Законът за детско правосъдие е все така с неясно бъдеще

Законът за детско правосъдие е все така с неясно бъдеще

© Цветелина Белутова, КапиталПриемането на изцяло нов закон за детско правосъдие, който да отговаря на международните стандарти и да отмени правилата, които действат над 50 години у нас, изглежда с все по-неясно бъдеще. Работата по проекта е спряла, тъй като социалното и правосъдното министерство не могат да постигнат съгласие къде да бъдат разписани правилата за малолетните деца, извършили противообществени прояви, и коя система да поеме грижите за тях.


Според правосъдното министерство отговорността трябва да се поеме от социалното министерство и правилата да бъдат уредени в Закона за закрила на детето. Позицията на социалното ведомство е точно в обратната насока - че мерките и грижата за децата, които под 14 години извършат противообществена проява или престъпление, следва да се уреди в новия закон за детско правосъдие.


Това става известно от отговори на правосъдното министерство, предоставени на "Дневник". Комуникацията по темата е от юли тази година, като до края на 2018 година по въпроса няма развитие.
Законопроектът, озаглавен "Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица", отлежава вече близо три години. Той беше изготвен от екипа на заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева (по времето на втория кабинет на Бойко Борисов). Основната цел на текстовете е да отменят остарелия закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който действа, с редица изменения, от 50-те годините на ХХ век.


Проектът на правосъдното министерство беше публикуван за пръв път през септември 2016 година. Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специални центрове, закриването на интернатите, нова система от мерки за проявите на непълнолетните, като най-леката мярка да е предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център. След оставката на второто правителство на Борисов в края на 2016 г. обаче работата по проекта спря и през лятото на 2017 година беше формирана работна група, която да обобщи различните предложения, свързани с него. В началото на 2018 година проектът беше поставен на ново обществено обсъждане.


След него именно въпросът за това къде да бъдат включени малолетните лица, извършили противообществени прояви или престъпления, се е очертал като спорен. От правосъдното министерство са предложили въпросът да бъде уреден с изменения в Закона за закрила на детето.


Според становището на социалното ведомство обаче, предоставено от правосъдното министерство, ако "социалната система поеме изцяло подкрепата за малолетните деца, извършили деяния, които биха се квалифицирали като престъпления, ако тези деца са наказателнонеотговорни, това ще бъде предпоставка за непълна реформа в системата на детското правосъдие". Според министерството на труда "социалната система няма подходящи инструменти да осъществява в цялост работата с деца, извършили сериозни правонарушения, независимо на каква възраст са те".


По въпроса дали не може грижата за малолетните да бъде разписана в поправки в Закона за закрила на детето от социалното министерство смятат, че първо би следвало "да се постигне консенсус по този въпрос в цялостната реформа". От министерството уточняват, че за следващата година е предвидено разработването на нов закон за закрила на детето и семейството.


През 2008 г. и 2016 г. Комитетът по правата на детето на ООН препоръча децата под 14-годишна възраст да се третират изцяло извън системата на наказателно правораздаване въз основа на социални и защитни мерки.


Според българския наказателен кодекс малолетните деца, т.е. тези под 14 години, са наказателно неотговорни. В момента на деца, които извършат противообществени прояви или престъпления под тази възраст, се налагат възпитателни мерки и много често те попадат в т.нар. интернат (възпитателно училище интернат - ВУИ, или социално-педагогически интернат - СПИ), като според действащата уредба това се случва в краен случай.


"Под тази възраст (14 години - бел. ред.) децата, дори когато са извършили деяния, осъществяващи състава на престъпление, се третират в рамките на системата на закрила и им се определят мерки за закрила по реда на Закона за закрила на детето. Това на практика става и към настоящия момент, без да е променяно законодателството. В кризисните центрове за деца, настаняването в които става по реда на този закон, са настанени много малолетни деца, извършили деяния, които осъществяват състава на престъпление (кражби, насилия над други деца и др.)", коментира за "Дневник" Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет (БХК).


По думите му Министерството на труда и социалната политика има нужда да изгради капацитет за предоставяне на услуги на такива деца както в институционална, така и в неинституционална среда.


"То трябва да изгради капацитет за предоставяне на подходящи социални услуги и на деца, на които са определени възпитателни мерки, както и на деца, осъдени за извършени престъпления. Това е стар проблем, който обаче МТСП упорито отказва да решава", казва още Кънев.


Според него, вместо да се стигне до решение, социалното министерство "търси на кого да подхвърли горещия картоф с децата в конфликт със закона". "На свой ред Министерството на правосъдието използва обструкциите на МТСП, за да отлага приемането на този закон до приемането на предвидения за изработване изцяло нов закон за детето и семейството. Приемането на закон за отклоняването обаче не е по необходимост обвързано с приемането на друг закон. Той може да се приеме веднага с дребни изменения в сега действащото законодателство. Отлагането му ползва фалшив предлог, който е изгоден както на МТСП, така и на МП, тъй като горещият картоф в момента е в трето министерство – на образованието", коментира още Кънев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  С ужасяващите демографски показатели, които Отечеството има отдавна е време децата да имат статут на "НАЦИОНАЛНИ СЪКРОВИЩА"!!!!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Един пердах оправя много неща😒. Докато върви мантрата :"Те са малки, не знаят какво правят", като порастнат са свикнали, че са над закона. Тогава е късно. Другият вариант - въвеждане на Крумовите закони - рязане на ръце👐, ни праща в компанията на арабите. Наистина трудно решение.

 3. 3 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Както казваше един съдия в един съд в една бяла държава "Ако аз си свърша днес добре работата спрямо този келеш, вероятността да не го видя отново утре е голяма". Често тези деца имат семейна обремененост т.е. всички в къщи и около тях така правят и на много от тях им се разминава и те следват светлия пример. Извеждането на тези деца възможно най-рано от тази среда и настаняването им в специализирано място (често домове за работа с деца от квалифицирани специалисти, каквито ние нямаме) създава възможности за тези деца - образование, занаят, въобще вариант да не се върнат обратно в криминогенния контингент. Никой не е казал, че такива системи работят на сто процента, но при нас процента клони към минус безкрайност. А за промяна в системата - създаване на детски съдилища, специални законодателни мерки и институции се говори от поне 15 години.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 4. 4 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Аз съм на мнението, че труда възпитава...
  Ако извършено деяние, с което е разрушена обществена или частна собственост, нека да поработи, за да разбере как се изгражда това що е разрушило. С нарушаването на общественият ред и времето за почивка на хората - също, за да научи защо хората ценят спокойствието и тишината.
  Противообществените деяния трябва да се пресекат още в зародиш, и в тази връзка не трябва да има притеснение, че не се пипа с кадифените ръкавици. Така ще се изградят и редица полезни навици у нарушаващите реда малолетни, които могат да ги опазят за в бъдеще от по-сериозни беди.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5722 Неутрално

  Никой не иска да се грижи за деца с проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#4] от "Джузепе Мацини":

  Какти леля гичка казва горе зависи в какво семейство се паднеш. За това връзкарите-селяндури от МТСП да не се чудят как да избягат от отговорност ами да се захванат за работа. Бъдейки държавен служител предполага голяма отговорност.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Въоросът как се превъзпитават или наказват деца/младежи, извършили противообществени прояви или престъпления е ключов и рекцията на обеството ни е много важна както за тяхното собствено бъдеще, така и за всички нас, защото децята ни са са градивната част на обществото ни както днес, така и утре. Затова е толкова важно как реагираме на подобни посъпки. Подобен закон трябва да се осмисли много добре- балансът между внимателния подход и твърдостта определя съдбата на тия деца зя цял живот.....

 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Този закон е сложна материя!
  Тези които се захващат с него, първо трябва да погледнат аналогичното законодателство в Германия и тогава да действат...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на Джузепе Мацини
  Джузепе Мацини
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Аз не мисля, че трябва да гледаме към други страни, камо ли към такива с ултра либерално законодателство. Въпросът е, как ние възприемаме и реагираме към антисоциалните действия? И трябва да открием собствен път към справяне с проблема. Малолетните с антисоциално поведение са бъдещи равноправни участници в обществото. И това ни касае нас, като общество.
  Аз съм на мнение, че не бива по никакъв начин да толерираме подобни деяния. Сега, ясно е, че става дума за различни психики, при един ще подейства по-твърд подход, при друг- по-мек. Ние трябва да намерим начин да изградим чувство за отговорност у подрастващите.
  Имам приятел, чиито родители се развеждат рано, докато е 5-6 клас. Остава без надзор, хуква по улиците. Бира, трева, преди години покрай една мацка започна и амфетамини. Сега, след 10 години е по-деградирал, отколкото когато се запознахме. Доста инфантилен, без чувство за отговорност, без необходими натрупвания и многопластовост на личността. Лута се от едната крайност (алкохола) към другата (амфетамин), няма умереност, няма живот извън делириума.
  По същество, това което описах, е антисоциално поведение. И един такъв човек, няма как да е пълноценен участник в социалния живот на страната. В случая се е маргинализирал, но със същия успех друг може да се криминализира, и това е проблем за обществото ни в цялост.

 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2817 Весело

  Не е необходимо титанично законотворчество, в което, знаем, на управляващите и пребиваващите в НС не им е силата, има достатъчно добри закони и практики в Европа, които можем да взаимстваме творчески.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Госпожа Каменова
  Госпожа Каменова
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да не забравяме, че все пак говорим за деца. Действително решението е трудно, но ако трябва да вземем съвет или практика от чуждите страни, една Дания въведе задължителна ясла за децата в проблемните квартали. Това може да се приложи и при нас, защото, ако децата не посещават учебното заведение, родителите биват лишавани от помощите. Посещавайки яслите или училище, децата може да се сблъскат с добрия пример, или да се превъзпитат по някакъв начин. За мен има много стойностни учители, които са готови да вземат част от функциите на родителите. Училищата, детските градини, яслите не са само за престой на децата, докато родителите им работят, или, за да се научат да пишат, четат и т.н. Училищата може да са метод на възпитание, дом, култура... Стига да има отговорност.

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1201 Гневно

  Спомнете си случая с един третокласник-хулиган в столичното СУ „Елин Пелин". Учители, родители, директора, инспектората, никой не можеше да се справи с него седмици наред. Кой ни докара до този позор?

 13. 13 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лора, ти, покрай теа гербурунгеле ептен изпражтя. Законут за децкуту правосъдий, видити лий

  ???

  яж бахур
 14. 14 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спомнете си случая с един третокласник-хулиган в столичното СУ „Елин Пелин".
  —цитат от коментар 12 на moreee


  Помним, помним, дваесе години го прокарват премиер. Ше треа да блягодарим и на фамилията на Лора.

  яж бахур
 15. 15 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  всички в къщи и около тях така правят
  —цитат от коментар 3 на Леля Гичка


  упс, ма и Лора ли?

  яж бахур
 16. 16 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Те са малки, не знаят какво правят"
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Той е един, Вожда Манганолий Тиквичко.

  яж бахур
 17. 17 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 366 Неутрално

  За престъпления извършени от лица под 14г. трябва да се наказват родителите. В много от случаите те са подучвани да крадат именно от тях. В противен случай (след като бъдат глобени) ще внимават за поведението на детето си. Крайно време е социалните помощи да се използват като инструмент за събиране на задълженията от държавата. Ако пропищи "жената гладну, чааветата и те" - обществено полезен труд по време на запора на социала.

 18. 18 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  трябва да се наказват родителите. В много от случаите те са подучвани да крадат именно от тях.
  —цитат от коментар 17 на Пламен Данаилов


  е на, Лора например. до пенсия така ше я кара

  яж бахур
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK