Шопската салата била "изобретена" от "Балкантурист" през 1955 г., твърди експерт

Шопска салата сервирана в България.

© Бисер Тодоров, Wikimedia Commoms

Шопска салата сервирана в България.



Оригиналната рецепта за Шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант "Черноморец" в курорта "Св. св. Константин и Елена" ("Дружба" 1957 -1992 г. бел. ред.). Това разказа пред БНР Петър Дойчев, наричан "доайен на българския туризъм". Той е започнал работа в отрасъла през 1948 година и достига до началник на отдел "Средства за подслон и хранене" към Комитета по туризъм. Носител на орден "Стара планина", почетен гражданин на Бургас и Варна.


Петър Дойчев

© Живко Ангелов

Петър Дойчев

Дойчев разказа, че във въпросния ден в ресторанта бил генералният директор на "Балкантурист" Владо Костов. "Една сутрин той събра специалистите в ресторанта – главния готвач, отговорника студена кухня, сервитьори и други служители. И аз присъствах на това събиране с цел да разнообразим менюто на ресторанта, защото наплива вече беше голям и естествено започнахме със салатите", разказа случката Дойчев. След като била одобрена рецептата на новата Шопска салата в този ден, след дегустация, тя е "пусната в производство".


Оригиналната рецепта се различава от вариантите, които се сервират днес.


Оригиналната рецепта




Дойчев обясни, че Шопската салата е продължение на Жътварската салата на "Балкантурист" и даде и оригиналната рецепта: "Шопската салата е изградена от домати и краставици, чушка печена (почистена от люспички и семки), лук (червен сладък). Той добави, че показател на салатата е лютата чушка поставена отгоре.


Разликата между Жътварската и Шопската салата е, че на Жътварската е раздробено сиренето отгоре, а при Шопската е стъргано сиренето. "Украсата трябва да е от магданоз, никакви розички от домат и други хрумвания. Сервитьора трябва да попита дали клиентите искат лук или не, а грамажа на ястието е 150-180 г.", даде указания Дойчев. Жътварската е със сурова чушка и кромид лук, обясни друга разлика Дойчев. Той разказа още, че салата е наречена Шопска, заради лютата чушка, тъй като шопите обичали люто.


"Тази салата е марката на България. Трябва тази салата да се защити", призова Петър Дойчев с искане за патент. Шопската салата е популярна на Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна.

Коментари (146)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2397 Весело

    Шопите не харесват това

    мурзилка
  2. 2 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2397 Весело

    Стига бе, 54-55-та години. Ако не бяха комунистите да изобретят шопската салата и киселото мляко, с какво щяха да се гордеят настоящите капиталисти.

    мурзилка
  3. 3 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1643 Неутрално

    Скоро ми сервираха шопска , но вместо сирене бяха сложили бял наподобяваш сирене продукт. Върнах я,казах, че ще разпостраня новината където мога и напуснах.

  4. 4 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1482 Неутрално

    Салата "ХориатикИ", позната из цяла Гърция - разликата е в наличието на маслини, зехтинът е по-изобилен и е поръсено със сух риган. Сиренето - същото бяло саламурено, гърците го наричат "фета" - е на плочка. Рядко има чушки. Люти - не.
    Като цялостно усещане - същото като Шопската.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  5. 5 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2589 Весело

    Наистина е много вкусна и най–вече пивка. Наздраве.

  6. 6 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Шопите не харесват това
    —цитат от коментар 1 на Маршалов


    Трябва да си шоп,та да знаеш,дали я харесват....ама не си!

  7. 7 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2538 Неутрално

    Жалка имитация на гръцката хориатики.

    The best way to predict the future is to invent it.
  8. 8 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5433 Неутрално

    Не и с необелени краставици и домати...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  9. 9 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Стига бе, 54-55-та години. Ако не бяха комунистите да изобретят шопската салата и киселото мляко, с какво щяха да се гордеят настоящите капиталисти.
    —цитат от коментар 2 на Маршалов


    Те,комунистите ,ни изобретиха и концлагерите и бедноста!Ама какво знаем ние!?

  10. 10 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 4993 Неутрално

    Началото на май месец преди три години. Някъде в юго-източна Англия отиваме в един ресторант с голяма лятна градина на брега на едно езеро. Там се предлагат и доста водни спортове - гребане, ветроходство, водни ски...
    Та заставаме ние пред вратата на ресторанта, а един възрастен джентълмен излиза и ни казва, че днес не работят, а имат обучение на персонала от цялата им верига. Да заповядаме утре. Понеже някой от нас каза нещо на български, човекът ни попита откъде сме. На отговора, че сме от България той отвърна:
    - Чопска салад! Наздраве! Обичам Бългериа...

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  11. 11 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5367 Весело

    До коментар [#6] от "Plamen Shopov":

    Или поне фамилията ти да е Шопов

  12. 12 Профил на zle_platen_trol
    zle_platen_trol
    Рейтинг: 2045 Неутрално

    До коментар [#7] от "EU defender":

    Глупости! На практика двете салати нямат общо. Гръцката е с маслини, нашата без. Нашата е с чушки, гръцката без. Гръцката е с босилек ( може и риган да е, не ги оправям ) нашата не. Не на последно място, шопската е със стъргано сирене, гръцката с плочка.
    По твоята логика и двете салати са жалка имитация на традиционния български, кърски обяд: домат, краставица и буца сирене.
    Не е нужно да отричаме всичко българско, особено, когато е нещо по което въздиша всеки чужденец, който го е опитал.

  13. 13 Профил на bez_ime2
    bez_ime2
    Рейтинг: 2801 Неутрално

    Не съм учуден, в нея се слагаха всякакви отпадъци и отгоре се поръсваха със сирене...

  14. 14 Профил на bez_ime2
    bez_ime2
    Рейтинг: 2801 Неутрално

    Не съм учуден, в нея се слагаха всякакви отпадъци и отгоре се поръсваха със сирене...

  15. 15 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 986 Неутрално

    Преди години в шопската столица Елин Пелин я правеха така , с тази разлика ,че лука беше обикновен кромид , а лютата чушка отгоре не беше печена . Всъщност не съм сигурен за лютата чушка , печена или непечена е в оригиналната рецепта

  16. 16 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2538 Неутрално

    Има една книга "Соц гурме". В нея се прави детайлен анализ на всички "изобретения" на соц кухнята. Имало е някакъв идиотски проект цялото хранене да бъде обществено, на столове. Мечтата на даркстар.

    The best way to predict the future is to invent it.
  17. 17 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3714 Неутрално

    Моментът с лютата чушка изобщо не се спазва.
    Аз, като страстен любител на салати, изобщо не гледам имената им в менюто, а чета какво точно съдържат.
    Опитвала съм сигурно поне седем осем варианта на "шопска".

    Доброто е заразно
  18. 18 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 668 Неутрално

    "Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна."

    Той само с това, изброй има няма половин Европа.

  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    "Шопската салата е "изобретена" през 1954-55 г. от "Балкантурист""

    Може да не е точно тези дати и точно от Балкантурист, но е там някъде, категорично в социалистическа България. Когато всеки келнер, кръчмар и барман крадеше кой как може и къде свари. "Шопската" салата дойде като манна небесна за наште кръчмари. Преди нея съществуваше, предимно, нашенската салата от пресни краставици и домати, каквато са правели бабите ни от век веков. Лично аз помня времето когато словосъчетанието "шопска салата", у нас, не съществуваше. Не съществуваха нито водка, да не говорим за уиски. Пиешеше се ракия, "изисканите" - сливова, по-обикновените хорица - гроздова. Имаше и "плодова", но тя беше за каруцарите. "Шопската" салата се появи, според моите наблюдения масово, след 1962-3. Заля масово кръчмите, защото позволяваше да се "ютилизира" всичкото домат и краставиц, което по една или друга причина бе останало по чиниите от салати и гарнитури. Позволяваше да се "ютилизира" дори на другия ден, след добро накълцване и обилно поръсване отгоре с някакъв настърган тебешир, който минаваше за сирене. Така накълцани, нито доматите, нито краставиците можеха да се усетят, че не са пресни, а уж "сиренето", един път криеше вида им, втори път, чрез соленината си прикриваше каквито и да са наченки на увяхване или спаружване. Самото сирене, ако се сервираше като бучка щеше да се издаде, че е пълен боклук, поради което се настъргваше. Обилно.
    Та-а, те така те.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  22. 22 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1157 Весело

    Шопската салата е популярна на Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна.

    Ех, шопска салато! И за тебе кръв ке се лее. Наздраве!

  23. 23 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1275 Весело

    До коментар [#4] от "Торбеш":

    Надали има човек (поне всички гости в къщи!), който да не харесва шопската салата. А вариантите й в Гърция са от българите живеещи там. В северна Гърция. Тези българи, които патентоваха навремето овчето сирене като Фета. Не искам да намесвам политиката в салатата, но тези българи бяха насилени да се наричат гърци, нищо че говорят и досега български, в къщи. Гърците никога не са гледали овце, просто гръцката природа не им дава нужната паша. Гледат кози. Българите, които населяват беломорска Тракия и Македония гледат овце.
    Както и да е, за мен шопската салата е домати, краставици и лук. Поръсени с малко олио и покрити с начупено овче сирене.

  24. 24 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5433 Неутрално

    Шопската салата еволюира с годините, и класиката вече е: белени розови домати и краставици, сорт "Гергана", червен и малко пресен лук, магданоз, може вкл. и копър, печен пипер, нарязан на едро, настъргано или натрошено на едро бяло саламурено сирене, и няколко боцнати отстрани поопукани зелени люти чушлета....

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#2] от "Маршалов":


    Стига бе, 54-55-та години. Ако не бяха комунистите да изобретят шопската салата и киселото мляко, с какво щяха да се гордеят настоящите капиталисти.
    —цитат от коментар 2 на Маршалов


    Сигурно с факт, че България е по-богата от всички свои съседи взети заедно.
    Това щеше да се случи, ако не бяха узурпирали властта мръсните ти другарчета.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  26. 26 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Весело

    До коментар [#24] от "hamiltonf":

    Глупости. Тази "класика" е от вилата ти. "Гергана" и шопска салата са несъвместими неща, а за копъра, който иначе много използвам думи нямам.

    Е,
    поне вила имаш, щото аз и това нямам.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  27. 27 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#23] от "charlesdegaulle":

    Без печен пипер не е шопска салата.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  28. 28 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5433 Весело

    До коментар [#26] от "Росен съм аз Путлер капут":

    На вас от Шумако, е трудно да се обяснява, хубаво е поне да опиташ, преди да пишеш глупости...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  29. 29 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1667 Неутрално

    До коментар [#24] от "hamiltonf":Глупости. Тази "класика" е от вилата ти. "Гергана" и шопска салата са несъвместими неща, а за копъра, който иначе много използвам думи нямам.Е,поне вила имаш, щото аз и това нямам.
    —цитат от коментар 26 на Росен съм аз Путлер капут


    Пресуши ли бъчвата?

  30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#15] от "KRAFTWERK":

    Игра на думи. Чушка и чушка. Затова си имаме в Шумен думата пипер. Зелен и червен пипер, а чушките са ония дребните ЧУШКИ.

    Та люта чушка отогоре цяла и неопечена, а вътре в салатата нарязан печен пипер.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  31. 31 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Весело

    До коментар [#28] от "hamiltonf":

    Съвсем ясно е, че те е домързяло да ходиш до магазин. Вероятно е далеч.

    Всеки може да променя рецептата според вкуса си, но в оригинала не би могло да има белен домат. Вероятно е по-вкусно разбира се.
    Не помня миналата година ли беше или тази, но краставиците бяха гадни. Мислех, че не става шопската, заради скапани домати. Не били те. Разбрах, когато направих салата точно с "Гергана", тоест краставиците са били причина.
    "Гергана" е особена краставица. Трябва да я откъснеш в точно определен ден. По-рано ще гадна, а по-късно става горчива и със семки като тиквените.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Весело

    До коментар [#29] от "von_seeckt":

    Като дойде тема за вино червено или за пияници ще ти отговоря подробно за всичко.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  34. 34 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1275 Неутрално

    Ако мога да защитя нещо от татово време, това е рецептурника за тъй нареченото обществено хранене. Много дълго време след това нямаше рецептурник на такова ниво и то събрано на едно място. Сега е друго, разбира се, рецепти всякакви. И от майстори в бранша. Но ако можете да намерите този рецептурник, може да го имат архиварите, ще се учудите на майсторлъка. Беше задължителен, не че се спазваше разбира се. Както не се спазваше и тъй нареченото БДС за колбасите например... В БДС е написано, че колбас се прави така - от 100 кг месо се правят 96 кг колбаси. Когато обаче месото стана кът, се появи соята. Да не говоря за тоалетната хартия в кренвершите. Е, поне не беше веднъж употребявана!

  35. 35 Профил на yanne
    yanne
    Рейтинг: 4525 Неутрално

    До коментар [#7] от "EU defender":

    Ееее,умнокрасавец,какво да те прави човек!В Шопската салата няма маслини,няма сирене на плочки отстрани.В любимата ти гръцка салата няма чушка.

  36. 36 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#33] от "Селски кенеф":


    Здрасти и на тебе.
    Скива ли ква е кофти снимката на салата?
    Краставиците жълти.
    Все едно е правена по начина, който описва колегата от пост №13.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  37. 37 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2797 Весело

    До коментар [#7] от "EU defender":

    Единствената жалка имитация си ти, ПатрЕоте.Двете салати нямат нищо общо.

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#34] от "charlesdegaulle":

    Асен Чаушев има две книги. Втората е направо чудо. Всичко по БДС е описано.
    А е издадена след 90-та. Първата му книга е бъркотия и му го казах. Съгласи се с мен и ми подари втората, която наистина е чудо.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  39. 39 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#34] от "charlesdegaulle":

    Оказа се, че я има в продажба. Тази, която той ми подари беше без цена и на първата страница има място да се попълнят имената на завършилият курс при него.

    https://knigizateb.com/кулинарни-книги/2101-кулинарна-енциклопедия-рецептурник.html

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  40. 40 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#6] от "Plamen Shopov":Или поне фамилията ти да е Шопов
    —цитат от коментар 11 на pet_fire


    И съм шоп!Хехх

  41. 41 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 253 Неутрално

    До коментар [#21] от "simval":

    До болка си прав във всичко описано в твоя коментар! От напитките та до "продуктите" за шопската салата.Бачках келнер още от ученическите години и съм виждал това с моите очи, не от преразкази. И от тогава НЕ ПОРЪЧВАХ шопска салата!!! Само доматена салата (или "мешана", с преуморени краставици) и сирене натюр!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    Намерих я по-евтино книгата.
    https://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=1657021&title=Кулинарна енциклопедия

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#17] от "АзКлавдия":

    Люта чушка отгоре никога не слагам.
    Печен пипер нарязан в салатата задължително.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  44. 44 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#26] от "Росен съм аз Путлер капут":На вас от Шумако, е трудно да се обяснява, хубаво е поне да опиташ, преди да пишеш глупости...
    —цитат от коментар 28 на hamiltonf

    В Шумако,сервираха уникална шкембе чорба....шопската,не беше кой знае!Виж,в Кокалянско ханче,беше уникална!

  45. 45 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 1084 Неутрално

    До коментар [#24] от "hamiltonf":

    Стига глупости , розовият домат не може да се бели, ако се опиташ ще хвърлиш половината , защото ципата му е тънка , не че е нужно да се бели поради същата причина.

  46. 46
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  47. 47 Профил на Иван К.
    Иван К.
    Рейтинг: 1084 Неутрално

    До коментар [#26] от "Росен съм аз Путлер капут":

    Напротив Герганата е страхотна краставица , само трябва да е прясна и да се откъсне докато е сравнително малка и тънка, а не да се чака да одъртее , ако ти си я гледал и знаеш кога и как е пръскана , може и да не я белиш .

  48. 48 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ онзи същия
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
    Рейтинг: 253 Весело

    Ако мога да защитя нещо от татово време, това е рецептурника за тъй нареченото обществено хранене. ...
    —цитат от коментар 34 на charlesdegaulle


    Рецептурника на Балкантурист беше ОК! Работил съм и в Балкантурист, и в Наркооп (БИАД беше към НарКооп, а ресторанччето на Драгалевци-към Балкан турист), и имаше разлики между тях.

    Ама не липсваха и...как да го кажа...неща като "Свински Рамстейк", аде де😀


    До коментар [#34] от "charlesdegaulle":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  49. 49 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5433 Весело

    До коментар [#45] от "Иван К.":

    Поредни глупости, с остър нож се постига всичко, дори и при "биволското сърце" е задължително, но няма да обяснявам защо, т. к. правя сърмички...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  50. 50 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2797 Неутрално

    До коментар [#30] от "Росен съм аз Путлер капут":

    Игра на думи, дръжки.Пипер се казва, а плодът- пиперки.Чушка е разговорно и неправилно, щото и други растения имат чушки /зеленият фасул примерно/.

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  51. 51 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1321 Неутрално

    Това не е новина, отдавна е известно, Балкантурист са измислили шопската салата. Въпросът е, че никой в България не спазва стандарти нито за грамаж, нито за съставки. Един път дори ми сервираха шопска салата с малко варена царевица и пак имаше настъргано сирене отгоре. Това ми се случи във Варна и в менюто тази салата се наричаше мексиканска.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  52. 52 Профил на bombov_saruyar
    bombov_saruyar
    Рейтинг: 985 Весело

    В един от ресторантите на летище Истамбул предлагат македон - шопска салата. Паднах! Сигурно още Александър велики е закусвал с нея.

    Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
  53. 53 Профил на Chi Cho
    Chi Cho
    Рейтинг: 474 Неутрално

    До коментар [#33] от "Мукарчо":

    Объркал си форума, зе бе има други подходящи.

    Мразя да мразя!
  54. 54 Профил на Wornoxmaniak
    Wornoxmaniak
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    Вкусна салата става само с лехчевски краставици и домати от градината. Това къде го купувате у градо неструва.

    Жалка история.

  55. 55
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  56. 56 Профил на кокошката
    кокошката
    Рейтинг: 663 Неутрално

    Печената чушка зелена или червена? Някой знае ли?

  57. 57 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2797 Весело

    До коментар [#56] от "кокошката":

    Кармазъ, май ..

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  58. 58 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 2240 Неутрално

    В един от ресторантите на летище Истамбул предлагат македон - шопска салата. Паднах! Сигурно още Александър велики е закусвал с нея.
    —цитат от коментар 52 на bombov_saruyar


    Нама как, доматът и чушката са принесени в Европа след откриването на Амерките, наред с картофа, царевицата, тютюна, памука и т.н.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  59. 59 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    Скоро ми сервираха шопска , но вместо сирене бяха сложили бял наподобяваш сирене продукт. Върнах я,казах, че ще разпостраня новината където мога и напуснах.
    —цитат от коментар 3 на dma12587967


    Само сте пропуснал да посочите ресторанта, който трябва да избягваме...

    Наздраве!

  60. 60 Профил на bombov_saruyar
    bombov_saruyar
    Рейтинг: 985 Весело

    Това означава само едно - че са владели америките още преди 2-3 хиляди години.

    Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
  61. 61 Профил на bombov_saruyar
    bombov_saruyar
    Рейтинг: 985 Весело

    Това означава само едно - че са владели америките още преди 2-3 хиляди години.

    Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
  62. 62 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 3072 Неутрално

    Като история е интересно. Но стандарти, патенти, глупости? Че то в това му е хубоста и сладкото - всеки път различен вкус. Един път домата ще е по-узрял, друг път лукът по-парлив, или сиренето по-тлъсто. Цяло лято и есен дробя разновидности на шопски салати, и най-сладкото е че всичките зеленчуци са от градината. Да ви е сладко, и наздраве!

  63. 63 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Не съм учуден, в нея се слагаха всякакви отпадъци и отгоре се поръсваха със сирене...
    —цитат от коментар 13 на bez_ime2


    Това не е съвсем вярно!Имаше места,където беше недопустимо да се извършват такива кощунства.А това,с печената пиперка,изобщо не е вярно...доматите и краставиците,се режат на кубчета,лукът и зелената люта чушка на ситно,отгоре се настъргва сиренето и се слага цяла ,зелена люта чушка,украсена отстрани със стръкчета магданоз!По късно,вместо цяла зелена люта чушка,поставяха маслинка!Така си остана с маслинката.

  64. 64 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1976 Неутрално

    "Тази салата е марката на България. Трябва тази салата да се защити", призова Петър Дойчев с искане за патент. "

    Не знам дали наистина Петър Дойчев е поискал патент за шопската салата, или авторът на статията си го е измислил. Рецепта за шопска салата не може да се патентова по редица причини.

    Би могло да се защити марката / наименованието. За съжаление, в България не обръщаме много внимание на бренда. Може би поради това много чужденци наистина харесват салатата, но я знаят под други имена (например, "българска салата"). Поради това не знам доколко наименованието "шопска" днес има стойност и си струва да се защитава. Но нека...

  65. 65 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Не и с необелени краставици и домати...
    —цитат от коментар 8 на hamiltonf


    Напротив,необелени са,но задължително свежи!

  66. 66 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1798 Неутрално

    До коментар [#2] от "Маршалов":

    Ако дядовците им не бяха излязли на 8ми стрещу 9ти в Балкана, днешните олигарси щяха да пасат патките на село.

  67. 67 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 5492 Весело
  68. 68 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Все още помним.
    Помним и къде са били Чепишев и Танушев.
    Докузанов, Браделев, Памукчиев и Тевекелиев.
    Е, не съм пазарувал при собствениците им, но местата ги знам.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  69. 69 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1486 Неутрално

    Върти ми се нещо в главата, че съм чувал за салатата-рожба на Балкантурист но не смея да се произнеса. При всички случаи ако е приготвена както е описано по-горе е чудесна. Приемам я и с натрошено сирене .

  70. 70 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1275 Весело

    До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":

    Аз знам само един рецептурник, този за ресторантите на "Здрава храна". И за него говоря. Е, има и нещо друго. То е, като готвиш за повече хора, храната става винаги по-вкусна. Просто процента на съставките е много по определим. Като солта, например за манджа за 24 човека солта е 21 грама. Същото е с олиото и вообще с всички съставки...

  71. 71 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Весело

    До коментар [#54] от "Wornoxmaniak благолепен":


    Вкусна салата става само с лехчевски краставици и домати от градината. Това къде го купувате у градо неструва.Жалка история.
    —цитат от коментар 54 на Wornoxmaniak благолепен


    Е откъде мислиш са доматите и крастивиците у градо бе Уорни?

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  72. 72 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#67] от "klimentm":


    a бахура кога?!
    —цитат от коментар 67 на klimentm


    Бахура никога вече. Без кръв от прасето бахур не става. Прасета вече няма. Няма и бахур съответно. А беше хубаво нещо.

    Децата ми вече избягват месото. Не е вкусно.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  73. 73 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#47] от "Иван К.":

    Това е проблема. Не я ли откъснеш в точно определен ден не става.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  74. 74 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5142 Неутрално

    Като Гръцката салата, но значително по-евтина !
    За страна без традиционна кухня салатата е добра.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  75. 75 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#50] от "Noise":

    Аз казвам, че пипер е правилно, ти твърдиш същото, но било игра на думи "дръжки".

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  76. 76 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#74] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    България винаги е имала традиционна българска кухня и в интерес на истината комунистическият режим направи много за това.
    В петък задължително навсякъде се предлагаше само риба.
    Сега никой не яде поне веднъж седмично риба. Опитах се да го въведа в къщи, но не се получава.

    В тая гръцка салата какво има в повече, че е скъпа?

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  77. 77 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5142 Неутрално

    До коментар [#76] от "Росен съм аз Путлер капут":

    Зехтин, фета, маслини.........................
    Българската ''национална'' кухня е имитация на Константинополската традиционна кухня, но с много по-малко материали.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  78. 78 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3625 Неутрално

    На заведение не пия ракия заради бъркочите, които сервират като салати. Шопсалат ни е любимата в къщи, тъй като ежедневно пием аперитив ракийка. Като свърши киселото зеле, преминаваме на шопска. Домати, краставици, зелена сурова чушка, лук и настъргано сирене. За подправка малко сол и олио. Лятото зеленчука задължително в хладилника, а ракията във фризера. Макар и простичка, рядко съм ял по гости шопска по моя вкус. Сватовете в Кюстендил белят краставицата, зеленчука топъл и сиренето объркано с другите съставки. Зеленчука го купувам в махлата, краставиците хрупкави гергани или корнишон, чушката светло зелена с особено име и т.н. Магданоз и люто не слагаме, защото почти винаги имаме ортаци на трапезата и се цупят, да са живи и здрави. Та началото е март до октомври. По Великденден правим зелена с авокадо, риба тон, маслини и пр. Това е, кеф и пофта.

  79. 79 Профил на zle_platen_trol
    zle_platen_trol
    Рейтинг: 2045 Неутрално

    До коментар [#76] от "Росен съм аз Путлер капут":Зехтин, фета, маслини.........................Българската ''национална'' кухня е имитация на Константинополската традиционна кухня, но с много по-малко материали.
    —цитат от коментар 77 на 'ΕΡΕΒΟΣ



    До коментар [#77] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Тая Фета си я наври....където не огрява слънце. Както и прехвалената ви гръцка салата.

  80. 80 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 486 Неутрално

    това че балкантурист е записал нещо в рецептурника ама изобщо не означава че са го изобретили , като се има в предвид региона и ;материалите; тая салата е поне на 2000 години

  81. 81 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 4689 Неутрално

    ,,Шопската салата била "изобретена" от "Балкантурист" през 1955 г., твърди експерт,,

    Изобретена в ,,Балкантурист,, недопечени грънци. На тази салата шопето и викат бъркана салата. Доматето са режат на гьотере, краставиците на четвъртинки, сиренето се намачква със вилушка, чушките пекани обелени и очистени от семе се нарязват на гьотере, а те бяха две, нарязва се на много ситно магданозец, лютата чушцица опечена и тя като голямата очистена и нарязана на много ситно. Това всичкото се прави поотделно, изсипва се в една голяма купа и се обърква много добре. Никакви белени домати,олиото точно една супена лъжица, никакви белени краставици, ма сега ги няма тези старите домати и краставици, всичко краставици ,,ланги,, и домати генни. Тази салата шопето я слагат на софрата преди ядене, нещо като предястие. Бил съм в Кюстендил 1958 година и точно такава салата ни сложиха на масата в къщата където бяхме на гости. Попитах ги, това ли е мешана салата, те ми казаха че това си е било тяхна салатка, знаели и мешана, тя била само от краставици, домати, без чушки, наместо чушки понякога нарязвали маруля, само млади листа от марулята, на тази салата мешанатанещата ги нарязвали в една обща купа и после ги омешвали

  82. 82 Профил на Plamen  Shopov
    Plamen Shopov
    Рейтинг: 477 Неутрално

    До коментар [#64] от "plamen_b":

    Напротив,навсякъде я знаят като шопска салата!Дори и в бившия СССР ,я правят ,но с кашкавал....щото нямат сирене!Понякога ,правят и свободни съчинения..въпрос на фантазии!

  83. 83 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12065 Неутрално

    Сърбите и македонците например, те дори така я наричат :€

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  84. 84 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4554 Весело

    Обожавам шопската салата с ракия!!!!!

  85. 85 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4554 Неутрално

    До коментар [#3] от "dma12587967":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Правилен ход от ваша страна!

  86. 86 Профил на yordanovmg
    yordanovmg
    Рейтинг: 484 Неутрално

    Това не е новина. Прочетете "Соц гурме"!

  87. 87 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5142 Неутрално

    Пенчо Славейков......създател на българската ''традиционна'' кухня !
    Готварската книга на П. Р. Славейков – първият български рецептурник през Възраждането.

    ''Безспорно любопитна е „Готварската книга или наставленiя за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы. Събраны отъ разны книгы“ (Славейков 1870). Уникален екземпляр от първото издание се съхранява в експозицията на Старозагорския музей''.

    ''Със съставянето и издаването на първия наръчник по готварство на български език Славейков се стреми към обобщаване на натрупаните към втората половина на ХІХ в. опит и познание за храните и напитките в един космополитен мегаполис – Цариград. Описаните рецепти са резултат от лични наблюдения и практически опит''.

    Рзбира се много богата и подробна информация за кулинарните традиции може да се намерят в наблюденията на хиляди пътешественици от Европа, Азия и Африка !!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  88. 88 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#81] от "сидер":

    Щом си свидетел значи не Балкантурист е автора, а БГ народа.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  89. 89 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    това че балкантурист е записал нещо в рецептурника ама изобщо не означава че са го изобретили , като се има в предвид региона и ;материалите; тая салата е поне на 2000 години
    —цитат от коментар 80 на rossen4i4o


    The tomato (see pronunciation) is the edible, often red, berry of the nightshade Solanum lycopersicum,[2][1] commonly known as a tomato plant. The species originated in western South America.[2][3] The Nahuatl (Aztec language) word tomatl gave rise to the Spanish word tomate, from which the English word tomato derived.[3][4] Its use as a cultivated food may have originated with the indigenous peoples of Mexico.[2][5] The Spanish encountered the tomato from their contact with the Aztec during the Spanish colonization of the Americas and brought it to Europe. From there, the tomato was introduced to other parts of the European-colonized world during the 16th century.[
    Начи нема как да е от преди 2К години. Него време е нямало домати в Европа...Всъщност и никъде другаде по света, изключая западната част но Южна Америка.

    мурзилка
  90. 90 Профил на .NET
    .NET
    Рейтинг: 485 Неутрално

    До коментар [#7] от "EU defender":Глупости! На практика двете салати нямат общо. Гръцката е с маслини, нашата без. Нашата е с чушки, гръцката без. Гръцката е с босилек ( може и риган да е, не ги оправям ) нашата не. Не на последно място, шопската е със стъргано сирене, гръцката с плочка. По твоята логика и двете салати са жалка имитация на традиционния български, кърски обяд: домат, краставица и буца сирене. Не е нужно да отричаме всичко българско, особено, когато е нещо по което въздиша всеки чужденец, който го е опитал.
    —цитат от коментар 12 на zle_platen_trol


    Пропуснал си най-голямата ралзика - гръцката е с тяхното сирене фета, шопската и по принцип нашите салати, без значение дали са били стандартизирани от Балкантурист е с българско бяло сирене, което НЕ е фета а си е наше и се различава коренно от фетата.

    Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
  91. 91 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    ПС, освен домати, в Европа е нямало и чушки(пипер) преди 2К години.

    това че балкантурист е записал нещо в рецептурника ама изобщо не означава че са го изобретили , като се има в предвид региона и ;материалите; тая салата е поне на 2000 години
    —цитат от коментар 80 на rossen4i4o


    мурзилка
  92. 92 Профил на Wornoxmaniak
    Wornoxmaniak
    Рейтинг: 1219 Неутрално

    До коментар [#71] от "Росен съм аз Путлер капут":

    Роска здрасти, мисля че са от парника.

    Ти добре трябва да познаваш градинските вкусове. Тука неко даже не знаят, че истинските домати и краставици миришат.

  93. 93 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#56] от "кокошката":

    Каквото докарат :-)
    По принцип чушката би трябвало да е зелена, за да се направи комбинацията с бяло (краставици), червено (домати) и зелено (чушка). Всичко се маскира с настърганото сирене :-)

  94. 94 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5142 Весело

    До коментар [#93] от "daskal1":

    Май си прав.Това е била идеята.
    Весели празници !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  95. 95 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4451 Весело

    До коментар [#94] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    И на теб, приятелю, и на семейството и близките ти една добра и късметлия Нова Година!
    ПП
    И аз като "Моше" познавам кухнята и реалностите, особено на големите курортни комплекси с временните кухненски работници без опит, оттам и опростяването на процесите и технологиите:
    1. нарежи краставици и домати в голямата тава,
    2. загреби с чаената чаша като мярка,
    3. сипи в чинията, след което
    4. леля Пена (може и Мара) стържат сирене.
    олиото и оцета си ги слагаш сам на масата (по вкус) :-)

  96. 96 Профил на .NET
    .NET
    Рейтинг: 485 Неутрално

    Относно стандартите на Балкантурист, освен шопската салата, също така трябва да се посочат и огромен брой други салати и ястия. Салата "Снежанка", салата "Руска", която пък в Русия е известна като френска, но това е друга тема...

    Целият рецептурник на Балкантурист беше издаден от Хеликон под името "Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене”. Струваше около 80 лева по спомен, не успях да купя книгата защото се изчерпа бързо. Но пък днешните шеф-готвачи в скъпите ресторанти я имат като референция.

    Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
  97. 97 Профил на elmohicano
    elmohicano
    Рейтинг: 8 Неутрално

    е това се знае отдавна, каква новина е?

  98. 98 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 960 Неутрално

    Салата "ХориатикИ", позната из цяла Гърция - разликата е в наличието на маслини, зехтинът е по-изобилен и е поръсено със сух риган. Сиренето - същото бяло саламурено, гърците го наричат "фета" - е на плочка. Рядко има чушки. Люти - не.Като цялостно усещане - същото като Шопската.
    —цитат от коментар 4 на Торбеш


    Извинявай, но щом казваш, че Хориатики рядко има чушки, люти-не, и е с маслини, че и със сух риган, да твърдиш че цялостното усещане е същото като Шопската доказва, че нищо не разбираш. Печената чушка в шопската салата и както Дойчев обяснява лютата чушка отгоре, я отличават от всички останали средиземноморски салати!
    Няма лошо, не ме разбирай погрешно, и аз обичам всякакви салати, но просто не се изказвай неподготвен.

  99. 99 Профил на Big Muzzy
    Big Muzzy
    Рейтинг: 1972 Неутрално
  100. 100 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 1237 Весело

    Пенчо Славейков......създател на българската ''традиционна'' кухня !Готварската книга на П. Р. Славейков – първият български рецептурник през Възраждането.''Безспорно любопитна е „Готварската книга или наставленiя за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы.
    —цитат от коментар 87 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Нали не си мислиш, че предците ни, още от времето на траките, са готвили по готварската книга на Петко Славейков?

    И разбира се, в кухнята на Цариград са събрани най-различни влияния, включително българско. А всичко започва от кухнята на траките.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK