Пловдив 2019 - "Излагация е акцентът в програмата"

Пловдив 2019 - "Излагация е акцентът в програмата"

© Видка АтанасоваСедмица преди официалното откриване на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 година центърът му е разкопан. Нито един от културните обекти и проекти, които - ремонтирани или построени, трябваше да посрещнат хилядите гости на града, няма да е готов навреме или изобщо в рамките на тази календарна година. "Някои проекти в Пловдив няма да са готови 2019 г., но важното е, че ще станат", каза вчера министърът на културата Боил Банов.


Малко по-късно кметът на Пловдив Иван Тотев обясни защо градът е бил предпочетен за европейска столица на културата пред конкурентите си София, Варна и Велико Търново. "Спечелихме, защото бяхме много честни. Казахме, че не сме най-богатите, не сме най-умните и най-красивите, не живеем в най-добрия град, но искаме да го променим", каза той в интервю за БНТ.


Сцената като че ли ще е готова


Може би поне 30-метровата кула-сцена за откриването на 12 януари от 19 часа ще е готова, след като от 27 декември движението в Пловдив е парализирано заради строежа й в пространството между централната поща и булевард "Цар Борис Трети Обединител". Повече от 30 тира докараха от Швейцария елементите на сцената и цялата техника, необходима за провеждането на церемонията. Вече са изградени около 10 метра от нея.
Кулата ще осигурява видимост на 360 градуса и ще има капацитет едновременно да побере 1500 участници на 5 нива. Конструкцията ще изпълнява ролята и на светлинна скулптура. Тя ще бъде осветена от над 3350 осветителни тела. На откриването на амбициозния тричасов спектакъл със заглавието "Ние сме всички цветове" се очаква да се съберат над 60 000 души.


Разкопки и разкопано


От една страна, центърът на града е в археологически разкопки. Някои от тях изглеждат зазимени (между централната поща и хотел "Тримонциум"), други - замразени (на площад "Централен" пред пощата), по трети се работи усилено (строежът на покрив над голямата мозайка, която наскоро беше открита под Небет тепе на бул. "Мария Луиза").


От друга страна, центърът е разринат и заради ремонти, които, изглежда, също са зазимени или замразени. Не се работи по започналия преди няколко месеца ремонт на централния площад на града, който е разкопан на участъци и ограден на места. И след като с наближаването на деня на официалната церемония става пределно ясно, че няма как площадът да се ползва за тази цел, за място на сцената беше избран най-натовареният булевард в града, който е и основната връзка до центъра и източните квартали. Това предизвиква огромни задръствания и транспортен хаос.


Строителна площадка е и пространството над бул. "Мария Луиза" и ул. "Гладстон", като тунелът отдолу е в ремонт. Според прогнозата този ремонт трябваше да е приключил до края на миналата година. Все още не е. Затворено е и лявото платно на бул. "Мария Луиза" до католическата катедрала заради строежа на покрив над новооткритата римска мозайка.


Май само зоопаркът ще е готов


Банов коментира още, че 20-те милиона, които държавата даде за събитието, са отишли за инфраструктурни проекти. С първия транш от 4 млн. лв., които държавата е превела на Пловдив още през 2015 година, общината е ремонтирала явно най-важния "културен обект" - зоопарка край Гребната база, съобщава вестник "Марица". Той обаче е затворен и без животни, а и ремонтът все още продължава, съобщиха от управата му пред "Дневник".


С целевата субсидия трябваше да бъдат оправени освен концертната зала, площадът, кино "Космос", също и Тютюневият град и остров Адата на река Марица, както и да бъде построена галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон". Обаче нищо от изброеното не е започнато, а на галерията са само налети основите. А превръщането на бившия детски магазин "Снежанка" в галерия, което се очакваше да приключи в края на миналата година, още не е започнало.


Фотогалерия: Пловдив в руини >


Отлага се и остава с неясна съдба емблематичното за града кино "Космос", което трябваше да бъде ремонтирано и превърнато в концертна зала. Самата концертна зала, която е и единствената акустична зала за по-големи събития в града и която трябваше да бъде вече ремонтирана, остава потънала в разруха и не може да бъде ползвана.


Нищо обаче не изглежда по-тъжно, жалко и същевременно зловещо от Тютюневия град. Идеята беше горелите през 2016 година 4 тютюневи склада да бъдат ремонтирани, а паветата в квартала - пренаредени. Няколко месеца преди пожара инвеститор събори друг склад, представяйки в общината фалшив документ. Днес от външната страната на прозорците на горелите сгради може да се види небето, а улиците са студено неприветливи дори в слънчево време.


"Всичко е част от голямата сцена"


Иначе до 10 януари, когато ще започнат репетициите, кулата трябва да достигне 6 етажа и 30 метра височина. През откриващия уикенд - 12 и 13 януари, ще има събития на още две сцени, които ще се построят на пл. "Стефан Стамболов" и в кв. "Капана". Ще бъдат открити и две изложби: "Дим", която разказва историята на тютюна и Тютюневия град в Пловдив, и изложбата, свързана с Берлинската стена, посветена на 30-годишнината от падането й.


"Стартът е на 12 януари, което е едно от най-мащабните събития, които ще имаме, като от неговата мащабност като очакване на публика, като мащаб", каза кметът Тотев. Той не прие критиките, че има забавяне на ремонти и недостиг на зали за събития.


Което не променя факта, че градът съвсем не е готов за Европейска столица на културата най-малкото защото част от проектите, с които кандидатства, не са готови, а явно няма да са готови и до края на домакинството. "Всичко е част от голямата сцена", коментира пловдивският художник Ангел Хайтов. А на моя коментар "Голяма излагация" отговорът му през смях беше: "Излагация" е акцентът в програмата".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK