Между студа и студените сърца - Нова година на Черни връх

Между студа и студените сърца - Нова година на Черни връх

© Яна КиселоваПосрещането на Нова година в планината може да бъде магическо преживяване, но има опасност да завърши трагично, когато човечността се загуби. В профила си във "Фейсбук" публицистът и поет Димитър Кенаров разказа за премеждията на неговата компания на Черни връх в новогодишната нощ с надеждата да предизвика дебат кой държи планинските хижи и заслони и как правилата трябва да се променят. "Дневник" публикува текста с разрешението на автора.


Уморени от тежки софри и леки наркотици, от пиратки и президенти, от развалени ремонти и невъзможен за дишане въздух, решихме с трима приятели, сродни души, да изкачим Черни връх навръх Нова година. Не ми беше за пръв път: посрещнах 2017-та пак там, на 2290 метра, сред сняг и звезди, на покрива на заслона-чайна-метеорологична станция "Черни връх", откъдето безшумните взривове над София, Перник и Дупница приличаха на светкавици на далечни фотоапарати. Бях нещо като анонимен актьор на огромна, много висока сцена и тази година нямах търпение да повторя спомена.


В ранните вечерни часове на 31-ви декември, след консултация с няколко сайта за прогноза на времето (разкъсана облачност; относително лек за Витоша вятър; ниски, но не прекалено ниски температури), потеглихме с кола към Алеко.
Всички бяхме добре екипирани, в добра кондиция и не съвсем незапознати с екстремни климатични условия: сред членовете на групата ни бяха Владо Донков, професионален фотограф и полярен изследовател, както и Стефания Каменова, еколог, изучаващ популацията на северни елени в Скандинавия и Русия. Джоуди Хилтън, американски фоторепортер, живеещ в България, беше прекарала немалка част от живота си по планините на Колорадо и Юта; а аз, макар и най-обикновен писател-журналист, имах нелош тридесетгодишен опит в зимните спортове. Общо взето все хора с афинитет към снега и студа.


На Алеко включихме челниците и тръгнахме през планинския мрак, като се придържахме към добре маркираната и отъпкана "зелена" пътека, която плавно се изкачва към Черни връх. Не искахме да поемаме излишни рискове. Витоша може да не е особено висока и стръмна, но е открита и всеки, който е ходил често там знае, че през зимата времето може да се промени изключително рязко. Не един или двама души са губили живота си по склоновете на този "теменужен остров в лунносребърни води". При лошо време поезията бързо потъва в гъста прозаична мъгла.


Към 11:10 вечерта вече бяхме в подножието на Черни връх. Качвайки се нагоре, вятърът леко се усили, дрехите ни започнаха да се заскрежават, но ситуацията беше относително спокойна и под контрол. Температурата беше около -15 градуса по Целзий, но никой от нас не усещаше особен дискомфорт. С бавно полюшващите се челници в мрака приличахме на човекоподобни светулки, астронавти от класически фантастичен филм, които изследват повърхността на далечна бяла планета. Имах чувството, че сме попаднали будни в някакъв общ космичен сън.


Единственото, което малко ни притесняваше беше мисълта за нашия приятел Кирил Радев. Кирил, с когото посрещнах заедно онази чудесна Нова година през 2017-та, този път беше решил да тръгне сам от центъра на София и, тичайки, да се качи чак до заслона на Черни връх, където бяхме се разбрали да се чакаме. Не искахме да го разубеждаваме: той е невероятно силна личност и чудесен бегач, един от най-светлите и смели хора, които познавам, и който, в последните две години се бе отдал на сериозен режим на телесно закаляване (ледени душове, отказ от домашно отопление и т.н.). Смятахме, че знае какво прави и поема премерен риск.


И наистина, на около триста метра от Черни връх видяхме зад нас бързо да се приближава още една човекоподобна светулка, която след няколко минути започна да излиза от мрака и да се превръща в силуета на самия Кирил. Първоначалните ни радостни викове и непринудена възхита постепенно обаче потънаха в странна тишина, когато той най-накрая се изравни с нас: напълно гол до кръста, по шорти и с маратонки, с лека раница на гърба, космите на брадата и тялото му побелели от скреж, той подтичваше леко нагоре с някаква неистова, неземна, почти божествена концентрация.


Никой не можеше да повярва на очите си. Все едни виждахме дух или някакво приказно създание. Предполагам такова трябва да е учудването на екипажа на подводница, който изведнъж съзира през илюминатора плувец с шнорхел. Отминавайки ни, Кирил само промърмори набързо, че ще ни чака горе в заслона и след няколко минути вече го изгубихме от поглед. Наистина ли видяхме това, което видяхме? Никой от нас не беше напълно сигурен.


И тук сънят започна да се превръща в нещо като кошмар. Когато след около десет минути стигнахме обгърнатия в причудливи снежни форми заслон на Черни връх, ободрени при вида на приветливо грейналите му прозорци (Хензел и Гретел сигурно са се чувствали така, когато най-накрая за стигнали през гората до къщата на вещицата) се оказа, че Кирил седи сам на дървената пейка в малкото преддверие на сградата. "Заключено е" ни каза той с отпаднал, заекващ глас. "Как така? Защо?" бяха нашите объркани възгласи. Първото нещо, което ми мина през ум беше, че всъщност няма никой в заслона-чайна, че хората, които го управляват просто са решили да отидат някъде другаде за празника. Но защо тогава всички прозорци светеха? Да не би да са забравили включени лампите?


На Нова година през 2017-та нямаше никакъв проблем да се влезе в чайната и макар кухнята да не работеше, човек можеше да се стопли до кюмбето, да изсуши мокрите си ръкавици и да ползва масите. Спомних си как тогава цареше прекрасна, много топла атмосфера и как се запознахме с други луди глави, решили да изкачват Черни връх през нощта на 31-ви декември. Какво се беше променило сега? Бях се обадил по телефона на заслона предварително и ми беше казано, не особено любезно, че планът тази година е да се празнува в "семеен кръг", но това ме беше успокоило достатъчно, знаейки, че все пак ще има някакви хора горе и при извънредна ситуация няма да бъдем оставени съвсем без помощ, на произвола на елементите. Ние четиримата наистина не се нуждаехме особено да влезем вътре в чайната, нито да празнуваме; преддверието на заслона всъщност ни беше напълно достатъчно, за да се защитим от вятъра и да се стоплим. Бяхме си донесли храна за скромна новогодишна трапеза и малко вино за наздравица в полунощ – за нас походът до върха беше далеч по-важен от крайната дестинация, важното беше, че бяхме заедно, група приятели с малко нестандартни разбирания за живота.


Но ситуацията с Кирил изглеждаше тежка и започнахме наистина да се тревожим. След като тялото му бе спряло изведнъж да се движи след свръхчовешкия четиричасов крос по шорти от центъра на София до Черни връх, той бе започнал неистово да трепери, да губи способността си да говори и да показва признаци на настъпваща хипотермия. Според мен Кирил беше надценил възможностите си и подценил планината, което малко ме ядоса, но в крайна смета кой от нас не прави грешки? Затова сме заедно там горе, за да разчитаме на топлината на другия.


Заедно с Владо заудряхме по заключената кафява желязна врата на чайната и започнахме да викаме, че имаме бедстващ човек, който задължително трябва да се стопли. След няколко безкрайно дълги секунди отвътре се чу приглушен женски глас, "Нормалните хора си стоят по къщите на Нова година", след което отново настъпи тишина. Не можех да доловя звука на приближаващи стъпки или превъртането на ключ: никой нямаше намерение да отваря. Какво тогава правеше отдясно на вратата тази икона на Богородица с младенеца на ръце? Трудно ми беше да осъзная случващото се: в преддверието на планински заслон лежеше момче изпадащо в хипотермия, но хората – планинари! – от другата страна на вратата, които празнуваха Нова година, бяха готови да го оставят да умре на прага им. Несъзнателно се сетих за една от сцените в романа "Моби Дик" на Хърман Мелвил, където маниакалният, нежелаещ да губи време с дреболии капитан Ахаб отказва насред океанската пустош да откликне на зова за помощ на капитана на друг кораб. Ако има морално падение, ако има изобщо концепция за грях, това е отказът на милосърдие насред океана и планината. Насред океана и планината, където празните пространства са толкова ужасяващо огромни, а хората толкова малко, всяко човешко действие – добро или лошо – като че ли изпъква повече и носи по-голяма тежест.


Изскочих навън и отидох от другата страна на заслона. Погледнах към светещите, запотени отвътре прозорци, зад които спокойно се движеха човешки силуети. Направих снежна топка и я хвърлих яростно по стъклото, за да привлека внимание. Фигурите вътре трепнаха за момент като случайно раздвижен от вятъра пламък на свещ, след това отново възвърнаха старата си флегматичност. Влязох отново в преддверието на заслона, за да проверя дали усилията ми са произвели някакъв ефект, но за съжаление вратата все още седеше неподвижна и заключена.


Преминахме към действие. Извадихме всички резервни дрехи от раниците си. Обухме Кирил с два чифта чорапи, сложихме му термо-бельо, облякохме го с полари. Владо изкара спасително фолио от комплекта си за първа помощ и загърнахме тялото на Кирил, като му помогнахме да легне удобно на пейката в преддверието. Джоуди започна да му разтрива ходилата, а аз му помагах да пие чай от термоса, защото ръцете му трепереха прекалено силно и не можеха да задържат чашата. Положението му леко се подобряваше, но признаците на хипотермия не изчезваха.


Отново заудрях по вратата и този път, след десетина секунди, тя се открехна и отвътре се показа средна на възраст, възпълна жена по тениска. Тя застана на прага с ръце на кръста, невъзмутимо преграждайки входа с тялото си. Разговорът, който последва, ако може да се нарече разговор, имаше подчертано абсурдистки характер. Междувременно моят стар журналистически нюх ми напомни да пусна диктофона на телефона си, за всеки случай.


"Това е заслон, нали?" попитах ядосано аз. "Когато един човек бедства вие сте задължени да подслоните този човек."


"Не" невъзмутимо отвърна жената. "Тука няма никой."


"Значи вие сте никой?"


"Чакайте да се разберем. Не е заслон, чайна е. Това е чайна. Плащаме 1,200 лева на БТС. Чайна ‘Черни връх’. А ето това" продължи тя като посочи небрежно към преддверието, в което стояхме заедно с треперещия Кирил, "това е заслон, ако може да се нарече заслон. Или така някой го е описал. Заслон е Самара. Самара също е заслон. Идете бедствайте на Самар."


"Имате човек с хипотермия отвън. Ние ви чукаме, а вие сте по тениска вътре и не го пускате да влезе да се стопли, така ли?"


"Ама аз съм на работното си място."


"Какво значи да сте на работното си място? Когато имате бедстващ човек, няма да го приемете ли?"


"Примерно сега не съм на работа. Тука е заключено и няма кой да ви отвори."


"Но в случая вие сте вътре и празнувате Нова година."


"Ами разбира се, че ще празнуваме. Това е моята работа и тука ще си празнувам Нова година."


"Но разбирате ли, че на фундаментално човешко ниво". Жената не ме остави да довърша и яростно блъсна вратата под носа ми.


Всички онемяхме за момент, опитвайки се разберем ситуацията, на която току-що бяхме станали свидетели. Никога не съм вярвал особено в човешката природа – по-скоро смятам хората за страхливи и късогледи същества, подчинени на егоизма си, способни на невероятна жестокост в името на собствения си комфорт, но все пак, дълбоко в себе си, винаги съм знаел, че има и такива специални моменти, в които човек надмогва себе си и може да се извиси до нивото на ангелите. Обичам планината, точно защото там хората, за разлика от онези в града, като че ли са по-близко до небето, до ангелите. Но ето, че сега се срещахме с някой, който живееше на самия връх на Витоша, а сякаш никога не бе напускал тинята на София. Трагизмът разбира се винаги има и смешна страна и сега, пишейки тези редове, не мога да пропусна паралела с един разговор в "Мечо Пух" който ще си позволя да цитирам.


Мечето се наведе, пъхна главата си в дупката [на Зайо] и извика:
"Има ли някой вкъщи?"
Отвътре се чу трополене и после – тишина.
"Питам има ли някой вкъщи?" извика силно Пух.
"Не!" обади се един глас и после добави: "Няма защо да крещиш толкова! Чух те много добре още първия път!"
"Жалко!" каза Пух. "Ама съвсем ли никой няма?"
"Никой!"


Ясно беше, че няма никакъв смисъл да продължаваме да тропаме по заключената желязна врата и да питаме дали има някой, когато ни беше обяснено съвсем ясно, че всъщност няма никой. Затова Владо реши, че е време да звъннем на планинската спасителна служба долу на Алеко. Разговорът беше кратък и делови, спасителите му казаха, че веднага тръгват с моторни шейни към върха, като Владо ги помоли междувременно да звъннат на празнуващите Нова година от другата страна на вратата и да им кажат, ако е възможно да приберат Кирил да се стопли. След няколко минути – о, чудо на чудесата! – вратата се разтвори и жената по тениска се показа, лицето ѝ така навъсено и страшно, че само змии липсваха в косите ѝ, за да я объркаме с Горгоната.


Изсъска на Кирил да влиза, след което хлопна вратата след него и ни остави в висим в преддверието. Вече нямаше никакво значение – важното за нас беше, че нашият приятел нямаше да студува, въпреки че, сега като се замисля, всъщност може би е по-страшно да бъдеш сред хора със студена сърца, отколкото навън, насред зимния вятър.


По-късно Кирил ми разказа какво е станало вътре в чайната. След като е влязъл, дори не е бил поканен да седне до кюмбето, а се е настанил на най-крайната маса. Празнуващите пет или шест души, някои от тях вече на градус, са започнали веднага да му се карат, да коментират жлъчно лекото му облекло, да му викат как такива като нас всъщност сме искали само да се снимаме с телефоните си и да качваме снимките в Инстаграм – ах, този Инстаграм! – за да се хвалим пред приятели. Накрая са го предупредили, че ей сега, като дойдат спасителите, ще му вземат 500 лева, ако няма планинска застраховка. И през цялото това време нито един от присъстващите дори не му е предложил чаша чай.


След около десет минути двама млади спасители, облечени в красивите си червени униформи, вече бяха при нас. Държаха се изключително професионално и точно, като единият от тях влезе в чайната да прегледа Кирил, а ние се заговорихме с неговия колега. Предложихме му от храната, която бяхме донесли, но той вежливо отказа. Казахме му, че съжаляваме, че сме ги разкарвали в новогодишната нощ, но той само махна с ръка. "Не се притеснявайте изобщо. Това е моя работа и задължение". Вярата ми в човека постепенно започваше да се възвръща. След малко другият спасител излезе с Кирил, който вече се беше стабилизирал, облякоха го топло и го качиха на моторната шейна, за да го свалят в базата на ПСС на Алеко, откъдето ние по-късно същата нощ щяхме да го приберем, за да се върнем с колата заедно в София.


През това време новата 2019-та беше неусетно настъпила. Прегърнахме се, пожелахме си здраве и щастие, и вече успокоени, си наляхме по чаша вино и разопаковахме по пейките провизиите, която си бяхме донеси: ядки, шоколад, баница, фурми, кашкавал, сладкиш. Макар и заточението ни в преддверието да продължи, след като Кирил и спасителите потеглиха надолу, макар и от другата страна на вратата да продължаваха да "празнуват", при нас май беше по-топло. Дойдоха и дузина други "ненормални" хора, които не си бяха останали вкъщи на Нова година. Най-прекрасните хора! В малкото тясно пространство, на което сега ние бяхме станали своеобразни домакини, настроението бавно се възвърна. Когато наближи време да тръгваме, прибрахме боклука, опаковахме раниците, закопчахме якетата и включихме челниците.


Дори и в най-тъмната и студена нощ на Черни връх някъде винаги има светлина.

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ако бяха пристигнали преди обед на върха,
  нямаше да се стигне до този кошмар.

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Такова бездушие, не ми го побира главата! И думите избледняват на фона на този абсурден, циничен егоизъм!

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 896 Неутрално

  В морето на християни- людоеди, понякога проблесва и любов към ближния.

 5. 5 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Преди да започнат някои хора да се карат на Кирил Радев задето е по маратонки, искам да вметна нещо много очевидно: Кирил Радев е стигнал невредим до върха, т.е. направил си е сметката и е изпълнил на 100% това, което е планирал без поражения. Пораженията започват 1-2 минути след като е открил, че няма кой да му отвори.

 6. 6 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Толкова за българското гостоприемство и православни ценности!

 7. 7 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Лятото бях горе и исках да си взема чай. Пишеше според работното време , че е отворено, но беше заключено. Вътре се чуваше , че има хора. След малко бях отвън и двама мъже с някакви екипи не видях точно какви и пълен плик с бира влезнаха и пак заключиха вратата. Май тези, които стопанисват мястото са си го превърнали в нещо като частен дом и когато им е кеф отключват да продават и тн.

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2098 Гневно

  Тези "хора" заключилите се в заслона на топло как са празнвували, когато са имали умиращ човек на прага си?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2098 Гневно

  Тези "хора" заключилите се в заслона на топло как са празнвували, когато са имали умиращ човек на прага си?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не се учудвам изобщо на убедеността на „бедстващите“ в правотата им. На тях всички са им длъжни и трябва да са в готовност, даже и на Нова Година, да подсигуряват екстремните им начинания.

  Всички заслони, по нашите планини, без изключение, са превърнати в места за приятно прекарване на времето, вместо да се използват по предназначение в ситуация на бедствие.

  За този Кирил, от породата на т. н. „теляци“ - голи до кръста или повече, както в случая, трябва да има запалена до червено печка, като влязат да почнат да се обтриват голи над главите на хранещите се хора и да си проснат потните дрехи, да са готови за слизане.

 11. 11 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Патреотично е да си пиеш винцето зад заключената порта и да не отваряш на човук в нужда. От друга страна господин Кирил е подходил малко наивно, въпреки предварителното съгласуване с хората от хижата. В екстремни условия основно правило е да си напълно независим, освен ако няма специална организация, която да те съпортва. В противен случай, можеш да застрашиш не само собствения си живот.

 12. 12 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 442 Разстроено

  "Тук не е информация" само липсва табелка на вратата. Независимо дали човекът е измръзнал или просто добре екипиран изкачил върха, не виждам причина някакви "празнуващи" хора да държат залостена врата на място като това. Историята ме потресе, също и коментарите във фейсбук, че сам си е виновен, наистина не е за вярване що за хора живеят на тази територия.
  Живея в чужбина и много ме впечатли как хората си помагат, загрижени са един за друг, възрастни или немощни хора, загубили ориентация, всеки подава ръка, пита как да помогне..А не отношение от типа "къде са тръгнали тези пенсионери?", което често съм чувала в БГ.
  А какво остава и в планината, да тръшкаш врати на място, предназначено за да подслони хора.

 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  -отказ по телефона
  -тръгване по шорти вечерта в планината на 31 декември
  -знаейки, че на никой не можеш да разчиташ за нищо (дали хора, линейки, полиции или институции)

  Не винаги можеш да очакваш нещо добро от такива начинания.

  Ами ако беше паднал по пътя без да може да продължи? Колко време щеше да изкара едно голо тяло на студената земя преди да тръгнат 2ма спасителя да го търсят? Голям късмет има.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на Шимон
  Шимон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, че са били спасителите, все пак има хора, които си вършат работата.

 15. 15 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bluesky":

  Не сте ли изпадали в ситуация през живота, си когато хора ви отказват или пък служители не реда/безопасността? Това е доста лекомислено да разчиташ на някой в държава с девиз "Стани да Седна".

  Това не е чужбина нито Щатите, където услугите работят. А когато не работят да се оплачеш или да ги осъдиш за милиони. Не, тук никога не са действали нещата така и да си оставиш живота на такива хора не е сериозно.

  Аз не съм изненадан от неморалната проява на хората вътре, защото толкова много пъти съм изпадал в такава ситуация, че вече го приемам за даденост и винаги си имам едно на ум преди да предприема някакво начинание. Но и не я оправдавам, защото трябва да обсъждаме такива постъпки като неправилни. Току-виж някой се замислил.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 16. 16 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Звъннал е - казали да му, че ще празнуват в тесен семеен кръг - те пак тръгват? Кой е виновен? Аз не те каня, не си добре дошъл, но ти ела. Ами ако от двумилионна София се бяха изсипали 60 човека? Къде да ги съберерат, изсушат и стоплят. Обичам планината, но хора, вдишвайте се в думите на хижарите, метеоролозите и песесарите. Като ви кажат, че чайната няма да работи, защото ще посрещат хората в тесен семеен кръг - не тръгвайте към въпросната чайна. Ако ви кажат, там сме, заповядайте, ще се радваме да празнуваме заедно - това е друго. Хижите са към БТС, но са са на самоуправление и особено на връх Нова година могат да решат да не работят.

 17. 17 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 427 Разстроено

  Доскоро едни жени протестираха заради болните си дечица никой не ги подкрепи, сега ви се струва странно, че е оставен да мре от студ планинар пред хижа. Отношението към болните хората във всяка страна показва ниво на цивилизованост отдавна ни превърнаха в диваци така че приемето случилото се за част от "щастливото" ни ежедневие.

 18. 18 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 618 Неутрално

  "Единственото, което малко ни притесняваше беше мисълта за нашия приятел Кирил Радев. Кирил, с когото посрещнах заедно онази чудесна Нова година през 2017-та, този път беше решил да тръгне сам от центъра на София и, тичайки, да се качи чак до заслона на Черни връх, където бяхме се разбрали да се чакаме. Не искахме да го разубеждаваме..."
  Един бай Х*й, решил да се прави на герой. Оттук нататък света трябва да се върти само около него!!! Не проумявам защо не проучихте първо не се информирахте, работи ли Чайната на Нова година??? Защо трябва хората да са длъжни да си прекъсват празника, заради някой супермен? От къде да знаят хората вътре, отвън туристи ли са, алкохолизирани и дрогирани ентусиасти ли са или какви? Може би трябваше и президента и премиера да се намесят да изпратят хеликоптер да прибере героя?
  Ама човекът бил с хипотермия!!! Ами ако наистина нямаше никой там??? Какво щяхте да правите???
  Защо вашата безотговрност я прехвърляте на хората в заслона? Цяла статия за това как сте се нас*али на връх Нова година! Точно заради такива като вас, който си мислят, че винаги ще се намери някой, който да им смени памперса няма ред в държавата и сме на това дередже!
  Защо през времето, в което блъскахте по вратата, не се обадихте веднага на планинските спасители??? И кой плати спасителната операция? Имахте ли "Планинска застраховка" или всичко е за сметка на данъкоплатците???
  Питайте те вашите чуждестранни приятели кой плаща при такава ситуация в държавите с които обичаме да се сравняваме - САЩ, Австрия, Германия!

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Честичко ходя до тази хижа, хижарите, по точно хората, които са я взели на концесия или какъвто е договора, са наистина много неприятни. А с просто око се вижда, че броя на хората които посещават върха расте непрекъснато и което е много приятно броя на м;адите хора е голям, така че нещо трябва да се промени.
  То иначе днешното БТС е само поредната ясла за хора на държавна издръжка.

 20. 20 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kiril":

  "Това не е чужбина нито Щатите, където услугите работят. А когато не работят да се оплачеш или да ги осъдиш за милиони. Не, тук никога не са действали нещата така и да си оставиш живота на такива хора не е сериозно."

  И след като те спасят ти представят една тлъста сметка, която ако нямаш застраховка си я плащаш от джоба! Затова работят услугите!

 21. 21 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kiril":

  Няма да спра да се изненадвам на грубо и безчовечно отношение, както и да се отвращавам от наизскачалите да размахват пръст всезнайковци, които ти обясняват света и колко ги разбират те нещата и самодоволно да се изтъкват как никога не опират до чужда помощ. Не мисля, че искам да живея заобиколена от смятащи се за свръхчовеци, които знаят всичко по-добре, а сред хора, на които им пука за другите.

 22. 22 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Сега, сещам се за следните няколко варианта за въздействие спрямо тази "въпиюща липса на човечност", както би се изразил Алеко Константинов, пръв организирал и участвал в първото орагинизирано изкачване на Черни връх:

  Незабавна ревизия от страна на НАП. Точно там, убеден съм ще, открият множество причини за скъп ревизионен акт. Като се почне от неиздаване на касови бележки, двойно счетоводство...един кадърен ревизор може да демонстрира фантазията си.

  Отделно, Министерство на спорта прави проверка на БТС и начинът по който чайната е отдадена за стопанисване. Очевидно е нарушението на елементарни принципи на туристическият съюз. Това трябва да доведе до незабавни последствия за наемателя, а защо не и за БТС.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 23. 23 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 528 Гневно

  "Какво значи да сте на работното си място? Когато имате бедстващ човек, няма да го приемете ли?"...

  "Ами разбира се, че ще празнуваме. Това е моята работа и тука ще си празнувам Нова година."

  Тези хора нямат място на Черни връх и е добре да си понесат последствията. Всеки може да сгреши и да изпадне в нужда и е добре да му се помогне ако това не застрашава собствения живот на помагащия. Това важи особено в планината, но не само там.

  За сравнение: в Германия, например, е престъпление да подминеш човек, който бедства и не окажеш първа помощ ако си могъл да го направиш.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Голият беглец вече няма да празнува Нова Година така. Със сигурност. И да благодари, че не е изял боя. Защото си го заслужава.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  Интересно е БТС какви условия за наем са договорили ?
  Дневник, поискайте им Договора.
  Представям си хижарите, като добри, приветливи, отзивчиви хора или поне такива си ги спомням. Нищо чудно "Прехода" да ги е засегнал и тях.

  Дори да нямат ангажимент да работят на 31,12, може ли да оставиш хората навън?

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Удивително е да се сблъскаш с бездушие в планината. Случайни хора, станали хижари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 658 Неутрално

  същото е като да отидеш в пирогов СЪС СЧУПЕНА РЪКА и да те ИЗГОНЯТ ОТ ТАМ КАТО КУЧЕ ЩОТО ШЕФА ТИ НЕКВА ТРЕТОРАЗРЯДНА МУТРА И РЕШИЛ ДА СЕ ПОЛИВА СЪС ШАМПАНСКО НЕКЪДЕ ЗА ТВОЯ СМЕТКА ДЕМЕК ЗА СМЕТКА НА ОСИГУРОВКИТЕ ТИ , ТА И ТИЕ ТАКА , ЗАСЛОН ТРЪНЦИ

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  "Не е заслон, чайна е."

  Всъщност това не са хижари, а обикновенни търговци. В случая без грам морал и човечност.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Този Кирил, че не е съвсем в ред с главата, е ясно. Обаче и тези в чайната са за бой.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 30. 30 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Голият беглец вече няма да празнува Нова Година така. Със сигурност. И да благодари, че не е изял боя. Защото си го заслужава.
  —цитат от коментар 24 на EU defender


  Ти си абсолютен маолумник. Най-характерното нещо за Европа и Европейската култура е да помогнеш на бедстващ човек, неуважаеми защитнико на ЕУ.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#30] от ".NET":

  Бедстващ заради акъла си. Обадил ли се е предварително, за да пита - да. Казали са му, че чайната няма да е отворена. И въпреки това той бяга гол. И някой е длъжен да го спасява. Мен като данъкоплатец ме интересува дали си е платил спасителната операция.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Грозна картинка, много грозна. И ще става все по страшно по нашите ширини. Тук са оплетени много и различни казуси. И не е необходимо да се разисква кой е крив и кой прав.
  Всеки решава как да се държи при определени ситуациии.
  Тук говорим за чисто човешки взаимоотношения между хората. Влачил съм младеж до хижата по билото на Стара планина. Препило момчето и неговите хора го изоставали в снега, че ги бавил. Е аз не го оставих да умре.
  Спирал съм с джипа и съм вадил от калта закъсали с "паркетници" любители на планината, докато разни келеши ги подминават с въртене на гуми.
  Сменял съм спукана гума на непознати, правил съм дребни ремонти на закъсали по черни пътища и много други неща.
  И мога да кажа че това за мен е нормално. И ще продължавам да го правя. А колкото до злите и случайни хора налазили напоследък планините ни, те ще си го получат. Когато са закъсали някъде и някой техен себеподобен ги подмине и остави на милоста на всевишния!

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Никой не се съмнява, че човекът не е съвсем наред.
  Можеш да си представиш какво е да си в планината на -15 градуса, на десетки квадратни километри около теб да няма жива душа и в топлата къщичка пред теб, да не ти отворят? Това е зверство.
  И останалата част от компанията са сбъркали, като са тръгнали. Това не е заслон, едва ли са длъжни да работят 24 часа.
  Обаче...вече са били горе и тропат на вратата.
  Вълци сме станали, вълци.
  Гледаме буквата на Договора, а забравяме човечността. Накрая ще се задавим с тези пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Това, че постъпката на бягащия е глупава не извинява съдържателите на чайната - те дори не са искали да отворят да разберат какво става. Човекът може да е бедствал поради счупен крак и какво ли още не. В планината това се случва, но не само там. В центъра на София можеше да го е блъснала кола и пак да му затворят вратата, за да си празнуват.

  Според мен, трябва да има отговорност при тези случаи както в Германия - ако можеш да помогнеш на бедстващ човек без да застрашиш здравето си и това на другите, трябва да го направиш. Ако не - това е престъпление.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 35. 35 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от ".NET":
  Чайната на Черни връх изобщо не издава касови бележки.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  От едната страна луд, от другата, бездушни егоисти.

 37. 37 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kiril":"Това не е чужбина нито Щатите, където услугите работят. А когато не работят да се оплачеш или да ги осъдиш за милиони. Не, тук никога не са действали нещата така и да си оставиш живота на такива хора не е сериозно."И след като те спасят ти представят една тлъста сметка, която ако нямаш застраховка си я плащаш от джоба! Затова работят услугите!
  —цитат от коментар 20 на silverman


  Хей, разбирам от аватара Ви ,че среброто е най-ценно за Вас, или както е израза- сребролюбие. Но забележете, в тази статия или коментар се говори за "човека"- който може да помогне и който ако е би трябвало да се притече на помощ независимо как се е стигнало до там .И упрека е ,че един чай и 20 мин. до печката не биха стрували кой знае колко или ...може би биха стрували живота на един човек.
  А това ,че заявявате като закон нравите на другите държави и народи въобще не Ви придава човешки вид а и дълбоко се съмнявам да познавате в детайли поведението на хората по тези земи.

 38. 38 Профил на lxo07370614
  lxo07370614
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бездушието и изключителният цинизъм на т.нар. "хижари" - всъщност кръчмари, е повече от ясен. Тези хора следва да бъдат санкционирани от БТС и изхвърлени оттам. Който бърка кафене в центъра на София с планински обект няма място в планината.
  От друга страна обаче - уважаеми авторе, защо сте се опитали да се впишете в наградите Дарвин? Как може да тръгнеш гол и без екипировка зимата? Платихте ли си за акцията на ПСС? След като на Черни Връх НЯМА ХИЖА и място за преспиване - защо сте отишли там? Бихте ли ми дали домашния си адрес - догодина да дойда гол до кръста и да чукам на вратата ви с десетина приятели, все за чаша-две чай и вино ще отворите, нали?

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  За да има добри и ползотворни отношения, нужно е и двете страни да са умни. Тук имаме разкошен сблъсък на две компании от идиоти, който по чудо не се е разминал със смърт.

  Трудно ми е да определя кой е по-тъп, но ме вълнуват два въпроса - Кирил има ли застраховка, и тия от Заслона изпълняват ли си договора за аренда.
  Аз лично бих разкарал всички хижари от Витоша - превърнаха ги в частни вили, а тия, които нямат пари оставиха хижите да се разпаднат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "Юмрукчал":

  значи с една дума.
  ти си боклук.
  и за да вземеш да помислиш защо.
  тея влекаджии, кабинкаджии и
  разни подобни оръфляци по планините
  са някакви останки от миналото.
  всичко горе в планинанта е тяхно,
  тебе че те пропуснем, ма оня не.
  само новите агенти в ПСС могат нещо
  да променят. има доста хижари, които
  нямат представа от планина и какво става.
  те са си селяни примерно от мала църква.

 41. 41 Профил на mednikizzle
  mednikizzle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен, трябва да има отговорност при тези случаи както в Германия - ако можеш да помогнеш на бедстващ човек без да застрашиш здравето си и това на другите, трябва да го направиш. Ако не - това е престъпление.
  —цитат от коментар 34 на haralampi

  Съгласно чл. 139 на Наказателния кодекс се носи отговорност в случая - Който при непосредствена опасност за живота на другиго не се притече на помощ, която е могъл да му даде без опасност за себе си или за другиго, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Стряскаща безчовечност! Чукащ на вратата човек в животозастрашаваща нужда и заключени врати и... сърца!
  Незабавно прекратяване на концесията за тия хора!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#38] от "lxo07370614":

  а ти защо задаваш тъпи въпроси.
  защо еди кой е направил еди що си
  е негова работа, не твоя.
  човекът не е получил отговор, няма да има никой
  в чайната. а в планината се помага.
  ако детето ти се нужадае спешно от лекарска помощ,
  ще приемеш ли нещо като...абе сега съм в обедна почивка,
  ела след 30 миунути.
  абе вие у ред ли сте бе......
  верно ли ги мислите тея неща.
  това е пълна липса на човещина.

 44. 44 Профил на lxo07370614
  lxo07370614
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Впрочем поклон и поздрави за момчетата от ПСС - единствените читави в цялата ситуация. Ами ако изключителният мега Кирил беше стъпил накриво и закъсал по-надолу в гората - давате ли си сметка, че тогава същите тези момчета щяха да рискуват здравето и живота си, за да го дирят в студа?
  Аз ходя по планини - зимата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се носят дрехи и храна, аз лично обикновено нося и спален чувал, а при дълги преходи и примус. Също зарядна батерия за телефона. Да, така ставам по-бавен и ми е трудно да тичам, но шансът да се прибера жив и здрав нараства. По всяко време трябва да си готов да оцелееш 1-2 нощи. Защото всичко се случва. Помнете го това.

 45. 45 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Наказателен кодекс

  Чл. 137. Който изложи лице, лишено от възможността да се самозапазва поради ма малолетство, престарялост, болест или изобщо по своята безпомощност, по такъв начин, че животът му може да бъде в опасност, и като съзнава това, не му се притече на помощ, се наказва с лишаване от свобода до три години.

  Чл. 139. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г. и бр. 10 от 1993 г.) Който при непосредствена опасност за живота на другиго не се притече на помощ, която е могъл да му даде без опасност за себе си или за другиго, се наказва с поправителен труд до шест месеца или с глоба до две хиляди лева.

  Честито!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 46. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "EU defender":

  я земи се прегледай.
  че и ти се запътваш към категорията
  боклук по много прозаични причини.

 47. 47 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Стана ми тъжно , колко малко òвещина имат някои хора.Но има надежда , че добрите хора са повеè.Нека има светлина!

 48. 48 Профил на Mariyan Rusev
  Mariyan Rusev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да ме прощава авторът, ама още в телефонния разговор му е казано, че не са желани в този заслон.
  Това разковничето на цялата ситуация.

 49. 49 Профил на daviddavid
  daviddavid
  Рейтинг: 480 Неутрално

  От статията не ми стана ясно , кой е платил за таксиметровите услуги на спасителната служба. Щото разбрах че са им предложили сандвичи, ама преполагам че моторната шейна не върви с фастъци и червено вино. Чудя се и двете момчета с червени дрехи , дали предпочитат да са на топло в хижата с приятели и чаша топло вино в ръка, вместо да го ираят "дринк анд драйв" на някакъв супермен по шорти. В "нормалните страни" , Кирил може би щеше да е спасен малко по бързо, но след това щеше да работи една година за да плати сметката за гяволъка си, и нямаше да му мине през главата идеята да повтори подобен "подвиг"

 50. 50 Профил на daviddavid
  daviddavid
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#38] от "lxo07370614":а ти защо задаваш тъпи въпроси.защо еди кой е направил еди що сие негова работа, не твоя.човекът не е получил отговор, няма да има никойв чайната. а в планината се помага.ако детето ти се нужадае спешно от лекарска помощ,ще приемеш ли нещо като...абе сега съм в обедна почивка,ела след 30 миунути.абе вие у ред ли сте бе......верно ли ги мислите тея неща.това е пълна липса на човещина.
  —цитат от коментар 43 на mihail_p


  Мишо, това детето ти да е болно и това да си тръгнал по шорти в планината към място на което са ти казали че не си добре дошъл ми се вижда съвсем мъничко различно .... не мислиш ли?

 51. 51 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Изключително притеснителна история.

  Показва няколко грешки:
  1) Кирил Радев не е направил правилна преценка на ситуацията и е тръгнал без правилна екипировка (според сезона и метеорологичната обстановка). Тази грешка е лична и наистина се надявам Кирил да е добре и да направи личните си изводи.
  2) Огромна грешка на наемателите ("стопаните") на заслона на Черни връх (т.нар. "чайна"), които не показват елементарна човещина и разбиране на ситуацията. Аз лично винаги съм срещал ужасно отношение от хората там, макар и само при закупуване на чай.
  3) Безумният начин на управление на активите на Български Туристически Съюз (БТС), които раздават заслони и хижи (включително т.нар. "чайна", а всъщност заслон Черни връх: https://www.btsbg.org/hizhi/zaslon-cherni-vrh ) на неподходящи хора, които често целят само печалба. БТС трябва спешно да разработи: 1) публична система за избор на наемател, като критериите да не са само или дори основно парични; 2) добър и адекватен начин на контрол за изпълнение на основните задължения на наемателите на хижи и заслон, а именно да управляват правилно места в планината, които могат да са животоспасяващи.

  Показва и добрата работа на Планинска Спасителна Служба, които заслужават похвала в този случай.

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#49] от "daviddavid":


  Което е странно. В новогодишната нощ Дринк енд драйв бяха адски заети и работеха на двойни тарифи, не можеш да се добереш до тях. А то трябвало на ПССарите да звънна...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Има две дебилни поведения
  - на "хижарите, приватизирали заслона- чайна. Човешкото липсва на първично ниво...
  - второто е на голия Кирил. Някой вика, как си бил калкулират отиването до горе, след което щял да се оправи... ми ако си беше счупил крака по средата на трасето? Бяга в тъмното, на заснежено, заледено, по пресечена местност... каква е гаранцията, че няма да си навехне или счупи крак? Кво прави тогава, без дрехи, без комуникация??? Кой ще е виновен тогава?

 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Мишо, това детето ти да е болно и това да си тръгнал по шорти в планината към място на което са ти казали че не си добре дошъл ми се вижда съвсем мъничко различно .... не мислиш ли?
  —цитат от коментар 50 на daviddavid


  Човекът си е наумил да празнува Нова Година в чайната. Отказали са му. Нормално е - чайната си има работно време. И той е решил да ги принуди да празнува там. Да няма нещо руско в този Кирил?

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 232 Неутрално

  "Човекът по Шорти" НЕ Е имал застраховка, защото... не се казва защо. Но това няма значение, защото ХИЖАРИТЕ НЕ СА ГО ПУСНАЛИ ВЕДНАГА ВЪТРЕ, бе!!! Кое не ви е ясно?
  Той има право да е тъп и безотговорен, но някак това не е разрешено на останалите, защото те не са Човека по Шорти....

 56. 56 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1392 Неутрално
 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2082 Разстроено

  Много тъжна история за изгубена човечност, изгубване в превода на един и същи български език и непреодолими пропасти между хората :(

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  „Злото като такова не съществува, има само отсъствие на добро. Истинното зло произтича от човешкия разум и произходът му изцяло е свързан с разсъдъчния човек, откъснал се от Природата. По такъв начин самото Човечество е истинският източник на злото. Злото е плод на човешкото себелюбие и алчност. Замислете се подълбоко и ще разберете, че освен смъртта, която не е зло, а неизбежен закон, и нещастните случаи, от които нито един не остава без въз-мездие в бъдещия живот, източникът на всяко зло, малко или голямо, се съдържа в човешките действия, в човека, чийто разум го прави единствения свободен деятел в Природата.
  „Храната, половите отношения, питието са естествени потребности на живота, но техните изли¬шества носят болести, нещастия, умствени и физически страдания, и всичко това се предава ка¬то най-голямо бедствие на бъдещите поколения, на потомството от престъпници. К." "Буда- От невежеството произлиза цялото зло..с унищожаването на невежеството се унищожават усещането, жаждата, привързаността (себичността), съществуването, раждането, старостта, смъртта, скръбта, оплакването, страданието, унинието и отчаянието. Така се прекратява цялото това множество страдания.”

 59. 59 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 325 Неутрално

  И на мен ми се е случвало лятото да заключват в 9.. тия там трябва да си ходят не им е мястото в планината.

 60. 60 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Значи някой си тръгнал по къси гащи да бяга до върха без да каже предварително и после другите са му виновни. Егати логиката. Като правиш такива работи обикновено човек се подсигурява за да не се случи най-лошото. Ами ако беше паднал по пътя ? Какво пак ли хижарите са виновни ? Обади се питай проучи.

 61. 61 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  Ето гледната точка на Радев - https://www.facebook.com/kiril.radev/posts/10156349518393208
  —цитат от коментар 56 на Момчил Карабулев


  Мда... Както и предполагах - лунатик и хвалипръцко. "Аз си бях екстра, те приятелите ми се паникьосаха."

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 62. 62 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 591 Любопитно

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Да не си бъдещ хижар случайно ?

  This is the place where puddings die.
 63. 63 Профил на lxo07370614
  lxo07370614
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#56] от "Момчил Карабулев":

  Твърде про, за да има застраховка, нали?
  Впрочем стандартните застраховки не покриват подобни случаи. За подобен вид дейност, която НЕ Е туризъм, а екстремен спорт, застраховката е около три пъти по-скъпа.

  Явно преценката на господина е била грешна. След като е почнал да хипотермясва след 10 минути на затворено, насред хора, носещи дрехи - ако се беше отклонил от пътеката или беше навехнал или счупил крак - статията щеше да е мнооого по-стандартна...

 64. 64 Профил на pistache
  pistache
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бъркам ли или чайната на Черни връх е ето тази сграда: https://goo.gl/images/cWgg3S. А онази от снимката е Радар на Ръководство на въздушното движение близо до Черни връх.

 65. 65 Профил на Ефросина
  Ефросина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не прочетох Кирил да споменава във фейсбук поста си: "Въпреки че съм (се смятам за) добър планинар, очевидно и аз правя грешки като всички хора и съответно този път сгреших като демонстрирах лекомислие и самочувствие. Извинявам се" хаха

  Тези от хижата са за проверки, най-добре е човекът, чиято е тази статия, да се заеме, поне да бъдат санкционирани подобаващо за дебилното и простовато, сметкаджийско и дребнаво поведение.

  ОБАЧЕ истина е, че за морето казват, че дори най-опитният плувец може да попадне в ситуация, от която трудно да изплува. Същото важи и за планината и съм сигурна, че на ПСС им е писнало на шапката да бродят да търсят изчезнали "планинари". Защо е бил гол - може и да е бил пиян? Не е честно да го оправдаваме докрай, защото просто не е прав Кирчо. Аналогична е случката и за в морето - единия ден при 0 градуса може да направиш 2 плувания, но на другия ден може да не можеш въпреки че "на пръв поглед" условията са същите. Като е толкова голям планинар, къде са му елементарните планинарски съоръжения - часовници, следещи ритъма на сърцето и тн. Според мен, той просто е тръгнал да се пробва. От преди две седмици (когато твърди, че е изкачвал гол пак) и до датата на Нова година градусите варират, не смятам, че това са действия на ЗАПОЗНАТ планинар. А и във фейсбук поста не казва колко му е струвало, щото ми е интересно...
  Поздрави и ЧНГ!

  офоф
 66. 66 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 230 Разстроено

  Защо ли се сещам за таксиметровия шофьор, който отказа да направи нещо за едногодишното момиченце, малко преди лудналия му баща да го убие??? И той се чудел "какво да го прави това дете", а психото му се молел поне да остави детето някъде ( на полицаи, бензоностанция..)" Но " човечецът" си има оправдание.. и други също му "влязоха в положението"

 67. 67 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#16] от "Юмрукчал":
  Чайната не е дом или жилище на празнуващите в тесен семеен кръг. А и човечността също не е в тесен семеен кръг.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 68. 68 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мерудия":

  Що за малоумен паралел - сравнение между бебе на година или нещо такова и пълнолетен гражданин, поел с ясно съзнание конкретен и добре известен нему риск?

  Мисля, че е очевди но, че хората в чайната не са постъпили правилно, но няма за какво да ръкоплещим и на самонадеяния Човек в Шорти.

 69. 69 Профил на lz1fw
  lz1fw
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Хубаво е, че всичко е свършило добре.

  Статията обаче е написана в стила на едно злополучно предаване на "Господари на ефира" - преекспониране на единствена гледна точка, манипулации (метро станцията на Черни връх не е хижа) и тотална липса на чувство на собствена отговорност.

 70. 70 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Както са казали хората преди мен.
  1. Ами ако Киро беше падла 500 метра преди да ги настигне? Никой нямаше да разбере. Щеше да стане една тъжна новина.
  2. Защо Киро не се е подготвил? Термодрешки не вършат работа. Трябват дебели зимни дрехи.
  2.1 Защо Киро, не си е подсигурил някой да го пази?
  3. Кирчо има ли застраховка?
  4. Ако няма, плати ли си масрафа към ПСС?

  Не оневинявам хората от чайната. Ама малко ми изглежда като сириец идващ към БГ. И кво, ако не съм на кеф кой ще ме задължи да го приема? Или не съм човек?
  В

 71. 71 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2098 Разстроено

  До коментар [#33] от "hope":
  Аз във фейсбук дадох един пример наподобяващ тази случка. Там бяхме група ученици, с нас имаше учител, връщахме се от хижа итрябваше да изчакаме автобус на върха на един стропланински проход до една къщичка и няколко фургона на службата, която тогава поддържаше пътя. Понеже валеше мокър сняг, учителката помоли дежурните да ни пуснат на топло в къщата. Те отказаха с аргумента, че е ведомствена (което си бше така и наистина външни хора не трябваше да влизат). Но след въпрос от учителката: "А човечността ведомствена ли е?" ни пуснаха, че и чай ни направиха.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 72. 72 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Ето гледната точка на Радев - https://www.facebook.com/kiril.radev/posts/10156349518393208
  —цитат от коментар 56 на Момчил Карабулев


  Мдааа, това четиво е смешно и тъжно едновременно.

 73. 73 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе Киро стана звезда!Добре че е жив за да се порадва на славата.
  Не знам кви планинари сте, но това което е задължително за заслона на Черни връх, е да отворено винаги предверието за да се подлсони някой закъсал. И предверието винаги е отворено. Там може да да се спасиш от вятър и дъжд, но от студ НЕ! Та малоумните хижари не се предвидили този факт, че Кичро ще дойде по гащи. Да си опичат акъла и следвашата нова година да сложат и един калорифер. да грее. Макр че това може да изтълкува като покана и заслона да се напълни с герои. Знам ли :))

 74. 74 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На Черни връх няма нито хижа, нито заслон. Има метеорологична станция, която е решила да отвори чайна, за да генерира приходи.

  Поведението на хората в чайната на НГ е неприемливо и нечовешко, но и очакванията, че метео станция с чайна трябва да се държи като хижа не са правилни.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 75. 75 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 862 Неутрално

  И в Стара планина и другаде е пълно с подобни "хижари" - оядени кръчмарски плъхове, които нямат и понятие от планина, а са просто едни печалбари. БТС е казионна организация от типа на БАН, пълна с "общественици" и "заслужили деятели", и затова цялата тая свинщина е възможна.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 76. 76 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Ужасно е да не помогнеш на човек в критичен момент, независимо дали "сам си е виновен". Лекарите не оставят да умре човек, който е причинил катастрофа, нали? Съвсем същата е логиката и в случая. Трябва да се прояви човечност, още повече, че дори не им е коствало нищо, просто да отворят вратата. Нямам обяснение защо чак толкова са се запънали да го направят.

 77. 77 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ебаси чайната. На 30.09 в 4 следобяд също не ме пуснаха вътре, а валеше дъжд и духаше вятър.

 78. 78 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Случката е илюстрация към драмата на природонаселението обитаващо територията на тези географски ширини. Според разбиранията на някои е нормално да тръгнеш без покана на гости в празничната нощ. Други бъркат зимната планина със Слънчев бряг и се изненадват от разликите/за сметка на трети/. И накрая, едни четвърти. Според мен най-многобройните, за които човешките норми движили цивилизацията са напълно непознати. Резултата е: ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ВЪВ ВСИЧКИ КЛАСАЦИИ ПО СТАНДАРТ
  и първи по болести и смъртност. Ма ше се опрайм.

 79. 79 Профил на Ефросина
  Ефросина
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе Киро стана звезда!Добре че е жив за да се порадва на славата.Не знам кви планинари сте, но това което е задължително за заслона на Черни връх, е да отворено винаги предверието за да се подлсони някой закъсал. И предверието винаги е отворено. Там може да да се спасиш от вятър и дъжд, но от студ НЕ! Та малоумните хижари не се предвидили този факт, че Кичро ще дойде по гащи. Да си опичат акъла и следвашата нова година да сложат и един калорифер. да грее. Макр че това може да изтълкува като покана и заслона да се напълни с герои. Знам ли :))
  —цитат от коментар 73 на izbiram


  АЗ: той и Кирчо е тръгнал гол по гащи без часовник да му следи "ХАПотермията" пък егати "обучения планинар", бил пробвал трасето преди седмица.. И двете страни демонстрират човешка глупост и чувство за превъзходство, така че няма много смисъл да четем.

  Някой да каже дали са предприети действия спрямо хижарите, Кирчо е ясно - вече е със застраховка за турист на лифта ХАХАХ

  офоф
 80. 80 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Чували ли ств слуха, че чаят го държат на тавана и котките пикят в него?

 81. 81 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4916 Неутрално

  Не мога да си представя, че такива хора съществуват, в празничен ден да откажеш на бедстваш човек подкрепа, да откажеш на хората топлина. Е това е нещо грозно отвратително и НЕ човешко.

 82. 82 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 709 Неутрално

  От статията не ми стана ясно , кой е платил за таксиметровите услуги на спасителната служба. Щото разбрах че са им предложили сандвичи, ама преполагам че моторната шейна не върви с фастъци и червено вино. Чудя се и двете момчета с червени дрехи , дали предпочитат да са на топло в хижата с приятели и чаша топло вино в ръка, вместо да го ираят "дринк анд драйв" на някакъв супермен по шорти. В "нормалните страни" , Кирил може би щеше да е спасен малко по бързо, но след това щеше да работи една година за да плати сметката за гяволъка си, и нямаше да му мине през главата идеята да повтори подобен "подвиг"
  —цитат от коментар 49 на daviddavid


  никой не е платил разбира се, главният герой е написал във фейса, че щял да плати понеделник....

 83. 83 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ето поста на главния герой, за мен този човек има нужда от психологична помощ:

  https://www.facebook.com/kiril.radev/posts/10156349518393208

 84. 84 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Голема работа този Киро.....Супермен..... но не каза има ли планинска застраховка..... а е изписал цял ферман във фейса!
  Не коментирам нечовеците от чайната!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 85. 85 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#22] от ".NET":

  Сега, сещам се за следните няколко варианта за въздействие спрямо тази "въпиюща липса на човечност"

  И аз се сещам за една, която смятам с дивен ентусиазъм да приведа веднага в действие.
  Възможно най-често посещаване на въпросното място, чутовен скандал за неспазвзне на задълженията и лавина от жалби и при най-малко провинение.
  Просто си го изпросиха.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 86. 86 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Голият беглец вече няма да празнува Нова Година така. Със сигурност. И да благодари, че не е изял боя. Защото си го заслужава.
  —цитат от коментар 24 на EU defender


  Би ли ми обяснил, моля, кои точно еропейски ценности защитаваш?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 87. 87 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#31] от "EU defender":

  Мен като данъкоплатец ме интересува дали си е платил спасителната операция.

  Имам два сладки въпроса към тебе.
  1. Ходиш ли в планината?
  2. Ако да, плащаш ли си планинската застраховка всяка година?
  Ако не на мен, на отражението си в огледалото отговори.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 88. 88 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  авторът яко е предозирал с леката дрога imho.

  за щастие му се е разминало най-страшното.

  за празнуващите в чайната няма какво да се каже - дебил до дебила.
  колко ли нелепо са звучали новогодишните им пожелания, докато в заслона отвън човек умира от студ?

  хора, мислете с главите си ве, те не са само за поставяне на шапки.

 89. 89 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "asdas200":

  Стига ве...
  Не са българи тез празнуващи незнайно какво. Туй са еничари

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  До коментар [#33] от "hope":Аз във фейсбук дадох един пример наподобяващ тази случка. Там бяхме група ученици, с нас имаше учител, връщахме се от хижа итрябваше да изчакаме автобус на върха на един стропланински проход до една къщичка и няколко фургона на службата, която тогава поддържаше пътя. Понеже валеше мокър сняг, учителката помоли дежурните да ни пуснат на топло в къщата. Те отказаха с аргумента, че е ведомствена (което си бше така и наистина външни хора не трябваше да влизат). Но след въпрос от учителката: "А човечността ведомствена ли е?" ни пуснаха, че и чай ни направиха.
  —цитат от коментар 71 на Gopeто


  А кога се е случила случката? Защото по мое наблюдение, егоизма и алчността растат геометрично!

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Много тъжна история за изгубена човечност, изгубване в превода на един и същи български език и непреодолими пропасти между хората :(
  —цитат от коментар 57 на etty1


  За човечността си права, ама и този Кирил направо е бил тръгнал да се самоубива. Аз живея в Бостън и понякога виждам и в най-тежките снежни бури някой, който е навън не съвсем добре облечен меко казано. Но той и да замръзне на улицата ще пристигне линейка след отрицателно време. Тук говорим за екстремни условия високо в планината, същото е и в Америка! Кой луд човек ще тръгне гол до кръста посред зима в планината?!
  Е, такова чудо няма.....

  Пазете се от доносника vesolr
 92. 92 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 226 Неутрално

  По гащета, в тъмна доба, зиме в планината – някак си го очаквах от самото начало на разказа, което гласи: "Уморени от тежки софри и леки наркотици..."

 93. 93 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#32] от "komutator":
  Хахаха ... много дълъг списък от неща, които сте правил. Да допълня и аз.
  1999 около Сараево (както и около София) имаше сняг над 1.5 м. Някакъв го беше закъсал, та го возих да вземем някакви неща, после назад, после му дърпах колата 20 км. Босанец (мюсюлманин/ бошняк). Пита ме как се казвам "Никола." И веднага взе да ми обяснява как бил помагал на сърби. Стана ми смешно. После пита "колко да ти платя." Викам му "следващия път като видиш закъсал човек - спри и помогни."

  Никола Йорданов
 94. 94 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#85] от "rapidfire":

  Вече казаха от БТС (по НОва), че ще развалят договора. И Киро ще си плати разходите. Тъй че данъкоплатците да се успокоят. (И ще си направи застраховка. Както и аз след тоя случай). :-)

  Никола Йорданов
 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Гневно

  До коментар [#10] от "kipe":

  Ти можеш ли да обясниш значението на думата заслон?
  Какъв е смисълът от наличието на заслон, ако той не изпълнява предназначението си?
  Какви са тези дето си мислят, че могат да се разпореждат със заслона според ищяха им!?
  Този заслон чия собственост е?
  Собственикът не трябва ли да изгони от заслона тези самозабравили се нечовеци!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3609 Гневно

  ....Кой луд човек ще тръгне гол до кръста посред зима в планината?!
  Е, такова чудо няма.....
  —цитат от коментар 91 на GreenEyes


  Ами по света и на лудите помагат.
  Нищо че са луди.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#92] от "i.s":

  В началото се крие ковчежето! Пича е уморен и иска СЪСПЕНС!

 98. 98 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тъпото е, че не само "празнуващите" в "чайната" на Черни връх са бездушни дебили.
  А и болшинството от форумджиите.
  Въпреки това не пожелавам на никого от тях да му се случи нещо подобно.
  (Не знам как е сега, но преди години в т.нар. "чайна" имаше, освен голяма загрята до червено печка, и нарове за тези, които са закъснели и не могат да се приберат в София. И което по-важно - поддържаше се не от дебили с работно време, а от истински ПЛАНИНАРИ).

 99. 99 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Като човек, който беше на 31ви и на 1ви на Витоша мога да кажа само едно -- много нагло и грозно поведение от страна на автора на статията и Кирил. Правилатаза чайната на Черни връх са, че там не може чуждихора да празнуват нова година да спят и тн. Това не е заслон. Човекът тръгва ГОЛ от София, знаейки, че там НЕ Е ЖЕЛАН и, чене може да остане там. Въпреки това, той решава да изнудва хората с хипотермията си. Ами какво е очаквал като е тръгнал гол? Това за мен е предвидено и целенасочено. За съжаление, тези хора ще бъдат уволнени заради тези идиоти "уморени от тежки софри и леки дроги". Уважаеми кретени, моля стойте си по домовете. Планините изискват уважение. Естествено, идиотът Кирил е и без застраховка.

  За сведение, много исках аз и семейството ми да посрещнем Нова Година на Витоша. Звънях навсякъде и всичко беше заето от месеци. Уважихме ситуацията и се качихме и на 31ви до късно и на 1ви от рано сутринта.
  Напоследък забелязвам, че много хора в България смятат, че светът се върти около тях и нямат уважение към чуждия отказ. Ето го и този умнокрасавец авторът и неговите приятели. Ама 30 години опит, пък такава мастита елитна компания, величие до величието. Как смеят селяните от чайната да не ги пуснат! Със сигурност селските им правила не се отнасят за тях. Малко скромност и смирение, а не нонстоп безпардонна наглост и претенции към околните!
  На ПСС пожелавам по-малко такива индивиди по планините.

 100. 100 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#10] от "kipe":Ти можеш ли да обясниш значението на думата заслон? Какъв е смисълът от наличието на заслон, ако той не изпълнява предназначението си? Какви са тези дето си мислят, че могат да се разпореждат със заслона според ищяха им!? Този заслон чия собственост е? Собственикът не трябва ли да изгони от заслона тези самозабравили се нечовеци!?
  —цитат от коментар 95 на Храбър


  самозабравилите се нечовеци май са наглите автор, идиотът по шорти , джудит мудит и прочее наглеци, които знаят предваеително, че не могат да останат там. Пуснали са ги в антрето, какво повече? Защо да са длъжни да ги пускат вътре? Какво е очаквал Кирил точно? Знаел е, че не го искат и е искал да ги изнуди да го пуснат. Жалко, че няма отпор на наглото, безрасъдно поведение на тия нещастници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK