Какво влиза в сила в началото на 2019 година

Какво влиза в сила в началото на 2019 година

© Велко АнгеловПромени в осигуровките, изискванията за стаж и възраст при пенсиониране, помощите за хора с увреждания, нови цени на водата и природния газ - това са част от последиците от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на новата 2019-та година.


Годината ще има 249 работни дни, които стандартно са 1992 работни часа. Почивни ще бъдат 116 дни, изчисли платформата за данъци и счетоводство kik.info.


"Дневник" обобщи по-важните промени.


Заплати, пенсии и социални плащания
Минималната работна заплата се повишава от 510 на 560 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии.


Учителските заплати се вдигат средно с 20%, в администрацията - средно с 10%.


Максималният осигурителен доход се вдига от 2600 на 3000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв. при 510 лв. през 2018 г.


Изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране се увеличават. През 2019 г. жените се пенсионират на навършени 61 г. 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. 8 м. Увеличението е с по два месеца. Мъжете се пенсионират, ако са навършили 64 г. 2 м. (увеличението е с 1 месец), а осигурителният им стаж е 38 г. 8 м ( с 2 месеца повече, отколкото през 2018 г.).


Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се увеличава от 1.169 на 1.2. Новият коефициент ще се прилага при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии.


От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г., и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия.


Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.


Данъци и такси за колите


Влиза в сила електорнната винетка. Неизтеклите хартиени стикери продължават да важат, но се препоръчва да се преобразуват в електронни, за да не се подлагат шофьорите на по-дълги контролни процедури. Всичко за елетронните винетки четете тук.


Данъкът за моторните превозни средства за 2019 г. се изчислява по нова формула, която включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата. Това следва от приети от парламента изменения на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, по които всеки сам може да изчисли колко ще плати.


Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП, след обнародването им в "Държавен вестник". Данъчната кампания 2019 г. обаче ще започне на 10 януари. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2019 година е 31 януари,


Промени в цената на газа и водата


Природният газ поскъпва с 3.5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода. Цената до 31 март ще е 44.8 лв. за мегаватчас без акциз и ДДС.


С между 0.64 и 22% поскъпват услугите на 27 водни дружества. Най-ниската цена на водата е в Радомир – 0.48 лв. за 1 куб. м. Най-много поскъпва водата във Видин – с 21.84%, 1 куб. м струва 2.845 лв. с ДДС. В Пловдив увеличението е с 0.64% до 2.214 лв. за куб. м, в Бургас - с 9.71% до 2.994 лв. В пет области водата е над 3 лв. - Варна, Силистра, Шумен, Враца, Добрич. Малко под 3 лв. е цената в Монтана, Бургас, Русе.


Публичен сектор


Закрива се министерството на европредседателството.


Националният институт по метеорология и хидрология преминава от Българскат академия на науките към Министерството на образованието.


Еврорегламенти


Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от Австрия. За свое лого Букулещ избра главата на дакийски вълк, нарисувана от 15-годишен ученик. Румъния е поставила в центъра на своето председателство "европейския гражданин" и смята да се съсредоточи върху политиките, които имат директен и положителен ефект върху живота на хората, живеещи на територията на ЕС.


Влизат в сила три нови правила на Европейската комисия, позволяващи да се намали укриването на данъци чрез трансфер на печалбата извън границите на ЕС. По силата на тези разпоредби "всички страни членки занапред ще облагат печалбите, прехвърляни към страни с ниски данъци, където съответното компания не извършва действителна икономическа дейност". Това правило ще позволи да се избегне прехвърлянето на всички печалби към филиал, базиран в страна с много по-ниски данъчни ставки и по този начин да се плащат много малко данъци в страните с по-висок корпоративен данък. Тази практика се прилага в рамките на самия ЕС от компании като Старбъкс (Starbucks), Еърбиенби (Airbnb) и големите технологични гиганти като Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) и Алибаба (Alibaba).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  “Минималната работна заплата се повишава от 510 на 560 лв”
  ——
  Т.е управниците ви очакват ефективна инфлация от близо 10% (=50/510) ... или си точат зъбите да ви дигнат ДДС - то.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3139 Весело

  ...Румъния поема председателството на Съвета на ЕС от Австрия. За свое лого Букулещ избра главата на дакийски вълк...

  Що не туриха Дракула !?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  да са ни честити новите цени на всичко , платихме е винетките , това поне са го направили много удобно и добре

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Любопитно

  Инфлацията за миналата година е двуцифрена,като мина 15%.Повишението на МРЗ е 9.8%. Ако данните за 3.7% инфлация са верни(според стъкмистиката), как се връзват увеличенията на заплатите в бюрокрацията? Вярно, че идват избори, но все пак...

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Всичко от Брюксел,в угода на Уошингтон,дет се кове БГ независимостта.

 7. 7 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#6] от "hasmokar":


  Всичко от Брюксел,в угода на Уошингтон,дет се кове БГ независимостта.
  —цитат от коментар 6 на hasmokar


  А ти на Москва ли искаш бе ушанко? Икаш да станем бедни като руските крепостници ли?

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Числото на автомобилите в София показва колко са ни неадекватни данъците. Направете ги по 5000 лв на година

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Данъци, такси, задължителни застраховки, задължителни осигуровки и поголовно поскъпване на..... всичко.

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Числото на автомобилите в София показва колко са ни неадекватни данъците. Направете ги по 5000 лв на година
  —цитат от коментар 8 на arcanum


  Всеки който иска да получава някакъв що годе нормален доход, идва в София. В останалите градове не може да се живее нормално.

 11. 11 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#10] от "moreee":

  Под нормално какво се разбира? Три изпърдяли дизела преди 2000-та, всяка седмица бесни танци с хвърляне на салфетки и цигари/месо на кило?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 12. 12 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 292 Гневно

  Всички се вдига, данъци, сметки, осигуровки.... време е да сваляме правителството!

 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не се споменава, с колко се повишават заплатите на депутатите и министрите.

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 232 Весело

  влизането на сила си е чисто престъпление , колкото до ;държавноста; те толкова са навикнали с моркова че са се деформирали чак умствено , а тоягите за населението са си в повече , както обикновено което ги е докарало до лудост

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  доста полезна статия, благодаря!

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 504 Весело

  "Учителските заплати се вдигат средно с 20%"
  `Ма това вярно ли?
  Значи щом е 20% средно, значи на някои учители се вдига с 39%, така ли да го разбирам. Брей, ще взема да стана учител! Ще се напълня с пачки.

  мурзилка
 17. 17 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ... винетките , това поне са го направили много удобно и добре
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  Да се налага да скролнеш Антрактида, Американска Самоа и Бенин в падащото меню, докато намериш България преди да платиш, никак не е удобно и добре.

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Ей като чета някои плачливи коментари... Ами лягайте да мрете.
  Положението не е никак розово, но повечето хора никога не са видели истинска мизерия, при която да няма буквално какво да сложим в уста - и слава Богу.
  Самият факт, че седим пред компютрите си и се лигавим, ни поставя в горните 25% на световната популация. Попътувайте малко извън Европа, САЩ, Канада, Австралия и Япония (общо население малко над 1 милиард души), за да се опомните. И като пътувате, излезте от скъпите хотели и туристическите обекти, за да видите какво може да е положението. Попътувайте с обикновените влакове и автобуси за местното население, усетете потта и смрадта им, та дано ви мине лиготията.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на Unplug
  Unplug
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тежко и горко на българите.

  All ideologies are idiotic, whether religious or political, for it is conceptual thinking, the conceptual word, which has so unfortunately divided man.
 20. 20 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "В пет области водата е над 3 лв. - Варна, Силистра, Шумен, Враца, Добрич. Малко под 3 лв. е цената в Монтана, Бургас, Русе."
  По черноморието почти всички хотели са с байпаси на водата и електромерите и вместо общините и държавата да потърсят къде изтича водното злато без да се плаща предпочитат да натоварят редовния платец с непосилни суми. Дано не дойде някое сухо лято да се разбере как ни краде родния меринджей под клрилото на общини и мафиотска държава!

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ей като чета някои плачливи коментари... Ами лягайте да мрете.Положението не е никак розово, но повечето хора никога не са видели истинска мизерия, при която да няма буквално какво да сложим в уста - и слава Богу.Самият факт, че седим пред компютрите си и се лигавим, ни поставя в горните 25% на световната популация. Попътувайте малко извън Европа, САЩ, Канада, Австралия и Япония (общо население малко над 1 милиард души), за да се опомните. И като пътувате, излезте от скъпите хотели и туристическите обекти, за да видите какво може да е положението. Попътувайте с обикновените влакове и автобуси за местното население, усетете потта и смрадта им, та дано ви мине лиготията.
  —цитат от коментар 18 на PavelCZ


  "Известно време нощувахме в чакалнята на Централна гара", обяснява 70-годишната Блага. По думите й сцените, на които са станали свидетели през нощите във фоайето, били страшни и срамни. Някои от бездомниците правели секс, а други се напивали до припадък.

  "Пред очите ни обраха безпомощен сляп човек, но не посмяхме да се намесим от страх. Нямахме и телефон, за да се обадим на полицията", разказва Блага"

  https://www.dnes.bg/stranata/2018/12/31/uchitelka-i-sinyt-i-ostanaha-bez-dom-vliazoha-v-obshtinski-priiut.397908

  Я пак. Колко сме добре, колко сме напреднали. Кучета ни яли.

  мурзилка
 22. 22 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Това е известната просташка теза, че винаги имало сто души по-бедни африканци от българина, а от тях имало и сто души по-бедни диваци в Амазония... , а имало и сто души по-слепи от инвалидите в колички, но пък "PavelCZ" имал компютър...

  Дедо Крум
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Много добре казано, колега! 99% от българите си нямат и представа какво е мизерия! Аз съм и в този момент в Централноафриканската република. А съм шетал къде ли не из Африка, Централна Америка, Югоизточна Азия.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Ееее при камунисъма щеши да е обратно. Бес пари щехме да ядем и пием. От секи щеши да са иска колкуто можи, на секи щеши да са дава колкуто иска

 25. 25 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":


  До коментар [#23] от "vassilun":

  Аха схванах, идеята на "Партията" с ново име "Мафията" , е че сме стигнали дъното на мизерията и можем да продължим да копаем докато стигнем ада... Ми то по вашата логика трябва да лепнем турстическа реклама на България : "Елате в АДА, тук още копаят да стигнат деветия кръг".

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#21] от "Маршалов":

  Нямате си представа колко всъщност сме добре. Аз пътувам доста, виждал съм какво ли не, в мащаби, в които на много хора им е бедна фантазията. Живял съм и в дворци - имам и богати познати по Света, при които съм отсядал. В Калкута през 2006 имах свой апартамент - спалня, кухня и гостна с баня и тоалетна, с личен готвач, прислуга и кола с личен шофьор на разположение - гостувах в двореца на един раджа. Спах в кревата, в който при посещението си през 1935 е спал кралят и император Джордж V. От друга страна именно там видях ужасни неща - беше достатъчно да се разходя сам, като помоля шофьора да ме остави и да ме вземе след Х часа от еди-си къде. Шофьорът ми винаги ми припомняше да внимавам, да не се изтърва пред приятеля си, раджата, че ме е оставил да бродя сам, че му изстивало мястото.

  Преди това бях пътувал 5 седмици из Египет - но именно вече с обикновените египтяни, спах по евтини хотели, говорих си с търговците по пазарищата, без да купя Бог знае какво. И там се нагледах - например на 3 милиона живеещи в гробищата в Кайро. Спят в гробниците на богатите, постлали едната надгробна плоча с черги - за легло с жената, натъркаляли децата на другите плочи, затъкнали по някоя изпосталяла коза между две ламарини в ъгъла на гробницата. Вода - от гробничните чешми. Тоалетна - в другия ъгъл на гробниците, или посред алеите между тях.
  като дойде ред на друг богат покойник, идват, изритват ги от там, изчистват, реставрират гробницата, погребват - и след няколко дни бедняците си се връщат в своята си гробница.

  И други работи съм виждал, те да бяха едно или две.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Е ,и какво от това ,че сте виждал толкова много работи?Това значи ли ,че ние трябва да се радваме на безобразията на Правителство и Парламент в управлението на държавта ни и да се радваме ,че не живеем като ония там по гробниците?Хайде по-разумно,моля.

 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun
  С оръжейни поръчки ли е това дълготрайно шетане?

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#27] от "ЛУСТРАЦИЯ":

  Не виждам да препоръчвам да се радваме. Но не и да се оплакваме. Гласуваме ли за паплачта, дето ни управлява - гласуваме. Припадат ли някои по "бате Бойко" и други, подобни нему примати - припадат. Десните парти са раздробени и изпокарани, че и често "десни" само на хартия - какво по-голямо щастие за русоробите.

  Но това хленчене ми идва доста в повече, именно защото знам и съм видял едно-друго.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ"
  Излиза, че малко им е на българите, трябвало още да ги обират с поскъпване, тяхната кожа! Само няма да казваме на раджата, че сте разхождали в панелните гета, ще му изстине мястото.

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Трудно е наистина да се констатира, какви долнопробни лакеи на комунистическо-милиционерската каста се радват и одобряват геноцидния режим на ГЕРБ. А най-неприятни са тези от тях, които злорадстват от чужбина.

  Дедо Крум
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  1 януари 2019 г. часът е 12 : 05 = празниците свършиха - да си дойдем на думата:
  О С Т А В КА ... и да ходим на предсрочни избори !
  С тия данъци, осигуровки, застраховки ... и тия заплати няма оцеляване.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreee":

  Кое наричаш "нормално"??? Като получаваш 1000 лв. повече в София, мислиш, че живееш нормално??
  Извинявай, ама разсъждаваш като млад елен!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дедо Крум":

  Не. Не съм дорасъл да търгувам с оръжие. Пък и ме е шубе! Работя логистика за голяма фирма.

 35. 35 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":

  И к'во ще се случи на предсрочните избори, умнико?
  Кака Кури? Илия оня фашист-рашист от Възраждане?
  А, не, благодаря. Тия поне си го познаваме.

 36. 36 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  Не разбрах точно кой и за какво хленчи? Нека се изясня.Това към което трябва да се стремим ние като народ и държава е да принадлежим към оня 1 млд.души за които Вие споменавате по-горе.Към богатите народи.Не към останалите 5 млд./пак от Ваш пост/ които са бедните в света. Как ще стане това ? Имам мнение ,но е дълго за обяснение.

 37. 37 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Букулещ

  WTF?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 38. 38 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#35] от "victor_victim":И като ги познаваме ,докога ще търпим безобразията им? Като например това последното-от 3 млд.лева бюджетен излишък са останали 168 млн.Някой от нас знае ли къде са отишли останалите? И така тихомълком ли трябва да се харчат народните пари? А новата година с по-високи данъци,за да може в края на годината пак по тоя начин да ги изхарчат.Хайде стига са ни правили на маймуни !

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4264 Неутрално

  Каквото и да прави Властта ситуацията в България е под всякаква критика

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4264 Любопитно

  До коментар [#2] от "SS":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Те "братовчедите "на Дракула са отдавана на власт у нас!

 41. 41 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#7] от "Коте":

  Та то близо 70% от останалите да живеят в “мила родино”, живеят също толкова зле, колкото и крепостните. Ти обаче искаш да ударим стандарта на есеки “ред нек” или поне афромаериканец от гетата.

  Къде ви намират такива първосигнални?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 42. 42 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Весело

  скъпотия и простотия. но както написа един форумен колега, радвайте се, че още не спим по гробищата!

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":И к'во ще се случи на предсрочните избори, умнико? Кака Кури? Илия оня фашист-рашист от Възраждане? А, не, благодаря. Тия поне си го познаваме.
  —цитат от коментар 35 на victor_victim


  + Много си прав = няма добра алтернатива, но е неизбежно ...
  ГЕРБ ще си отидат по лесния или по трудния начин и то скоро.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  Не се връзвайте на коментиращите. Тяхната реакция не е изненадваща. Българинът, поради ред причини, е мнителен и скептичен. Повечето хора наистина не са виждали истинска мизерия и поради тесногръдието си се обиждат и реагират първосигнално - "еми са к'во да се радвам, че не сме като африканците ли?". Трудно е да оценим това, което имаме, защото го приемаме за даденост и право, но само допреди по-малко от 100 г. това не е било така.

 45. 45 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#34] от "vassilun":

  А голямата фирма, търгува с оръжие?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  Проглушиха ни ушите с това, което ще се дава, но не говорят много за това, което ще вземат, за да дадат.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#35] от "victor_victim":

  “Тия поне си го познаваме.”

  То и ония, БКП, ги познавахме при това по-добре, че бяха по-малко от сегашните “пазарници”, ама пак ги “разкарахме”.
  Да не предлагате реституция на комунизма!? Я, колко мераклии да върнат времето назад - раджи, роби, погребални пирамиди...

 48. 48 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Чудесно, доста българи са наясно с мизерията по света, аз също съм бил в Индия и по Латинска Америка и съм виждал огромни контрасти.

  Да , наистина мизерията ососбено по Африка и Индия е потресаваща, но от друга страна след като сме в Европа и се сравним със страни, които нямата нашите ресурси и някои други, които са били сринати и виодим къде е България сме в пълното си право да искаме още...и затова са виновни бандитите на площат НС , тези на Дондудокув и най-паче онези, които им дърпат хомута.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Любопитно

  До коментар [#36] от "ЛУСТРАЦИЯ":

  “Към богатите народи”

  Колумбийската мафия? Руската олигархия, американската или някоя монархическо-петролна? Или към тия с големите дългове, Нидерландия, Великобритания?

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Любопитно

  До коментар [#43] от "dark'star":


  “ГЕРБ ще си отидат по лесния или по трудния начин и то скоро.”
  Какво означава “лесен и труден начин”? Отмирането на СДС, НДСВ ли е лесен начин, а постоянното присъствие на ДПС е “трудния начин”?
  И това “скоро” пет ГЕРБски мандата означава или отново предсрочни избори?

 51. 51 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  “Минималната работна заплата се повишава от 510 на 560 лв”——Т.е управниците ви очакват ефективна инфлация от близо 10% (=50/510) ... или си точат зъбите да ви дигнат ДДС - то.
  —цитат от коментар 1 на Gretel


  Не, това означава, че ще има поне 10% увалиечние и на реалните заплати. Т.е. онези, които са кадърни, още от Януари могат да си поискат и да отстояват, получаваните от тях 2000-3000 лв, да се увеличат с още 200-300, в противен случай винаги ще се намери друг, който да им ги даде.
  А очакваната инфлация е около 3%.

 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Любопитно

  "Националният институт по метеорология и хидрология преминава от Българскат академия на науките към Министерството на образованието."

  Това пък защо?

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Любопитно

  До коментар [#1] от "Gretel":

  Може пък увеличението да е догонващо от предходни години?

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#44] от "dc_ken":

  “Повечето хора наистина не са виждали истинска мизерия ”

  Да де, ама с такива сравнения се внушава да се откажем от “наследството” - да си разпродадем “активите”, да “изкореним” традициите и да станем “сурогатно майки” на прости и ненаситни плазмодии.

 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Доста добре написано:)!

  Моите поздравления!

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#27] от "ЛУСТРАЦИЯ":

  Разбира се, че не означава това!
  Означава, че е добре да имаме предвид реалностите които включват и въпросните неща.

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дедо Крум":

  Африка е най-малкия оръжеен пазар.
  Из Африка шетат европейци, които бачкат нещо свързано с инфраструктура, логистики, търговия, машиностроене...

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#45] от "Bullet":

  Какво оръжие ще продава в Африка голяма фирма?
  На кого?

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Е, по какво се различава дакийски я вълк от другите? И комшийте ги тресе яко комплекса за велико минало

  malart.blog.bg
 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2535 Весело

  До коментар [#59] от "malart":

  Дакийския вълк е “съпругът” на Римската вълчица. Доказателство е румънския език - въведен е преди 150 години да е еднакъв с тоя на вълчицата.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  "Положението не е никак розово, но повечето хора никога не са видели истинска мизерия, при която да няма буквално какво да сложим в уста - и слава Богу."
  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Да бе! Аз тази сутрин видях семейство цигани да ровят в контейнера и си мисля, що това правят, вместо да се приберат, да хапнат, да пийнат по чаша Мезек или Старосел, па да седнат и да напишат нещо готино на компютъра. Нова Година е, нали!

 62. 62 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#17] от "acarid":

  напротив , платих си винетките на 3 те коли за 10 минути и си получих и мейлите и вече нямам проблем , преди ходех с талоните ,привиквах колите от другия край на България задължително на 1 ви януари , а да не приказваме ,че ако счупиш стъкло или ти разбият колата , пак нямаш винетка ,а сега не ти е проблем , имя в е пространството ,по добре даже от румънския метод за плащане ,където талон , в бензиностанция , квитанция ,заяждат се и искат проверка на квитанцията ,ако си я загубил , много е удобно за нас на този етап ,дано всички други документи и изисквания за талони и обслужвания в КАТ станат по електронен път и да се минава само на задължителен преглед реално ,а документите да са на електронна платформа ,има какво още да се иска.

 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Абсолютно си прав ,тук всички са недоволни , но не знаят например, че само от това ,че пестят вноски за здраве напр пенсионерите са по 170-800 евро напред от останалите европейци ,които си ги плащат ,а останалите поне по 400-800 евро на месец също пестят от здравни вноски ,а ползват същите услуги ,при това денонощно и веднага ,за разлика от западняците , на това отгоре са и винаги недоволни ,защото не знаят какво е навън и колко е скъпа и най малката здравна услуга , в коя държава за 500 евро вноски и никога не си плащал дотогава ,ще те вкарат в системата и ще ти поемат всички операции и най иновативно лечение ,българина само по перо здраве е напред от западняците поне по 400 евро на месец ,което дефакто резонира върху медиците и ниската цена на труда им .

 64. 64 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Бих казал - какво ни влиза насила от днес...

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Неутрално

  Много полезна статия с полезна информация. Не бива да се превръщаме в мрънкачи, а колкото може сами да си помогнем с находчивост и много работа. Успешна година за всички Българи по света и у нас.

 66. 66 Профил на Бим бг
  Бим бг
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Влиза в сила електорнната винетка." - само да се бяха постарали малко повече със сайта и системата...

 67. 67 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "edin drug":

  Не ти пожелавам да влезеш в болница на това българско "здравеопазване". Аз и още един познат, наши любими хора попаднаха под ударите на това "здравоГазене". Лека им пръст. Клиничната пътека беше 4 дена, след което се споминаха.... Бяха изписани клинично здрави.. Ужас.
  Да не дава Господ, да се разболееш в България, да разбереш колко е "евтино" и "добро" здравеопазването. Извършва се геноцид над българския народ!

 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#63] от "edin drug":

  Ало, доктора!

  Живея в Испания, държавата с най-добра здравна система в Европа според СЗО.
  Ползвам въпросната система Аз и цялото ми семейство напълно без никакво допълнително заплащане, срещу само 272 евро месечно...

  Хайде ходи обяснявай някъде другаде за иновативната здравна система на България...

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#29] от "PavelCZ":Не се връзвайте на коментиращите. Тяхната реакция не е изненадваща. Българинът, поради ред причини, е мнителен и скептичен. Повечето хора наистина не са виждали истинска мизерия и поради тесногръдието си се обиждат и реагират първосигнално - "еми са к'во да се радвам, че не сме като африканците ли?". Трудно е да оценим това, което имаме, защото го приемаме за даденост и право, но само допреди по-малко от 100 г. това не е било така.
  —цитат от коментар 44 на dc_ken

  Само преди 29 години не беше така - беден, безработен, бездомен клошар, длъжник, неграмотен ... бяха непознато явление споменато някъде из стиховете на Смирненски от отдавна забравени времена на дивашки капитализъм

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Гневно

  До коментар [#41] от "Bullet":


  До коментар [#7] от "Коте":Та то близо 70% от останалите да живеят в “мила родино”, живеят също толкова зле, колкото и крепостните. Ти обаче искаш да ударим стандарта на есеки “ред нек” или поне афромаериканец от гетата. Къде ви намират такива първосигнални?
  —цитат от коментар 41 на Bullet


  Стой си в Русийката и не се меси какво става в Родината ми! Разбра ли крепостник!

 71. 71 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Сурва, сурва година на данъкоплатеца по гърбина!
  Сладка баница за половин милион на държавната софра, дето ние я пълним...
  Крайно време е за разчистване на множащите се паразити!

 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Новите европейски данъчни правила удрят България...
  За съжаление

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#70] от "Коте":

  Ще стоя където си искам! Тебе като ти харесва да те ръмбят еничарите дръж потурите ниско, да не им сецаш кефа.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 74. 74 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ivan_":


  Оръжието, мойто му требе муниция. Пък за твое сведение по-голямата част от калашниците в Африка са казанлъшко производство. За къде мислиш че работят в Арсенал на три смени? Предполагам че логистиката е с артикули като “кинкалерия и текстил” нали:)

  Настроението е весело, подобаващо на празничното, ама много сте или махмурлии или с оперирано чувство за хумор. Както и да е ...

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 75. 75 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  Какво влиза в сила в началото на 2019 годинa? "(ЗПКОНПИ) ограничава независимия съдебен контрол и създава нова възможност за политически репресии на неудобни лица. Законопроектът прави възможен следния абсурден сценарий: неудобно лице – поръчка, изпълнена чрез сигнал до прокуратурата – повдигане на обвинение – запориране на имуществото на лицето – проверка от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) практически без методология, т.е. произволно, и без срок, т.е. безкрайно –– внасяне на иск за отнемане в граждански съд – отнемане без значение, че обвинението вече може да е оттеглено или наказателният съд да е установил, че проверяваното лице е невинно. Резултатът е, че едно лице, което не е извършило нищо неправомерно, може да се окаже обект на дългогодишна държавна репресия и отнемане на имущество.".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#74] от "Bullet":

  Тоест голямата мултинационална оръжейна фирма, която продава оръжие в Африка е Арсенал Казанлък и продава патрони за калашник?

  Както и да е:)

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#76] от "Ivan_":

  Едно е производител, друго е доставчик(логистик), ама нали форумът е да си правим вятър на устата.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 78. 78 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#8] от "arcanum":

  И какво мислиш, че ще стане, ако вдигнат данъците на 5000 лв годишно? За кои автомобили искаш да се вдигнат данъците на тази сума?

 79. 79 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ":

  Т.е. според теб трябва да почнем да възразяваме и негодуваме срещу някои решения, чак когато стигнем дъното и няма друга държава, която да е по-зле от нас ли? Тогава би се съгласил и подкрепил, иначе не? Разбирам..

 80. 80 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#51] от "cristo_n":
  “онези, които са кадърни, още от Януари могат да си поискат и да отстояват, получаваните от тях 2000-3000 лв, да се увеличат с още 200-300, в противен случай винаги ще се намери друг, който да им ги даде.”
  ——
  Брех, като това българското работник нийде няма по света! Хем кадърно, хем послушно. Значи, заслужавал някой заплата в размер на, да речем, 2200 лв, но си мълчал, работел пълно ефективно за 2000 и само чакал димен сигнал от правителството кога ще може да си поиска и отстои пълната заплата ... ааа от Януари, значи. ... преди това не може.:))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 81. 81 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  “Може пък увеличението да е догонващо от предходни години?”
  ——
  Хм. Това е опасно допускане... че работодателят не е доплащал на най неквалифицираните си работници в размер на 10тина процента ... не трябва ли да ги връща с лихвите? ... “ както изисква върховенството на закона” :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 82. 82 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ivan_":

  Иване, да не сте афробългарин? Понеже познавате Африка, питам де.

  Дедо Крум
 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дедо Крум":

  Термина афробългарин ми е непознат.
  Независимо от това преполагам, че не съм, най-стасдартен българин съм си.

  И не твърдя, че познавам Африка, но работата ми ме е свързвала с този континенти и имам доста познати европейци (някой от тях българи), които работят в/с африканския пазар.

  Отделно в момента живея в Южна Испания и имам приятели, които са африкнаци по рождение, основно мароканци и сненегалци, но не само...

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Весело

  Нова година, нов късмет...

 85. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#35] от "victor_victim":И като ги познаваме ,докога ще търпим безобразията им? Като например това последното-от 3 млд.лева бюджетен излишък са останали 168 млн.Някой от нас знае ли къде са отишли останалите? И така тихомълком ли трябва да се харчат народните пари? А новата година с по-високи данъци,за да може в края на годината пак по тоя начин да ги изхарчат.Хайде стига са ни правили на маймуни !
  —цитат от коментар 38 на ЛУСТРАЦИЯ


  Извинявай, ама през последния месец кой не се тръшка на плочника пред Боку - от майките на ненормални деца до вдовиците, де то за кур плачат, ма държавата не щяла да му го осигури. И на всичките съчувствахме. И Боку и той им съчувстваше. И на всичките пари даде, че да спрат да реват. Ти какво искаш - хем да дава, хем парите небутнати да си стоят ли? Не ми изглежда логично. Само за едно нещо не бих му простил - ако част от изхарченото пак е отишло за данък Русия. Те ония че през пет минути се сещат, че са ни освобождавали и тръгват пари да искат, е ясно, ама що трябва да им ги дава? То руснак и свиня насита имат ли?

 86. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  От професионалните хленчъри по-горе два вида са ми най-смешни. Първите - тия, дето нямало какво да ядат, щото в такава страшна мизерия живеем, че скоро ще се гътнем да мрем.
  Пари за ядене няма, ама за лаптоп има, нали? И за телефон от 800 кинта, по който да троли, коги не си е в къщи, и това има? И за такса за интернет има? И като не му стигат парите за ядене, що не се хване късно вечер или рано сутрин да мие стълбите на отсрещния блок, че от три месеца човек търсят, а не намират, а взел да реве на умряло във форума?

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Личното ми убеждение е, че държавата ни рязко би дръпнала напред, ако твърдо и безкомпромисно се създадат условия за пренасочване на изпълняващите нискоквалифицирана "умствена" работа "кадри" към селскостопански труд. Имам предвид тези, които са успели да вземат диплома, но не и образование, и най-вече чиновническото съсловие, което в България е непомерно голямо спрямо действително работещата част от населението ни. Такива условия, които не му оставят друг изход. Да се направи, предполагам е елементарно - при това ниво на развитие на компютрите и на виртуализиране, на изнасяне в интернет на огромно количество дейности, изключително лесно е да се започнат масови съкращения на администрацията, на тези, чиято работа е свързана предимно с документооборот. Лесно е и да се намерят основания за съкращаването на заетите с подобна дейност. Т. нар. "държавни образователни изисквания", и най-вече тези, които се отнасят за дванадесети клас, съществуват от незапомнени времена, но никога не са били прилагани в пълния им обем. Та те трябва просто да се "засилят" много сериозно и да се направи това, което в полицията наричат "реподбор" - масов изпит за посочената по-горе част от народонаселението ни, за потвърждаване степента на образованост. Изземване на старите дипломи и издаване на нови само на издържалите съответния изпит. И пренасочване на неиздържалите този изпит към народополезни дейности, като отглеждане на крави, прасета, овце, кози, кокошки и пуйки. А също и на марули и краставици. И това трябва да се направи преди окончателно да се саморазруши съществуващата в България чудесна материална база - многото изоставени по селата къщи с принадлежащите към тях дворове. Като вторичен ефект от подобно патриотично мероприятие ще се оформи следното: 1. Рязко намаляване на броя на пенсиите , които НОИ трябва да изплаща, и с това - създаване на възможност за увеличаване на самите пенсии - направо си представям колко хора ще получат инфаркти и инсулти при мисълта, че бъдещата им реализация ще е възможна само и единствено в рамките на селското стопанство. 2. Рязко увеличаване на доходите на лекарското съсловие - пред кабинетите на служителите на Харпиий… май така им се казваше господа, или не... Хараламби май беше, ще има огромни опашки от желаещи да си извадят някакъв медицински документ, че точно за такава работа те специално не стават... 3. Бурен ръст на промишлеността - рязко увеличаване на производството на мотики и лопати в България.

 88. 88 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#83] от "Ivan_":

  Щото темата е за българските заплати, социални плащания и пенсии, а вие, заедно с неколцина други тук - Африка, та Африка...А защо заминахте за Испания? Нали споделяте мнението, че българите не познават мизерията?

  Дедо Крум
 89. 89 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#86] от "gr52":

  Г-н "gr52", опасенията за са вашите сънародници, които живеят с много ниски доходи, примерно долар и 50 цента на ден, предимно възрастни хора, социално слаби, инвалиди, самотни родители с деца, хора с умствени увреждания, хора в социална изолация. И те са повече от един милион, безсърдечни г-н "gr52". Заради тях е това "тролене". Вероятно вие сте много трудолюбив и енергичен, самодоволен и цъфтящ егоист. Другите да мрат, без да тролят. Не разбирам, къде и кога се пръкнахте такива поколения, кой ви отгледа и изучи. На простаците от милиционер-комунистическата партия ГЕРБ ли ръкопляскате? Нали на техните търбуси служите тук, г-н "gr52"?

  Дедо Крум
 90. 90 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#87] от "gr52":

  Г-н "gr52", вие сте революционен гений, идеите ви да пратите в "селското стопанство" ( ама какъв архаичен комунистически лексикон ползвате) лишените от инвалидни пенсии паралитици, хора без бъбреци, сакати в инвалидни колички, чиято маса човеколюбиво поразредихте току що с инфаркти и инсулти, гениално преповтарят казаното от абсолютния простак Рашидов, който взе да възстановява ленинските съботници и да праща масовката да копа и да сади дървета. Рязкото ви намерение да намалите рязко пенсиите от 207 лв на 55 лв, ще отвори чудодейна възможност пред входа в блока срещу вашия коптор да се нареди гигантска опашка от желаещи старци, желаещи да получат работата за чистач, което ваше рязко намерение малко понамирисва на лобизъм, така да се каже. Идеята ви за всеобщи изпити и отнемане на дипломите, вероятно ще изпрати в чудесната материална база от изоставени къщи по селата около един милион роми. А останалите един милион младежи, лишени дипломи, ще тръгнат пеша към летището, все пак, по-добре да берат домати в Европа. И тогава, г-н "gr52" ще трябва да намалите новите пенсии от 55 лв на 20 лв, за да върнете по селата всички пенсионери. Само че злобната ви душичка, г-н "gr52" издава селско-плебейски произход, да се нахъсвате публично с такава злост срещу злепоставените от правителството в мизерното бъдеще многобройни ваши сънародници не върви в празничните дни.

  Дедо Крум
 91. 91 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-внезапно, помпиер-питекът, вдъхновен от идеите на лицето "gr52", тази сутрин препоръча масово съкращаване в администрацията. Предстоят интересни времена, драги зрители: към опустелите дворове в Северозападна България вече тръгван колони от инвалиди с патерици, старци с намалени пенсии, нарамили мотики - от контингента на "gr52", а след тях нова колона от администратори бърза да ги догони. Хитри роми, самонастанили се в порутените къщи в изоставените села, потриват ръце - жестоки наеми очакват прииждащата едномилионна колона.

  Дедо Крум
 92. 92 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#91] от "Дедо Крум":

  Тъй, Тъй... Чета ти постингите и се чудя: ти афробългарин ли си, или еврогъз? Евразийски, имам предвид.

  Простото тройно правило на вземане на властта: 1. Тръшкаш се и ревеш, на какво страшно дередже сме всички и как скоро ще мрем от глад; 2. Сочиш с пръст към управляващите и ревеш: "Те са виновни!"; 3. Обясняваш, че ако не ти, то поне твоите хора са решението, и че те като дойдат на власт, всички ще ходим на колективна екскурзия до Малдивите.

  Не ти ли е ясно, че еволюцията иска жертви, и че не всички трябва да оцелеят? Тъкмо напротив. То обществото да не ти е някаква служба, дето раздава социални помощи бе, аланкоолу! За да може аз лично да съм добре, някои трябва да са зле. То не може на всички да ни е хубаво! Като не им харесва, да променят ситуацията. Ама нанай!

  Имаш ли представа колко противен трол си? Чете те човек - и потръпва от отвращение. Кво ми се прайш на сиромахомил? Вониш на фалш. Що не се разкараш на майната си бе, бесепар мръсен! От три морски мили се разпознавате!

 93. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#91] от "Дедо Крум":

  Като не могат да копат, да мрат! Кой че ги рани толкоз много излишен народ?

 94. 94 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#91] от "Дедо Крум":

  И що си мислиш, че ще са само един милион?

 95. 95 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#20] от "inlineonline":

  Тази постановка с течовете е само един от поводите да ни обират по лесно , разбирай "аргументирано"защото когато вездесъщите и компетентни комисии творят , те искат някаква аргументация за да си вържат гащите, макар че повечето аргументи са под масата и за каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари. И то обикновено за нашите пари. Като въпросът не е да се сравняваме с Централна Африка, нали сме в Европа. И не знам , в същност знам къде отиват парите от програмите за актуализиране на системата, но все още много голяма част от тръбите са етернитови, с вложен азбест ,всички знаем , че са канцерогенни ,но какво от това, по малко хора повече хляб, както казват Евреите.

 96. 96 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#92] от "gr52":

  Хахаха, "бесепар мръсен", еее, не! То е ясно, че не съм седнал на трапезата баш на такива потомствени плебеи като вас, г-н "gr52", че да ме изхранват. Защо се разгневихте: "Като не могат да копат, да мрат! Кой че ги рани толкоз много излишен народ", ваш отвратителен цитат.
  Ама земята и дворовете са все още частна собственост, г-н "gr52", иначе помпиер-питекът отдавна крои тяхното одържавяване, неговите министри вече нагло прокарват идеята да се дават на чужденци за обработка.
  Г-н "gr52", много трябва да се радвате, че не съм тръгнал да взимам властта.

  Дедо Крум
 97. 97 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 403 Разстроено

  И едно важно допълнение към закона за защита на държавата, много моля хора ,които са избягали от България и знаят за проблемите на Българина само от пресата ,да не афишират толкова нагло решения свързани проблематиката на страната, от която те са се отказали, някак си е най малко не етично.

 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#88] от "Дедо Крум":

  Опасявам се, че леко ми "слагате думи в устата". Отговарям на коментари от други съфорумци, затова пиша за Африка.
  Да като цяло споделям мнението, че повечето от българите не знаят в действителност какво е мизерия, но също така смятам, че има доста българи които са в много тежко положение. Виждал съм и доста неприятни неща и във България.

  Защо съм напуснал България е добър въпрос, който има дълъг отговор, но в кратък вариант:
  Живота/обществото във България вече ме задушаваше, а също така съм родител и не желая да отглеждам децата си в място като България.

  Защо избрах Испания също е дълъг отговор, но в кратък вариант:
  Харасва ми испанското общество, за някой неща сме близки, липсва стерилността на северноевропейските народи, имат много добре уредени села, защото това е другото нещо което искаме, да живеем на село, разбира се неща като климат и храна също добавят към причините.

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#98] от "Ivan_":

  Разбира се, по- интересен би бил отговорът ви, защо се месите в темата ""Дневник" обобщи по-важните промени. Заплати, пенсии и социални плащания" с поддържане на няколко фрапиращи просташки изказвания, от рода: "Видите ли, малко ви е поскъпването, понеже в Африка има бедняци" , след като очевидно сте наясно, че повечето българи знаят , какво е мизерия, съпоставима с африканската. Щото един милион българи живеят с доход под 230 лв месечно, което прави около четири долара дневно. Вече си имате друга страна, радвайте се на испанските села, но не си правете гавра с бедността у нас.

  Дедо Крум
 100. 100 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#98] от "Ivan_":

  Нали разбирате, г-н Ivan_, тези форумни изказвания в медиите се следят, филтрират и записват от цял куп съветници в правителството, Парламента, в МВР, сега простаците от ГЕРБ ще си кажат: "Яааа! Така ли, значи още можем да увеличаваме цените, данъците и таксите, щото българите не знаят, какво е мизерия, ето - експертът г-н Ivan_ правилно сочи, че нашите мизерници са по-богати от най-бедните страни в Африка". И това ще е по-малката беда, г-н Ivan_, по-лошата е, че ей такива неприятни екземпляри като "gr52" напират направо да изтрепят с глад инвалиди, пенсионери и хора с ниско образование.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK