Цената на 1 месец стаж за пенсиониране скочи с 10%

Цената на 1 месец стаж за пенсиониране скочи с 10%

© Георги КожухаровПрез тази година хората, които искат да доплатят за недостигащ им осигурителен стаж при пенсиониране, ще плащат с 10% повече от предходната. Причината е, че през 2019 г. базата за изчисляването на вноската - минималният осигурителен доход, е по-висок.


През тази година размерът на вноската за един месец недостигащ стаж е 110.88 лв., а през миналата беше 100.98 лв., се вижда от съобщение на Националния осигурителен институт. Тя се изчислява с процента, определен за фонд "Пенсии" за родените преди 01.01.1960 г. (който за 2018 г. и за 2019 г. е 19.8%) от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се (510 лв. през 2018 г. и 560 лв. през 2019 г.


Законодателството позволява да бъдат платени вноски за до 5 г. недостигащ осигурителен стаж. Ако се купува стаж за времето на следването, това може да стане по всяко време по желание на осигурения. При недостиг на стаж по други, несвързани с висшето образование, причини (безработица, болест) покупката може да стане само към момента на пенсионирането. През тази година жените се пенсионират при навършени 61 г. 4 м. и осигурителен стаж от 35 г. 8 м., а мъжете - ако са навършили 64 г. 2 м. и са се осигурявали в продългение на 38 г. 8 м.


Осигурителен стаж може да се купи във всеки банков клон. Парите се внасят по сметка на Националната агенция за приходите (НАП) и в платежното нареждане се попълва съответния параграф. Информация за данните за сметката на НАП и параграфите в Кодекса за социално осигуряване се получават в банковия клон. В платежното нареждане се посочва конкретния период, за който се внасят вноските, и който ще се зачита за осигурителен стаж.

Според последните обявени данни на НОИ през 2017 г. са си купили недостигащ стаж 4118 души, а през първото шестмесечие на 2018 г . - 1241. Средният недостигащ стаж и през двете години е близо 22 месеца.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Пенсионната система е абсолютно безумие.

  Вече е видно и на малките деца, че не работи и то не само в България, но в повечето страни в Западна Европа. Но вместо да се разкара, продължава да се кърпи.

 2. 2 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Трябва да цялостна промяна на пенсионната система! Цялата вноска трябва да отиде по лична партида - било то в НОЙ или частен пенсионен фонд! Така всеки ще знае какво и защо ще получи след като се пенсионира!

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Правилата за пенсиониране са като една лотария. За късметлиите може и да се вдигне тавана. За куцизлиите, плащането на стаж може да поскъпне много. Как да решава човек предварително какво да прави?

 4. 4 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#2] от "silverman":

  Да ама тогава ще трябва да отпаднат привилегиите за първата и втората група. Смее ли някой.

 5. 5 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Като гледам как върви след 5 години реално работещите ще плащат по 500 лева осигуровки и пак няма да стигат да хранят всичкото търтей.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  До коментар [#1] от "realguru":

  Говорите наизуст...приятел на баща ми се пенсионира октомври в Германия!На 64 години!С пенсия от 2230 евра.Като 25 години продаваше цветя на едро!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Ако аз има пари да си купя 5 години стаж, бих предпочел да си ги изхарча пряко за себе си, вместо да ги подарявам на гербавата мафия.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Това да си купиш стаж ми се струва много неразумно — даваш едни пари сега накуп и то немалко, а не се знае дали ще доживееш да ти ги върнат като пенсия, камо ли да получиш повече срещу тях.

 9. 9 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#2] от "silverman":

  И сега има такъв стълб в пенсионната система. Идеята за цялата система да е социална - ако изпадне в риск някои, да бъде защитен от държавата (след като ѝ плаща осигуровки.)

  The man on the Moon
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Като гледам как върви след 5 години реално работещите ще плащат по 500 лева осигуровки и пак няма да стигат да хранят всичкото търтей.
  —цитат от коментар 5 на Нико


  Част от коЙто търтей, ще станат и те самите като одъртеят. Или ти си мислиш, че ще си вечно млад?

  мурзилка
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  На всички там е ясно, че през 2050-та тая система ще умре - тия които сега плащат ще се пенсионират, а новите не са достатъчни, за да плащат техните.

 12. 12 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Каква глупост само 38 години да се осигуряваш за да имаш пенсия. В Америка например 10 години са достатъчни за минимална пенсия. Колкото повече влагаш толкова повече ще вземеш. Минималната възраст за вземане на пенсия е 62 г.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Според мен трябва да се тръгне от тук : "ЗАКОНОДАТЕЛНО УДЪРЖАВЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ДАРИТЕЛСКИТЕ
  ФОНДОВЕ
  1948 г.
  УКАЗ
  No 41
  Президиум
  ът на В
  еликото народно събрание обявява, че Великото народно
  събрание в 140 заседание, държано на 12 януари 1948 година, гласува и прие следния
  ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА
  НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  ЗА 1948 ГОДИНА
  1
  Чл. 1. Одобрява се бюджет
  ът
  на Нар
  одната република България за 1948 година,
  съгласно приложените таблици, както следва:
  Приходи: 70
  500
  000
  000 лв.
  Разходи: 70
  500
  000
  000 лв
  [...]
  Чл. 6. Включват се в бюджета на държавата следните фондове и учреждения:
  1.
  Фонд „Пенсии за изслужено време”
  .
  2.
  Фо
  нд „Земеделски пенсии”
  .
  3.
  Фонд „Здравна застраховка на служителите, пенсионерите и членовете на
  техните семейства
  .
  4.
  Фонд „Б
  ългарска държавна лотария”
  .
  5.
  Фонд „Противопожарна защита”
  6.
  Фондо
  ве „Завещатели и дарители” при М
  инистерствата на народната
  просвета, народ
  ното здраве и индустрията и занаятите.
  7.
  Централен съвет за обществени грижи и възпитание на детето
  .
  8.
  Фонд „Български б

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":Говорите наизуст...приятел на баща ми се пенсионира октомври в Германия!На 64 години!С пенсия от 2230 евра.Като 25 години продаваше цветя на едро!
  —цитат от коментар 6 на Willy Messerschmitt


  Ми там плащат високи данъци. :)

  Да не си мислиш, че пенсията му идва от вноските за пенсия на другите работещи. :)

  В България НОИ има над 50% дефицит. Демек от 8 милиарда за пенсии малко под половината се покриват от вноските за пенсия. Другата половина идват от ДДС и акцизи. И в Германия е така. Само че процентът още не е стигнал 50 както при нас. :)

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#2] от "silverman":И сега има такъв стълб в пенсионната система. Идеята за цялата система да е социална - ако изпадне в риск някои, да бъде защитен от държавата (след като ѝ плаща осигуровки.)
  —цитат от коментар 9 на Yulian Evtimov


  Идеята е хубава, както всяка идея. Проблемът е в реализацията, че това се изкривява много сериозно. Щото е общо и дай да лъжем и да теглим пенсии колкото можем - било инвалидни, било от категориите.

 16. 16 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Ще посоча само две числа, приблизителни разбира се- ок. 100000 и ок. 30- 40 000. Първото е числото на умрелите миналата година пенсионери, а второто на получилите пенсия за стаж и възраст. При положение, че през близките поне 15 год. тези числа ще са си същите, с тенденция на значителен спад при вторите, познайте дали пенсионната система ще се сгромоляса или ще бъде дори на печалба.
  Казано по друг начин- държавата е спряла 100 хил. пенсии, а е отпуснала само 30- 40 хил. нови. Прогнозата ми е, че след 15 год. пак ще умират по 100 хил., но новоотпуснатите пенсии ще са не повече от 10 хил. Перфектно за НОИ. Просто трябва да минат години да се превъртят наборите работили през соца, които имат пълен стаж, след това ще е мазало и повечето хора посмъртно няма как да съберат 40 год. непрекъснат стаж за пълна пенсия. При това положение ще дочакат пенсия чак на 67 год. и тя ще е ок. 60% от минималната и няма да товари по никакъв начин бюджета.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1550 Весело

  До коментар [#9] от "Yulian Evtimov":

  Като е социална, защо социалните пенсии не са към социалното министерство? От 2.1 милиона пенсионери за 2017 г около 850 000 пенсионери не са плащали вноски за пенсия - пенсии по болест, социални пенсии, инвалидни пенсии. Да ги отделят в социалното министерство и тогава да приказват, че има недостиг в пенсионните фондове.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  На нивото на които са, и на които ще бъдат всички пенсии в България са социални. Демек могат само да помогнат пенсионерите да не умират от глад. Добре ще е да се създадат някакви условия за допълнителни пенсии та който иска и може да си осигури по-достоен доход за старини. При ниското заплащане в момента е изключително трудно някой да заделя бели пари за черни дни. Но съветвам който може да го прави, купете имот, земя, инвестирайте в нещо. Не се поддавайте на алчни наследници да раздавате всичко което имате с надежда че ще ви "гледат".

 19. 19 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 535 Неутрално

  В България,политиците се подиграват с труда на българите,сами преценете през 2019 година в Албания минималната пенсия е 212 евро,а в България има болни хора с увреждания,които трябва да живеят с 135лв.
  "НЕ СМЕ НАРОД,А МЪРША..."написа поета Пенчо Славейков

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#16] от "rvr12572942":

  Не знам от къде изкопа тея числа. :)

  Аз имам други. През 1990 като пада социализма - има 4 милиона работещи, 2 милиона пенсионери. Сега пенсионерите пак са 2 милиона, ама работещите са и те 2 милиона. :)

  Демек бройката на пенсионерите през последните 30 год почти не мърда.

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Ще посоча само две числа, приблизителни разбира се- ок. 100000 и ок. 30- 40 000. Първото е числото на умрелите миналата година пенсионери, а второто на получилите пенсия за стаж и възраст. При положение, че през близките поне 15 год. тези числа ще са си същите, с тенденция на значителен спад при вторите, познайте дали пенсионната система ще се сгромоляса или ще бъде дори на печалба. Казано по друг начин- държавата е спряла 100 хил. пенсии, а е отпуснала само 30- 40 хил. нови. Прогнозата ми е, че след 15 год. пак ще умират по 100 хил., но новоотпуснатите пенсии ще са не повече от 10 хил. Перфектно за НОИ. Просто трябва да минат години да се превъртят наборите работили през соца, които имат пълен стаж, след това ще е мазало и повечето хора посмъртно няма как да съберат 40 год. непрекъснат стаж за пълна пенсия. При това положение ще дочакат пенсия чак на 67 год. и тя ще е ок. 60% от минималната и няма да товари по никакъв начин бюджета.
  —цитат от коментар 16 на rvr12572942


  Точно така е.В България има най-високата смъртност в света и това идеално устройва управниците.Населението намалява,ама и пенсионерите много са намалели.

 22. 22 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#16] от "rvr12572942":Не знам от къде изкопа тея числа. :)Аз имам други. През 1990 като пада социализма - има 4 милиона работещи, 2 милиона пенсионери. Сега пенсионерите пак са 2 милиона, ама работещите са и те 2 милиона. :)Демек бройката на пенсионерите през последните 30 год почти не мърда.
  —цитат от коментар 20 на realguru


  В момента пенсионерите с пенсия за стаж и възраст са около 1300 хил. и всяка година умират по около 100 хил., а новите са не повече от 40 хил., пак с пенсия за стаж и възраст. Това, че са набутали и "инвалидните" пенсии към НОИ с цел да представят картината като апокалиптична и да имат причина да вдигат възрастта и осигуровките е тема на друг разговор.
  Що се отнася до числата, търсенето в мрежата ще ти отнеме по- малко от минута.
  Смъртност 2017 г.:http://www.nsi.bg/bg/content/3006/умирания-по-области-общини-и-пол

  Инфосток. бг.
  През първото полугодие на 2018 г. броят на пенсиониралите се лица е 46 461. Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст (чл.68, чл.68а, чл.69б и чл.69 от КСО)са отпуснати на 23 937 лица или на 59,6% от всички пенсионирали се с лични пенсии

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1292 Разстроено

  До коментар [#16] от "rvr12572942":Не знам от къде изкопа тея числа. :)Аз имам други. През 1990 като пада социализма - има 4 милиона работещи, 2 милиона пенсионери. Сега пенсионерите пак са 2 милиона, ама работещите са и те 2 милиона. :)Демек бройката на пенсионерите през последните 30 год почти не мърда.
  —цитат от коментар 20 на realguru


  Ама пък тиквата се хвали как имали под 10 % безработица...Я върни хората избягали от страната, дали са 2М или повече, тук на територията и ще се види колко точно е процента безработица.

  мурзилка
 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  От 1995г досега пенсионерите са намалели с почти 300 хиляди.

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#22] от "rvr12572942":

  Не се бях замислял за това.Излиза че има 850 хиляди инвалиди,чийто пенсии се плащат от осигуровките на работещите.Това е изключително висок брой.Значи там е големият проблем,а не в пенсионерите по осигурителен стаж и възраст.
  И облъчват населението,че имало много пенсионери и затова вдигат възрастта за пенсиониране.

 26. 26 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пенсионната ни система е пълен геноцид. Самите управляващи признават, че все по-малко хора на пенсионна възраст отговарят на изискванията за осигурителен стаж, и въпреки това продължават да затягат примката.
  Има безброй причини, поради които човек, навършил пенсионна възраст, не може да събере необходимия осигурителен стаж: проточило се образование (някои хора имат по 2-3 висши образования), дълги периоди на работа на граждански договор (без да броим работата на черно), работа на половин работен ден (често по независещи от работещия причини), периоди на безработица (също не по желание), здравословни проблеми, и много други.
  И както писаха коментиращите по-горе, много е рисковано човек да купува недостигащ стаж, след като няма гаранция, че ще доживее редовното получаване на пенсията за съответния период от време.
  Въобще не става дума за търтеи.
  За търтеите, тези, които не са похващали работа през живота си (болшинството цигани, например), е предвидена социална пенсия - 125 лв. (чиста подигравка).
  Но останалите? Защо човек с 14 години стаж трябва да бъде приравняван с този, който никога не е работил?
  За 15 години стаж предвидената пенсия е 176 лв. (към днешна дата; чл.68, ал.3 от КСО). Също подигравка. Но тази сума трябва да служи само като основа, върху която следва да се прибавя известна сума (умножена с коефициент в зависимост от размера на заплатата) за всяка следваща година стаж. Много е просто - пенсията да е пропорционална на изработеното време и на получаваното възнаграждение, без значение дали стажът е 16 или 36 години. Иначе с това изискване за 40 г. осигурителен стаж (при мъжете след няколко години) броят на получаващите пълна пенсия ще намалява все повече. А другите ще мизерстват здраво, въпреки че са работили десетки години.
  Целта на управляващите е ясна - да плащат възможно по-малко пенсии. Тотален геноцид.
  Холандци са ми разправяли: при тях всеки, навършил пенсионна възраст, получава от държавата някаква минимална пенсия, без значение дали е работил, или не (за разлика от България обаче, с тази пенсия може да се живее някак си).
  Върху нея се добавя пенсията, изработена във фирмите, в които човекът е работил през живота си. Както писаха по-горе, в много западни страни е достатъчно да имаш 10 години трудов стаж в една фирма, за да имаш право на пенсия.
  Та тези познати холандци се пенсионираха по-рано, на 61-62 години, съответно с малко по-малка пенсия, която им е напълно достатъчна, за да живеят нормално. Никакви шантажи от рода: "Йок, ако не събереш 40 години стаж, ще те уморим от глад".
  И още нещо: дори у нас има хора с високи заплати, които за 12 или 14 години (примерно) са внесли общо по-голяма сума за социални осигуровки за пенсия, отколкото хора на минимална заплата за 40 години. Но последните получават пълна (спрямо техните доходи) пенсия, а тези с високите заплати получават трохи, само защото не им достига стажът. Справедливо ли е?
  Изобщо пълна отврат.

 27. 27 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Каква глупост само 38 години да се осигуряваш за да имаш пенсия. В Америка например 10 години са достатъчни за минимална пенсия. Колкото повече влагаш толкова повече ще вземеш. Минималната възраст за вземане на пенсия е 62 г.
  —цитат от коментар 12 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Колко е голяма минималната социалната пенсия и каква част от нуждите покрива тя ?

  Stupid people make me sick
 28. 28 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Следната мисъл ми се върти из съзнанието, ако почна работа на 18 и работя 39 години, който покриват изискванията им за стаж, защо аджеба да не се пенсионирам на 57, а да чакам още 7-8 години, за да стана на 65, нали съм си ги изработил въпросните години - стаж...?!

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  В тези сметки за пенсии се пропуска дали Горанов внася осигурителните вноски на държавните служители, които при пенсиониране получават по 20 заплати накуп?

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Пенсионната система трябва да се премахне и да се замени със държавно спонсорирана заетост и да има само пенсии по болест. Правят се работни места, само за хора над определена възраст (примерно 60г) които са на 4 часа, на през един ден ... ПЛЮС се плаща някаква пенсия вече на който е болен от нещо, което му намалява работоспособността. Това е добре и за здравето на пенсионерите ( най-вече психически, да се чувстват полезни и ангажирани) а и ще си изкарват поне част от парите. Спокойно могат да се намерят места в държавни и общински фирми по почистване, озеленяване, куриери, изработка на сувенири и различни други изделия... сега с Интернер може да им се възлага и работа за набор на текст, обработка на социологически и маркетингови проучвания...

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2295 Неутрално


  В тези сметки за пенсии се пропуска дали Горанов внася осигурителните вноски на държавните служители, които при пенсиониране получават по 20 заплати накуп?
  —цитат от коментар 29 на historama

  Горанов ги бил нагругтял всички посредствени политически назначения с щедри коледни бонуси като за последно , все едно имат някакви велики постижения за 2018г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK