Годишни е-винетки се купуват най-вече за леки коли, еднодневни - за тирове

Годишни е-винетки се купуват най-вече за леки коли, еднодневни - за тирове

© ДневникДо края на 2018 г. са продадени 14 018 електронни винетки на стойност около 1.3 млн. лв., съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Конвертирани са 55 000 хартиени винетни стикера.


От днес – 1 януари 2019 г., влиза в сила електронната винетка за ползване на платената пътна мрежа, напомня агенцията. За тежкотоварните автомобили над 3.5 тона е-винетките ще са валидни до 15 август 2019 г. включително. От 16 август 2019 г. за тях се въвежда тол като съвременен начин за събиране на такси.


Най-много са годишните е-винетки за леки коли


Най-много е-винетки са продадени чрез официалните партньори на Агенция "Пътна инфраструктура" – 6193 броя за над 570 000 лв. Чрез специализирания уеб сайт www.bgtoll.bg са купени 4776 е-винетки за над 428 000 лв., а чрез терминалите за самообслужване в търговските обекти са продадени 1798 броя на стойност близо 140 000 лв. В пунктовете за обслужване на клиенти на Агенция "Пътна инфраструктура" са купени 669 е-винетки за над 63 000 лв., а чрез мобилното приложение са продадени 582 броя за малко над 46 000 лв.
Най-много са годишните е-винетки, продадени за леки автомобили – 11 976 броя на стойност над 1.1 млн. лв. За тировете над 12 тона са купени най-много дневни винетки - 507 броя на стойност над 11 500 лв.


Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 г. и които изтичат след 1 януари 2019 г., запазват своята валидност. Шофьорите трябва да ги оставят залепени на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтичат.


Сайтът www.bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни без това да е задължително.. При спиране от тол контрола, шофьорите няма да се считат за нарушители, след като имат валидна винетка, залепена на стъклото.


Как се плаща


Е-винетка може да се купи чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване в ГКПП и търговските обекти. Запазва се и традиционният начин за продажба - в брой в търговски обекти и в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура". При покупка чрез www.bgtoll.bg и на терминалите може да се плаща с кредитна и дебитна карта, а през уеб сайта е възможен и банков трансфер.


Ако шофьорите изберат да платят с банков превод, трябва да предвидят 1-2 дни, които са необходими, за да се отрази плащането в системата, както е при всички банкови плащания. Необходимо е първо да се избере какъв продукт ще се ползва - уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна винетка за леките автомобили и дневна, седмична и месечна за тежкотоварните. За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер.


Специално за чужденците


Чужденците, които трябва да купят електронна винетка, ще могат да го направят на още седем езика – английски, немски, руски, турски, гръцки, сръбски и румънски. След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер. Графичният вид на символите от регистрационния номер трябва да отговаря на графичното изписване на буквите в номера, независмо дали се използва клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Буквените символи от регистрационния номер се изписват с главни букви. След това се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидността й.


Винетката може да се активира с месец отлагане


Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила си и да внимават за правилното вписване на регистрационния номер. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата най-късно 30 дни след момента на купуването ѝ. По желание може да бъде посочена електронна поща, на която да се получи обратна разписка. Не е нужно да тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила си, нито да се представя на контролните органи.


След получаване на идентификационен номер на транзакцията за купена е-винетка, може да се изтегли файла с разписка или да се въведе електронен адрес, на който да я получи, и след това да се приключи процедурата по покупката. В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали тя е валидна чрез специалния бутон "Проверка на е-винетка".


Как се отменя сгрешена покупка


Е-винетката е държавна такса и съответно при сгрешена транзакция или покупка, в съответните областни пътни управления трябва да бъде подадена писмена молба в свободен текст . Ако шофьорът има разпечатана разписка за покупката, това би помогнало много за бързото разясняване на случая.


Системата за купуване на електронни винетки позволява с помощта на един банков превод юридическите лица да купуват до 100 електронни винетки, при това такива, които са с различен срок на действие и за различни категории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите с голям автопарк. Взети са всички мерки за сигурността на посещаващите страницата www.bgtoll.bg.


За хората с увреждания


Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. По информация от Министерството на труда и социалната политика подаването на заявленията може да започне от 2 януари 2019 г. Дирекциите "Социално подпомагане" обработват и одобряват документите в 7- дневен срок от подаването им. Агенцията за социално подпомагане ще изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция "Пътна инфраструктура" дневна заявка по образец за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, Агенция "Пътна инфраструктура" ще издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. Няма да е необходимо хората с увреждания да ходят втори път до дирекциите "Социално подпомагане".


Проверки и глоби


При проверка специализираните мобилни екипи на Националното тол управление ще установяват на първо място дали има валиден хартиен винетен стикер на предното стъкло на автомобила. Ако такъв липсва, ще се прави проверка в системата за валидна електронна винетка. Ако няма валидна електронна винетка, тогава на нарушителя ще му бъде предложено да плати компенсаторна такса - така ще може да довърши спокойно пътуването си в рамките на деня и ще му бъде спестено налагане на акт за установяване на административно нарушение.


Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3.5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3.5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя. Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба – в брой или чрез картово разплащане. На ГКПП ще бъде възможно и плащане в брой, отчитайки че автомобилът не може да напусне страната в противен случай.


При проверка от служителите на МВР няма да може да бъде плащана компенсаторна такса на място. След заплащане на компенсаторна такса пътуването ще може да продължи без купена винетка, но до края на астрономическия ден. На следващия ден липсата й отново ще се смята за нарушение. Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, ще трябва да плати стойността на най- евтината винетка за съответната категория автомобили – уикеднд винетка за 10 лева за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта.


В случай, че водачът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което ще се дължи глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е
1800 лв.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 677 Неутрално

  немам афтомобил и ми сатва ено хубаво.....

 2. 2 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Купих си винетка за едната кола а за другата конвертирах! Много е удобно, за първи път нещо добро!

 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Тепърва ще купувам за колите, като смятам да го направя през сайта.

 4. 4 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Аз пробвах да конвертирам, но не се получи...
  Или проверката за е-винетка показва само новите винетки.

 5. 5 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "tie_interceptor":


  Аз пробвах да конвертирам, но не се получи...Или проверката за е-винетка показва само новите винетки.
  —цитат от коментар 4 на tie_interceptor


  Ще направиш проверка за конвертирана винетка, а не за е-винетка! Когато си купиш нова тогава проверката е на е-винетка.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#2] от "Коте":

  Май фирмата, спечелила поръчката за тол системата и ел винетките е австрийска. Така че не е чудно, че системата е добра! Идвам си в събота и веднага ще закупя годишна винетка!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Хората си правят сметката предварително. Държавата ги проваля понякога

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Krasimir Nikolov
  Krasimir Nikolov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На Капъколе рабори само една машина и е големо дзверене в нея

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#5] от "Коте":

  И аз пробвах, но не ми става ясно как разбират, че имам действително винетка? Иска само валидност и ДКН на автомобила. От къде знаят, че не ги лъжа? Отделно-даваш имейл, но не съм получил никакво потвърждение че е станало. Телефонът не работеше, писах им мейл - никакъв отговор до момента..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Добра инициатива, наистина. Трябва да плащаме ако искаме да имаме добри пътища. По цял свят е така.

 11. 11 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#9] от "bludniq_sin":

  Много е удобна системата , направих електронни винетки за 3 коли и за трите получих имейл с потвърждение и вече нямам грижа за този въпрос .

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Добре е, че минаваме към електронни винетки. Мразя да лепя и стържа. Ще има мрънкащи, но пари за пътища все някак трябва да се събират.

  Еретик
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Има ли винетки за леки автомобили за един, два или три дена?
  Каква е продължителността на най-кратката винетка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  Добре е, че минаваме към електронни винетки. Мразя да лепя и стържа. Ще има мрънкащи, но пари за пътища все някак трябва да се събират.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов


  А данъна за автомобил за какво го взимат?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 421 Неутрално

  В момента сме свидетели на най-голямата далавера за последните години. Нито една от големите вериги бензиностанции не продава винетки в брой. Тепърва с първия работен ден ще настъпи голямото търсене и ще лъсне всичко. Продадените винетки в графата партнъори е от мобилния оператор А1/Мтел. По странен начин само той е получил подходящия софтуер за да го интегрира в системста си и да продава винетки и в брой. Веригите бензиностанции са мотани и до този момент , а това до сега е най- оборотния канал и най-удобен разбира се за продажба на винетки в брой.И с началото на работната седмица , а особенно от 01/02 търсенето ще взриви всичко. Днес бях свидетел как на една бензиностанция в град извън София само докато си пиех кафето пет човека питаха за винетки , отказаха им, а на два камиона казаха да карат така защото и без друго няма кой да ги провери. Търговски обекти бяха бензиностанциие и никоя от тях в момента не продава в брой. Тук там по някои обекти има монтирани терминали

 16. 16 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "bludniq_sin":


  До коментар [#5] от "Коте":И аз пробвах, но не ми става ясно как разбират, че имам действително винетка? Иска само валидност и ДКН на автомобила. От къде знаят, че не ги лъжа? Отделно-даваш имейл, но не съм получил никакво потвърждение че е станало. Телефонът не работеше, писах им мейл - никакъв отговор до момента..
  —цитат от коментар 9 на bludniq_sin

  На мен също не ми е ясно как, само предполагам, че когато проверяват на камерите поне за тази година ще им отчита по номера на колата коя венетка е конвертирана а когато те спрат ще видят имаш ли винетка на стъклото и до кога е. Моята е до март месец и се надявам за два месеца да нямам разправии.

 17. 17 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Има ли винетки за леки автомобили за един, два или три дена?Каква е продължителността на най-кратката винетка?
  —цитат от коментар 13 на Храбър


  Няма. Най-късия период е 1 седмица или уикенд винетка от Петък до Неделя.

  А данъна за автомобил за какво го взимат?
  —цитат от коментар 13 на Храбър


  Данъкът е за общината, където е регистриран автомобила и е за общинските пътища.
  Винетката е за републиканските пътища извън населените места, и то не всичките. Разбра ли къде е разликата?

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#14] от "Храбър":

  "А данъна за автомобил за какво го взимат?"
  ================
  Върху собствеността се дължи данък.
  Колкото до винетката, проблемът опира да това, че когото ти вземат пари, винаги си недоволен. Ако няма винетка, държавата пак ще обели тези пари от нашия гръб, но под друга форма.
  Да сравним с по-уредената Словения. Там пътищата са по-добри, но винетката е 250 евро годишно, а територията е едва 20 273 km2. Колите също имат данък.
  В Австрия винетките са с поносима цена, сравнима с българската. Откъде идват вложенията в пътна мрежа?
  Изобщо, така сме устроени, че да недоволстваме, което е нормално. Но дори да отменят винетките, ще ни прекарат с нещо друго. Нали не вярваш, че при соца парите за здраве идваха от Христос?

  Еретик
 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2656 Весело

  И аз си конвертирах винетката...нали съм съвестен гражданин...:)

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Гневно

  В колко държави от €С се продават еднодневни винетки? Това е предателство към роднитефинансови интереси и подарък към турските превозвачи! В Румъния-най-евтината винетка е седмична!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  И вече има проблеми с електронните винетки.

 22. 22 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 297 Неутрално

  В колко държави от €С се продават еднодневни винетки? Това е предателство към роднитефинансови интереси и подарък към турските превозвачи! В Румъния-най-евтината винетка е седмична!
  —цитат от коментар 20 на джендър NATO generals


  Нищо не ти се разбира. В България няма еднодневна винетка за автомобили, има за камиони. Но ако имаш предвид камиони, то и в Румъния и навсякъде в ЕС има еднодневни винетки за тирове или пък са на тол такси, както ще стане и тук от лятото.

 23. 23 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 539 Любопитно

  До коментар [#4] от "tie_interceptor":

  Същият проблем. За по-сигурно / :-) / регистрирах днес още веднъж.

  Sic transit..
 24. 24 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1036 Весело

  немам афтомобил и ми сатва ено хубаво.....
  —цитат от коментар 1 на scott


  99% от ромите също нямат аФтомобили !!!


  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 25. 25 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#24] от "Онуфри":

  дообре.
  аз съм горд несобственик на афтомобил.
  спестевам си маса проблеми и воювам с рекета, шантажа, изнудването и грабежа, който властите упражняват над обикновиа човек чрез личниа му афтомобил . ако сметаш, че циганите немат, не си закупиват и нема да имат автомобили по посочените от мен причиви: тогава да, ром съм.

 26. 26 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Съдвава се чувство за нелепост. Има пенсии, които ще карат коли още поне 10-15 г. и тепърва ще се молят пред машините за винетки. Това създава нерви. Има бай мангал, който е неграмотен, но иска да кара по републиканската мрежа. Хубаво е да не спираме прогреса, но зад него остават твръде много хора, а срокът за адаптиране ми се вижда кратък.
  Да не говорим, че отнема свободата на движение.

  CONTADOR GRATUITO!
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#10] от "choKo":

  Досега, не сме ли плащали...?

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#26] от "г-н Думанов":

  Има бай мангал, който е неграмотен, но иска да кара по републиканската мрежа
  ============
  Ти не си добре...ако си неграмотен как ще вземеш книжка за да караш по републиканската мрежа...много сте зле комунетата които искате да спрете прогреса...много зле...

 29. 29 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 301 Неутрално
 30. 30 Профил на Knicks
  Knicks
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#17] от "bbrusev":

  За тия двете е ясно,ами акциза за какво е?Не трябва ли да има или акциз или винетка?

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#18] от "Костадин Иванов":

  Това, че желая да знам къде отиват парите, които плащаме не значи, че съм недоволен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Защо трябва да е толкова сложно?
  Дали заради няколкото мързеливци, които се затруднявали да си изчистят хартиените винетки от стъклото, или заради 1 000-та сигурни избиратели на ГЕРБ, или заради банките!

 33. 33 Профил на ubm24593579
  ubm24593579
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Въпросче ?
  Ако примерно тя е валидна до Февруари месец 2019г. И се възползвам чрез сайта (bgtoll.bg) да я конвертирам като съзнателно въведа данни за валидност до Декември месец 2019г. Ще има ли несъответствие да данните между КАТ и специализираните мобилни екипи на Националното тол управление и какво следва ??

 34. 34 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#33] от "ubm24593579":

  най-логичното е (както писаха по-горе) на проверяващите с камера, да им дава индикация, кога автомобилът е с конвертирана винетка и кога е със стандартна електронна винетка (в което лично аз малко се съмнявам). Конвертираните ще бъдат на случаен принцип спирани и ще се проверява дали въведеното от водача съответства на действителния срок на хартиения стикер.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK