За първи път от 6 години новите военни са повече от напускащите

За първи път от 6 години новите военни са повече от напускащите

© Велко АнгеловОт 6 години за пръв път през 2018 година броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Общият некомплект на личния състав засега се запазва в рамките на 15-20%, но вече се отчита намаляване на некомплекта при сержантския състав след преназначаване на войници, завършили обучителни курсове, съобщава Министерство на отбраната.


През 2012 г. например 1503 военнослужещи са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а, броят на напускащите достига 1707 при само 221 постъпващи на военна служба. Изминалата година заплатите на военнослужещите са увеличени средно с 10%, като с толкова ще бъдат увеличени и от 1 януари 2019 г. Повишението на доходите ще стане по нов ред – според натовареността и отговорностите на хората.


През 2018 г. състоянието на търговските дружества на Министерството на отбраната бележи тенденция към стабилизиране. Положителен финансов резултат отчитат седем търговски дружества, сред които са: "Интендантско обслужване" ЕАД, "Снабдяване и търговия – МО" ЕООД и МОБА ЕООД. Увеличава се размерът на печалбата на "ТЕРЕМ холдинг" ЕАД, "Интендантско обслужване" ЕАД и ДКЦ "Св. Георги" ЕООД, Хасково.
В ход е нова жилищна програма на Министерството на отбраната. След ремонт ще бъдат предоставени за ползване ведомствени жилища в различни райони на страната. В София ще бъдат обновени близо 110 апартамента, които ще бъдат предоставени на безквартирни военнослужещи. Започва и проект за осигуряване на съвременна екипировка за българския войник, като отделни компоненти вече се тестват в Сухопътните войски.


За първи път от 6 години новите военни са повече от напускащите

© Президентската институция


По-рано през деня държавният глава Румен Радев връчи пагони на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание. "Сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на пагоните, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ, заяви президентът.


На тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.
Със свой указ президентът Радев назначи полковник Здравко Пехливанов на длъжността заместник-директор на дирекция "Операции и планиране" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, като го удостои с висше офицерско звание бригаден генерал.


Президентът назначи полковник Стайко Прокопиев на длъжността директор на дирекция "Стратегическо планиране" на Министерството на отбраната и го удостои с висше офицерско звание бригаден генерал. Държавният глава се обърна към бригаден генерал Прокопиев с думите, че новата длъжност и звание са естествен етап от неговото професионално развитие.


С друг свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Красимир Кънев от длъжността директор на дирекция "Стратегическо планиране" в МО, назначи го на длъжността директор на Щаба на отбраната и го удостои с висше офицерско звание генерал-майор. "Уверен съм, че с вашия опит в областта на отбранителното планиране у нас и в чужбина вие ще изпълнявате ефективно сложните задачи на новата длъжност, натоварена с големи очаквания за усъвършенстване на управлението на процесите в отбраната", посочи Румен Радев.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  Скоро няма да има нужда от военни , а от оператори на дронове ...

 2. 2 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Тъжно, повече хора в редиците на наемните убийци

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 3. 3 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Да не би това да е в резултат на къртовския труд на псевдопатриота Караагентов? А не комплекта с офицерите как ще го разреши? Може би като свали и за тях критериите, както направи за войниците? Или запазвайки принципа верни на партията, но некадърни, ще започне да назначава офицери със средно образование. Въпросите са много, проблемите са трупани с години и ще са нужни десетилетия за да достигне армията необходимото ниво на подготовка и бойни възможности.

 4. 4 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Гневно

  .........а каква АРМИЯ ИМАХМЕ..........!!!!!!.........а какво В В С..........!!!!!.......В В С -то ни беше в СЪСТОЯНИЕ да ОТРАЗИ АТАКА на ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО..........!!!!!!.......а сега МОМЧЕТАТА /ПИЛОТИТЕ/ кибичат по треннанжорите и НЯМАТ НИКАКВА ФОРМА...нямат НАЛьОТ /ЛЕТАТЕЛНИ ЧАСОВЕ /.....!!!!!!!??????.........а навремето като започнехме НОЩИИ ПОЛЕТИ/ по ШЕСТ ЧАСА / ЗЕМЯТА се ТРЕСЕШЕ до два- три часа ПРЕЗ НОЩА...-ЦИСТЕРНИТЕ с ГОРИВО НЕ СМОГВАХА ДА ЗАРЕДЯТ ИСТРЕБИТЕЛИТЕ...........!!!!!.....а сега дори и ГРАФА е със ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Има си причина за това-вече има минимална възраст от 55 години за пенсиониране. И който можа се пенсионира по старият закон, когато се искаха само 27 години стаж,от които 18 в армията.Така че малко са напускащите заради пенсия.А някои се пенсионират и остават да работят.Което е идиотщина, вместо да се развиват млади хора,а на техните места да се назначат други в армията.Така се затлачена и кариерно развитие и набор на нови кадри.

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Неутрално

  пълни тъпни,при тая сбъркана система няма как да има оправия,недостига не е на просто офицери а на офицери от ниските нива ,лейтенант до капитан,а нагоре са в огромен излишък....пирамидата е обърната от 1945г... войници няма а това е най-големия проблем,щом казват некомплект от 15-20% ,но това е общо има подразделения където е много вероятно да е над 50%....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Весело

  До коментар [#4] от "kesh":
  ''.В В С -то ни беше в СЪСТОЯНИЕ да ОТРАЗИ АТАКА на ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО..........!!!!!!''
  Хахаха..........!
  Знам, че са празници........наздраве !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  наистина веселяк...с тия допотопни миг21-бис какво е щял да отрази не знам...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Дали правилно съм разбрал - МО са доволни, че армията я напускат по-малко, отколкото постъпват, но не казват защо им липсват 15-20 % от военния състав.
  И този военен министър още не е уволнен....

 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  е това е върха на айсберга,пък и на кой му пука....обикновения българин си обича мишици като марешки които обясняват че не трябвало да се купува никаква техника за армията а да се дават пари за пенсии ,народа е беден и прочие..а никой не пита зашо е беден ,за КТБ примерно и така нататък...прост народ слаба държава...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ах, лошото е ,че в настоящата ситуация военни стават патриотично настроени хора, но за съжаление силно интелектуално ограничени. Това е крайно опасно в евентуална война. Висшите военни трябва да имат патриотизъм, хуманизъм и силен интелект. Иначе войниците под тях са загубени.
  Просто хипотетично при евентуална война - как ще стана доброволец за да ме навиква някой бесен селянин сержант (всички в армията бяха такива преди)? Ще съм 100 пъти по-полезен като част от доброволчески отряд на равни, защото ще знам за какво съм там и за какво се бия.
  На нас ни трябва реформа на въоръжените сили и окончателна раздяла със Наполеон/съветското военно мислене където жертваш едни безимени и заменяеми маси за да победиш врага. България такива маси няма и затова такава армия не й трябва. Ние сме в ситуация много по-близка до Израел и трябва да се учим от тях.

 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Колега boevbisser,
  точно така, с малката правда се мъчат да прикрият големия провал !

  В българските държавни учреждения, политически организации, масмедии, финансови институции, фирми и обществени сдружения се подвизават хиляди рублопоклонници и путинферщеери. Злонамерени къртици, те всекидневно, всекичасно подкопават демокрацията и ерозират българската държавност.
  Институализираната корупция, нереформираната българска съдебна система и саботираната отбранителна способност възпрепятстват политическия и икономическия възход, деморализират нацията. И това са само три от множеството оперативни домейни на руската подмолна интервенция в страната.

  https://practic-sofia.blogspot.com/

 13. 13 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Псевдо-армията, пълна с неграмотни и неможещи.

  1.618
 14. 14 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "johnniewalker":

  Дори САЩ, които са огромна империя, ценят всеки войнишки живот.

  1.618
 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#12] от "Practic":

  За съжаление си абсолютно прав. Всички решения се взимат със зла умисъл и са предназначени България да бъде слаба със зависима от Русия икономика и с нулев военен потенциал. Външната ни политика да е такаве че никой да не иска да ни помогне в случай че се нуждаем. Така винаги да бъдем слуги на Русия.
  Дори избирането на неграмотния Шкембе войвова не е случайно. Ако не може да бъде явен руски слуга то поне трябва да бъде импотентен и неук шут, който само да обърква и затрива държавността ни.

  California Über Alles
 16. 16 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Резидентът Червен потник Зелен чорап не харесва тази новина.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK