Патриарх Неофит: Никой не трябва да остава сам, лишен от утеха

Патриарх Неофит

© Дневник

Патриарх Неофит"В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот."


Това се казва в Рождественското послание на патриарх Неофит, което той ще прочете на богослужението в навечерието на Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха за "Дневник" от пресцентъра на Светия Синод. "Дневник" публикува пълния му текст:


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, обични братя и сестри,
В тихата и свята нощ на Рождеството на Божия син сърцата ни и мислите ни отново се устремяват към Витлеемската пещера, където с раждането на Богомладенеца за целия свят настъпи нова епоха и откъдето за всеки изгря нова надежда и вече никой не е само, защото с нас е Бог.


В тази нощ на радостта и на надеждата бързаме и вие, заедно с пастирите и мъдреците, да се поклоним пред величието на безпределната Божия любов, да прославим заради нас и нашето спасение въплътилия се Бог и да приемем светлина от незалязващата светлина, изгряла в нашия свят с идването на Богомладенеца.


Вестта за Христовото раждане отново отеква навсякъде около нас - в нашите храмове и в нашите домове, в нашите души и в нашите сърца, тържествено възвестявайки настъпването на благоприятната Господня година и началото на Богодаруваното ни спасение. В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот. И призова към себе си всички отрудени и обременени, онеправдани и обезнадеждени, защото такава е волята Божия - бедните духом да наследят Царството, плачещите - да се утешат, гладните и жадни за правда - да се наситят, чистите по сърце - да видят Бога и всички да се нарекат синове Божии и Божии приятели и да наследят Царството, приготвено за чедата на небесния ни Отец още от създание мира.


Затова, възлюбени, нека в тази нощ отворим сърцата и душите си за радостта от Рождеството на Спасителя и за всички наши ближни, които са в недостиг и нужда, в беда и в лишение, в страдание и безутешност. И като видим в тях самия днес раждащ се за нас Господ, да бъдем негови истински следовници и подражатели в изява на онази дейна любов, на която сам той ни учеше и към която ни призоваваше.


Нека в святата и благословена нощ на Рождеството, проблесналата с идването на Богомладенеца светлина грее навсякъде около нас и чрез нас, свидетелствайки за величието на Божия промисъл и за необятната Божия любов и грижа за всички нас, сътворените по Негов образ и по Негово подобие любими и свидни негови чеда.


В светлата нощ на Боговъплъщението отечески поздравявам всички Вас - верните чеда на Светата ни Църква, с настъпващия Рождественски празник и отправям първосветителски благослов към събралите се около празничната трапеза на Бъдни вечер за мирни и щастливи дни, за благоденствие във Вашите домове, обични чеда и близки. Благодатта, мирът и любовта на Раждащия се Богомладенец да бъдат с всички нас!


Честито Рождество Христово!"

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Съгласен съм с Неофит . Но питам какво прави БПЦ за своите чада , изпаднали в беда? Какво прави за интеграцията на някои социални групи ? Препоръката му важи предимно за СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ , които проявяват изключителен егоцентризъм !

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  " В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот."

  Добро послание ! Важно е да помним обаче, че усилието това да се въплъти в обществото ни минава през личния пример на всеки един от нас, а е важно и самите ние да не изпадаме в отчаяние или депресия. Това е възможно като преоткриваме Христовата вяра в живота си всеки ден и виждаме смисъла да живеем живот с ценности, живот в който парите и стремежът към тях не са водещи !

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  Това лицемерие ми идва в повече.

  Колко пари ДАРИ българската тъй наречена "църква" за бедните, безпомощните и хората в неравностойно положение през изтеклата година? Колко приюта построи? Колко храна раздаде?

  Какво й е изобщо предназначението, освен като пета колона на руския империализъм?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  мда,особено лицемерничене по бъдни вечер...и утре като се наредят 'държавните' мъже с запазено място до патриарха(полковника)...и ще са едни благи и смирени,а си ги знаем каква са мърш@

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 5. 5 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  По-важният въпрос е какво правим ние, които не сме в някакви екстремни ситуации, за Църквата.

 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Чух тия дни, че БПЦ е собственик на 170 000 дка ниви. Ако ги превърнем в среден добив на пшеница, това са 100 000 тона!!! Колко ли гладни могат да се изхранят? И колко ролекса и майбаха могат да се купят...
  Червените попове прогониха Исус от храма!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Българската Православна Църква не е благотворителна организация, нито пък разновидност на социалния патронаж. Въпросът с грижите за бедните, болните и хората в неравностойно положение е напълно по силите на всеки един от нас. Докато има неща, като воденето на хората към спасение, които са по силите единствено и само на Църквата. нека не прехвърляме върху БПЦ отговорността за собственото си коравосърдечие, егоизъм и ескейпизъм.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5768 Любопитно

  Докато мъжете изпълняват обреди за защита на дома, жените, като свързани с плодородието, приготвят празнична вечеря. Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта.

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 826 Неутрално

  ЗАТОВА ЛИ Я УТЕШИ ГИНКА СЪС ЦЕЛА СГРАДА НА СИНОДА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ЗА БЕЗ ПАРИ , ПРОЩАВАЙ АМА ТИ НЕ СИ МОЯТ ДУХОВЕН ВОДАЧ

 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#7] от "writer6":

  а какво е БПЦ?
  Бизнес схема, по която ти зима пари за сека "услуга"? Фирма освободена от данъци? продаваща съмнителна, непроверена и неизмерима физически стока, дето е въпрос да вервеш, че е качествена?
  Управлеващите и плащат за да насажда послушание и подчинение и с това се свършва....нейната роля у обществото. ама това и една мутра го пхрави!

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  "Чух тия дни, че БПЦ е собственик на 170 000 дка ниви. "

  Българската църква е най-големият единичен земевладелец в България. Освен ниви, тя притежава гори и други земи (1/3 от Рила е нейна в рамките на т.нар. Природен парк Рилски манастир), които отдава под АРЕНДА и прибира несметни приходи.

  Толкова ли е трудно тази могъща КОРПОРАЦИЯ да отдели грошове от богатството си, за да организира кухни за гладуващите просяци из улиците? Къде отиват милионите левове приходи от свещи? Къде отиват приходите от "черковни услуги" (какво понятие, а?) като сватби, кръщавки, погребения и пр.? Знам, че има редови свещеници, които живеят в тотална мизерия. Същевременно висшият клир тънат в охолство и като обикновени мутри се фукат със златните си дрънкулки.

  И по този срамен показател заприличахме на Русия, където ченгето Гундяев се движи с кортеж от 30 бронирани автомобила...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#7] от "writer6":

  Църквата има призванието да бди над моралните устои на народа... Бедните, бездомните, ровещите са проблем на държавността, от държавността!
  Държавност, която е допуснала тази структура на социалната пирамида, има нещо изконно грешно в себе си.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  " 38. И думаше им в поучението Си: пазете се от книжниците, които искат да ходят пременени и обичат поздрави по тържищата,
  39. предни седалища в синагогите и първи места по гощавките.
  40. Тия, които изпояждат домовете на вдовиците и лицемерно дълго се молят, ще получат най-тежка присъда.
  41. И седна Иисус срещу съкровищницата и гледаше, как народът пуска пари в съкровищницата. Мнозина богати пускаха много.
  42. А една бедна вдовица, като дойде, пусна две лепти, сиреч, един кодрант.
  43. Като повика учениците Си, Иисус им рече: истина ви казвам, че тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата;
  44. защото всички пуснаха от излишъка си, а тя от своята немотия тури всичко, що имаше, цялата си прехрана."

  Евангелие от Марк : 12, 38

 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#12] от "Джузепе Мацини":

  ко?
  я кажи кво е тва "морални устои"?
  например: ако царя-владетел на териториата на църквата заповеда да се атакува, убива врагъ и да се изнасилват жените му - това моралноустойно ли е?
  и така, БПЦ дали ше благослови войската да убива и мърсува на териториите на врагъ?
  пазител на устои? морални? у 21-ви век?

 15. 15 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#10] от "scott":
  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Нека за момент само да помислим и за нещо друго освен задоволяването на физическите си потребности и ще видим, че аспектите на Църквата към обществото за неизмерими посредством светските консуматорски критерии. От Църквата не можем да очакваме непременно разрешаване на материалните ни проблеми. Аз лично предпочитам Църквата да използва предполагаемото си "неизброимо" богатство за издателска и просветителска дейност, вместо да храни просяци и бедни, които утре пак ще огладнеят и които много по-добре можем да нахраним и ние с вас. А това, че има богати свещеници, не е престъпление. И Авраам е бил извънредно богат, и Йов, и цар Давид и много други библейски праведници.


 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  "я кажи кво е тва "морални устои"?"

  Ето ги моралните устои:

  https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/310/Image_6546310_305_0.jpg

  Текстът под снимката гласи:

  "Митрополит Николай отслужи заупокойна молитва пред паметника на Альоша..."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Ти май си куку?!
  Как слагаш десетте Божи заповеди в това ти изречение, в условия на секулярна държава?!
  Църквата в секулярно общество, има само и единствено, задължението (колкото и логически грешно да звучи) да посочва пътя към спасението, и да поставя разделителни линии между това що е добро, и това що е зло; както и да осъжда злото!
  Дошлите на власт след революция болшевики не случайно започват война с духовенството... както и якобинцит при Великата Френска Революция!
  Просперитет, справедливост, добро постигнати чрез зло, са най-голямото зло на Света. Защото злото прикрито като добро, компроментира самото добро.

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Само като ми мине през главата мисълта, че българския наместник на Спасителя е Агент Симеонов, и ми се отщява да ме спасяват!

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#17] от "Джузепе Мацини":

  я кажи ся, православните у украйна дали ше убиват православните у россиа?
  и кой не се е погрлижила за критериите на доброто излото?
  не ми проблутвай бизнеспланъ си кат стока, не сткрува. или поне , нема ти платъ с пари за нея.

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Лицемерие, твоето лице е религията.

 21. 21 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#19] от "scott":

  Това, да смесваш вяра с политика, е признак за много ниска култура и духовна нищета...
  Теософията е пълна с разсъждения по тази тема, но трябва четене, а ние не го обичаме особено... По-добре изгледай някой холивудски филм за Ной, Исус и пр.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Смислено и удачно послание. Разбира се, за тези, които могат да го разберат,

 23. 23 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Из Устава на БПЦ:
  - да се грижи да се разпространява и запазва в чистота учението на Църквата, да се запазва и развива християнската нравственост и църковната благотворителност, да се проповядва и разяснява редовно Словото Божие и да се утвърждава във вяра и благочестие православното християнско семейство;
  - да управлява общоепархийските имоти, фондове и капитали и да надзирава всички епархийски стопанства и поделения; да събира от църквите, манастирите и църковните поделения вноски за епархийски църковни нужди в размер, установен от Светия Синод;
  - да разрешава сключването на придобивни сделки, договори за заем, наем, аренда, рента и други договори, с изключение на: разпоредителни сделки с недвижими имоти, договори за ипотеки, апорт в търговски дружества на недвижими имоти, собственост на Българската православна църква – Българска Патриаршия и нейните поделения;
  - да прави предложения до Светия Синод чрез епархийския митрополит за учредяването на вещно право на строеж за срок до 50 години и вещно право на ползване до 25 години върху имоти, собственост на митрополиите, църквите и манастирите;
  ... Няма да продължавам. Виждате ли някаква прилика с всяко едно търговско дружество? Само че БПЦ е освободена от данъци. Затова няма интерес да дарява...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#22] от "daam":

  Подкрепям казаното от теб, за съжаление мнозина ще останат самотни през тази нощ.

 25. 25 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#23] от "Депутат 241":

  А дали това е характерно само за БПЦ?! При Ватикана не е ли така?

 26. 26 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Да благодарим на агент Симеонов за благите думи, моралните и духовни напътствия и да възпоменем името и славата на предишния му бог, за благото народному и вечная памят.
  https://agentibg.com/index.php/bg/2014-02-18-16-16-08/219-2015-02-13-10-44-17

 27. 27 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#25] от "Джузепе Мацини":

  Къде видя в статията да се споменава Ватиканът? Така ли си водиш теологичните спорове - с прескачане от тема в тема и бягане от отговорите?
  п.п. Почти към всяка по-голяма католическа църква има училище, столова за бедни и приют за бездомни. Да не говорим с какво се занимават Орденът на бенедиктинците или францисканците (Сан Франческо от Асизи, там се е венчал цар Борис Трети!).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  Бенедиктианците и францисканците са минорите, т.е. ордени изповядващи обет към бедност. Много други миноритски ордени и движения, като това на спиритуалите, не са били третирани толкова благосклонно от Ватикана.
  С тоя тип разсъждения, можем да стигнем до извода, че и всяко търговско дружество и форма на държавност, са греховни в същността си.

 29. 29 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#28] от "Джузепе Мацини":

  Да, да...
  Сега ме препрати и към спиритическите сеанси като довод за собствената си непоследователност.
  Не чух коментара ти за приютите, кухните, сиропиталищата и училищата, както и за ролята на Идеологическия отдел на Държавна сигурност, известен като Свети Синод на БПЦ, по въпроса за данък "Русия"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  БПЦ наистина се е превърнала в търговско дружество , а православието в агресивна политика.
  Радвайте се на Рождество Христово въпреки БПЦ.
  Бог забавя ,но не забравя...

 31. 31 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#29] от "Депутат 241":

  Не съм те препратил към спиритическите, а към спиритуалите... Това е едно движение на един проповедник, обединяващо бедни и бездомни люде. Обявено за ерес и затрито с огън и меч от Ватикана.
  Какво за Русия? Общата ни духовност много ви пречи, за нещастие нямаме нищо общо с англо-саксонския Запад.
  Той и Георги Марков е ДС труженик, ама го веете като знаме.

 32. 32 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#17] от "Джузепе Мацини":

  вай,вай и как такова "секулярно общество" има имоти за управление, не плаща данъци и трупа богацтва, че и дарениа, че и има тарифа за секо мърдане на пръст от негова страна?
  ТВЪРДЪ, ЧЕ ЦЪРКВАТА СЪВСЕМ НЕ Е ТОВА, ЗА КОЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯ И ОПИСВА СЕБЕ СИ...
  И ЗАТВА ТРЕБВА ДА СЕ РЕАГИРА ПО ВРЕМЕ НА СДЕЛКАТА: спасение срещу налични земни активи. Асо може и преди. щот след тва е късно за измамениа и облезактивен индивид.

 33. 33 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#30] от "джендър дебне в храсталака":

  Чакай, чакай... Ти явно много бъркаш каноничният руски вариант на православието, с Православието изобщо! При Петър Първи Църквата се разцепва на старообредници и новообредници. Старообредниците не подкрепят идеята за Третия Рим! Това, че наскоро руски свещеници благословиха ракети, е подигравка с Православието и Християнската вяра! И това го казвам, като човек, който уважава руския народ и култура!

 34. 34 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#32] от "scott":

  След като има право на собственост, има и правото да управлява тази собственост. А, защо не плаща данъци, или защо й е позволено, е въпрос към властта.

 35. 35 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#31] от "Джузепе Мацини":

  Айдееее, и Георги Марков влезе в употреба, за да защити ченгетата с калимявки!
  А всъщност ставаше дума, че не може един продажен комунист в расо да ми обяснява по Коледа нещо за морала. Звучи кухо!!!
  Коледа е свят празник и не бива да се опорочава от брадати доносници. Работата на днешните черноризци с пагони е само да отварят храма и да го почистват от време на време. Те не са пазители на вярата.
  Пазител на вярата е човешкият дух с Божията воля.
  Весели празници на всички!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Хубави думи...
  По делата им ще ги познаете!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#34] от "Джузепе Мацини":

  ми тогава що се прави на аполитична, благородна и спасителна?
  Секи управник на собственос е замесен в земните дела.
  Никой,никой, ама никой милиардер нема да твърди, че има план как сички да станат богати. Ше си върти милиардите, ше облагодетелства малък кръг около неговата бизнес схема, а за останалите ше казва: на вас не ви провървя, или направо ше ги убива кат конкуренти чрез бедност, насилие или отрови. Ква е таз "църква" дет е милиардер, ебава мамата на големи маси от хора дет и се изпречват и на всичкото отгоре твърди, че е непогрешима, благородна, спасителна, целебна и прочее. ЛИЦЕМЕРИЕ НА ЕНТА СТЕПЕН. ЧЕ ИМА И МИКРОФОНИ, ДЕТ ГО ПОВТАРЯТ ОТ НЕЙНО ИМЕ?!?!?!? Католиците поне имат нагледни доказателства, че са загрижени за бедните във вид на болници и соцялни кухни. БПЦ такива - нема. и е горда с тва.....

 38. 38 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#35] от "Депутат 241":

  Ама за ченгето Г.М. се подскрежи...
  Какво е било отношението на комунистическата власт към Църквата и духовенството, съответно допускали ли са хората до храмовете, че "ченгетата с калимявки" да нанесат изобщо некви вреди?
  Да не говорим исторически ролята, която оказва вярата върху опазването на самосъзнанието ни, впоследствие и Българската Екзархия върху формирането на българската нация, заслужава поне малко уважение, признателност и смирение към тази институция.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#37] от "scott":

  Това, че имаш собственост пречи ли да си аполетичен? То излиза, че Ватикана също не е аполетична, щото нейното състояние е в пъти по-голямо.
  И кога църквата е изказвала претенции да направи всички богати? Какви са тия примери, добре ли си?

 41. 41 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#33] от "Джузепе Мацини":

  До коментар [#30] от "джендър дебне в храсталака":Чакай, чакай... Ти явно много бъркаш каноничният руски вариант на православието, с Православието изобщо! При Петър Първи Църквата се разцепва на старообредници и новообредници. Старообредниците не подкрепят идеята за Третия Рим! Това, че наскоро руски свещеници благословиха ракети, е подигравка с Православието и Християнската вяра! И това го казвам, като човек, който уважава руския народ и култура!
  —цитат от коментар 33 на Джузепе Мацини

  Ти що не четеш преди да пишеш? Реформата в руската църква се провежда от патриарх Никон по времето на на цар Алексей.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#28] от "Джузепе Мацини":

  Теорията че богатството на църквата и църковниците е 'въздадена' от Бога е много стара и много удобна,но Спасителя нали е казал че 'по лесно камила ще мине през иглено ухо отколкото богат да влезе в рая',че 'църквата не са камъните с която е построена'.'идете в тайната си стаичка и там се молете','лявата ръка да не знае какво прави дясната'.

  klimentm
 43. 43 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Айде малко да внимаваш с тона, жиде!
  Някаква средностатистическа кукумявка в деменция ще ми се прави на интересен.
  Обаче, от истината боли, нали? Комплексът за малоценност те човърка отвътре.
  И не съм нито комунист, а за "боклук", ти повече приличаш с просташките си коментарчета. И пази Боже, че си ужким човек на възраст... Но алцхаймера и паркинсона оказвали своите вреди де...

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  А ти поинтересувал ли си се колко, или просто си плюеш

 45. 45 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#41] от "Депутат 241":

  Да, вярно, при Алексей Романов била реформата. Останало ми е в съзнанието Петър

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#43] от "Джузепе Мацини":

  "Айде малко да внимаваш с тона, жиде! "

  Видя ли колко малко ти трябва, комуне? Жиде, а? Поне да ме беше нарекъл чифутин, а ти мина направо на руски. :))))

  Грешката ви е, че се смятате за много умни, а не сте...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Че ще изкарате Исус комунист, бе! Това са поучения за по-добър живот! Иначе излиза, че собствеността е престъпление.

 48. 48 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Не, то това е твоя грешка...
  Кой български автор има стихотворение на име "Жидов гроб"? И сега чакам да развиваш теории, че Дядо Вазов е такъв и такъв...
  А, иначе за ченгесарското мюре си изтърва нервичките, сърчицето сигурно се разхлопа, нали?
  Пий хапче за кръвно, че трябва да си те кОткам, такава находка не трябва да се губи още.

 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  "Теорията че богатството на църквата и църковниците е 'въздадена' от Бога е много стара и много удобна..."

  Пример за богат "духовник" е например Гундяев.

  Има яхта за 4 милиона евро. И кортеж от бронирани Кадилаци.

  Не Волги. Кадилаци.

  Разбира се, парите е натрупал в предишното си битие, на скромен гангстер и трафикант на безакцизни цигари.

  Да ме опази Господ, ако съм си помислич и за миг, че ги е откраднал от "църквата".

  ГНУС безподобна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#49] от "Norman Granz":

  Тяхното богатство е 'въздадено' от техния си бог - тов.ВВПутин!

  klimentm
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#50] от "klimentm":

  "... техния си бог - тов.ВВПутин!..."

  Да ся святи името Му...

  http://www.freakingnews.com/pictures/96000/Putin-as-the-Christ--96052.jpg

  :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":


  До коментар [#43] от "Джузепе Мацини":"Айде малко да внимаваш с тона, жиде! "Видя ли колко малко ти трябва, комуне? Жиде, а? Поне да ме беше нарекъл чифутин, а ти мина направо на руски. :))))Грешката ви е, че се смятате за много умни, а не сте...
  —цитат от коментар 46 на Norman Granz

  Той не е чисто комуне, а черевено наци.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 53. 53 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Весело

  Аз като гледам, как се лее жлъч по Църквата, комундрелите са други...

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#52] от "Депутат 241":

  "Той не е чисто комуне, а черевено наци."

  Аз не правя разлика.

  Препоръчвам ти книгата The Road to Unfreedom на Тимъти Снайдър:
  https://www.amazon.com/Road-Unfreedom-Russia-Europe-America/dp/0525574468

  В нея по виртуозен начин е описан тюрлюгювечът от фашизъм, сталинизъм и средновековен обскурантизъм, върху който се гради Русия на Путин. Наред с Дугин, Путин смята за свой учител и главен идеолог зловещия Иван Илин (който най-много бил съжалявал през живота си, че фашизмът е възникнал в Италия, а не в Русия).

  Ристиенин до ристиенина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#40] от "Джузепе Мацини":

  много съм си добре.
  не може да си аполитичен, ако имаш богатцтва. У момента, в който се оттеглиш и ше ти ги земат. Църквата драги, твърди, че може да спаси секи. и това е равносилно с твърдението на милиардер, който казва, че може да направи сички богати. Заътва и ти го примерствам, да видиш колко е абсурдно. Ватикана също е вътре с трите крака. Там игрите са по-яки. И поне имат прикритие: болници и кухни.
  Ше повермам на църквата, ако е готова да ме спаси безплатно. ма пък то не можело.....

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":Колко пари ДАРИ българската тъй наречена "църква" за бедните, безпомощните и хората в неравностойно положение през изтеклата година? Колко приюта построи? Колко храна раздаде?

  Какво й е изобщо предназначението, освен като пета колона на руския империализъм?

  А на мен ми идва в повече простотията , превръщаща се в простащина . Преди да търсиш вината на църквата , потърси вината на тези , които напълни държавата с бедни , беззащитни и хора в неравностойно положение . И защо мислиш , че хора професори , лекари , академици станаха клошари в България ? Защото тези същите , дето създадоха съсипията в икономика и стопанство не пожалиха и църквата и я разпарчетосаха . То не бяха разколници , то не бяха патриарси , то не бяха наши и ваши владици и попове , . Не бяха сини и червени Великдански яйца , не беше Фори Светулката ... И питаш защо цръквата е далече от стадото си . Далече е защото стадото не е стадо а спръснати шугави овце . Без водач , без пастир , без кочета . И затова Вълци го давят тридесет години . Та не вини църквата . Обвинявай тези , дето я докараха до там , че попове и владици да си скубят брадите . И чакаш църквата да строи приюти ? . Ами човеко , няма ли да е по лесно да продаде нищите някъде като роби , бе ? . Защо трябва да се хранят и обгрижват ?. А , да - Демокрацията е общество на благополучието - бедност и нищета нямат място при нея . Ама че простащина ...

 57. 57 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  " 38. И думаше им в поучението Си: пазете се от книжниците, които искат да ходят пременени и обичат поздрави по тържищата,39. предни седалища в синагогите и първи места по гощавките.40. Тия, които изпояждат домовете на вдовиците и лицемерно дълго се молят, ще получат най-тежка присъда.41. И седна Иисус срещу съкровищницата и гледаше, как народът пуска пари в съкровищницата. Мнозина богати пускаха много.42. А една бедна вдовица, като дойде, пусна две лепти, сиреч, един кодрант.43. Като повика учениците Си, Иисус им рече: истина ви казвам, че тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата;44. защото всички пуснаха от излишъка си, а тя от своята немотия тури всичко, що имаше, цялата си прехрана."Евангелие от Марк : 12, 38
  —цитат от коментар 13 на samoedin


  Знам че имаш добри чувства ама не се напъвай много тука. Защо ли ще попиташ? Ето защо:

  "Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да ги стъпчат с краката си и да се обърнат да ви разкъсат."


  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 58. 58 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Любопитно

  До коментар [#55] от "scott":

  И като е така, що не им взеха богаЦтвата, след като закриха Бойче за ИК?!

 59. 59 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  А между Костов, СДС и Комунарите правиш ли разлика?

 60. 60 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#58] от "Джузепе Мацини":

  ми щот БПЦ си е у властта. нема оттегляне. Яко сделки с влияние. Секи поп: крадец-мениджър! Как ше земеш богацтвото на некой, който има мутри да го пазат и може да се обади на министърпредцедателъ, че му развалят настроението.
  Спецялно по ИК. Добре премислен ход от страна на неофит за ограничаване на влиянието на САЩ и ЕС над териториата в угода на россиа. Нищо свето, нищо непремерено, нищо аполитично......и една ливада нема да земеш от БПЦ, тя ше ти земе на тебе и последниа грош.

 61. 61 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  https://cao.bg/иван-илин-и-новият-руски-национализъм/

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 62. 62 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#60] от "scott":

  Ахъ, да, заради това Боко я прокарваше, а той я разгроми. И на всичкото отгоре Диктаторът е "наплашен" от мутрите с калимявки, че гък не може да им каже!
  Значи САЩ и ЕС си прокарват влиянието чрез маргинализираните малцинства. Тоест, както казва Маркузе- малцинствата са новия революционен елемент- нашите антикомунисти станахте неомарксисти. Дали съзнателно или не е друг въпрос. Ако е несъзнателно, това говори много и за багажа у главите...

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#61] от "Депутат 241":

  Същият.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#56] от "papуre":
  Папире, за 30-те последни години говориш, а забравяш предните 45, когато професорите и академиците не ровеха по кофите, а бяха директно разстрелвани и давани за храна на прасетата. Както и поповете, разбира се. И за какъв разкол в църквата говориш, склед като всички в синода са червени агенти. Явно такава е представата ти за вярата и най-вече за Свещената книга - точно като ника ти, kenefpapyre!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 65. 65 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#62] от "Джузепе Мацини":

  виж как се сещаш! МАЛЦИНСТВАТА са основно оръжие за покоряване на територии от САЩ чрез тактиката на боата удушвачка. Секо малцинство, навсекъде, се подкрепя от САЩ. Така, никоя власт по светъ не може да направи силна, унитарна държавност, която да противопостави на моща на щатите. Малцинствата бъзикат постоянно мнозинството, ядосват го, провокират с абсурдни казуси и накрая индивида от мнозинството си казва: мойта власт ме счита по-долен от презрения негър, който ме краде, полицая ми заявява да се махна от родната си къща в градъ, щот там не можгел да ме защити от кражбите, побоищата и изнасилването. така секи мнозенствен индинид замечтава за властта, какавато е в сащ. Убиваш негъръ-крадец у дома си и те награждават. Що, ше питаш ти, това не мож да стане тука? ми щото на другиа ден Б.Борисов получава обаждане от началника, че неговите хора нещо са сгафили в еди кое си село и козирува. Та, бойчето изпълневаше директиви на САЩ за ИК, неофит контратакува с руската карта. На което началниците противопоставиха сделката за ф16. и така си върви.

 66. 66 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Честита Коледа на всички вярващи, а на комунистите социалисти от Позитано като антихристи, те си знаят и прогресивно намаляват!

 67. 67 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Смятам, че всеки един от нас , макар и в продължение на целия си живот, би трябвало да изпълни поне веднъж всеки един от петте християнски завета на състраданието и милосърдието:

  ПРИЮТИ БЕЗДОМНИЯ
  НАХРАНИ ГЛАДНИЯ
  ПОСЕТИ ЗАТВОРНИК
  ДАЙ ДРЕХИ НА ГОЛИЯ
  ПОСЕТИ БОЛНИЯ
  ПОГРЕБИ МЪРТВИЯ

  От сърце пожелавам на всички читатели и съфорумци
  хубави, весели празници, здраве и благоденствие,
  успехи и късмет, вдъхновение и настроение !

 68. 68 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2502 Весело

  До коментар [#67] от "Practic":
  Много правилно!
  Само че си написал шест...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 69. 69 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  До коментар [#8] от "karabastun":
  Бастун, как ще замесиш содена питка " от сутринта", като тя се пече за вечерта и 10 - 15 минути след първото умесване на тестото?

 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Ваше Високопрещенство, моите уважения за позицията Ви спрямо джендеризма. Хубави празници и все така дръжте нашата ценностна система!

  Мърфи е оптимист!
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#70] от "султана глаушева":

  "Високопрещенство..."

  Комунистите си личат по това, че се кръстят на петолъчка и трудно си изкривяват устата да произнасят думи, свързани с религията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#68] от "Депутат 241":
  Благодаря за наблюдателността Ви !
  Виноват ! Шест са си. Лапсус каламис. За което се извинявам !

 73. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#71] от "Norman Granz":
  Ти ли точно ми говориш за комунисти? Членчето на БКП, дето захапа далаверата в комунистическите времена? Синчето на активните борци срещу капитализма? АБПФК? Ти ли ми го дрънкаш това? Че не ти и стигна, а и ченге стана! Колко като мен натропа за това, че слушам “свободна европа”? Не те ли е срам? Малко от малко? Да знаеш как те презирам, бившо комунистическо и сегашно евроатламтическо леке, дето цял живот търси едно - ХРАНИЛКА! Настрана от мен! Смърдиш!

  Мърфи е оптимист!
 74. 74 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 225 Неутрално
 75. 75 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Платете си данъците, мошеници

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 76. 76 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Поповете прогониха Исус от храма.И то още преди 1000г.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ае хубаво приказват, ама защо има нужда от толкова злато по тях?
  Да го продадат, вместо корона трънен венец да сложат и конопени сандали на краката и тогава да проповядват от амвона.

 79. 79 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#73] от "султана глаушева":

  Те и затова станаха първите глобалисти... интернационализма ги влече, в кръвта им е. Ах, тоя сладък колективизъм, дълбоко пуснал корени в душичките им е.

 80. 80 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9655 Неутрално

  Да прав е но донякъде, в тези времена ще има и самотници, разпиляха се младите по света.

 81. 81 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 348 Неутрално
 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Бог ще се погрижи за всички през тази свята нощ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK