Станахме европейска столица на културата, защото бяхме честни, обяви кметът на Пловдив

Станахме европейска столица на културата, защото бяхме честни, обяви кметът на Пловдив

© Надежда Чипева, КапиталСпечелихме, защото бяхме много честни. Казахме, че не сме най-богатите, не сме най-умните и най-красивите, не живеем в най-добрия град, но искаме да го променим. С тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев обясни днес пред БНТ защо градът е бил предпочетен за европейска столица на културата пред конкурентите си София, Варна и Велико Търново.


Коментирайки откриващата церемония, която ще се състои на 12 януари от 19 часа, той обяви, че общината е подготвила 20 хиляди шала и одеяла, за да не им бъде на зрителите студено. Освен това щели да бъдат обособени топли точки за раздаване на чай.


Тотев не прие критиките, че има забавяне на ремонти и недостиг на зали за събития, каквито критики има в навечерието на откриващата церемония на "Пловдив 2019". Той разкри и най-интересните събития от първите дни - изложба за тютюневата индустрия в Тютюневите складове и изложба с фрагменти от Берлинската стена на площад "Римски стадион".
В отговор на въпрос кметът обясни, че още след избора на Пловдив за европейска столица на културата популярността на града извън границите на страната е започнала да расте и това продължава и до днес. Тотев обясни, че за три години броят на туристите се е удвоил.


Според кмета на Пловдив икономическият ефект от това домакинство ще продължи няколко години. Като други странични ефекти той посочи, че Пловдив е станал по-предпочитано място за живот, а общината се е научила как се работи с култура.


В отговор на въпрос Иван Тотев каза, че основната работа е свършена от екипа на фондация 2019, който е около стотина души, а вече имало ангажирани и над 1200 доброволци, включително от чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK