Какво влиза в сила в началото на 2019 година

Какво влиза в сила в началото на 2019 година

© Велко АнгеловПромени в осигуровките, изискванията за стаж и възраст при пенсиониране, помощите за хора с увреждания, нови цени на водата и природния газ - това са част от последиците от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на новата 2019-та година.


Годината ще има 249 работни дни, които стандартно са 1992 работни часа. Почивни ще бъдат 116 дни, изчисли платформата за данъци и счетоводство kik.info.


"Дневник" обобщи по-важните промени.


Заплати, пенсии и социални плащания
Минималната работна заплата се повишава от 510 на 560 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии.


Учителските заплати се вдигат средно с 20%, в администрацията - средно с 10%.


Максималният осигурителен доход се вдига от 2600 на 3000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв. при 510 лв. през 2018 г.


Изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране се увеличават. През 2019 г. жените се пенсионират на навършени 61 г. 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. 8 м. Увеличението е с по два месеца. Мъжете се пенсионират, ако са навършили 64 г. 2 м. (увеличението е с 1 месец), а осигурителният им стаж е 38 г. 8 м ( с 2 месеца повече, отколкото през 2018 г.).


Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се увеличава от 1.169 на 1.2. Новият коефициент ще се прилага при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии.


От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г., и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия.


Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.


Данъци и такси за колите


Влиза в сила електорнната винетка. Неизтеклите хартиени стикери продължават да важат, но се препоръчва да се преобразуват в електронни, за да не се подлагат шофьорите на по-дълги контролни процедури. Всичко за елетронните винетки четете тук.


Данъкът за моторните превозни средства за 2019 г. се изчислява по нова формула, която включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата. Това следва от приети от парламента изменения на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, по които всеки сам може да изчисли колко ще плати.


Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП, след обнародването им в "Държавен вестник". Данъчната кампания 2019 г. обаче ще започне на 10 януари. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2019 година е 31 януари,


Промени в цената на газа и водата


Природният газ поскъпва с 3.5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода. Цената до 31 март ще е 44.8 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС.


С между 0.64 и 22% поскъпват услугите на 27 водни дружества. Най-ниската цена на водата е в Радомир – 0.48 лв. за 1 куб. м. Най-много поскъпва водата във Видин – с 21.84%, 1 куб. м струва 2.845 лв. с ДДС. В Пловдив увеличението е с 0.64% до 2.214 лв. за куб. м, в Бургас - с 9.71% до 2.994 лв. В пет области водата е над 3 лв. - Варна, Силистра, Шумен, Враца, Добрич. Малко под 3 лв. е цената в Монтана, Бургас, Русе.


Публичен сектор


Закрива се министерството на европредседателството.


Националният институт по метеорология и хидрология преминава от Българскат академия на науките към Министерството на образованието.


Еврорегламенти


Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от Австрия. За свое лого Букулещ избра главата на дакийски вълк, нарисувана от 15-годишен ученик. Румъния е поставила в центъра на своето председателство "европейския гражданин" и смята да се съсредоточи върху политиките, които имат директен и положителен ефект върху живота на хората, живеещи на територията на ЕС.


Влизат в сила три нови правила на Европейската комисия, позволяващи да се намали укриването на данъци чрез трансфер на печалбата извън границите на ЕС. По силата на тези разпоредби "всички страни членки занапред ще облагат печалбите, прехвърляни към страни с ниски данъци, където съответното компания не извършва действителна икономическа дейност". Това правило ще позволи да се избегне прехвърлянето на всички печалби към филиал, базиран в страна с много по-ниски данъчни ставки и по този начин да се плащат много малко данъци в страните с по-висок корпоративен данък. Тази практика се прилага в рамките на самия ЕС от компании като Старбъкс (Starbucks), Еърбиенби (Airbnb) и големите технологични гиганти като Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) и Алибаба (Alibaba).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK