Светият Синод: Да отворим сърцата си и да сторим всичко, за да няма самотни и без надежда

Светият Синод: Да отворим сърцата си и да сторим всичко, за да няма самотни и без надежда

© Дневник"Дневник" публикува пълния текст на патриаршеското и синодално рождественско послание. По решение на Светия Синод посланието ще се прочете от църковния амвон днес. Какво каза в словото си на Бъдни вечер патриарх Неофит четете тук.

"Нечувано тайнство днес се извършва ­ Бог става човек и естеството се обновява (Стихира, гл. 8)


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Църковното богослужение изобилства с похвални песни, които откриват вечната, непреходна и спасителна истина. Истина, която повече от 2000 години разкрива смисъла и назначението на дивното и спасително събитие на Боговъплъщението. Преди повече от 2000 години ангелите изпяха дивната песен: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение (Лука. 2:14), и тази песен никога не заглъхва в нашите църковни богослужения.


Рождество Христово е нечувано тайнство, което обновява човешката природа и цялото тварно естество; тайнство, което беше предвъзвестено още на праотците (Бит. 3:15). Богоизбраните мъже на ветхозаветния Израил трепетно очакваха изпълнението на това обещание. И днес се прекланяме пред Великата Тайна на благочестието: "Бог се яви в плът (1 Тим. 3:16).


Изпълниха се дните на дългоочакваното Рождество на Богомладенеца и вече "с нас е Бог (Ис. 8:10). Нашата надежда (1 Тим. 1:1) отдалечи всяка скръб и безнадеждност. Отдалечи се непроницаемият мрак, защото днес изгря вечната светлина, и затова радостта ни е пълна, и цялата Църква тържествено възглася: "Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието (Тропар на Рождество Христово, гл. 4).


Щедро огрени от тази духовна светлина, ние отново и отново се прекланяме и величаем безмерната Божия любов, защото Синът Божий заради нас и заради нашето спасение стана Син Човечески, за да освети падналата човешка природа, като даде възможност на повярвалите да възстановят нейната първоначална красота, и както припомня нашето православно богослужение "падналия преди образ (Тропар, гл. 2). Непонятно е за човешкия ум това Божие дело, което се извърши чрез Въплъщението на Самия наш Бог и Творец.


Изминаха повече от две хилядолетия от Рождество Христово и Църквата ни напомня, че ние като вярващи православни християни трябва да бъдем "синове на светлината и синове на деня: ние не сме синове на нощта, нито на тъмнината (1Сол. 5:5). Знаем, че е преходен образът на този свят (1Кор. 7:31), но ни очаква Вечното Божие Царство при нашия любящ Небесен Отец.


Господ Иисус Христос живя сред човеците и ни остави Своето спасително учение, и ни даде достоен пример за жертвена любов, затова в деня на Неговото Рождество, заедно с ангелското войнство отново и отново пеем и прославяме Всемилостивия Бог, и от дълбините на сърцата си възкликваме: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! (Лука. 2:14).


Възлюбени в Господа, Рождество Христово поражда в нашите души неизказана духовна радост, която ни дава сили и надежда да преодоляваме предизвикателствата на нашето време. Господ Иисус Христос ни посочва единствения път на спасението, от който да не се отклоняваме "ни надясно, ни наляво, а да постъпваме благоразумно във всичките си пред- приятия (Иисус Навин 1:7).


Затова в този свят и пресветъл ден светата Православна църква ни призовава, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние щедро да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и възможностите ни, та между нас да няма никой самотен и без надежда. Днес за всички нас се ражда Спасителят Христос Господ, който като ни призовава да стоим непоклатно във вярата, ни учи:


"Вие сте светлината на света (Мат. 5:14).


Поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на Родината и извън нея със светлия празник на Христовото Рождество и отечески им благопожелаваме здраве, духовни успехи, мир в семействата, училищата, държавните институции, та да има повече благост, търпение, добра воля и любов.


Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!
  И на България най-сетне напредък!

  Дай, Боже!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Благодарим на патриарх Неофит за хубавите думи.

  подпис
 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  https://agentibg.com/index.php/bg/2014-02-18-16-16-08/219-2015-02-13-10-44-17

  "(Агент Симеонов) демонстрира безпределна вярност и любов към Съветския съюз, съветския народ, към работата и линията, която провежда Руската православна църква. Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. очертава се като перспективен духовник"
  Шесто управление на ДС, октомври 1983 г.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#3] от "BG Territory":

  "... "Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. очертава се като перспективен духовник"
  Шесто управление на ДС, октомври 1983 г. ..."

  Види се, оправдал е доверието...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Ще трябва да отворите и по-широчко касите си за бедните, щото с накои изключения (напр.отец Иван с пансиона му) сте я доста занемарили благотворителността, а само с "отваряне сърцата" не ще ги нахраните, облечете и лекувате, че чак тогава и да ги утешите.
  И една Украинска православна църква има за признаване- незнайно 'що още се бавите (може би празничните софри, или не дай Боже нещо друго...)

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#5] от "balgariez":

  Вчера под една подобна тема - за "коледното послание" на шестака Симеонов - написах сдледното:

  "Това лицемерие ми идва в повече.

  Колко пари ДАРИ българската тъй наречена "църква" за бедните, безпомощните и хората в неравностойно положение през изтеклата година? Колко приюта построи? Колко храна раздаде?

  Какво й е изобщо предназначението, освен като пета колона на руския империализъм?"

  Разбира се, явиха се няколко "православни" трола, които затрупаха темата с червени теософски прозрения...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Какво й е изобщо предназначението, освен като пета колона на руския империализъм?"
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  +++++++
  Те самите едно време си го казваха - Религията е опиум за масите.

  По-лицемерно творените на човечеството към момента не знам, особено БПЦ.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 8. 8 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "(Агент Симеонов) демонстрира безпределна вярност и любов към Съветския съюз, съветския народ, към работата и линията, която провежда Руската православна църква. Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. очертава се като перспективен духовник"Шесто управление на ДС, октомври 1983 г.
  —цитат от коментар 3 на BG Territory


  Търпение, Бог и Природа си знаят работата. Вярата по тези земи е преживяла 14 века, ще преживее и това поколение "служители".

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Честита Коледа! Светлината да е в душата Ви!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Неутрално

  да другари полковници,дайте да дадеме...да си отворите сърцата,,и прочие глупости...вземете направете нещо съществено не дрънкайте клишета...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  "Колкото повече остарявам, толкова повече се уверявам, че Бог е един, а Йехова, Исус, Аллах, Буда, Кришна са само псевдонимите Му". Из "Драсканици в болницата" от нашия незабравим Чудомир.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Драги форумци,
  Приемете добрите пожелания на БПЦ, защото нма друга публична личност или институция, коята да го прави. Всички ние имаме огромна нужда от добро слово, та ако ще и да не е истинско.

  подпис
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  " 25. И ето, един законник стана и, изкушавайки Го, рече: Учителю, какво да направя, за да наследя живот вечен?
  26. А Той му каза: в Закона що е писано? как четеш?
  27. Той отговори и рече: "Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния си като себе си".
  28. Иисус му каза: право отговори; тъй постъпвай, и ще бъдеш жив.
  29. Но той, като искаше да се оправдае, рече на Иисуса: а кой е моят ближен?
  30. Отговори Иисус и каза: един човек слизаше от Иерусалим в Иерихон, и налетя на разбойници, които го съблякоха, изпонараниха го и си заминаха, като го оставиха полумъртъв.
  31. Случайно един свещеник слизаше по тоя път, и, като го видя, отмина.
  32. Също и един левит, като стигна до същото място, приближи се, погледна и отмина.
  33. Един пък самарянин, който пътуваше, дойде до него, видя го и се смили,
  34. и, като се приближи, превърза му раните, изливайки елей и вино; след това го качи на добичето си, откара го в странноприемницата и се погрижи за него.
  35. А на другия ден, като си заминаваше, извади два динария, даде на съдържателя и му рече: погрижи се за него; и, ако потрошиш нещо повече, навръщане аз ще ти заплатя.
  36. И тъй, кой от тези трима ти се вижда да е бил ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците?
  37. Той отговори: оня, който му стори милост. Тогава Иисус му каза: иди и ти прави също така."

  Евангелие от Лука гл.10: 25 - 37 ст.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "вечната, непреходна и спасителна истина. "

 15. 15 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Слава на малкото ти и навременно дело да цитираш тоя откъс! Точно в десятката на злостното и двулично БПЦ същество.

  По делата щр ги познаем, така ни е научил пресветлия Дух Христов, къде са ви делата да покажете с пример духовни народоотстъпници от БПЦ, с малки изключения?

  Бог да дава сили на всеки българин да расте в доброта, истина и мъдрост!

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  На Земята мир, между човеците благоволение. Това е мечта на хората от хиляди години. За съжаление през вековете и още по-малко в днешни дни има мир и богоявление. Мир не се постига с война!

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Прекрасни пожелания от страна на Патриарха!
  Нека да му благодарим и да се опитаме да бъдем по-обединени в целите си. Божиите благословения да се изливат върху нас ежедневно. И само Бог да ни води в пътя, истината и живота!
  Амин!

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Весело

  Честито Рождество Христово!
  Живи и здрави всички духовни чеда в пределите на Родината .
  Пожелавам успехи и на професионалните русофоби и антихристи , прости им, Господи, защото те не знаят що вършат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А защо да не си отворите кесиите?

 20. 20 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#19] от "ppopov_67":

  миряните ..те по им се дава

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 21. 21 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Малко са подранили тези.
  Дядо мраз и Снежка е следващата седмица!

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ще трябва да отворите и по-широчко касите си за бедните, щото с накои изключения (напр.отец Иван с пансиона му) сте я доста занемарили благотворителността, а само с "отваряне сърцата" не ще ги нахраните, облечете и лекувате, че чак тогава и да ги утешите.И една Украинска православна църква има за признаване- незнайно 'що още се бавите (може би празничните софри, или не дай Боже нещо друго...)
  —цитат от коментар 5 на balgariez


  Православната църква е длъжник на хората, тя практически не прави нищо за тях. Синагогата на всеки празник праща колети с хранителни продукти на нуждаещите се енориаши, а нашите свещеници не се интересуват имат ли хората с какво да посрещнат празника. Това е най-елементарното, а всекидневната грижа за възрастни, бедни и болни хора е последна грижа за църквата. Къде са ви кухните с храна за бедни, къде са ви убежищата за бездомни несретници. Няма надежда за тези хора.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Да послушаме патриарх Неофит да сме добри и смирени и много здрави да издържим на всичко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK