Какво искаш да ти донесе Дядо Коледа, или дали да подаряваме играчки

Какво искаш да ти донесе Дядо Коледа, или дали да подаряваме играчки

© Associated PressДетска прахосмукачка, кученце, което изпълнява команди, детска съдебномедицинска лаборатория за отпечатъци, десетки различни видове лего и писти. В магазините за играчки има, меко казано, голямо разнообразие, с което почти всички родители се сблъскват с наближаването на Коледа.


И сред това изобилие от скуишита (ако не ви се е наложило да разберете какво е - няма нужда) до миникъщи и автомобили - за много родители и роднини започват въпросите - да подарим ли още играчки, какви играчки да подарим, такива, каквито детето иска, или каквито ние смятаме за по-интересни, как да изберем най-забавната, най-образователната, най-развиващата играчка, как след известно време тя да не се окаже поредната захвърлена и забравена в коша...


Ако и тези дни сте почти в паника за избора на подаръци, този текст може би ще ви помогне.


Колко е важна играта
Яна Алексиева, психолог, работещ със семейства и деца и изпълнителен директор на асоциация "Родители", припомня, че играта е ключова за развитието на децата и в зависимост от възрастта си те играят на различни игри, по различни начини и използват различни предмети. "От много голямо значение е да отваряме пространство за игра на децата, да уважаваме това време (независимо на каква възраст), да не ги прекъсваме, докато играят, и особено ако са съсредоточени и вглъбени", коментира тя пред "Дневник", като подчертава, че "играта учи, терапевтира, утвърждава модели на поведение".


По думите й "играта има нужда от пространство, от движение, понякога от свобода, понякога от структуриране и, разбира се, в някои случаи и от играчки". За самите играчки тя отбелязва, че най-важното е да се пита детето какво иска, да се следят интересите му, да се уважава решението му или пък да се обсъди спокойно, ако родителят не одобрява нещо.


Тя подчертава, че децата понякога харесват напълно безсмислени според възрастните неща, които за тях никак не са безсмислени и е важно да се уважават тези техни решения.


"През много от играчките детето може да разиграва различни ситуации (например детска кухня с всички съдове и различни хранителни продукти). Има и много случаи, когато децата предпочитат да играят с нещата около себе си, с неща от природата или от домакинството около нас. И тук е важно да им позволим това и да имат достъп до подобни преживявания. Това допринася и за тяхното въображение, когато една пръчка или камъче се преобразяват в различни образи", допълва Алексиева.


Според нея децата нямат нужда от прекалено голямо количество играчки. "Това ги уморява. Ако и не са достатъчно видими, се забравят. Честото купуване също спира в детето усещането от получаването на подарък или нещо желано... Важно е и да се изговори с детето кога се купуват - при определен повод или пък да се събират пари за определено нещо". През желанието си за нова играчка детето спокойно може да започне да започне да спестява и да се научи на това умение да планира и изчаква, смята Алексиева.


Как да се открият полезните играчки


Според нея, ако едно дете играе с конкретна играчка, запленено е и намира начин да се забавлява, значи тя е подходяща за точното дете в точния момент: "Всяка играчка може да се окаже възможност за развитие на определени умения. Със сигурност има много игри, които допринасят за формиране и надграждане на креативността, въображението и други способности - това са всички така наречени образователни игри".


По думите й "за децата е хубаво да конструират, да моделират, да експериментират, но да не омаловажаваме искането им за определена количка или нещо друго, което на нас ни се вижда крайно неразвиващо детето. Понякога, без да го осъзнаваме, залитаме само в играчки, които според нас носят смисъл и знание". Децата развиват голяма част от уменията си през ежедневно заобикалящия ги свят и много интересни играчки за тях са различни домакински съдове, прахосмукачката, пресаждането на цветя, готвенето и други подобни.


Какво искаш да ти донесе Дядо Коледа, или дали да подаряваме играчки

© Associated Press


По данни на веригата детски магазини "Комсед" в последните години се наблюдава увеличен интерес към образователните играчки. "Все по-често върху играчките се вижда знакът STEM – съкращението означава "Наука, Техника, Инженерство, Математика". Това е световен тренд при този вид продукти и предизвиква голямо търсене", коментираха от "Комсед" пред "Дневник". Интерактивните играчки също са предпочитани, а от веригата отбелязват и вечния интерес към конструкторите.


Обратен ефект


На въпрос дали прекаленото фокусиране на родителите върху развиващи играчки и методи (например станалия популярен "метод на Мария Монтесори") може да има обратен ефект тя коментира, че "всичко, което е прекалено и в крайност, може да повиши тревожността ни като родители. А когато сме тревожни като родители, без да искаме, може да се стигне до обратен ефект".


Според нея "често следването на някаква теория до всеки детайл води до прекалена отговорност, а това пък кара родителите да се чувстват виновни, ако не изпълнят някое правило, или пък напрегнати, ако детето не следва определена структура и не се вълнува - пример, ако сме почитатели на Монтесори, то детето има вкъщи само такива материали и никакви други". "Важно е да осъзнаваме, че много методи са прекрасни, но те са много по-дълбока теория от играчките и предметите, които ги опосредстват", допълва Алексиева.


Как играят децата


Милена Манова, психотерапевт и управител на Института по позитивна психотерапия, отбелязва, че за психолозите играчките са думите, а играта е езикът на детето. "Чрез играта то опознава първо себе си, изпитва удоволствие, открива отношения, влиза в роли", каза тя пред "Дневник". В различните етапи от развитието децата играят различни игри. Началото се бележи от т.нар. сензомоторни игри, в които детето се учи да хваща, да хвърля, да изпитва сетивна радост от допира на играчките и различните текстури, обяснява Манова. То ги нагажда към себе си и средата, удивлява се на звуците и действията, развива интелекта си чрез повторните манипулации.


Какво искаш да ти донесе Дядо Коледа, или дали да подаряваме играчки

© Associated Press


Следват символичните игри, в които детето създава отношения и играе на уж. Всяка играчка може да е всичко, защото тя е символ. Детето емоционално отреагира чрез играта своите преживявания. Това е времето на приказките и героите, на първите страхове и любопитство към света.


След това са игрите – фантазии и конструктивните игри, в които се развива изследователският интелект. В тях вече има и структура, и роли, а децата играят едно с друго, а не както досега – едно до друго.


По думите на Манова изборът на играчки е много важен, но трябва да отговаря на възрастта на детето. Простите играчки са от по-голямо значение, отколкото механичните, защото детето може да проектира фантазията си в тях. Важни са и така наречените играчки – преходни обекти, които помагат на детето да заспи, да се успокои, да тушира емоциите от деня. С тях се прави преходът към порастването и отделянето от майката. Това са бебешките одеялца, плюшените играчки за сън, дори собственото пръстче за смукане.


Мечтите на родителите


И Манова е на мнение, че прекалено голямото количество обезсмисля играчките. Доколко може да се избегне претрупването и къде е мярката между дефицит и достатъчност решава родителят. Тя отбелязва, че понякога възрастните си купуват играчките, които като деца са мечтали, но не са получили.


"Голямото количество играчки води до желание за още стимулация и до бърза загуба на интерес. С всяка нова се играе за малко, за да се премине към следващия обект. Вниманието трудно се задържа устойчиво за дълго време, но лесно се разпределя към все по-предизвикателни и ярки с вида си стимули", казва още тя. Според нея не е необходимо да се избягват определени играчки, защото така се засилва копнежът на детето по тях.


Игрите, чрез които детето създава съдържание, са най-любими за него, а това са водата, пясъкът, глината, пластелинът, хартията. Манова не препоръчва ранното въвличане на детето в дигиталния свят, защото реалният губи стойността си на интересен. "Грешка е още с прохождането да се дават електронни игри и филми, за да възпитаме послушание. Това е етапът, в който се насърчава любопитството към света и другите, към четенето на приказки, към музика и образи, към проговарянето и общуването. Чрез фиксацията в телефон или телевизор знанието е едноизмерно. Детето има нужда да се движи и активно да взаимодейства".


Авторът е родител на две момчета - на 4 и половина и на 3 години. И ще им подари за Коледа играчки, сред които писта, конструктор и образователен таблет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "Мама, както винаги, получи шал за Коледа, каза "не трябваше" и целуна татко. Той, разбира се, получи нови чехли, каза "о, каква изненада", и целуна мама. Аз знаех, че ще получа пуловер и наистина го получих, за което трябваше да кажа "благодаря", но на ума си рекох "не ми дадоха Бог знае какво." Моето горещо желание беше за Коледа да получа дървен крак, опушена лула и превръзка за окото, за да приличам на стария Зилвър от приюта за бедни, дето той е тартор. Но никога не споделих желанието си, защото татко щеше да се развика ,че съм нехранимайко и безделник, а главата ми е пълна с бръмбари."
  По памет от "Ние бяхме петима", Карел Полачек, 60-те години.

  Децата най-добре се забавляват, когато възрастните играят с тях. Иначе бързо се отегчават и играчките им омръзват. Различните видове конструктори наистина са добра занимавка. Още се колебая дали да взема за внучката-на 5 г.- нещо подобно. Обича да ми бута инструментите. Вчера получи поредната пластмасова грозотия от детската, но се забавлява, защото всяка вечер я "дразня", че като заспи, ще си я взема за мен. Купувайте също материали за рисуване, детски книжки с приказки и др. образователни неща.

 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Аз накарах всички - деца и възрасттни, да напишат писма на Дядо Коледа с поо едно нещо в тях. И аз написах едно. Кой каквото си написа, почти 100% ще го получи - моите джуджета работеха яко по въпроса (слава Боогу, има интернет). На всеки има и по един "бонус" от Дядо Коледа.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#1] от "man_un":

  Bylo nás pět (Ние бяхме петима) е прекрасно филмирано. Гледа се винаги с кеф.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Хубаво обобщение и навреме :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Играчката си е играчка особено ако се знаят наклонностите на детето. Аз си оставам фен на хубавата книга, може да е с енциклопедичен характер. Така и направихме с подбора на подаръците за предстоящите коледни празници.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Всяко дете е различно и не могат да се правят обобщения.

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#3] от "PavelCZ":

  Дай повече инфо, година на филмиране, къде да се търси и пр. За пръв път чувам, че е на филм, историята е много забавна.

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  За цялата уважаема аудитория ще споделя, че колкото по израстват внуците, толкова по-труден става изборът на подарък за тях и родителите им. Това от позицията на дядо.

  И бих ви помолил да ми дадете идеи как да постъпя, имайки предвид, че внукът ми е вече почти на 17.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#7] от "man_un":

  То е серииал - 1994/95. Има го на Тубата. Но май не е дублиран и, ако не говорите чешки, си е проблем.
  Иначе по някои от нашите телевизии саде го повтарят. А някои от тях излъчват по иинтернет.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Дедо, няколко идеи - хубава безжична мишка (50-100 лв), хубави слушалки (100+ лв), код за някоя игра (20 лв), пауърбанк (15-50 лв), ваучер за картинг или джаги (15-50 лв)

  slivizasmet.blogspot.com
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#10] от "sparti":

  Много благодаря, Спарти! Наистина бих могъл да се възполвам от някое от предложенията ти. И много хубаво е, че дваш широк диапазон на цените им. И отново благодаря!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  Ако има хоби, любимо занимание, е лесно. Примерно всяка неделя играе футбол в махлата-може екип, бутонки или топка. На хубав магазин може и с валчер, така ще си избере каквото обича. Весели празници.

 13. 13 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  трансформърс са хубави играчки, хем колички, хем роботчета, превръщат се от едното в другото и стимулират фантазията. Затова и дълги години са номер 1 като избор на децата по света.

 14. 14 Профил на Радослав Байрактаров
  Радослав Байрактаров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съвсем наскоро споделих нещо по темата - http://decanaplanina.com/2018/12/less-is-everything/
  Днешното претрупване на децата с играчки ги прави в крайна сметка по-малко креативни, по-малко способни да се фокусират, отделяйки по-малко време на качествена игра. Който успее да разчисти къщата си от 80-90% от играчките, ще направи едно добро дело за наследниците си :-)

 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  На хубав магазин може и с валчер, така ще си избере каквото обича. Весели празници.
  —цитат от коментар 12 на man_un


  Ваучера мога да го подразбера и като пари в брой, нали? И аз много си мислих за това решение. Благодаря, man_un! Весели празници на всички!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#15] от "дедо Андро":

  Най-добре направо питай, идеята с писмата до Дядо Коледа хич не е глупава.
  Миналата година беше голямо по обем но малко на размер USB, тази година съм заложила на добра безжична мишка.

 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "децата понякога харесват напълно безсмислени според възрастните неща, които за тях никак не са безсмислени и е важно да се уважават тези техни решения."

  Много уместна тема и добър текст, който провокира един така мил и човешки разговор в коментарите, прочетох го с голямо удоволствие. Под много статии коментират предимно тролове и провокатори и направо ме отчайват за бъдещето на форума. Уважението е ключово тук - към децата и към всеки, на когото правим подарък.
  Пожелавам ви светли празнични дни!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Като четох мнението на психоложката (съгласен напълно, професионално и полезно за мен) се сетих за моя си игра, която ми се е забила в съзнанието от най-ранното време откакто се помня като човек - някъде около 4 годишен.
  Първо трябва да кажа, че според съвременните разбирания съм си бил 100% аутист, ама те тогава за тия "отклонения" хората не са чували. До около 3г възраст не говори, не комуникира, с изключени на редки, къси изрази. Проверен - не е глух или ням.
  Всяка събота и неделя ме водеха на село с автобуса.
  На автогарата - говорител съобщава дестинациите за околните села, надписи по табелите и автобусите.
  Трябва да спомена, че около тая възраст 4-5г се бях научил да разпознавам и осмислям буквите, демек да чета. Табели, надписи и особено некролозите по стълбовете. Още не подминавам некролог без да го прочета.
  Да не се отплесвам, за играта:
  На село бях си направил под асмата от бобови зърна (автобуси), бакла или "черен боб" му викат при нас нещо като копие на автогарата в града с всичките й дестинации за околните села, с подредените перони, със съответните автобуси на пероните и естествено говорителят (в случая аз) съобщава в съответния час кой автобус за къде тръгва.
  Представям си изумлението на нашите - тоя дето му вадиш думите с ченгел, плещи без да спира като говорител и запомнил всичките дестинации с часовете на автогарата.
  Изводи или скромни съвети:
  Осигурете на децата си време да играят и развиват фантазиите си. Дори и да нямат играчки, те пак ще го направят. Колкото по-прости играчки, толкова по-добре, според мен.
  Внимавайте когато определяте дете в ранна възраст като аутист. Може да го осакатите и джобовете ви ще бъдат изпразнени от фалшиви доктори.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#15] от "дедо Андро":
  Моите пораснаха и това е най-доброто решение.
  По Коледа е важно да сме щедри.
  Пък и в оригинала Св. Никола е хвърлял през дувара кесии с жълтици.
  Или пущал през комина жълтички - все едно.
  Това с торбите с подаръци е измислено после от търговците.

 20. 20 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#19] от "k_":

  Май че това е най-доброто решение - 3 плика със съдържание, което пенсиите ни с бабето позволяват. За внука, за татко му и за майка му - на всички по равно.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Като се замисля, може би е добре да се опитваме да опазим детските душички от агресивната реклама насочена към мозъчетата им. Реве и се тръшка, иска нещо дето го има по телевизията или го има еди кой си (тук има и завист, може би) или пък иска нещо скъпо, дето другите го нямат, да предизвика завист.
  Това са неприемливи подаръци за мен, наред с пушките, пищовите, танковете и пр.
  ,Нещо, което ги кара да експериментират, откриват света, да им грабне съзнанието.
  Сещам се за още една игра, с откривателски елемент от много ранното ми детство.
  Появи се спор с братовчеда - Могат ли пироните (гвоздеите) да се садят? Посаждаш един пирон и след съответните грижи получаваш реколта от пирони.
  Решаваме да пробваме.
  Изпразваме на дядо съндъчето с гвоздеи и ги "посяваме" в купа с пясък на двора, подготвен за дребни ремонти. Посадени са в редички, на лехи и съответните грижи - поливане, торене и пр.
  След около седмица дядо си търси нещо, мърмори и псува - не може да си намери ни един гвоздеи в къщи. Ходи с автобуса, чак в града да си купи нови.
  После се събраха с други хора и с лопатите почнаха да си нариват пясък в количка да бъркат бетон.
  Ние осъзнахме, че експеримента ни е провален, обаче и науката май тоя път ще даде повече от нормалното "жертви"...


 22. 22 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Играчките се важни, дали съвсем прости, от подръчни материали, дори пръчки, камъни, животинки, до конструктури и трансформъри... Важното е да не се втълпява у детето някаква свръхценност в играчките. Като дете имах влечение постоянно да разглобявам играчките си, да видя какво има вътре в тях, естествено в крайна сметка свършваха счупени и все ми се караха, но това което тогава се е възрпиемало като неценене на това що е мое притежание, и беладжийство, е съвсем естествен импулс.
  При отношенията на детето с други деца, е нормално да възниквам някакви конфликти, едното да е направило някаква поразия, а някой да е обвинил другото, родителите трябва внимателно да разглеждат и обсъждат с децата тези моменти.
  Помня веднъж играх с внучката на една баба от махалата. Тя й накъса цветовете на цветята, та след това набедиха мен. Както и да е, след известно време се разбра какво се е случило, но може би този момент има силно влияние за моята дистанцираност през следващите етапи от живота ми.
  Всеки един момент от детските години, с играчките, игрите, изследването на обкръжението, е важен. В днешно време наистина се виждат масово деца със смартфони, таблети и пр. електронни джаджи, които ги осакатяват.
  Помня тамагочитата, каква мания по отглеждането им бе... В началното училище кажи-речи всички имахме, гледахме да са нахранени, напоени, да не умрат.
  Масово компютрите навлязоха по домовете по-късно. При мен това беше 2004та, 8ми клас, при което си и развалих през този учебен сезон успаха малко. Иначе преди това се събирахме у компютърните клубове след училище, в голямото междучасие. Понякога и когато бягахме от някой час... Та, сега, когато ПС-то е във всеки дом, децата тези емоции, пориви и взаимоотношения няма как да ги опознаят. В известен смисъл, днешните родители самоосакатяват децата си.
  Като за последно- сега се сещам, че бягайки от час, когато бяга и целия клас, в мен се насаждаше едно безпокойство, противоречие, правилно ли е, или не... И винаги, когато се прибирах вкъщи, казвах на нашите какво се е случило, за да бъда оправдан, да намеря вътрешно спокойствие. Разговорите и разбирането на децата, младежите, е много необходимо условие за тяхното развитие, наред с игрите и игричките. Впрочем, дори и като възрастни, ние продължаваме да разиграваме игри. :)

 23. 23 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1049 Весело

  Искам да донесе на България слънчеви дни без боковизъм!

  Малинчо
 24. 24 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1049 Весело

  И ако може, по-малко политически магаретаризъм, от който страдат охомотените!

  Малинчо
 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#22] от "Джузепе Мацини":
  Това за "вредата" от компютърните игри - споко.
  Рядко са зарибените до живот.
  Аз съм минал през това 1991-1993 когато джъткахме някви самолети и пукахме с дуум.
  Обаче, наистина е интересно как игрите на децата се развиват с времето?
  Всички играем. Хомо Луденс, има теория.
  Сега света е друг.
  Повечето от родителите са уплашени за сигурността на децата, в същото време заети и ги пущат по разни забавачки, летни там групи и пр. Там постоянно някви хора ги тормозят да правят някви неща, защото тия хора просто трябва да си заработят парите и отбият номера на родителите да им наглеждат децата, като реализират фантазиите на родителите за добре и "полезно" прекарано време
  на едно дете.
  А всъщност уникалността на собствените игрови фантазии на едно дете (авторката да каже дали има такъв термин, аз си го измислих) са уникални.
  Разправяли са ми, че на около две години (нищо не помня от това време) нашите са ни карали на село и оставяли на село и баба с братвочеда (40 дена ни е разликата) ни е връзвала под една черница за крачетата и си вършела работата из къщи през деня.
  Казват, че добре сме се забавлявали по цял ден, не помня наистина.
  В този смисъл кое е по-добре: Да оставиш едно дете, ако и вързано за крака да прави каквото си иска в периметъра или да го повериш на някой който да го тормози постоянно да прави каквото му каже там тоя на който му плащат за това - не знам кое е по-добре.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK