПРЕД ПАМЕТТА, ПАТРИОТИЗМА И МЪЖЕСТВОТО НА СПИСАРЕВСКИ!!!
  "ЛЕВСКИ" ВЕКОВЕН?!!!

 37. 37 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Четете, американски подлоги! Този човек съвсем не е бил приятел на днешните ви господари!
  —цитат от коментар 34 на Трансмач


  Нито на твоите

 38. 37 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 946 Любопитно

  До коментар [#18] от "nmn58592067":"Но да има паметник на американците, които са хвърляли от самолетите си играчки-бомби за да бъдат осакатявани български деца – това не го разбирам. "Рашън аре стига с глупостите! Матрьошки мини сте хвърляли вие в Афганистан! Има доказателства, а за това което твърдиш ти не! Не сме толкова наивни все пак!
  —цитат от коментар 24 на Rick and Morty


  Какво ще кажеш за разстрела във въздуха на скочилият с парашут български пилот Иван Бончев или за стрелбата по цивилно население и сгради?

 39. 39 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Респект и вечна слава на българските рицари, загинали за да защитят Родината си от американският окупатор !
  —цитат от коментар 33 на dr_al_hussaini


  Понеже американците и руснаците са били съюзници, излиза, че се е борил и срещу руския окупатор. Нали така?

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmn58592067":

  Няма такъв паметник.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Поклон пред този велик българин!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Кой бе кой ги пише тези глупости в Уикипедия - бил футболист в отбора на "ПФК Левски"???

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#34] от "Трансмач":

  ....които по това време с съюзници на твоите...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#42] от "Неизвестен Извършител":

  Историята ги пише.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Сравнете този герой с резидента.
  —цитат от коментар 31 на EU defender


  Сравнението е лесно. Написано е в статията.
  И двамата говорят руски.
  И двамата харесват руската култура.
  И двамата са завършили пилотски школи в чужбина.
  Но само Списаревски се бие с американци.

  До коментар [#31] от "EU defender":

 46. 46 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmn58592067":Няма такъв паметник.
  —цитат от коментар 40 на Darth Plagueis


  В Добрич има. И на генерал Колев има.

 47. 47 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Вечна слава на героя!!!
  Сегашните ни летци имат от кого да вземат пример!

 48. 48 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#45:"nmn58592067"][/quote]

  Този, от Дондуков 1, бил ли се е с някой изобщо?

 49. 49 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#27] от "Günther":

  Мерси, но според мен няма бъдеще поне с британците този проект. Те се отказват от Еърбъс след брексит, а какво остава за това. Но ще видим, може и да няма ексит, при всички случаи ЕС трябва да започне да работи по следващо поколение бойни самолети. Тайфуните са доста добри, а и френските Рафали, само дето са скъпи.

 50. 50 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmn58592067":Няма такъв паметник.
  —цитат от коментар 40 на Darth Plagueis


  За паметник на амер. летци - хвърляли от самолетите си играчки-бомби за да бъдат осакатявани български деца – инфото е от Медиапул. Аз никога няма да отида до този паметник, но че го има:

  https://www.mediapool.bg/sofiya-s-pametnik-i-na-amerikanskite-lettsi-zaginali-prez-voinata-v-bulgaria-news170765.html

  може да прочетеш тука.


  До коментар [#40] от "Darth Plagueis":

 51. 51 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "dr_al_hussaini":

  " защитят Родината си от американският окупатор"

  Това от коя "история" е? Аз не помня американски войски да са навлизали неканени в България! Виж агресор да, но не и окупатор, за съжаление...

 52. 52 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#37] от "Гарван":

  От "братушките" в Балчик ли?

 53. 53 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#48] от "lpi31580057":

  Ежедневно се бие. С пътно-транспортната конспирация срещу баща му и жена му.

 54. 54 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  На такива като Списаревски трябва да се издигат паметници за увековечаване на паметта им, а не на убийци на мирни граждани като американските. А те, американците имаха наглостта да издигнат паметник на загиналите американски летци на българска земя - е вярно, в двора на американското посолство, но все пак!

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#50] от "nmn58592067":

  Този паметник не е на българска територия. Бегай за друга опорка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#37] от "Гарван":

  Или за стотиците разстреляни, хвърлени в затвора, интернирани със или без семействата си българските царски офицери?

 57. 57 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Вечна памет и вечна слава за Списаревски!
  И за останалите защитници на София!

  Доста жалко е, че и тук, под тази статия, отново ги има дежурните опити за пошло използване на историческата памет в една или друга злободневна посока.

 58. 58 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#54] от "Voiko":

  А дали те притеснява паметникът на съветския окупатор в центъра на столицата, не в двора на руското посолство? Защото ако американците убиха 4000 българи и разрушиха София, то руснаците убиха 20-30 пъти повече и разрушиха държавата ни за 50 години.

 59. 59 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#50] от "nmn58592067":Този паметник не е на българска територия. Бегай за друга опорка.
  —цитат от коментар 55 на Darth Plagueis


  Както се казва в статията, паметникът е открит ПРЕД посолството.
  т.е. на бълг. територия. Аз вярвам на инфото от Медияпул.
  https://www.mediapool.bg/sofiya-s-pametnik-i-na-amerikanskite-lettsi-zaginali-prez-voinata-v-bulgaria-news170765.html

  До коментар [#55] от "Darth Plagueis":

 60. 60 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#45:"nmn58592067"]
  —цитат от коментар 48 на lpi31580057
  Този, от Дондуков 1, бил ли се е с някой изобщо?[/quote]

  Президентът Радев преди 2 години победи
  генерал-майор Съби Събев от Реф. Блок (на Тр. Тр.)
  и вицеадмирал Пламен Манушев от ГЕРБ.

  До коментар [#53] от "spiegel":

 61. 61 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#58] от "spiegel":

  Не се отклонявай от темата, че Моди ще те репресира! Тук пишем за пилотите, геройски загинали в защита на Отечеството срещу военните престъпници бомбандирали цивилни обекти в столицата ни!

  Бог да благослови Америка за България!
 62. 62 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmn58592067":

  Е да захлебат грантаджиите, даже идеята за тоя срам е техна не на краварите.

  Путин - мы верим в тебя !
 63. 63 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "nmn58592067":

  Грозен манипулатор!

 64. 64 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#52] от "Rick and Morty": Подлого, убит е на 11.06.1944 от "храбрите" американски пилоти, на чийто паметник ходите да поднасяте цветя. Ето какво пише българският ас Ген. Стоян Стоянов: „Ние често разсъждавахме на тази тема и бяхме единодушни, че не трябва да стреляме срещу обезоръжен противник, нито да се обстрелват невинни хора, работещи по нивите. Неписан закон беше правилото да не се стреля във въздуха по летец, който е скочил с парашут. Силен прелом в разбиранията ни се получи, когато узнахме за жестокостта, проявена срещу нашия другар.“

 65. 65 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#56] от "Rick and Morty": Хвърлени са от такива, като теб слуги на чужд господар.

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#59] от "nmn58592067":

  Ти можеш да вярваш на който си искаш. Паметникът е на американска територия. То само с търсене в гугъл не става.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Комунистите (българските и съветските) никога ли не са подкрепяли съюзническите бомбандировки над България?
  —цитат от коментар 26 на Ох леле


  За пореден път блесваш с невероятната ти простотия.
  Лично Тарабата е ходил при Сталин да ходатайства ако може оня да моли Чърчил да спре въздушните атаки

 68. 68 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#61] от "Günther":

  Няма как да не напишем и какво се случи с онези герои, които оцеляха, при комунизма. От 960 летци 802-ма са уволнени, за да дойдат такива като Радев. Биха ги до умиране в следствието на Държавна сигурност като Чудомир Топлодолски. Хвърлиха ги в затворите като Дянко Марков. Оставиха ги да работят като строителни работници като Стоян Стоянов. Забраниха да се споменават имената им, като на Списаревски.

 69. 69 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 836 Весело

  Четете, американски подлоги! Този човек съвсем не е бил приятел на днешните ви господари!
  —цитат от коментар 34 на Трансмач


  На Хитлер какъв е бил? Приятел или подлога? ;)

  От тъпи и лакоми "патриоти" си докарваме катастрофите... не от друго.

 70. 70 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmn58592067":


  До коментар [#2] от "karabastun"..Но да има паметник на американците, които са хвърляли от самолетите си играчки-бомби за да бъдат осакатявани български деца – това не го разбирам.
  —цитат от коментар 18 на nmn58592067


  Ти това откъде го знаеш? Може би от пропагандната повест на комунистическия "писател" Митко Горчивкин. Ако нямаш доказани факти, по-добре си трай.

 71. 71 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално
  [quote#30:"Гарван"][/quote]

  Нали си спомняте как ни промиваха мозъците със съветската книга "Повест за истинския човек" на Борис Полевой и нито дума за нашите герои?

  —цитат от коментар 19 на stedim

  И как са ти промили мозъка с една книга за пилота Маресиев? Книгата на Ген. Стоянов Ние бранихме тебе, София излиза през 1972г. Прочети я и обърни внимание на глава „Мъглата пречи на нападателя".
  Очевидно си доста млад в сравнение с мене и не познаваш петдесетте и шестдесетте години на миналия век в България. Бях много изненадан, когато излезе тази книга на Ген. Стоянов. И един съвет от мене – спазвай граматиката. Заглавието се слага в кавички.

 72. 72 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#67] от "кокошката":
  Лично Сталин е дал съгласието си за американо-британските бомбардировки. Има твърдения, че впоследствие Георги Димитров и Коларов са го карали да оттегли съгласието си, но няма данни дали го е направил. Бомбардировките са прекратени, защото не изпълняват целта си (дори имат обратен ефект) населението да се разбунтува и да окаже силен натиск за излизане на България от Тристранния пакт.

 73. 73 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#59] от "nmn58592067":Ти можеш да вярваш на който си искаш. Паметникът е на американска територия. То само с търсене в гугъл не става.
  —цитат от коментар 66 на Darth Plagueis


  Aз вярвам на инфото в медиите на г-н Иво Прокопиев.
  https://www.mediapool.bg/sofiya-s-pametnik-i-na-amerikanskite-lettsi-zaginali-prez-voinata-v-bulgaria-news170765.html
  Но важното е, че Димитър Списаревски е воювал с тези, които са хвърляли от самолетите си играчки-бомби за да бъдат осакатявани български деца

  До коментар [#70] от "marker":

 74. 74 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гарван":
  Книгата на Стоян Стоянов - „Ние бранихме тебе, София” е била силно цензурирана – премахната е цялата глава в която се разказва за героизма на кап. Димитър Списаревски, спомените за награждаването от цар Борис III и още много „неудобни” текстове.
  Тъжна е съдбата и на Стоян Стоянов, който е най-великият български ас (всъщност единствен в международните класации). Въпреки че отначало комунистите нямат алтернативи и са принудени да го допуснат до висок пост в авиацията, защото е най-добрият пилот и най-добрият инструктор, впоследствие го изритват от армията с нищожна пенсия особено за неговия чин и е принуден да работи като хамалин и какъв ли не, като постоянно го следят и му създават проблеми.

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#73] от "nmn58592067":

  Не виждам в статията да се коментира на чия територия е паметника.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#73] от "nmn58592067":

  Абе откъде ги измисляте тези глупости с играчките? Наистина ми е много любопитно, това е толкова безмозъчно, че дори някой мухлясъл комунистически мозък от 50-те не би си позволил да напише, че англо-американската авиация е пренасяла бомби-играчки по време на войната.

 77. 77 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#48] от "lpi31580057":

  Не, ама него може Корнелия или решетников да са го били : Д

 78. 78 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#76] от "spiegel":

  Това е пропаганда от времето на войната, просто комунистите после я продължават.

 79. 79 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Това е разликата между Царска България и комунистическата кочина, в която слугинажа и колониалната администрация на съветските сатрапи превърнаха страната ни. Ще трябва да минат още 20-30 години, за да има шанс да започнем начисто.

 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До 42
  "Четете за да знайте" беше казал красика!!!
  Разбира се, че великият българин Списаревски е играл в "Левски"
  Съчувствам на мъката Ви, че в микренският отбор няма ЛИЧНОСТИ, МЪЖЕ И БЪЛГАРИ като него и Гунди!!!
  Това е съдбата на всички московски и комунистически петоколонни креатури!!!!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Истински български офицер, който е защитавал родината си от врага, независимо кой е. Пребивал е германци, когато са обиждали България, свалял е американци и британци, когато са извършвали военно престъпление срещу българското цивилно население. С този характер, ако беше оцелял във войната, след съветската окупация щяха да го убият веднага. Или щеше да лежи в затворите и лагерите като други герои. Така или иначе, семейството му е пострадало заради това, че е бил "царски офицер".
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  Ако Димитър Списаревски беше оцелял във войната, съдбата му вероятно щеше да бъде като на Стоян Стоянов, най-големия български ас летец от ВСВ. След идването на комунистите на власт през 1956 г. като бивш царски офицер, той е изхвърлен от авиацията, репресиран и интерниран извън София. Дълги години по времето на соца не му разрешават да работи по специалността си и той си изкарва хляба като екскурзовод в Рилския манастир. Даже и там ДС го тормози, защото западни журналисти, посетили като туристи манастира, написали в пресата, че най-големият български ас работи като екскурзовод. Добре, че поне е доживял в 1992 г. Жельо Желев да го произведе генерал от запаса. Защото на Димитър Списаревски чак през 2009 г. посмъртно му е присвоен чин полковник от ВВС на България.

 83. 84 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 930 Неутрално
 84. 85 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Димитър Списаревски има ли паметник в София ???
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Има паметник в Пасарел
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Spisarevski-Pasarel.JPG

 85. 86 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#74] от "kumcho___valcho":

  Тъжна и недадостна е съдбата на почти всички пилоти, които са бранили небето над България.
  Голяма част са свалени на земята от коундерите т.е. не им е позволено да летят и са пратени да бачкат черна работа. Някои са погубени.

  Имах честта иу удоволствието да познавам пилот на Юнкерс - бомбардировач.

  Горди, финни високйообразовани патриоти, а не цървуланковци.

 86. 87 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#78] от "Yard":

  Мисля, че не е от времето на войната. Тогава българинът е бил здравомислещ, а и самите бомбардировки са били достатъчно несправедливи и ужасяващи, за да има нужда от пропаганда. Струва ми се, че това е комунистическата измишльотина от 50-те години за такива играчки, които са разпръсквани от диверсанти - пропаганда срещу горяните и американците. А това как се е смесило в мозъка на нашия герой с бомбардировките, това само той си знае.

 87. 88 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Слава на героя! Добре е такива достойни българи като Списаревски да бъдат в учебниците, имената им да са имена на основни булеварди. Защо летище София да не се казва "капитан Списаревски"? И същевременно срам и погнуса от българските политици обявили война на Америка и предизвикали бомбадировките.

 88. 89 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#83] от "marker":

  Мисля, че въобще нямаше да го оставят като Стоян Стоянов да бъде във войската. С този характер той щеше веднага да се конфронтира със съветските окупатори и техните комунистически подлоги и щяха да го убият още в първите месеци.

 89. 90 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Няма значение дали си е бил срещу руснаци, американци или румънци. Важното, най-важното, е че се е бил за България.
  Такива герои са ген.Колев и ген.Кантарджиев срещу сърби, руснаци и румънци. Такъв е бил и ген.Вл. Вазов срещу англичани и гърци, такъв е и ген. Г. Вазов срещу турците в Одрин.
  Българофилите не понасями някой да пипа нашата земя, без значение от етническата му или религиозна идентичност.

 90. 91 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":
  Глюпости колега . Твърденията Ви не отговарят на истината.


  Stupid people make me sick
 91. 92 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":
  Глюпости колега . Твърденията Ви не отговарят на истината.


  Stupid people make me sick
 92. 93 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#83:"marker"][/quote]

  А какво да кажем за Димитър Пешев, спасителят на човешки животи е обвинен от онези (по времето по което той с действията си спасява евреите) които са били депутати и инициативата не идва от тях.

 93. 94 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#91] от "Хакуна Матата !":

  Така ли? Къде е била увековечена паметта на Списаревски преди 1989? Дори на паметника на загиналите летци в градинката на 22-о му добавиха името след падането на комунизма.

 94. 95 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Вечна слава на героя! Дано някой ден авиобазата носеща името на един българофоб се преименува на този истински, български патриот... Радвам се, че и виждам темата в Дневник

  I shave with Occam's razor
 95. 96 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#88] от "Таралеж":

  С обявяването на война на Англия и САЩ българските политици спасиха България от много по-страшна война на Източния фронт и подготвиха почвата за по-благоприятен изход от войната. Не е тяхна вината, че съюзниците извършиха военно престъпление срещу цивилното ни население, а СССР ни обяви война в последния момент и безпричинно.

 96. 97 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Какви е деца раждала българска майка юнашка!
  Не само иконите Ботев и Левски, не само героите Списаревски и доктор Везенков (лекар на опълчението, при турския пробив на Шипка повел ранените бойци в атака и с това спасил сражението, и без преувеличение - войната за освобождение през 1877г.)
  ... На връх Ножот през 1907г. 42 четници от Костурската чета, непримирими родолюбци, загиват до един в бой с турците, макар да са имали възможност за изтегляне като другите чети.
  Но юнашката чест е първа, сетне собствения ти живот.
  С такива свои чеда Майка България гледа с изправено чело!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 97. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  Пилотът изстребител Димитър Списаревски заслужава тази статия. Дано повече хора я прочетат. Поклон пред паметта на този наш български военен герой.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 99 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#50] от "nmn58592067":


  Паметниците са свидетелсво за времето. Нека да ги има. Много и различни. Само където и аз като тебе не мога да разбера и приема защо трябва за откриването на подобен да се аказват и държавни почести ?! И кой нормален българин ще ръкопляска при откриването му ?!
  Американсите ги разбирам , но нашите подлоги - не.
  Иначе нека има паметници. Много и различни.

  Stupid people make me sick
 99. 100 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  До коментар [#70] от "marker":

  Преди няколко седмици в История.бг беше зададен точно този въпрос за играчките бомби и всички пристстващи историци в студиото заявиха, че това наистина е било така и е документирано от нашите власти по онова време.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK