Непослушно дете се оглежда за зам.-министър

Евгени Стоянов. Кадърът е от интервю за Би Ти Ви

© Дневник

Евгени Стоянов. Кадърът е от интервю за Би Ти Ви"Ако едно дете е задържано, то не е послушно и добро" - с тази реплика вчера зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които позволяват на властите да не съобщават на родителите в продължение на едно денонощие, ако арестуват деца до 18-годишна възраст.


Репликата му идва след поредица от възражения срещу поправките в кодекса и предизвика гневни реакции в социалните мрежи, като постави и въпроса за политиката, която държавата следва към малолетните и непълнолетните.


За децата "само" 24 часа


Поредните поправки на НПК - през преходните разпоредби на Наказателния кодекс, приети от парламента миналата седмица, отмениха задължението за незабавно уведомяване на семейството и работодателя на задържания под стража обвиняем и позволиха на прокуратурата да забавя с 48 часа съобщаването на близките. Управляващите, които прокараха новите текстове, подчертават, че отлагането ще става само в отделни случаи, и то единствено за да се предотвратят тежки последици за арестувания или да се подпомогне разследването при тежки престъпления. В същото време обаче в кодекса беше записано, че ограничението ще се прилага в зависимост от особените обстоятелства на всеки конкретен случай, т.е. не е задължително да се преценява по вида или тежестта на самото престъпление.
По време на обсъждането срокът беше намален на 24 часа за непълнолетните. Това стана въпреки възраженията на неправителствени организации като Националната мрежа за децата, която подчерта, че уведомяването на родител е основно процесуално право, целящо да намали риска от изтезание или насилие над задържаните деца; позволява на арестуваното дете да оспори законността на задържането си, както и да се възползва от останалите си права като достъп до адвокат и медицинска помощ.


Срещу решението независимо от намаления срок се обяви и президентът, който върна текста за ново обсъждане с аргумента, че "конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага". Той настоя да се коригира и общият текст, "като се очертае кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването".


Това е положението


Реакциите на управляващите до момента не дават основание да се смята, че ще вземат предвид забележките на държавния глава и на неправителствения сектор. В сряда шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че ветото ще бъде обсъдено още в началото на януари, но разтълкува действията на президента като "пореден опит за конфронтация" и подчерта, че законовите текстове транспонират евродиректива, с което даде да се разбере, че и това вето ще има съдбата на останалите 12, наложени досега от Румен Радев, и ще бъде демонстративно преодоляно от парламента, в който ГЕРБ има мнозинство.


В същата посока сочат и обясненията на правосъдния зам.-министър Евгени Стоянов, който отговори на възраженията така: "Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро. Това дете е с мярка за неотклонение "задържане по стража". Тя се взема в изключителни случаи при тежки престъпления. При спазване интереса на детето сме предвидили незабавно да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето".


Корупция, антикорупция и арести


Зам.-министърът Евгени Стоянов стана известен за широката публика като наблюдаващ прокурор по делото за фалита на КТБ, където работеше заедно с настоящия зам. главен прокурор Иван Гешев. И двамата смениха работата си, преди разследването да е приключило - първо Стоянов спечели конкурс за съдия в Административния съд - София, а след това Гешев - в специализираната прокуратура.


42-годишният Стоянов стана зам.-министър през май 2017 г., като източници от министерството е посочен за поста от ГЕРБ. Според публикуваната на сайта на правосъдното министерство биографична справка е завършил право в УНСС. Бил е прокурор в Софийската градска прокуратура с 9-годишен стаж в обвинението, а от 2016 г. в Административния съд - София-град. Той е магистър и по "Право на ЕС", а през тази година е специализирал в Университета на Лотарингия и Университета на Страсбург (2018 г.)


Евгени Стоянов беше шеф на работната група, която подготви други промени в Наказателния кодекс, станали известни като проекта за корупцията в частния сектор. Текстовете фокусираха необичайно много негативни коментари от практикуващи юристи, от бизнеса и академичната общност, които единодушно обявиха, че той на практика криминализира всяко неизпълнение на задължение по договор на всички работещи в частната сфера, което представлява недопустима намеса на държавата в граждански и търговски правоотношения с методите на наказателното право, припомня "Капитал". Текстовете минаха на първо четене през правната комисия през март и оттогава са блокирани там.


Зам.-министърът участваше активно и в съставянето и утвърждаването на новия антикорупционен закон, който създаде мегакомисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която упражнява т.нар. гражданска конфискация, от тази седмица - със сериозно разширени правомощия.


Аз съм непослушно дете


Мрежите реагираха светкавично на замминистерската реплика с обичайната ирония.


Този път обаче изказването предизвика и откровено гневни коментари като този на скулптора Велислав Минеков: "Скъпи дядо Коледа, Аз съм непослушно дете. Говоря лоши неща. Притеснен съм. Мама и тате също. Моля те, мили ми дядо Коледа, направи ми подарък. Постави в чорапите всички онези идиоти, които отнеха моето детство и бъдеще. Ще ги изхвърля в горящата камина за благото на сляпото родно население".


"Вижте сега. Може да ви арестуват. И децата ви може да арестуват. И може всичко да ви национализират. ОБАЧЕ важното е да гласувате за тях, защото ни пазят от комунистите", пише и политологът Евгений Дайнов.


А Валдес Радев препраща към филма "Леон" с колаж:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 702 Неутрално
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  На тези, които мислят, че задържаните непълнолетни не са непослушни, явно престъпността в България им се види малка !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Само не разбирам защо според досегашното законодателство при арест трябва да се уведомява и работодателя?! Ако арестуваният впоследствие се окаже напълно невинен и всичко е било резултат дори на грешка, какво ще стане с репутацията на този човек, за когото в работата вече знаят, че е бил арестуван там-за-нещо-си? Очевидно има много комунизъм в главите на днешните законодатели. А може пък да се окаже, че този процесуален текст да не е бил променян от Бай-Тошово време...

 4. 4 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  И какво предлагаш? Всички деца които вършат бели да ги арестуват ли? Или още по-добре като путин , дете което е на протест , родителите му да се глобяват милион рубли. Кое е по-добре , сподели?

 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 959 Весело

  Тоя зам. министър ми прилича на илитерат.
  Явно има много оскъдна мозъчна дейност!

 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 959 Любопитно

  И едно въпросче-тоя има ли деца?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Некадърността продължава с все по-изродени форми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Това е линията на партията му. Той я следва, не му се сърдете.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5094 Неутрално

  До коментар [#5] от "antikvarno":

  Достоен заместник е на Цецка!

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#3] от "wtr02583391":

  Ами зависи от дебилизма на работодателя. Ако е глупак да се отърве от вършещ му работа служител/работник тва си е негов проблем, такива по пътя не се търкалят.

  А иначе е необходимо. Постави се на мястото на работодателя. Всеки планиранещо да се свърши. Сутринта те няма, звъни на телефонът - отключен звъни у вас - никой нищо не знае за теб. ИИИИ да се побърка ли човекът, да угроби работата на няколко още човека? Това е нормално за да си прави сметката докато ти си задържан как ще реструкторира работата си.
  А ако е необходимо, ако нямаш наблиз познати да прати фирмения адвокат да разбере какво става с теб

 11. 11 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "antikvarno":

  Да не е роднина на ерудита Филип Златанов?

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3216 Любопитно

  Тиквите удариха дъното. Има ли още надолу не знам , но това не са хора.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3216 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Бастун , не четеш

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ти ли твърдеше, че имаш три деца?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Е, и ?
  Не са били в полицията, ако това те интересува .

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Дано да ги арестуват и да не те уведомят. Ще бъеш щаслив, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11503 Неутрално

  Добре, че не става въпрос за палавите дечица, щото не са малко, мамините също.

 18. 18 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#3] от "wtr02583391":

  Уведомява се работодателят, защото има непрекъснати производства с хора работещи на смени или т.нар. дежурни. Тоест трябва винаги да има човек за да не спре производството. Когато този човек не може да отиде на работа, трябва да отиде друг човек вместо него. Един вид работодателят, трябва да може да реагира на една такава липса и да намери заместник. Представете си един ТЕЦ, АЕЦ и .т.н., и не дойде някой да смени, хората които го управляват, а те от преумора не могат да бъдат максимално концентрирани и да мислят бързо и адекватно.
  Надявам се да сте ме разбрали.

 19. 19 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Абе Дневник, що препечатвате яловите напъни на тея да кажат нещо оригинално по темата. Който има профил във фейсбук и им е приятел, да им чете простотиите. Не разбирам каква оригиналност видяхте в кулажа - имаме човек със снайпер, който не се оглежда, а се прицелва. Имаме и глупав зам министър, представен като цел. И супер попадение вече. Другият пък, Минеков, ами няма що да се моли на дядо СИ Коледа - сам да скача в чорапа като го е предназначил за идиоти. За напъните на Дайнов пък изобщо не ми се говори. Единствената смислена закачка е на Калинка Тодорова. Останалите са просто ….. *тафтология.

 20. 20 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Вече се чудя коя партия е по-нагла. ГерБ или ДпС.

 21. 21 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Проста държава, прости прокурори, прости депутати, прости министри и зам. министри...

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK