Президентът пусна спорните промени в закона за конфискацията (допълнена)

Президентът пусна спорните промени в закона за конфискацията (допълнена)

© Велко АнгеловНе се оправда очакването на вето от държавния глава върху спорните промени в Закона за конфискацията, които узакониха възможността антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура. Президентът Румен Радев е пуснал промените за публикуване и те ще излязат в утрешния брой на Държавен вестник, съобщава сайтът newslex.bg.


Промените бяха написани в спешен порядък с цел да бъде обезсилено тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 декември м.г., което посочи, че прекратяването на наказателното производство е пречка пред продължаването на иска за отнемане на имуществото от КПКОНПИ (Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, известна като антикорупционна комисия, оглавявана от Пламен Георгиев). За по-малко от две седмици внесеният от шефа на правната комисия Данаил Кирилов проект стана законодателен факт - на 20 декември беше гласуван окончателно.


Основната поправка гласи, че "не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда". Сочената за по-скандална промяна гласи, че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения вече закон за конфискацията, който е действал до 2012 г.
Въз основа на тълкувателното решение на ВКС няколко дела за конфискация бяха прекратени, тъй като лицата бяха оправдани от съда. Беше посочен като пример Христо Бисеров, срещу когото КПКОНПИ водеше дело за конфискация на имущество за 2 млн. лв., но той бе оправдан от съда по наказателното дело. С влизане в сила на поправките комисията ще може да продължи производството по иска за отнемане на имуществото.


Освен тези промени, които сега ще влязат в сила, законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид внесоха в самия край на годината и още един проект. В него се предлага драстично разширяване на правомощията на КПКОНПИ: комисията да може да се бави не 3 месеца, както е сега, а 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация. На комисията се дава и право да призовава граждани, като механизмът за това ще бъде уреден с правилник. А който призован не се яви "на определеното място и време без уважителни причини", ще бъде глобяван и довеждан принудително.


Bлизaнeтo в cилa нa посочените промени не ги прави окончателни завинаги, тъй като те могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Освен това юридическите дебати продължават. след като съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева отправи преюдициално запитване да Съда на ЕС дали българският регламент на гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция e в cъответствие c директивата на ЕС oт 2014 г. И тъй като запитването е по конкретен процес, спряно е производството за отнемане на имоти на обвиняемите по делото "КТБ". А за това, че съдията си е изпълнила правомощието, което има по закон, тя беше атакувано грубо и публично от председателя на КПКОНПИ.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Иначе много може да лее популистки приказки. Ама сега се надява този лост за политическа репресия утре да бъде в ръцете на путинофилите.

 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Ще пипне КПКОНПИ и ще му пипнат Фамилията.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 995 Разстроено

  Смятам, че изключителните социални и икономически щети които носи корупцията у нас заслужават изключителни мерки (каквито са били въведени, например, срещу организираната престъпност в САЩ). Но изключителните мерки изискват изключителна честност и почтенност на хората, които трябва да ги прилагат. За съжаление, от това което сме видяли до сега Пламен Георгиев не е един от тях.

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  А точно тук трябваше да наложи вето. Ама той горкия, без да му кажат, не е наясно как трябва да постъпва/

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3094 Разстроено

  Дотук президентът беше опозиция, поне привидно и поне донякъде, на ГЕРБ.
  Оттук нататък са си първи приятели.
  Всичките призиви на Радев за законност и спазване на конституцията току що отидоха в кошчето.

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "...законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид внесоха в самия край на годината и още един проект. В него се предлага драстично рпазширяване на правомощията на КПКОНПИ: Комисията да може да се бави не 3 месеца, както е сега, а 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация. На комисията се дава и право да призовава граждани, като механизмът за това ще бъде уреден с правилник. А който призован не се яви "на определеното място и време без уважителни причини", ще бъде глобяван и довеждан принудително."

  -----------------

  Браво герберски комунета, успешно съживявате репресивните органи на престъпния комунистически режим!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2310 Весело

  Ти да видиш...няма вето...по Коледата явно стават чудеса...

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  След като изприказва куп щуротии преди 24 часа на 31, сега направи нещо разумно.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "Бате к*ре, найш кфо му кадзАх ън Льотчико! КадзАх му, дека и он чмое ъ си идзбЕре некого, ъ му го избомбиме, и кинтите че са си сао дза нео! Народ со кинти колко щеш - петима дза нас, един дза нео, трима дза Доган, дваа дза патриотите. Алееелелелелле, бате К*ре, ънпраучччч им еъме майката! Я мое ъ съм от ГЕРБ, ти мое ъ си от БСП, он мое ъ е от ДПС, но сме единни у едно - дза 7-те милиона сопола - бой, дране, е*ане - глад, болести, епидемиии!"

  Mутри, вън!
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3230 Любопитно

  Не се оправда очакването на вето от държавния глава... "

  чии ли плахи очаквания потънаха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 880 Весело

  „Пейте, робини,
  тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,
  в таз робска земя! Ще да загине
  и тоя юнак...“ – Банев!
  А Баневица няма да загине, само ще се фърля в Сливенския като Мейзерката! Да се готви тази, дето демокрацията много ѝ е отнела, сал‘ парите от един-два Техноимпекса е успяла да спастри за черни дни! Както и други арестувани, арестувани, още издирвани! По този повод бдителни джурналистки питали Бенчо Бенчев що не се вози на Ролс-Ройса, а той им отвърнал, че отоплението на седалките нещо се било развалило и му парело на задните части!

 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Доста, доста жестове в отплата на Тримата шишковци трябва да направи късметлията въздухоплавател, че да стане най-сетне квит за чудното матрона-Цецилиино озоваване срещу него на президентските избори !

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  Еми няма угодия за грантовото гражданско общество. Когато удари вето реват:
  "Този популист защо слага вето?",
  когато не удари:
  "Този популист защо не сложи вето?!"

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  Честно казано очаквах да наложи вето, защото въпросните промени са в разрез с конституцията и това вето щеше наистина да бъде и навременно и полезно.
  Но......както казва поговорката : гарван гарвану око не вади, бързо се отрезвих спрямо нашенската реалност, та сега като се замисля- напълно логичен в контекста на общото статукво ход и от президента.....

 15. 15 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 57 Весело

  с ТОВА постановление всъщност се премахва съда, игнорират се неговите решения и реално ВСЕКИ може да бъде с отнето имущество БЕЗ СЪД?!? Че това е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ с демократичните принципи, реално си е диктатура ... КОга ще узреят нашите управници, че да разберат това което в западна европа знаят от поне 100 години - а именно - че като няма закон - днес си на власт, утре като не си - обръща се против теб системата и НЕ Е ДОБРЕ за никой това, даже за тях !!!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4767 Любопитно

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Няма ли кой да сезира КС?

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  с ТОВА постановление всъщност се премахва съда, игнорират се неговите решения и реално ВСЕКИ може да бъде с отнето имущество БЕЗ СЪД?!? Че това е в ПЪЛЕН РАЗРЕЗ с демократичните принципи, реално си е диктатура ... КОга ще узреят нашите управници, че да разберат това което в западна европа знаят от поне 100 години - а именно - че като няма закон - днес си на власт, утре като не си - обръща се против теб системата и НЕ Е ДОБРЕ за никой това, даже за тях !!!
  —цитат от коментар 15 на guentchovelev


  Велев,ти къде видя,бе рожбо,че се отнема без съд???Преди да се хвърлиш да пишеш е хубаво малко да попрочетеш,даже ако може и да осмислиш.

 18. 18 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Честно казано очаквах да наложи вето, защото въпросните промени са в разрез с конституцията и това вето щеше наистина да бъде и навременно и полезно....
  —цитат от коментар 14 на samoedin

  А опорка на кой точно разпоредби на конституцията противоречи спуснаха ли ви,или това сега е самодейност?

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално
 20. 20 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Смятам, че изключителните социални и икономически щети които носи корупцията у нас заслужават изключителни мерки (каквито са били въведени, например, срещу организираната престъпност в САЩ). Но изключителните мерки изискват изключителна честност и почтенност на хората, които трябва да ги прилагат. За съжаление, от това което сме видяли до сега Пламен Георгиев не е един от тях.
  —цитат от коментар 3 на plamen_b


  Пл.Георгиев лесно може да бъде сменен от това или от следващо правителство,но и най честният да дойде на негово място,ако няма закон,който да прилага,кел файда.Така че,браво на президента,най накрая и той да постъпи правилно.

 21. 21 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#17:"mvu02435512"][/quote]

  А бе нали трябва да се плюе по управляващите!

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  "Няма ли кой да сезира КС?"

  И защо? Да кажем, че ти се върнеш от Африка с 1 млн. лева. Представяш контракта по който си работил, извлечение за платени данъци в Тамбукту и никой не може с пръст да те пипне. От друга страна г-н Иван Костов от 18 години не е работил а има на сметка 1 млн. лева. Не може да докаже откъде са и му ги вземат. Не е ли справедливо?

 23. 23 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално
 24. 24 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Според мен ривът основно "десни", според мен...

  agent
 25. 25 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  [quote#17:"mvu02435512"][/quote]

  Основната поправка гласи, че "не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда"

  А това какво е:
  Има съд,съдебно решение и то с оправдателна присъда,но ВЪПРЕКИ ТОВА конпи може да ти отнеме имущество,НЕЗАВИСИМО,че съда е потвърдил друго.?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 26. 26 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 245 Весело

  Дано на неговата глава се изсипе, дано!
  И на Деса пРезидентска...

  Колелото на историята се върти!
 27. 27 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 481 Неутрално
 28. 28 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 481 Неутрално
 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  [quote#17:"mvu02435512"]
  —цитат от коментар 25 на nessarox
  Основната поправка гласи, че "не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда"А това какво е:Има съд,съдебно решение и то с оправдателна присъда,но ВЪПРЕКИ ТОВА конпи може да ти отнеме имущество,НЕЗАВИСИМО,че съда е потвърдил друго.?[/quote]

  nessarox,и ти ли до сега не си разбрал,че КОНПИ не отнема,КОНПИ само внася иск в съда и той,съдът,решава да се отнеме ли или не.Наистина толкова ли големи интелектуални усилия се изискват ,за да се разбере нещо елементарно?

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Президентът пусна спорните промени в закона за конфискация
  —цитат от коментар 0 на Статия


  За последните 48 часа, от две публични прояви на Радев - две грешки! (Според мен)
  Първата - акцентът на новогодишното обръщение не беше с пожелание за здраве и успехи на българите и просперитет на държавата, а охулване на правителството. Нито беше моментът за това, нито думите, подходящи...
  Втората - този закон трябваше да бъде върнат.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Отново и отново Дневник тиражира глупостта как комисията "отнемала" "конфискувала" .А тя не може и няма как?Само съд може да отнема и конфискува.

 32. 32 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#17] от "mvu02435512":
  Относно" Велев,ти къде видя,бе рожбо,че се отнема без съд???"

  А ти чете ли? Да- НЕ СЕ отнемат-ама запора в/у тях е БЕЗ КРАЕН СРОК! Нека банковата ти сметка си седи на твое име-ама имаш запор БЕЗСРОЧЕН. Явно не знаеш какво означава запор-да ти кажа-не може преводи да правиш. Акции ако имаш, не може ги продаваш, дивидента от тях как се вземат-знаеш ли че и той се превежда по банка! Сега стана ли ти ясно??? И тази санкция се налага от един пряко назначен от правитеството човек?!?

  П.С: Не оправдавам явните престъпници, ама с произвол не се бори престъпност, а с читава правосъдна система!

 33. 33 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ......както казва поговорката : гарван гарвану око не вади, бързо се отрезвих спрямо нашенската реалност, та сега като се замисля- напълно логичен в контекста на общото статукво ход и от президента.....
  —цитат от коментар 14 на samoedin  Президентът на приказки се показва като опозиция на управляващите, но с делата си демонстрира, че е човек и креатура на ББ и на топ комунистите от "Монтерей"!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Най-жалкия и зависим (и според чуждестранни медии) президент, надмина дори и "непобедимия" Първанко...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 35. 35 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Хубаво говореше Радев в новоодишната нощ, а на дела се видя колко струва. Жалкар

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 36. 36 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А бе, някой има ли идея, защо "дЯсния" другариат не иска да се отнема имуществото от престъпната шайка която разграби всичко в България, включително и пенсиите на нашите родители!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 37. 37 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  А бе, някой има ли идея, защо "дЯсния" другариат не иска да се отнема имуществото от престъпната шайка която разграби всичко в България, включително и пенсиите на нашите родители!
  —цитат от коментар 36 на rumata


  На какво основание да се отнема на хора, които са оправдани от съда бе, болшевик-нацист?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#37:"Darcas"][/quote]

  От кой съд бе, Мунчо? Другарският ли?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#32] от "guentchovelev":

  "комисията да може да се бави не 3 месеца, както е сега, а 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация" _______________________________________________________________ Щом за теб 6 месеца са безкраен срок,няма какво повече да добавя.

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  А бе, някой има ли идея, защо "дЯсния" другариат не иска да се отнема имуществото от престъпната шайка която разграби всичко в България, включително и пенсиите на нашите родители!
  —цитат от коментар 36 на rumata


  Мотивите въобще не са такива, каквито си въобразяваш. Ако бяха, имаха 10 години за тази работа. Нито си въобразявай, че конфискуваното ще влезе в бюджета. То ще отиде в части ръце, а ти ще плащаш от бюджета осъдителни присъди в Страсбург. Затова е цялото бързане - от конфискация без присъда, до нощните арести с 48 часа без предизвестие и с придружаващ нотариус, пред когото да прехвърлиш всичко, за да излезеш жив.

  Mутри, вън!
 41. 41 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#22] от "moreee":

  До коментар [#16] от "vassilun":"Няма ли кой да сезира КС?"И защо? Да кажем, че ти се върнеш от Африка с 1 млн. лева. Представяш контракта по който си работил, извлечение за платени данъци в Тамбукту и никой не може с пръст да те пипне. От друга страна г-н Иван Костов от 18 години не е работил а има на сметка 1 млн. лева. Не може да докаже откъде са и му ги вземат. Не е ли справедливо?
  —цитат от коментар 22 на moreee


  Чели ли сте закона!? Наясно ли сте, че по "метода КПКОНПИ" нито един българин (освен ако в последните 30-40 години не си е бил поставил за нарочна цел), не може да докаже, откъде са доходите за двустайния апартамент и 10-годишаната кола, която притежава? И това независимо, че съда ще каже, че не е извършвал никакви престъпления и не е бил съден, а данъчните ще кажат, че след ревизиите, които са направили на цялото семейство, са установили, че не дължат нито лев за данъци!
  Да твърдиш, че това е борба с престъпността е все едно да твърдиш, че конфискациите на Народния съд са били борба с престъпността!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Това беше тест за неговия морал, провали се.

 43. 43 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Любопитно

  https://www.segabg.com/touche/tush-22122018

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 44. 44 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  [quote#41:Чели ли сте закона!? Наясно ли сте, че по "метода КПКОНПИ" нито един българин (освен ако в последните 30-40 години не си е бил поставил за нарочна цел), не може да докаже, откъде са доходите за двустайния апартамент и 10-годишаната кола, която притежава?":[/quote]
  В законът се говори за последните 10 г.,а не за 30 40 г.И не за панелка и трошка,а за разминаване с повече от 150 000.Ама"чукча писател,не читател",та и твойта такава.

 45. 45 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 888 Гневно

  "които узакониха възможността антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура."
  ==============================

  това е толкова абсурдно, неадекватно и лишено от правна и чисто-човешка логика че няма накъде, трудно е да се повярва че такова безумие даже е хрумнало на някого, какво остава че е гласувано без грам несъгласие от парламентарната "опозиция" ????

  всъщност така се създава още една възможност на ощетените хора да съдят държавата в Страсбург

  не може ли да се сезира ЕС за тоя абсурд ?!?

  за какво изобщо ще се ходи в съда, след като решенията там няма да имат значение ?!?

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 46. 46 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Тоя льотчик си е баш парашутист-десантчик.

 47. 47 Профил на Ivan Kostov
  Ivan Kostov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Глупаците тук не могат да отделят справедливостта от законноста.На НИКОГО не трябва да му се дават извънредни пълномощия, запомнете го.ФАШИЗЪМ!!!!

 48. 48 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Споко колеги, господа герберасти! Какво циврите као довица за атрибут? След 8 години ще има нов президент.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 49. 49 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 888 Гневно

  [quote#17:"mvu02435512"][/quote]
  "Велев,ти къде видя,бе рожбо,че се отнема без съд???Преди да се хвърлиш да пишеш е хубаво малко да попрочетеш,даже ако може и да осмислиш."
  .....................

  ами да - не е лошо да прочетеш какво пише в статията преди да нашляпаш 10 коментара

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 50. 50 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#44] от "mvu02435512":

  :) Мда точно така. Да поясним според КПКОНПИ, ако преди 10 години сте продали апартамент за да речем 120,000 лв. те са незаконни докато не докажете, откъде сте имали преди 30 години пари да го купите. Купили сте го за 45,000 лв. тогавашни пари от жилфонд, Според тях обаче пазарната му стойност е била 170,000 лв.

  Та като ги съберем с оценките на колата на Вас и на жена Ви се получават 185,000 лв.
  И Ви питат простичко откъде спестихте 185,000 лв. след като по наши сметки, добрите заплати които сте взимали са ви стигали да си покривате издръжката, да изучите децата, да ходите по екскурзии (вадят ви справка за пътуванията в чужбинаи ви смятат, че сте спали в хотел, па вие им обяснявайте, че сте работили в Гърция).

  На вашите обяснения, че никога не сте харчили 185,000 за апартамент и коли ви се изсмиват и ви запорират, новичкия апартамент, който току що сте си купили с парите от прадажбата на стария и с банков кредит. В този момент банката подскача и ви съобщава, че ако не предложите друго обезпечение по кредита ще го направи предсрочно изискуем и честито... прецакани сте. Даже няма значение как ще приключи след 5 години делото ви с КОНПИ, живота ви отдавна ще е станал ад.

 51. 51 Профил на oxw21556150
  oxw21556150
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Конституционният Съд може ли да бъде сезиран от друг освен президента? Разочарован съм от него, макар че не съм от гласувалите за него. Този закон за конфискацията е добра идея, но проблемът е, че реализацията й може да се превърне в нещо, за което след известно време всички честни и почтени хора може да съжал яваме горчиво...

 52. 52 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 888 Гневно

  А бе, някой има ли идея, защо "дЯсния" другариат не иска да се отнема имуществото от престъпната шайка която разграби всичко в България, включително и пенсиите на нашите родители!
  —цитат от коментар 36 на rumata


  олелеле

  и кой решава коя е "престъпната шайка" ????

  нали затова има съд, конфискация на имущество на хора ОПРАВДАНИ от съда е поредната идиоти.я измислена от българската мафия-държава

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 53. 53 Профил на Ivan Kostov
  Ivan Kostov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#50] от "svoboden":

  Това имах предвид

 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1632 Весело

  Егати, герберията в прострация.....:)
  Нито да се кефи, нито да не се кефи.
  Сега излизат с номера на шапката - защо си със шапка, защо си без шапка...:)
  ПРАВИЛНО решение на Президента Радев.
  Сега герберастите ще накарат всички кръв да прос..ат. Сега почва мутренското развихряне. Няма да има ненарочен. Пламенчо се е наточил като ... Кръв ще проливат и родове ще затриват.
  И тогава...
  И тогава ще се вдигне вълната срещу ГЕРБ. Защото герберите ще посегната най-вече на честните. Ей така от кеф за плячка.
  А това не може да се изтърпи. Освен от тотални роби.
  И готгава отмъщението срещу всеки гербер ще се случи. За всичко. И най-вече за откраднатото бъдеще.
  ГЕРБ няма да са вечно на власт!
  Ще бъдат СВАЛЕНИ!
  И тогава с ТЕХНИЯ Закон по техните ИМАНЕТА.
  А герберите имат мното насъбрано ИМАНЕ!
  Няма да могат да реват в едни "сестрински" посолства. Съвсем законно. С техния закон.
  Почваме от Пламен, да се готви Данаил...
  !

 55. 55 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Едно време кралят на Франция и придворните му са си позволявали подобни действия, макар и с друга терминология. И до ден днешен неговият род си царува и народът го обича, така че явно работим по техен модел.

 56. 56 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#39] от "mvu02435512":
  "До коментар [#32] от "guentchovelev":

  "комисията да може да се бави не 3 месеца, както е сега, а 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация" _______________________________________________________________ Щом за теб 6 месеца са безкраен срок,няма какво повече да добавя."

  Ти верно си многознайко, ама НЕ ЧЕТЕШ! 6 месеца са ПРЕДИ СЪДА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ, проблема е СЛЕД СЪДА, след 1-2 години - делото приключва, съда НЕ ТЕ ОСЪЖДА - няма значение- комисията НЕ МАХА ЗАПОРА!!! Сега разбираш ли за какво говорим??? Това реално е - съда те оправдава, ама още 20 години ти седи запора! Ааа? Това е ДИКТАТУРА, не е демокрация!!! В демокрацията, престъпник си СЛЕД присъда от СЪД, той е някаква гаранция за обективност. Решение на един човек (или комисия) пряко назначена от правитеството НЕ е демокрация!!!

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Президентът си каза мнението по въпроса. Пускането на закона става за сметка на законотворците. Защото тяхна е и вината, че прането на пари не се наказва с присъда а с глоба. Да, законът не е перфектен а КОНПИ определено си е шпицкоманда на управляващите. На първо време ще се преследват противниците на режима. После ще се сменят и ще има компенсация. Докато се изредят всички. Онези които са убедени, че им са честно спечелени парите и даже са заработени, просто ще трябва да представят съответните документи и доказателства. И ще са богати, и ще са честити, и даже достойни ще са. Почтени дали са......? Не знам, аз не всичко знам.

 58. 58 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1096 Весело

  Усещам как на някои добри олигарси започва да им пари под копитцата... Що тъй усещам нИ знам🙄

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  [quote#49:..............ами да - не е лошо да прочетеш какво пише в статията преди да нашляпаш 10 коментара[/quote]Понякога е хубаво и да се чете самия закон,не че го очаквам от такива като теб.Иначе в статията пише:"комисията да може да се бави не 3 месеца, както е сега, а 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация".Сега,може да си мислиш,че този иск се внася в Светия Синод,но не,внася се в съда.

 60. 60 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Който си мисли че е ОК това, ето аз какво разбрах, как протича едно такова дело:
  1. КНОПИ решава, че личност Х има доходи необичайни и дава срок да се докажат доходи-1 месец е май.
  2. Не са задоволени от доказването на доходите - налагат запор - и до 3-6 месеца образуват дело.
  3. Делото се точи 1-5 години, през това време запора си стои. Имуществото си е твое, но РЕАЛНО НЕ МОЖЕ ГО ПОЛЗВАШ. Все едно го нямаш.
  4. Делото приключва - съда решава че няма нарушение на закона, примерно КНОПИ ти е сметнало разходите неправило (Трайков се оплака, че служебните командировки като министър ги броят за разходи)
  5. Очаква се, че КНОПИ трябва да махне запора - след като съда НЕ те е осъдил. Да - ама НЕ! Запора си седи още неограничено време! ТОВА Е ПРОБЛЕМА!!!


  Моля някой ме оповергае, ако греша. Не мога да повярвам ... това торпилира ЦЯЛАТА правосъдна система... ЕУ как не се е задействало не знам. Не съм юрист, ама абсуда е ясен ...

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Некъде тук дори последният тъп гербераст схваща, че с Радев са едно цяло и дължим президенстването му на Баце.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#56] от "guentchovelev":

  Гледай сега,Велев.Не е страшно да не знаеш,страшно е да упорстваш в незнанието си.Ще се опитам да обясня ,дали ще вденеш,не знам.Конпи започва да разследва някой ,внимавай сега,ВИСШ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ,законът е само за тях,не за обикновените граждани.Намира голямо несъответствие между имущество и декларирани доходи.Запорира това,което е в повече и ,пак внимавай,внася искане за конфискация в СЪДА.И вече съдът се произнася,ако е незаконно му го конфискува,ако е законно,му го връща.Запорът е само до произнасянето на съдът.

 63. 63 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1268 Весело

  Нещо като отмъщение за проваленото от "десните избиратели, подкрепили кандидатурата му" "всенародно" въстание, хахах... Сам юнак на коня, при това - проЗт и гневен, видно и от пълното с безсилна злоба и гной УЖ новогодишно обръщение на тов. Гадев. Та освен злобен комуняга, тоя се оказа и по-отмъстителен и сръдлив даже от Костов. Какво ли още може да очакваме през следващите три години... А вдигаше едни самолети, не ти е работа, хохо...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 64. 64 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#50] от "svoboden":

  Знам,че като умнокрасив няма от къде да го знаеш,иска се четене,но законът касае само ВИСШИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.После,и КОНПИ и съдът боравят само с ДОКУМЕНТИ.Ако има документ за колко е купен и продаден апартаментът,това се гледа.И,не мога да разбера от къде това неистово желание да се бранят корумпирани чиновници,ограбили хиляди българи.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Моля някой ме оповергае, ако греша. Не мога да повярвам ... това торпилира ЦЯЛАТА правосъдна система... ЕУ как не се е задействало не знам. Не съм юрист, ама абсуда е ясен ."
  До коментар [#60] от "guentchovelev":

  Разбира се че не си прав. Как тъй ще си прав? Нали всеки който има доход го декларира? И даже няма необлагаем миниум. Недеклариран доход вече е нарушение. Тънкостта е в това, че при откриване на доходи с неясен произход в особено големи размери, това не се смята за престъпление. Ако беше, нямаше да има никакъв проблем с конфискацията. Новият закон компенсира пропуските на съществуващ. Донякъде. Тъпо е, но то кое не е тъпо?

 66. 66 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#64] от "mvu02435512":

  Ще е само за висши държавни служители докато го донагласят, след което ще го разширят достатъчно, за да обхване всеки. Ако си забравил, или се правиш, че си забравил, страхотната им идея наречена "частна корупция", то ние не сме. А как КПКОНПИ изчисляват на база документите, които им се дават, знаят само те. За жалост на простолюдието не е споделена методологията им и правилата според които работят, ако изобщо има такива.

 67. 67 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  До коментар [#64] от "mvu02435512":Ще е само за висши държавни служители докато го донагласят, след което ще го разширят достатъчно, за да обхване всеки. Ако си забравил, или се правиш, че си забравил, страхотната им идея наречена "частна корупция", то ние не сме. А как КПКОНПИ изчисляват на база документите, които им се дават, знаят само те. За жалост на простолюдието не е споделена методологията им и правилата според които работят, ако изобщо има такива.
  —цитат от коментар 66 на Locke


  Глупости!!!

 68. 68 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#67:"mvu02435512"][/quote]

  Силен аргумент, направо ме затапи и нямам какво да кажа в своя защита.

 69. 69 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7322 Неутрално

  Значи е вярно ... по Коледа ставали чудеса.

 70. 70 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Президент е
  Душа дава за справедливост
  За Свобода .
  Но ме своята душа братя ,
  Я душата на Нрода!

 71. 71 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#22] от "moreee":

  Да кажем, че в примера ти става въпрос не само за обикновено частно лице, но и за собственик на компания. Запор 6 месеца на имущество може спокойно и да е с дружествени и други дялове, нали?
  За 6 месеца ще те фалират по поръчка ей така..оправдан.

 72. 72 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#64] от "mvu02435512":

  В комунистическите ви глави все някой ви ограбва. В България можеш да изкарваш много пари стига да ти се работи. Не знам къде все се навирате в тази корупция. Спрете да се занимавате с глупости, бачкайте и си живейте живота.

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Весело

  Силен !!!
  —цитат от коментар 27 на WWW

  Величав !!!
  —цитат от коментар 28 на WWW


  Чутовен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  До коментар [#72] от "svoboden":

  "В комунистическите ви глави все някой ви ограбва. В България можеш да изкарваш много пари стига да ти се работи. "

  Значи Шиши Пеевски е най-работливия човек в България, щото има най-много пари. Да?

 75. 75 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Целта е репресия,докато набедения клекне и се откупи.Веднъж съдът е оправдал или прекратил производство,но ти отиваш с иск за конфискация пред същия този съд.Знаеш,че резултатът ще е същия,но удължаваш времето за натиск и тормоз.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 76. 76 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  До коментар [#71] от "One Hour":

  Спокойно, Ваньо Драгалевския милионер няма да го пипнат. Малко по нагоре колегите обясниха, че законът касае само ВИСШИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.

 77. 77 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#76] от "moreee":

  Нали? Ще се пипа по поръчка и без срок на годност.
  Материал след над четвърт век хайдутлък бол.

 78. 78 Профил на Eva Evtova
  Eva Evtova
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#70] от "gl_avatar":

  Поне да го беше написал грамотно,смешник.

 79. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Статуквото срещу промяната. Р. Радев взе своята страна. От него не можеше да се очаква друго, освен да държи на превръщането на България в умален руски модел.

 80. 80 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Резидента нямаше друг ход. Либерастките медии укриват един факт. Че независимоста на КОНПИ от съда е изискване от ЕС и са давани препоръки точно за това в мониторинговите доклади.

  Процедурата по доказване на имуществото се стартира във връзка с разследване и независимо как приключи делото си остава задължение на разследвания да си докаже доходите.

  Това е нещо като данъчна ревизия. Може да ти назначат ревизия заради съмнителна сделка, тя да се окаже законна, но по време на ревизията да открият че с други сделки, переш пари, точиш ДДС, не внасяш социални осигуровки.
  Няма как да ти се размине...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Маската на Радев като уж защитник на законността падна окончателно. Същата марионетка на червената мафия като Борисов, конкуриращ се с него кой да и служи по-вярно.

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  "Освен тези промени, които сега ще влязат в сила, законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид внесоха в самия край на годината и още един проект"

  Коалицията Греб-ДПС с дъх на свинско в действие. Къде сте обединени патрЕоти ?

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Нескопосните и антиконституционни промени разобличиха няколко дебели лъжи, витаещи в обществото.

  Герб били по-малкото зло.
  Герб спирали комунистите от властта.
  БСП и ДПС били опозиция.

  Като се прибавят и метаните на Борисов към Путин и възкресяването на мафиотските енергийни проекти се розобличава още една дебела лъжа за проеевропейската и пронатовската партия Герб.

  Сега става ясно коя коалиция управлява България - тая на червената мафия и нейните политически метастази, която готви фашизоиден режим за да запази заграбеното - както Путин, Орбан и компания.

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#36] от "rumata":

  Да очаквам ли конфискация на имуществото на Доган, Пеевски и Черепа.

 85. 85 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Да, нали БСП са опозиция и Радев е голям защитник на законността. Могат да го направят, но няма защото служат на един и същ господар, на който служи и Герб - на червената мафия и на Путин. Конкуренцията им в областта на това, кой да бъде по-верен.

 86. 86 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#18] от "mvu02435512":

  Частната собственост е свещена и неприкосновена

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  ...:"В комунистическите ви глави все някой ви ограбва. В България можеш да изкарваш много пари стига да ти се работи.
  "Значи Шиши Пеевски е най-работливия човек в България, щото има най-много пари. Да?
  —цитат от коментар 74 на moreee


  В държавите, към които масово емигрират българите има работещи съдебни системи, а не борци-милиционери (путинофили) срещу "корупцията".
  Понимаеш?

  За сведение наскоро един обвинен в "корупция" бивш министър осъди прокуратурата за 100 000 лв.
  Иванчева и Петрова ще осъдят родината на Боко и Льотчика Десин за много повече.

 88. 88 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#62] от "mvu02435512":

  Твоето твърдение:
  "Запорът е само до произнасянето на съдът."

  Обаче то е само в твоята глава, ситуацията е ТОЛКОВА АБСУРДНА, че явно не осмисляш какво е, аз обаче чета точно и в тази статия казват:
  "които узакониха възможността антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура"

  Четеш ли? СОБСТВЕНИКА Е ОПРАВДАН ОТ СЪДА - АМА ПАК ЗАПОР (КОНФИСКАЦИЯ с ползвали тука)!!! И аз искам да бъдат осъдени корумпираните, ама с ПРОИЗВОЛ това не става! В частния бизне съм,99% приходи от чужбина, 0 лв. от държавни поръчи.

 89. 89 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Всяка репресия срещу корупцията е добре дошла! Тук обаче, има индивиди, които се ласкаят от възможността да защитават екземпляри като Христо Бисеров и куп други нагли и по-нагли помиари. Да, българите се гордеят с копупцията - превърнаха я в национален спорт, но е време да му се сложи край, а не непрекъснато да си самодоказват присъщото лицемерие.

 90. 90 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 651 Весело

  Пита се в задачата:Кой е по-компетентен юридически-Пленумът на ВКС или Даниел Кирилов и Хамид от Народното събрание?

 91. 91 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1042 Разстроено

  Стабилност ли бе да я опишеш... Отникъде няма даже искрица надежда.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  Усещам как на някои добри олигарси започва да им пари под копитцата... Що тъй усещам нИ знам🙄
  —цитат от коментар 58 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Що? Щото прекалиха! Всяко плюскане си има граници. Иначе пристигат холестирола и розата.

 93. 93 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Освен че е селски хитрец президентчето ни за пореден път доказа и че е голям страхливец.

 94. 94 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#90] от "val1320":

  Напълно резонен въпрос, който е много над нивото на този форум, за съжаление.
  А това е сред що-годе грамотните форуми в България.
  И така положението е плачевно, особено с Даниел Кирилов, Хамид Хамид и Пламен Георгиев начело. Не е изненада обаче, че боко и компания ще се оградят с такива приятели.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 95. 95 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  А точно тук трябваше да наложи вето. Ама той горкия, без да му кажат, не е наясно как трябва да постъпва/
  —цитат от коментар 4 на nema_labavo


  А-а, казали са му, казали са му.

 96. 96 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Дотук с 'борбата за справедливост' на резидента. Явно мрази основите на демокрацията повече от ЦвЦв и ББ.

 97. 97 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Искахме румънски модел - ето го! Хак да ни е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK