Наемателят на заслон "Черни връх" го напуска след месец

Наемателят на заслон "Черни връх" го напуска след месец

© Яна КиселоваНаемателят на заслон "Черни връх" е подал официална молба договорът за наем да бъде разтрогнат в едномесечен срок. Решението си Чавдар Евтимов е взел днес след разговор с представителя на Българския туристически съюз (БТС) Мирослав Дачев.


Дачев уточни пред "Дневник", че по време на този месец БТС ще набира заявления от кандидати за бъдещи управители на заслона. Основните критерии ще са осигуряването на денонощен достъп до топлото помещение, спазване на Правилника за вътрешния ред на туристическите хижи на БТС, планинарски дух и "сърце" от страна на домакина.


Причината за разтрогването на договора е спорният случай, при който мъж тича до върха по летни дрехи при -15 градуса по Целзий и последвалият отказа от стопанисващите заслона да отключат отопленото помещение, за да го пуснат вътре (цялата история - тук). След помощ от настигналите го приятели и намесата на Планинската спасителна служба (ПСС), чиито представители се обаждат до заслона и изпращат моторна шейна от базата си на хижа "Алеко", неекипираният турист е допуснат в чайната, а след това извозен до "Алеко".


Това е нарушение на договора за наем на заслон "Черни връх", който изисква от домакините да осигуряват денонощен непрекъснат достъп до сградата, уточни Дачев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK