Българите са похарчили над 2 млрд. лв. за цигари през 2017 г.

Българите са похарчили над 2 млрд. лв. за цигари през 2017 г.

© Цветелина Белутова, КапиталПрез 2017 г. българите са похарчили 1.07 млрд. евро за цигари, което прави малко повече от 2.1 млрд. лева. Това показват данните на европейската статистическа агенция Евростат, като се подчертава, че става въпрос само за тютюневи изделия и по този начин електронните цигари и новата технология за тютюнопушене чрез нагряване не са включени в проучването. За сравнение бюджетът на здравната каса за 2019 г. е 4.3 млрд. лв.


Спрямо 2016 г. се отчита леко покачване на разходите за цигари с около 40 млн. евро. През 2015 г. българите са похарчили 990 млн. евро за тютюневи изделия. През 2007 г. - десет години преди последното изследване на Евростат, харчовете за цигари са 875 млн. евро. През почти всички тези години обаче акцизът върху цигарите растеше, а с това и крайната им цена. Това доведе и до ръст в потреблението на контрабандни цигари.


Контрабандната търговия


В изследването на Евростат не попадат контрабандните цигари. В края на миналата година анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) показа, че цените на цигарите в България са далеч по-ниски от средните в ЕС, но купуването им е много по-недостъпно за жителите на страната. Затова и всяко покачване на цената води до намаляване на потреблението и търсене на по-евтини (контрабандни) алтернативи.
По-ранен анализ на ИПИ пък показа, че незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи на криминалния свят между 2.5 до 3.5 млрд. лв. за периода 2007-2016 г. Макар към момента нивата на незаконната търговия на цигари да са относително ниски – в рамките на 5-6% от пазара, криминалните приходи от тази дейност се оценяват на 100-140 млн. лв. за 2017 г.


В средата на септември миналата година премиерът Бойко Борисов пък каза, че е отчетено най-ниското ниво на контрабанда на цигари от 2007 г. насам. Той се позова на проучване за второто тримесечие на 2018 г., направено от инициатива "Срещу незаконната търговия" на основа събиране и анализ на "празни кутии от цигари".


Къде в Европа се дават най-много пари за цигари


Най-много пари за тютюневи изделия са отделили в Германия – 28 млрд. евро (с доста по-голямо население и по-високи цени на цигарите - бел. ред.), а най-малко в Естония – 300 млн. евро. Общо похарчените средства за цигари от жителите на Европейския съюз за 2017 г. възлизат на 152 млрд. евро.


От общите разходи на едно българско домакинство 3.2% са за цигари. По този показател страната се нарежда на пето място в Европейския съюз при среден показател за ЕС от 1.8 на сто от разходите на семейния бюджет.


Пред България се нареждат Люксембург, Чехия, Унгария и Кипър. Там съответно едно домакинство заделя от бюджета си 5.6%, 4.3%, 3.6% и 3.3% за тютюневи изделия. В същото време заради разликата в доходите в отделните страни и в цените на цигарите този процент сам по себе си не е показателен.


Най-малко от бюджета си за цигари през 2017 г. са отделили домакинствата във Финландия и Швеция с 1.3 и 1.4 на сто.


Пак по данни на Евростат за 2017 г. българите са похарчили и над 1 млрд. лева за алкохол.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#1] от "aleks ivan":
  От тези 2 млрд. половината са акциз които би трябвало да отива за лечението на всички български граждани .А дали е така, и къде отива събраният акциз ,този въпрос трябва да се зададе на правителството.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ами точно толкова са изхарчени и по последните празници..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  Учуди ме, че в Люксембург дават най-голям процент от доходите си за тютюневи изделия, при положение че доходите им са едни от най-висолите в ЕС. Дали цигарите им са толкова скъпи, или има друга причина?

 5. 5 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Пред България се нареждат Люксембург, Чехия, Унгария и Кипър.

  За Люксембург ще кажа че цените на тютюневите изделия там са по- ниски от тези в Германия, Холандия и Франция и всъщност това са продажби на дребно на граждани от други страни което статистиката не може да отчете...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 6. 6 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Без да искам съм отговорил на # 4

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Най-глупавата"инвестиция"!!!

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  "Бедните " българи харчат за цигари седемцифрени суми и едновременно с това голяма част от тези пушещи не си плащат , поради бедност , ЗДРАВНИ ЗАСТРАХОВКИ ! резултата - ние плащаме за лечение по "спешност " на същите тези ГЕРОИ на ФРОНТА НА ПУШАЧИТЕ !

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1210 Весело

  Ами ако вдигнат пак цените на цигарите може и 3 милиарда да похарчим...

 10. 10 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Кретени. После мрънкат, че нямали пари, болни били, никой не се грижел за тях... А аз се питам защо осигуровките ми отиват за лечението на пълни кретени, които не полагат елементарни усилия да се поддържат здрави.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 11. 11 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Единственото по-отвратително нещо за мен от млада жена с цигара в ръка е възрастна жена с цигара в ръка.
  Не знам как да обясня на всички пушачки, че нито е модерно, нито е полезно, нито е приятно за хората покрай тях, тая смрад. Нямам идея какво точно искат да покажат, но опредлено ефекта е отрицателен. Да не говорим това как въздейства на бъдещите и вече родените деца израстващи в такава среда. А вече ми се струва, че става доста масово(поне сред моите познати) в семествата мъжете не пушат, а жените димят.
  За мен няма оправдание това поведение, а цигарите трябва да са поне по 20лв кутията, а защо не направо да ги забранят както е с наркотиците!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Сабахлем рано на Лафка - патрончето, цигарите, талона за търкане и дозата култура под формата на вестник Телеграф, Шок или Десант. С това цикълът на жизнените потребности е затворен от една ръка за 60% от народонаселението.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  много свежа новина е статистиката за по-миналата година.Тази за 2018 г.сигурно ще прочетем догодина.

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Какво прави това като акциз? Милиард, или повече? И какво става с тези пари? Къде отиват? За какво се харчат? Защото “акциз” не е нищо друго, освен събиране на пари, ей така. Ако го правя аз, ще ме нарекат рекетьор на едро. Прави го държавата. Значи отиват за добро, за общото благо. Къде? Как? За какво?

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Спокойно нищо не си похарчил, а и тия цифри не са верни - според агенция митници само събрания акциз от цигари е над 2,2 милиарда лева годишно, което означава, че като прибавим ДДС пушачите внасят в хазната поне 3 милиарда лева годишно, което пък означава, че парите платени за цигари в БГ са над 5 милиарда лева и евростат си е вадил тия цифри от задника. Понеже акциза се събира уж заради вреди е редно да отиде в здравната каса, така че вместо да задаваш тъпи въпроси може да питаш крадливите политици защо това не се прави!

 16. 16 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  За твое разочарование доста по-малко от акциза и ДДС-то върху цигарите. Имай предвид, че това е над 70 % от цената на кутия. Т.е. пушачите внасят повече отколкото са разходите за лечението им. Да са ни живи и здрави да лекуват и нас - непушачите.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Прекален светец и Богу не е мил, така че това е дереджето, при това тук се отчитат само официално известното - другото минава метър.
  Но няма как на човек, който едва връзва двата края и няма никаква перспектива, да го учиш на здравословен начин на живот и как да си "управлява' собствените пари, които не стигат доникъде.
  Знаем че по-добре здрав и богат, отколкото беден и болен и това в доста случаи се потвърждава някак от само себе си.

 18. 18 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "clint_eastwood":

  Не се изказвай неподготвен ! Вече съм отговорил в № 16.

 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пушачи, замислете се да ги откажете. И аз навремето пушех, откакто ги отказах преди години се чувствам с пъти по добре.

  Парите от цигарите и без това отиват в някакви сенчести групировки като Булгартабак и пълнят джобовете на Пеевски.

 20. 20 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#10] от "clint_eastwood":

  Точно така е. Аз например пътувам много по света и имам познати в София които пушат по 1-2 кутии цигари на ден които се оплакват че никога не могат да си позволят да идат някъде в чужбина. Аз винаги казвам че ако даваш по 5 лева на ден за цигари това са 365 х 5 = 1825 лева на година, за едно семейство пушачи е 3650 лева на година. С тези пари спокойно може да се прекарат 2-3 седмици в Египет лятото и още 2-3 седмици в Тунис зимата примерно. (давам тези примери защото съм в Тунис сега и знам добре цените на всичко). Така че е въпрос на личен избор и приоритети, а не на нямане.

 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Никотинът, марихуаната и морфинът са природни, естествени наркотици. За тях има вродени, генетично програмирани рецептори (места за свързване) в човешкия организъм. След като се свържат с рецетора си наркотиците отключват верига от процеси, които създават усещане за удоволствие и благополучие. Никотинът е също изключително мощен антидепресант. Наркотиците са вещества, които в крайна сметка имат вредно въздействие върху организма директно и индиректно чрез субстанциите, които човек приема заедно с наркотика, част от дрогата. Цигарите не са най- големият проблем за България. Не е показана статистиката за другите наркотици като морфина, хероина иамфетамините (индиректни наркотици). Смъртността от този вид наркотици е много висока. Младежите в България имат лесен достъп до пари чрез системата на бързото, необезпечено, безотговорно кредитиране. По този начин те се сдобиват с пари без да се трудят, без да заслужат благословията на родителите. Тези, лесно получени, немъчени пари, младежите прахосват за наркотици и/ или хазарт. Законодателството на България наказва по- тежко жертвите на наркотиците, отколкото производителите и трафикантите на наркотици, а за лихварите не е предвидено каквото и да било наказание. Зависимостта към хазарта е по- страшна и по- трудно лечима от наркотичната зависимост. Аз не гласувам и няма да гласувам на изборите, докато не видя в програмата на някоя партия намерения за борба с мафията и нейните атрибути: наркотици, хазарт и лихварство. А ВИЕ?

 22. 22 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Българите са похарчили над 2 млрд. лв. за цигари през 2017 г.

  Това е само по официални данни, а колко са похарчили за контрабандни цигари - един Господ знае! Един безмислен разход от бедните българи, които вместо да отидат на една екзотична екскурзия (365 дни х 1 кутия цигари х 5 лева =1825 лева) дават тези пари за отровен дим, лошо възпитание и стимулиране на мутренския бизнес!!!

 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Милиард за алкохол, два за цигари, но 100 за винетка не им се дават...

 24. 24 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Прост народ - слаба (бедна) държава!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 25. 25 Профил на kuparamp
  kuparamp
  Рейтинг: 217 Разстроено
 26. 26 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Бай Ганя може да дава по 150 кинта месечно да се убива бавно и мъчително, но 100 лв. за винетка, за по-добра инфраструктура са му много. Закривай!

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "Пред България се нареждат Люксембург, Чехия, Унгария и Кипър. Там съответно едно домакинство заделя от бюджета си 5.6%, 4.3%, 3.6% и 3.3% за тютюневи изделия. В същото време заради разликата в доходите в отделните страни и в цените на цигарите този процент сам по себе си не е показателен."

  Всъщност точно този процент е показателен, защото показва, че домакинството в Люксембург отделя 2 пъти по -голяма от месечния си доход за цигари, отколкото в България!

  Което само по себе си е странно. Или в Люксембург цигарите са адски скъпи или Люксембурците пушат ужасно много... или и двете.

 28. 28 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#23] от "popovski31":

  Грешиш, грижата за колата е преди грижата за здравето за българина.
  Всяко плащане за здраве е ВЕЛИКА ДРАМА!! Всички, които получават пари, за това, което са учили т.е. да лекуват, за "мафия", "касови апарати", "мошеници" и пр.
  Ако 2 млрд. бяха вложени в здраве .....дори не ми се мисли!

 29. 29 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 451 Неутрално

  И после защо живея бедно и зле...

 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 729 Неутрално

  А иначе в България, цигарите са може би най-социалния продукт. В смисъл, че парите от акциз и ДДС на цигари формират сериозна част от прихода в бюджета. Т.е. взимат се едни пари от народонаселението и се преразпределят от държавата. Социализъм в действие.

  По ирония на съдбата, ако пушачите откажат цигарите, парите за здравна каса и пенсии ще намалеят :)

 31. 31 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Познавам индивиди, които работят за 1000 лева на месец, но дават по 3000 на година за цигари. Затова пък децата им ходят със скъсани раници на училище. Наркоманска работа, на слабохарактерни и глупави хора.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4001 Неутрално

  Тъжна статистика - населението ни се трови и разваля здравето си с катран и никотин, а тия 2 милиарда могат да бъдат изхарчени за далеч по - смислени неща - за себе си, за деца, ако има семейство, за поддържане на здравето....Хора, спрете да се тровите ! И без това живота ви трови достатъчно !

 33. 33 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "Пред България се нареждат Люксембург, Чехия, Унгария и Кипър. Там съответно едно домакинство заделя от бюджета си 5.6%, 4.3%, 3.6% и 3.3% за тютюневи изделия. В същото време заради разликата в доходите в отделните страни и в цените на цигарите този процент сам по себе си не е показателен."Всъщност точно този процент е показателен, защото показва, че домакинството в Люксембург отделя 2 пъти по -голяма от месечния си доход за цигари, отколкото в България!Което само по себе си е странно. Или в Люксембург цигарите са адски скъпи или Люксембурците пушат ужасно много... или и двете.
  —цитат от коментар 27 на niakoi_si


  Виж # 5

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 34. 34 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наркуманье !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 35. 35 Профил на antubis
  antubis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ех, само ако пушачите спрат да пушат, колко неща биха се променили - примерно Шиши ще изчезне от полезрението ни.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5175 Неутрално

  Поне не сме начело...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1174 Весело

  Вчера алкохола, днес цигарите хайде утре да дадете за горивата, за да е ясно от какво се пълни бюджета и да е ясно на всички, че пияниците, пушачите и авто джигитите крепят държвата.

 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  1 млрд алкохол 2 млрд цигари... Собственикът на лаФка харесва това :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  "Българите" е силно казано. В България активните пушачи са не повече от 60%. Максимум. Грубо сметнато - около 3,9 милиона, което прави по 538 лв на човек разходи за цигари. При 5 лв средно на кутия е около 110 кутии за 365 дни. Тук трябва да се отбележи, че има хора, които пушат по 2 кутии на ден и такива, които пушат по 3 цигари на ден. Аз НЕ пуша и 1 стотинка не съм дал от тези пари, което си е пари на вятъра - даваш пари, получаваш дим и белодробни заболявания. Отлична инвестиция за старините, когато ще се мъчиш да си поемеш въздух и ще се молиш да не хване ракът на белия дроб.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 40. 40 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#37] от "nwj49315903":

  Не, но участват в нея и са част от общото "хубаво".

 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#37] от "nwj49315903":

  крепят ми к... това е оборот не приход. а бюджета само е 25млрд

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 42 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Първо, много се досетливи за Люксембург, а за България... това че цяла Северна Гърция пуши БГ цигари, не се сещате. Затова Гърция излиза непушеща нация. А пушат повече от българите, като ги гледам. За мен тези данни са поредната глупост на Евростат със сбъркана методика.

  Второ, очевидно че разходите на българите за цигари, алкохол и наркотици превишават разходите на НЗОК. Давайте тролове - убедете ме че за това положение е виновен Бойко, Делян Пеевски, Царя, Иван Костов, Путин, емигрантите, сородоидите.. или който там не ви харесва.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 43. 43 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#21] от "bobhunter":

  НФСБ. Особено за хазарта. Което е също е многомилиарден бич.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 44. 44 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#37] от "nwj49315903":крепят ми к... това е оборот не приход. а бюджета само е 25млрд
  —цитат от коментар 41 на Apollo Eight


  Акциза от този оборот какво ти крепи, ясно е че си невежа и докато си мислиш с к... може да напишеш още една камара глупости.

 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Българите яко димят, пият и се дрогират. Сигурно е симптом на прекрасната "стабилна" обстановка за живеене в България.

  мурзилка
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  Значи не са бедни. Парите , дадени за цигари са най-лошо изхарчените пари.

 47. 47 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Весело

  Пием цигари и бензин!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 48. 48 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  От моя опит съм стигнал до един извод.

  Бедните и мизерстващите са най-големите пушачи. Колкото по-беден и по-нискодоходен е един човек, толкова повече пуши. Пълен парадокс, но е факт. Ако човек няма пари да си плати наема и да си купи хляб, пуши по 2 кутии на ден.

  Обяснявам си го с "успокояването на стреса" с цигарите. Животът на българина не е лесен и често е изпълнен със стрес, тревоги за пари, банкови заеми... Пушачите си въобразяват, че когато са изнервени и притеснени, една цигара ще ги успокои, ще им върне вътрешното удоволствие. А ефектът е като при дрогата - действието е кратко, после настъпва абстиненцията, започваш отново да трепериш, да се тревожиш. И палиш нова цигара. И после нова. И така българинът "успокоява стреса".

  Пушенето е белег за социалната прослойка на един човек. Например наблюденията ми сочат, че над 90 % от ромите пушат. Факт. Може да са бедни, безработни, на помощи, но пушат. Както и огромна част от българите по селата и нискозаплатените. Тяхната мизерия им носи нещастие и недоволство от живота, които могат да компенсират само с една "успокояваща цигара".

  Надявам се някой ден да бъде направено изследване на този социален феномен.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 49. 49 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#10] от "clint_eastwood":Не се изказвай неподготвен ! Вече съм отговорил в № 16.
  —цитат от коментар 18 на birnic


  Не съм сигурен, че има механизъм, по който акцизът да отива в здравната система, но дори и да приемем, че е така, остава въпросът защо пушачите не си поддържат здравето и не си дават парите за далеч по-смислени неща.

  Ако знаеш нещо повече за използването на приходите от акцизи, ще съм благодарен, ако споделиш.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 50. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Значи не са бедни. Парите , дадени за цигари са най-лошо изхарчените пари.
  —цитат от коментар 46 на Роси


  Ако не пушат хората, предполагам че другият вариант ще е епидемия на уличните схватки. С цигарите уталожват стреса от "хубавият" живот в БГ.

  мурзилка
 51. 51 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  От моя опит съм стигнал до един извод. Бедните и мизерстващите са най-големите пушачи. Колкото по-беден и по-нискодоходен е един човек, толкова повече пуши. Пълен парадокс, но е факт. Ако човек няма пари да си плати наема и да си купи хляб, пуши по 2 кутии на ден. Обяснявам си го с "успокояването на стреса" с цигарите. Животът на българина не е лесен и често е изпълнен със стрес, тревоги за пари, банкови заеми... Пушачите си въобразяват, че когато са изнервени и притеснени, една цигара ще ги успокои, ще им върне вътрешното удоволствие. А ефектът е като при дрогата - действието е кратко, после настъпва абстиненцията, започваш отново да трепериш, да се тревожиш. И палиш нова цигара. И после нова. И така българинът "успокоява стреса". Пушенето е белег за социалната прослойка на един човек. Например наблюденията ми сочат, че над 90 % от ромите пушат. Факт. Може да са бедни, безработни, на помощи, но пушат. Както и огромна част от българите по селата и нискозаплатените. Тяхната мизерия им носи нещастие и недоволство от живота, които могат да компенсират само с една "успокояваща цигара". Надявам се някой ден да бъде направено изследване на този социален феномен.
  —цитат от коментар 48 на Lou


  Учените, казват, че усещането за отпускане е фалшиво и всъщност не намалявало стреса. Ясно обаче е само едно, пушенето не може да ликвидира причините за стреса, а докато те продължават да действат, пушенето също ще продължава. Главната причина за стреса е капитализма и неравномерното разпределение на благата, поради което малко хора получават често незаслужено адски много пари, които не отговарят по никакъв начин на извършената от тях дейност, а други се трепят от работа, за паери колкото да не умрат от глад и явно заплащането им не кореспондира правилно с обема свършена работа и печалбата която роботодателят им получава от техният труд.

  мурзилка
 52. 52 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#10] от "clint_eastwood":Точно така е. Аз например пътувам много по света и имам познати в София които пушат по 1-2 кутии цигари на ден които се оплакват че никога не могат да си позволят да идат някъде в чужбина. Аз винаги казвам че ако даваш по 5 лева на ден за цигари това са 365 х 5 = 1825 лева на година, за едно семейство пушачи е 3650 лева на година. С тези пари спокойно може да се прекарат 2-3 седмици в Египет лятото и още 2-3 седмици в Тунис зимата примерно. (давам тези примери защото съм в Тунис сега и знам добре цените на всичко). Така че е въпрос на личен избор и приоритети, а не на нямане.
  —цитат от коментар 20 на Stan Todorov


  По твоите сметки за 10 години едно семейство непушачи ще си купи Ферари. Та да те питам - къде ти е ферарито, пич?

 53. 53 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 1130 Весело

  представете си тези милиарди в Здравната каса ,сега си представете как изчезват...

  защото преди време точно милиард и нещо които бяха "пари за здраве" според премиера ни слънце се изпариха яко дим с помощта на удрящият шамари на руснаците дянков

  така че благодарим ВИ г-н Борисов че ни направихте европейци

 54. 54 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Един безмислен разход от бедните българи, които вместо да отидат на една екзотична екскурзия (365 дни х 1 кутия цигари х 5 лева =1825 лева) дават тези пари за отровен дим
  —цитат от коментар 22 на Дедо Либен

  Значи ти по-добре знаеш от самите пушачи какво им е нужно? Много обичам такива многознайковци. Едно време така и Партията знаеше по-добре от самите нас какво трябва да правим, какво да купуваме, къде да работим и живеем...
  Те си ги дават парите - какво ти пречат? Даже вместо да се радваш, че от 5 лева, които дават за кутия цигари, 4 са акциза и ДДС-то, които после през държавния бюджет се харчат и за теб, ти си тръгнал акъл да им даваш на какви екскурзии да ходят.

 55. 55 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#43] от "Обществен деятел":

  няма как да гласувам за тях,въобще не се пребори със шума по нова година скотаджията им лидер

 56. 56 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Но не намериха пари да си изчистят зъбния камък. С лазер е 80 лв

 57. 57 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dwight Schrute":

  Аз казах че едно семейство пушачи (ако пушат по кутия на ден) ако спре да пуши ще разполага с около 4000 лева на година повече. Дали ще ги пестят за автомобил или не си е тяхна работа. Аз лично не шофирам и не желая да имам кола.Зa сметка на това си купувам само качествена храна (сирене от мляко, колбас от месо и т.н. без да ме притеснява че са по-скъпи), дрехи, имам частна здравна застраховка, застраховка на жилище, платих си курсовете по чужд език, ходя на пътувания в чужбина,плащам за фитнес, ходя на кино,театър, концерти. Така че парите спестени от пушене могат да отидат за един пo-добър, здравословен и приятен живот.

 58. 58 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#57] от "Stan Todorov":

  но бъдещият ти мъж ще е пушач и цялата ти подготовка ще отиде на кино след време

 59. 59 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#57] от "Stan Todorov":

  Прав си напълно, но за да стигне до това, човекът трябва да има малко база данни в главата и мисловна дейност.
  И двете са недостъпен лукс за повечето българи, чиято предства за благосъстояние са изчерпва с бмв втора ръка с газова уредба, Нова година на ресторант с чалга /може и в Белград/, цигари и пиене. Никаква идея за нещата, които така добре си описал. Жалко.

 60. 60 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#50] от "Маршалов":

  С цигарите уталожват стреса ....????Това къде го прочете?? И дали по-малък ще е стресът от рак на белия дроб?

 61. 61 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dwight Schrute":Аз казах че едно семейство пушачи (ако пушат по кутия на ден) ако спре да пуши ще разполага с около 4000 лева на година повече. Дали ще ги пестят за автомобил или не си е тяхна работа. Аз лично не шофирам и не желая да имам кола.Зa сметка на това си купувам само качествена храна (сирене от мляко, колбас от месо и т.н. без да ме притеснява че са по-скъпи), дрехи, имам частна здравна застраховка, застраховка на жилище, платих си курсовете по чужд език, ходя на пътувания в чужбина,плащам за фитнес, ходя на кино,театър, концерти. Така че парите спестени от пушене могат да отидат за един пo-добър, здравословен и приятен живот.
  —цитат от коментар 57 на Stan Todorov


  Комшията се занимава със земеделие. Има малко тракторче Митсубиши, но го ползва рядко като примерно всички пръскания на няколкото декара дето има ги прави ръчно. Питам го що не си купи навесна пръскачка към трактора - скъпа била 1800лв. Следва въпроса ми, колко пари за цигари дават месечно двамата с жена му - 350-400лв. Начи за една година дават 4000 - 4800лв за цигари, но инак няма пари да си купи навесна пръскачка, която да му спести време и труд и най-важното да става по-качествено и икономично от ръчното пръскане.
  Няма такава анти логика, като логиката на зависимия!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 62. 62 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 513 Разстроено

  За цигари и алкохол пари винаги има у българина..

 63. 63 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 275 Неутрално

  а за тоалетна хартия , колко харчат ? или за издръжка на фараони ?

 64. 64 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Кретени. Поради доказан кретенизъм на пушачите трябва да се забранят определени професии, които искат някакво интелектуално усилие.

 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#50] от "Маршалов":С цигарите уталожват стреса ....????Това къде го прочете?? И дали по-малък ще е стресът от рак на белия дроб?
  —цитат от коментар 60 на victor_victim


  Тютюнът повишава риска от рак не само на белия дроб, но и на куп други органи. Освен това повишава риска и от сърдечно-съдови заболявания. Но как да го обясниш това на зависими хора с невисок интелект: никотинът е трети в списъка на най-пристрастяващите субстанции след хероина и кокаина - https://edition.cnn.com/2019/01/02/health/most-addictive-substances-partner/index.html

 66. 66 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  За съжаление и аз имам принос за просперитета на цигарения бизнес.

 67. 67 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":За твое разочарование доста по-малко от акциза и ДДС-то върху цигарите. Имай предвид, че това е над 70 % от цената на кутия. Т.е. пушачите внасят повече отколкото са разходите за лечението им. Да са ни живи и здрави да лекуват и нас - непушачите.
  —цитат от коментар 16 на birnic


  Ако си мислиш, че парите от ддс и акцизи отиват за здравеопазване, се намираш в дълбоко заблуждение. Парите ит цигарите влизат в общия куп, а от там се усвояват от правилните хора на общо основание. И накрая излиза, че непушачите плащаме здравни осигоровки, за да се лекуват пушачите, а парите от акциз иДДС на цигарите се краде на общо основание....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 68. 68 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Тези 2 милиарда хем са изхарчени да си вредим на здравето, хем с тях се издържат куп лица по веригата, и доктори включително.

 69. 69 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Братчедите задружно наплюха българите пушачи и едва ли не изкарват, че ако не пушат биха станали милионери и да си купят ферари, нищо че с българските заплати семейство трябва да работи 300 години за да събере достатъчно пари, освен ако не се навие на някоя гробница 6-та употреба...А в Западна ЕС и САЩ също димят, що не наплюят тамошните пушачи...Май ги е страх да плюят по тях.

  мурзилка
 70. 70 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "niakoi_si":
  Някой друг писа,че цените там са по евтини от Франция, Германия и т.н....т.е. приходи от туристи....което може да се каже и за България.

 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6853 Неутрално

  Лош порок, който за съжаление е и скъп, един път заради цената на цигарите и втори път заради болестите причинени от тях.

 72. 72 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  И аз съм бил пушач. Сега не мога да понасям как смърдят пушачите.

 73. 73 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Бедният, едва оцеляващ, вечно мрънкащ народ!

 74. 74 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Два милиарда инвестиции в смърт.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 75. 75 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Два милиарда инвестиции в смърт.
  —цитат от коментар 74 на Полковник за европейско развитие на България


  А тия които "инвестират" да скачат с бънджи. Защо я използувате не разбирам тая дума "инвестиции", когато става въпрос за харчове за кеф, а не с цел финансова печалба, или материални придобивки. Инвестиция ли е да идеш на кино и да изгледаш някаква абсолютна боза, пък и интересен филм да е, имайки предвид, че от кинофилми няма какво да научиш полезно.

  мурзилка
 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#2] от "lout66":

  "От тези 2 млрд. половината са акциз които би трябвало да отива за лечението на всички български граждани "

  Три четвърти (75%) са акциз и една пета (20%) са ДДС. Сиреч с 1.5 млрд. лв. сме финансирали директно здравеопазването (по Дянков). Това дори надхвърля държавната субсидия от 1.4 млрд. лв. за НЗОК.
  400 млн. лв. от ДДС са отишли за изграждане на подходяща инфраструктура за непушачите.
  Затова, вредни-невредни, търговията с цигари ще продължава за финансиране здравето на непушачите- от тия 17 човека, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, ни един не е пушач.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#74] от "Полковник за европейско развитие на България":

  "Два милиарда инвестиции в смърт."

  Тц, инвестиция в ускорена пенсионна реформа. Но все още изостава от "ускорението" по магистралите - 600 души годишно по-малко не получават пенсия.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#67] от "Bobox":

  "И накрая излиза, че непушачите плащаме здравни осигуровки"

  Плащате -дръжки! Един милион не плащат осигуровки. А осигуровките на деца, пенсионери и "държавни шматки на мисия" (еврочиновници, семейства на дипломати и други мисионери), се покриват от държавата чрез събрания акциз и ДДС.

  "за да се лекуват пушачите"
  Умираме си безпризорни, но свободни. Щото ако отидем на лекар, ще ни докара инфаркт да ни обяснява как не трябва да живеем.

  "а парите от акциз и ДДС на цигарите се краде на общо основание...."
  "Краде" се като за световно. Дори налозите от цигари не стигат да се покрият дупките в пенсионната и социалната системи.

 79. 79 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 364 Весело

  А в Бг хорицата се тръшкат заради някакъв си смог!

  Малинчо
 80. 80 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 401 Неутрално

  В 21век само идиотите пушат.

 81. 81 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  И защо тези пари трябва да отиват за лечението на малоумните иди*ти, които харчат парите си , за да си вредят на здравето? Освен това се харчат много повече отколкото се вземат от акциза.

 82. 82 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":

  "Успокояват" ги не самите цигари, а дишането. Аз не пуша,но наблюдавайки пушачите те правят някакви вдишвания имитирайки понякога филмов герой. И ритъма на вдишване-издишване създава илюзията,че не са стресирани поне за час.

 83. 83 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#82] от "Petia Nikolova":

  Точно - т.нар. "отвличане на вниманието" - широко разпространена и елементарна техника от психологията.

 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тоест, само от цигари, в партийната каса на Мафията/Борисов/ГЕРБ са отишли два милиарда лева

  яж бахур
 85. 85 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Боже, тука било пълно с моралисти. А защо не си гледате вашия живот, вместо да се бъркате кой, колко пари дал за цигари? И защо си мислите, че вашите осигуровки плащат по някакъв начин лечението на пушачите? И от какво са болни тези пушачи, че ги лекувате с вашите осигуровки? На безумни твърдения попаднах из тези коментари. Даже ме подсетихте за вица "ти, ако спестяваше тези пари, които даваше за цигари, сега щеше да имаш нов мерцедес. А ти, като не пушиш, къде ти е новия мерцедес?".

  И само да вметна, че ЗАХАРТА и СОЛТА УБИВАТ повече хора от цигарите. Тоест, спрете да ядете захар, защото не искам да ви плащам за диабета! Също, много обичам, когато хора, които всекидневно пият кафе да ми говорят за здравословен начин на живот. Да не забравяме и че Макдоналдс и сходни винаги са пълни с ей такива като вас. Безалкохолното и соковете, които продават също са мега нездравословни, пиете ли ги? И от тях се умира и разболява, междудругото...

  Не понасям простотията
 86. 86 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Аз съм пушач, неосигурен, но за сметка на това вече почти 25 години(всъщност неосигурен съм само от 4 години, преди това бях редовен платец - пропилени пари) не съм ползувал здравната система на страната. Няколко пъти съм ходил на зъболекар само, плащайки частен прием.

  мурзилка
 87. 87 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#85] от "Mr. LoveGood":

  Можеше да се подготвиш по-добре преди до постнеш мелодраматичните си разсъждения. Имаш бонус - все пак си пушач и никой не очаква повече от теб предвид прецакните ти клетки, не само мозъчни. Ще разбереш всичко по трудния начин, когато накичен с тръбички и сензори ще се молиш на Господ, но той няма да ти отговаря, защото самоубийството е против християнските догми.
  Сега, когато се усещаш безсмъртен, вероятно искаш да вкараш в твоя филм и други. Не ти се получава.
  Откажи се преди белият ти дроб да е станал черен.

 88. 88 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#86] от "Маршалов":

  Малко просвещение на непросветените пушачи - НЯМА "държавен" прием при зъболекарите.
  На такъв можеш да разчиташ при диагностицирано онколологично заболяване , напр. на белия дроб. Обикновено се хваща в 3-4-ти стадий. Неоперабилен. Дотогава човекът си е 6+.

 89. 89 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#86] от "Маршалов":Малко просвещение на непросветените пушачи - НЯМА "държавен" прием при зъболекарите.На такъв можеш да разчиташ при диагностицирано онколологично заболяване , напр. на белия дроб. Обикновено се хваща в 3-4-ти стадий. Неоперабилен. Дотогава човекът си е 6+.
  —цитат от коментар 88 на victor_victim


  Има, включва ако помня добре, напълно безплатно за деца няколко манипулации, а за възрастните същите, с отстъпка.

  мурзилка
 90. 90 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#86] от "Маршалов":Малко просвещение на непросветените пушачи - НЯМА "държавен" прием при зъболекарите.На такъв можеш да разчиташ при диагностицирано онколологично заболяване , напр. на белия дроб. Обикновено се хваща в 3-4-ти стадий. Неоперабилен. Дотогава човекът си е 6+.
  —цитат от коментар 88 на victor_victim


  ПС, имах предвид в предния коментар, за плащането по здравна каса към зъболекаря, а.к.а. държавен прием.
  За раците...Риск винаги има, включително за непушачите, живеещи в мястото с най-чист въздух на планетата.

  мурзилка
 91. 91 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 788 Гневно

  Оакаха морето, да оакат и реките. 'Баси гнусната надпревара за кинти.

 92. 92 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "bobhunter":


  До коментар [#21] от "bobhunter":

  Съгласен съм с написаното от теб, но мисля, че с негласуване нищо не се постига. Трябва да гласуваш за партии за които знаеш, че нямат нищо общо с цигарената, наркотичната и хазартната мафия. Значи за никоя, която е в сегашния парламент.

 93. 93 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#87] от "victor_victim":

  Не помня да съм казвал, че съм пушач...

  Не понасям простотията
 94. 94 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1832 Весело

  Българите яко димят, пият и се дрогират. Сигурно е симптом на прекрасната "стабилна" обстановка за живеене в България.
  —цитат от коментар 45 на Маршалов


  Друго си е в православна русия, където никой не пуши, не употребява наркотици, а за алкохол въобще не са чували. Там всичко е с дъх на цветя, одеколон и препарат за вана.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 95. 95 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1832 Весело

  Пием цигари и бензин!
  —цитат от коментар 47 на джендър NATO generals


  вие в русия и антифриз пиете, знаем

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 96. 96 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1832 Весело

  [quote#52:"Dwight Schrute"][/quote]

  Ако намериш ферари за 35 хиляди лева - звънни ми, ще си взема три

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK