Защо кмет на врачанско село всяка година подарява календари с Тодор Живков

Защо кмет на врачанско село всяка година подарява календари с Тодор Живков

© "Фейсбук" на Емил ДжасимГодината е 2019 г. Но ако човек попадне в село Бели извор, Врачанско, може да остане с впечатление, че е например 1979 г. В навечерието на Нова година всяка от около 400-те къщи в селото получава от кмета календар за 2019 г. с лика на комунистическия лидер Тодор Живков. И посланието: "Човекът, който никога не забрави интересите на България и благоденствието на народа."


Снимка на календара се разпространява в социалната мрежа "Фейсбук", а възмутени хора коментират, че съществува закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, който очевидно не действа, а и в него няма никакви санкции.


"Това е шестото издание на календара, вече шеста година със собствени средства лично отпечатвам такъв с лика на Тодор Живков и го подарявам на всяка къща в селото", коментира пред "Дневник" кметът на Бели извор Кирил Илиев. Отпечатвал и допълнителни 100 - 200 бройки, защото и много приятели вече го търсели и искали такива календари.
За кмета Тодор Живков е "единственият управник, изградил държава от 9 милиона души", а останалите след него са "мишоци", които са сринали направеното. Затова и той е всяка година на календара.


На въпрос не се ли притеснява от закона, с който комунистическия режим е обявен за престъпен, Илиев заяви, че не знае за такъв закон. И поиска да му бъде цитиран. А след като разбра, че наистина има такъв, каза: "За мен това не е закон. Закон, който не поражда никакви последици, не може да е закон. Ако беше истински и действащ закон, защо аз съм кмет, защо Бойко Борисов е премиер?"


Кметът допълни, че Живков не е престъпник, не е осъден, няма присъда и затова не може със закон да бъде обявен за престъпник. Отбеляза, че законът е писан от хора, които не го интересуват и те нямат общо с неговото битие и битието на хората около него.


"Аз и Европейския съюз го игнорирам, Бели извор единствено няма знаме на Европейския съюз пред кметството и така ще е, докато съм кмет", заяви още Кирил Илиев.


Илиев преди е бил симпатизант на "Атака", но сега по неговите думи е "самостоятелна бойна единица", тъй като се разочаровал от партията на Волен Сидеров. Избран е още на първи тур на местните избори прз 2015 г. с над 70 на сто от гласовете. Явил се е от името на Движение за радикална промяна "Българската пролет".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK