Адвокати настояха съсловното ръководството активно да защитава правата им

Адвокати настояха съсловното ръководството активно да защитава правата им

© Николай ДойчиновВисшият адвокатски съвет (ВАдС) да действа прозрачно и отговорно и да защитава правата на адвокатите, проектът за промени в Закона за адвокатурата да бъде обсъден от цялата гилдия, да се поиска проверка какво е наложило претърсване на адвокатски кантори.


Това поискаха на пресконференция днес група адвокати - Александър Пелев, Велислав, Петромир Кънчев, Георги Гайдаров. Те са администраторите на група в социалната мрежа, известна като ФОБА (Фейсбук общност на българските адвокати). Ако Висшият адвокатски съвет не обърне внимание, тази общност е готова за протест, чиито форми ще бъдат уточнени по-късно.


В самия край на годината - на 28 декември - 204 адвокати от Фейсбук общността се обърнаха с искане до главния прокурор, Инспектората към Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието Цецка Цачева и омбудсмана Мая Манолова да бъде извършена проверка какво е наложило да се иска претърсване на адвокатски кантори. Днес четиримата представители на ФОБА потвърдиха, че Висшият адвокатски съвет е реагирал също, но без конкретика, и досега отговор от институциите не е получен.
По информация на сайта newslex.bg e имало съдебно определение на Специализирания съд за претърсване на кантората на конкретно адвокатско дружество, което в крайна сметка не се е състояло, тъй като адвокатите са предали документацията. А случаят се е отнасял до документи по делата на военния завод "Дунарит", който беше актив на банката КТБ, а през 2017 г. Министерството на икономиката се опита да го отнеме от собственика му, като спря износа на произведената продукция за Индия.


Адвокатите тепърва ще решават какви форми на протест ще приемат, за да не нарушат правата на клиентите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK