Две трети от българите смятат, че училището трябва и да възпитава

Две трети от българите смятат, че училището трябва и да възпитава

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 66% от пълнолетните българи подкрепят тезата, че училището, освен да образова, трябва и да възпитава. Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", направено сред 1027 пълнолетни българи. Представените данни са от проведеното в периода 14 - 19 декември 2018 г. изследване.


В края на миналата година министърът на образованието Красимир Вълчев лансира началото на дебата за мястото на образованието и ролята му във възпитанието на децата. Настоящото проучване показва, че разбирането, че то трябва и да възпитава, доминира във всички социални групи независимо от социалния и материален статус на анкетираните.


Ако обаче на фона на агресията и ценностните сблъсъци в българското общество е налице висока степен на единодушие по въпроса, че училището трябва не само да транслира знания, но и да възпитава, то значително по-голям разнобой може да очакваме, когато се премине към следващата стъпка – как да възпитава училището, отбелязват социолозите.
Най-голяма част от българите (35%) смятат, че децата се учат най-вече от личното поведение и пример. Което обаче означава от примера на учители, но и на родители, роднини, публични личности.


28% са на мнение, че не толкова училището, колкото широката социална среда – социалните отношения, ценностите, моделите на успех в обществото, са онези, които възпитават и които могат да подкрепят или, напротив, да действат в разрез с усилията на училището. Това, отбелязва "Алфа Рисърч", отваря дебат за справедливостта, морала и меритокрацията в обществото.


Според 27% дисциплината е тази, която възпитава, и когато учителите не знаят как да я постигнат, това намалява резултата от техните усилия. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите, изкуството.


"Тези интересни и нееднозначни резултати показват, че хората ясно си дават сметка, че във възпитанието действа не един, а комплекс от фактори. Училището трябва да възпитава, но не може само то да възпитава. Ето защо развитието на тази широко одобрявана идея и още повече превръщането й в стратегия изисква да се намерят форми за по-голямо съзвучие и взаимна подкрепа между усилията на родители, училище, публични институции", заключават от агенцията.


Кои са успешните мерки в образованието


Оценката както на широката общественост, така и на родителите на деца в училищна възраст показва, че като най-успешни до момента се възприемат мерките за дигитализация на образованието (49.6%).


Необходимостта от цялостна промяна на учебния процес, за да развива той пълноценно способностите на децата и да отговаря на съвременните комуникационни реалности, се оценява особено високо от родителите – както от онези, които могат да предоставят на децата си дигитални устройства вкъщи, така и от онези, които нямат такива възможности и за тях образователната дигитализация се явява шанс за намаляване на социалните и културни неравенства, отбелязват социолозите.


Около една трета от родителите смятат, че са налице позитивни ефекти от усилията за интегриране на деца с по-леки увреждания в общообразователните училища, както и от връщането обратно в клас на преждевременно отпадащи деца.


"И двата процеса са сложни, често вървят на приливи и отливи, така че цялостна рекапитулация ще е възможна едва след време. Фактът обаче, че хората припознават като важни тези усилия и са склонни да подкрепят институциите в тяхното прилагане, е първи позитивен знак за промяна", смятат социолозите.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Две трети от българите са некадърници, които искат да прехвърлят отговорността за възпитанието на децата си, върху някой друг.
  Така не носят отговорност.
  Държавата им е виновна.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Трябва да довъзпитава, да помага на родителите.
  Само училището не може да свърши работа.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  понеже от статията не става ясно,аз ще го кажа направо - възпитанието означава младият човек до 20 годишна възраст да бъде научен,(включително и принудително!),да се ПОДЧИНЯВА. Това е смисъла на възпитанието.
  Само този,който може да се подчинява,може и да заповядва. Като порасне.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  понеже от статията не става ясно,аз ще го кажа направо - възпитанието означава младият човек до 20 годишна възраст да бъде научен,(включително и принудително!),да се ПОДЧИНЯВА. Това е смисъла на възпитанието.
  Само този,който може да се подчинява,може и да заповядва. Като порасне.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Няколко откъса от една книга:
  "...Ако вие, комунистите, не промените психиката на хората, вие сте загубени.

  — Как може да стане това според Вас?

  — Ваша си грижа. Ваша си работа. Когато бях в банката си, аз знаех какво трябва да се направи. И го правех. Отивах през юни месец в Свищов. Отсядах у приятели или у директора на Свищовската търговска гимназия. И го питах: „Кажете ми кои са най-честните, най-работливите и най-способните момчета — абитуриенти?“ Той ми ги посочваше. Аз пак му повтарях: „Но искам най-честните, най-способните, най-трудолюбивите. Хора с размах, от добри семейства.“

  Защото семейството е велика сила при възпитанието на човека.

  Той ми даваше имената им. Аз ги вземах и давах списъка им на моите агенти от банковото разузнаване. Да отидат по родните им места и да ги проучат до дъно, до корен. Те се връщаха и ми даваха докладите си.

  Прочитах ги и казвах: „Този, този и този да се вземат в банката, с тройна заплата, а този, този и този да се пратят да следват в Полицейската школа в Германия, Италия, Франция или Англия“. Те също ми трябваха..."
  "Та, кажете ми, господин Памукчиев, щях ли да работя аз така, да ходя в Свищов да ме ядат дървениците, ако нямах личен интерес. Ако не работех за себе си.

  — Ние ще превъзпитаме хората!

  — Глупости.

  — Защо да са глупости?

  — Защото е глупост да се мисли, че човек се превъзпитава, когато го няма в него вътре хубавото, ценното качество на трудолюбеца.

  — Ще го създадем…

  — Още една глупост.

  — Ще впрегнем училищата… Университета.

  — Трета висша глупост. Човек се създава в семейството.

  — И в училището.

  — Четвърта глупост, господин Памукчиев. Не говорете повече. Падате ми в очите. Вие досега не спорехте с мене, сега започвате да дрънкате глупости. Защо?

  — Защото не вярвате във възпитанието.

  — Вярвам, но възпитанието започва в семейството. Детето на пияницата гледа вкъщи ужаси — бой, плач, кавги, упреци, баща му повръща в леглото… И то се отвращава. Така бащата възпитава детето си 99 на сто да не пие. Да се отвращава от алкохола.

  Но когато крехкото детенце, това нежно мило създание, вижда на масата хубавата, ухилена бутилчица с ликьор и близне от него, то се усмихва. Той му се услажда. И посяга втори път. Майчето му, милото му майче, през това време си шета из кухнята и пее романси „О, върни се, върни“. Друса заобленото дупе, друса белите цици и се заплесва с мъжа си или с любовника си. През това време, казвам, детенцето посяга трети път към ликьора. И пак сръбва… Харесва му още повече. И в съзнанието на това крехко дете, господин Памукчиев, завинаги остава вкуса на ликьора.

  Ето, ето коренът на злото. Ето откъде идват пиячите. От семейството. Ако в семейството няма ликьор, няма вино, няма ракия, детето няма да има тези усещания...."

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Две трети от народонаселението явно няма какво да предложат и направят за децата си и чакат на държавата да им възпитава. Това обяснява много неща за текущото положение.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  "
  Къде се учат, господин Памукчиев, момчетата да пушат? В кенефите на гимназиите. Срам. Позор. Утрешният премиер, президент или директор на банка пропушва в кенефа, при говната (плюе), и искате, господин Памукчиев, да ми кажете, че училището възпитава.

  Възпитава, когато учителите и директорът не пушат. Пуши ли един от тях — край. Възпитанието пропада.

  Човек се възпитава от лични примери — на майката, на бащата, на дядото, на бабата, а след това на учителя. Кой учител днес не пуши? Единици.

  Аз, когато подбирах моите чиновници от Свищовската търговска гимназия, ги подбирах да не пият, да не пушат. Курвари могат да бъдат, но не пияници и пушачи.

  Защото един пушач през работното си време, за осем часа, изпушва по 20 цигари. Всяка цигара се пуши за десет минути. Това са двеста минути или три часа и половина. Нека изпуши десет цигари. Това са сто минути — час и половина. Боже мой. Че за час и половина добрият чиновник ще отхвърли работа за милиони…

  Ето защо аз възпитавах моите чиновници така, че да не пушат. В банката си аз не пушех пред тях. Никога… Щом искаш работа — сам дай пример за дисциплина. Чиновникът има особена психика, господин Памукчиев. Той по принцип е лентяй, нагаждач, мижитурка, мръсник и подлец. Той, като поробен човек, като командван човек, е нула като личност.

  Ако пък е началник, усвоява всичко ниско и лошо. Пие му се, краде му се, лъже му се, унизява подчинените си!

  Има чиновници, които не дават на другите около тях да дишат.

  Е, добре, господин Памукчиев, вие ще превърнете 90 на сто от хората в държавни чиновници. Как ще ги превъзпитате тези говеда? Как?"

 8. 8 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Може и такова заглавие: Само една трета от родителите смятат да възпитават децата си в къщи. Родителят разполага с начини, които са недостъпни за учителя. 1. Учителя трябва да възпитава 30 деца за 45 минути, да си преподаде урока и следващите 5 часа същото с още 5х30 деца. След това има да пише купища документи. Родителя може да отдели събота и неделя, всяка вечер по 1 час, да прилага материални стимули, личен пример - за 1-2 деца. Кой е по-облагодетестван - решете сами.

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 736 Неутрално

  А до 7г родителите освен да пафкат цигари и да кесят по заведенията, смятат ли и да възпитават децата си? Или е по-удобно друг да поеме негативите по възпитаване, пък за тях само само приятните моменти с децата?
  Училището учи, и не е място за начално възпитание, което се дава до 7г възраст!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Преди дни един от тези 2/3 ми се жалваше от сина си, че не го били възпитали в училище. Не можел да се задържи на работа и карал без книжка, защото "всички така правят". А иначе е за строги правила в училище - дори да писането само с дясна ръка. Моят син пък, левичар, отличник, говори 2 езика и с книжка отскоро! Как него го възпита училището, за мен е загадка.

 11. 11 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  премъдър е матрялът на Борисов, ехей, премъдър

  яж бахур
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  За да възпитава училището ,трябва да има свестни учители ,а те са рядкост.

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Длъжност ''възпитател'' /и само това'/ имаше и има само в Домове за сираци и изоставени деца.
  Ако ългарските деца са сираци и/или изоставени могат да искат от учителите да са и възпитатели или да разкрият такива длъжности допълнително.
  За да си умият ръцете от домашното възпитание,но на възпитателя ще трябва те да плащат заплатата от джоба си.
  Децата си имат освен лично име и бащино и фамилия. Ако бяха собственост на държавата ,то т.н. родители просто нямат да имат право върху децата и каквото и да е свързано с тях.

 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Децата са задължително в училище по около 12 часа дневно, особено по-малките. Трябва задължително да спят около 8 часа. Кой да ги възпитава?!

 15. 15 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Процесът на възпитание в училище е неотделим от обучèние! Всеки добър учител едновременно с преподаване на материала и възпитава!!! Но това което предлага министъра на образование:да се въведат чàсовете по възпитание, е чиста глупост!!!
  И съгласна съм, че добри учители са голяма рядкост!!!

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Децата са задължително в училище по около 12 часа дневно, особено по-малките. Трябва задължително да спят около 8 часа. Кой да ги възпитава?!
  —цитат от коментар 14 на ju.li


  Родителите.
  При това във времето което прекарват с децата си, трябва да изкореняват негативното възпитание "на улицата", което детето е прихванало, докато е било извън дома.
  Не можеш ли? Тогава защо си се нагърбил с ролята на родител?

 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Чакай сега, не е казано, че трябва да се възпитава само с лекции. Японското училище до 4 клас има И възпитателна функция - възпитава в общност. С прости методи - децата да си чистят класната стая и да си сервират храната. Да действат като екип и да им пука за средата. Домашното възпитание е друго, но училището МОЖЕ да има роля в социалното възпитание. Защото у дома може да имаш доста фино възпитание, но в обществото пак да се държиш като свиня, дори напук, защото мама не е там да суфлира как трябва да се държиш.

  Та така, в училището трябва да има елемент на възпитание и дори наказание, защото иначе децата губят граници. А там прекарват много време - стигайки до ексцесии в стил Повелителят на мухите.

  Малко садене на дръвчета, метене на двор, миене на коридори - такива ми ти работи.

 18. 18 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Истинското възпитание се получава първите седем години, но шумкарите ликвидираха семейството и семейните ценности,сега трудно се създават, освен това сега се понижава авторитета и на учителите, как е възможно да се дава под съд учител, че някой нехранимайко е получил лоша оценка,но баща му е новобогаташов.Голяма грешка е, че се премахна оценка за поведението.

 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  Мишленце, ти май си глухо. Децата са по дванадесет часа с някакви учители, за четирите оставащи часа на родителя , той не успява да деактивира вредното влияние. Това е задължително, не е по желание. Децата са отнети от родителите.

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#19] от "ju.li":

  Длъжен е да успява.
  Ако не успее - вината е НЕГОВА, а не на училището. Отговорността за действията на детето се носят от родителите и това е правилно.
  Оправданията нямат никакво значение - има значение крайният резултат.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Ама без учителите да бият. :)

  Ама па едно време във всичките стари училища е имало пръчки у учителите. Викали са им възпитанки. :)

 22. 22 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#20] от "atmanpg":

  Е, явно се радваме на крайния резултат, какъвто и да е той. :)

 23. 23 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#17] от "lil_alex":

  Тук родителите съдят учителите, защото са дали лоша оценка на детето им. Какво остава ако един учител накара децата да свършат работа? Според мен ще го погнат да го бият родителите. Иначе съм съгласен с вас и давате много качествен пример за възпитание и обучение.


  До коментар [#19] от "ju.li":

  Никой не е отнет. Напротив децата принадлежат на родителите и много пъти, не че не се занимават с тях просто не знаят какво да направят и по какъв начин да ги възпитат.


  До коментар [#13] от "log_on":

  Това не пречи в училището да има практика на възпитание. Например философията на Щайнер отива толкова далече, че приканва децата и родителите да живеят в малка общественост живеейки по определени идеали.


  До коментар [#8] от "Пламен Данаилов":

  Така е. Системата не е пригодена за възпитание. Учителят не е нито заплатен да възпитава, нито има отделено време да го прави (което пак влиза в категорията заплата). Има учители, които са отдадени на професията и забравих в коя област беше, бяха измислили извънкласни дейности за децата само ако са се явили в този ден на училище. Така вместо се заобикаля нуждата да връщат отпадкали, когато въобще не се стига до там.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  Само олигофрен може да си мисли, че може да изгради човек с пръчка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kiril":

  Извенете последното изречение, което е доста нескопосано. Имах предвид следното: Така се заобикаля нуждата да назначават педагози и специалисти да ходят и да връщат вече отпаднали деца, когато децата са мотивирани сами да ходят всеки ден на училище и да не отпадат.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Училището ОБРАЗОВА
  СЕМЕЙСТВОТО ВЪЗПИТАВА!!!

 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":
  До коментар [#7] от "atmanpg":

  Тук е разковничето - личния пример и атмосферата вкъщи.
  Ако няма домашна библиотека с подходящи книги детето едва ли ще да тръгне да чете.

 28. 28 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Според мен аргументът, че децата са твърде афектирани от обществото, културата, средата, родителите и приятелите показва, че точно училището е идеалната институция, която трябва да се заеме с възпитаването на деца. А това значи инвестиране на средства в училището. Инвестициите могат да бъдат държавни, които дават на образователите свободата да създават възпитателни мерки. В Англия съм чувал учител да сключи "договор" с възпитаник за добро поведение и ако го наруши следват последици. Могат и да бъдат частни такива, които създават присъствие в училище чрез говорители, игри, състезания или обучения. Чувал съм как една фирма организира състезание и победителят печели летен стаж. Идеи всякакви.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Пълен кретенизъм в коментарите!
  Значи ако искам училището да възпитава моето дете, значи аз не го възпитавам? Ами не! Аз искам в училише детето ми също да бъде възпитавано. Спомням си, че на времето в училищата имаше учители, сега са преподаватели...пфу!

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kiril":

  Какви допълнителни средства бе!
  Достатъчно е даскалите да се държат подобаващо и за си заслужат респекта на децата. Да имат авторитет и със самото си поведение да показват на малчуганите кое как.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":Само олигофрен може да си мисли, че може да изгради човек с пръчка.
  —цитат от коментар 24 на Darth Plagueis


  Не знам, ама явно дедите ни не са мислили баш така :)

  Чел си Българи от старо време, ходил си в старите училища в Боженци и в Жеравна. В Боженци пръчката дето даскала е пляскал учениците си седи изложена. И децата леко не вярват като разберат за какво е служела. :)

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Като се пропуснат първите седем години, после ще гониш Михаля. Училището може да възпитава, но то надгражда семейното възпитание. Отделно, учителите днес нямат никакви права, а само задължения. Само да се скара учител на виновен ученик и войната е готова :"Моето генийче не прави такива неща, то е ангелче😇, то е невинно и т. н. "Познато до болка. Десетина години по-късно почват проблемите, а родителите пак обвиняват учителите, без да осъзнават собствената си вина.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  И родителите свободни.

 34. 34 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  В какво точно искат да се възпитават децата? Щото може да се възпитават на простащина, мързел, шуробаджанащина и скатаване. Училищата са идеални за тая работа.
  Ако училищата ще носят отговорност за децата, социалните трябва да отнемат много по-често децата на родители катили (75% от родителите).

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 35. 35 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Прекалено много хора все още живеят с комунистическият манталитет. Възпитанието е отговорност и роля на родителите, а не на училището.

 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Училището-да, но на първо място семейството. Не случайно от стари времена е правилото за "първите седем"... пък и по нататък.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  И да взимат заплата колкото куриер в еконт...
  Измишльотини

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#38] от "motochristo":

  Като са им ниски заплатите имат право да напуснат.

 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Държавата да дава, учителят да възпитава, пей сърце!

 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Държавата да дава, учителят да възпитава, пей сърце!

 42. 42 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kiril":

  Учителят може да възпитава, но в частно училище с малък брой деца в класа, с мотивирани родители, с добро заплащане. С такива деца е удоволствие да се работи, правят се групи по интереси, купуват се сравнително скъпи неща на децата - микроскопи, телескопи, електронни джажи, които са собственост на децата. Ама и другите деца искали така - нека мама и тати си решат собствените и междусобствени проблеми и инвестират в децата си.

 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Улицата не може да бъде победена.

  Спортовете, особено не чак толкова бойните като айкидо възпитават по-добре и от родители и от училище.
  Сенсея нарежда. Като не искаш си отиваш. Но никое дете не иска да си ходи.

  Това разбира се е частен случай. Няма как всички деца да са спортисти от този тип.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Разстроено

  Това няма никакво значение. Росителите на повечето ученици са идиоти. Образованите интелектуалци вече рядко създават семейства. В най-добрия случай - на пределна възраст и с репродуктивни проблеми /Да не дава Господ/. А в най-най-най добрия случай - едно дете, върху което се стоварват всички тежести на принудата, очакванията и похабеното детство...

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Да,така е,но най-важен фактор е семейството!Моята приятелка е учителка в средно общообразователно училище и ми е разправяла какви ли не истории за възпитанието на съвременните деца!

 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  и извода какъв е - хващайте си децата и се махайте докато му е време... нищо добро не ги чака в тая психиатрия, от тук нататък все по-лошо ще става

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Моята приятелка е учителка и на 100% би се съгласила в Вас

 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не знам как е зададен въпросът.
  То по принцип и возене в автобуса трябва да възпитава, мен ако питаш.
  Но това не означава да провериш възпитанието на децата си на шофьора, нали?

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#10] от "velvoofell":

  Училището трябва да помага във формирането на ценностната система на "подрастващите" . И това според мене не толкова с приказки, колкото с поведение. Как беше онова от казармата: "Думата учи, примерът води". Разбирам, че това е непосилна мисия при сегашното ниво на "педагогическия персонал"., който е много далече от онези "даскали", които са били в "трумвирата" на селата преди 9.9.1944 г.- попа, кмета и даскала. Мисъл на преподавател на баща ми във "ІІ-ра мъжка гимназия в София" цитирам и до сега: "Ти момче добре си научил урока, ама не си го РАЗБРАЛ, сиреч НЕ СИ АСИМИЛИРАЛ ФАКТИТЕ" ! Това с асимилирането на фактите, мисля че е масов проблем!

 50. 50 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Има едно Златно правило :
  Семейството дава Възпитание, Училището дава Знания !
  Що се отнася до учителите, то техните възнаграждения трябва да бъдат удвоени и да заемат полагаемото им се място в обществото.

  Stupid people make me sick
 51. 51 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1679 Весело

  Възпитанието е двустранен процес...не може да чакаш само на училището...за мен най важен е личния пример на родителите...не може да смениш пет шест жени и после да чакаш детето ти да не се развежда...примерно...

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Между другото то училището даже не успява да научи децата да пишат и да четат, но трябвало и да възпитава. :)

  Ей много народ са оптимисти. :)

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Проблемът на българското образование не са учениците, а родителите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#48] от "АзКлавдия":

  В София от времето на моето детство, когато живеехме в къщи с дворове /още не ни бяха "натикали" в "панелките"/ и УЛИЦАТА /в смисъл възрастните хора от квартала/ възпитаваше! И ако някой имаше забележка по поведението на "подрастващия", възпитателния процес продължаваше и с "родителското тяло"!. Я сега се опитайте да направите забележка!?

 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хакуна Матата !":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На 100% се присъединявам към вашето мнение.

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Има едно Златно правило :Семейството дава Възпитание, Училището дава Знания !Що се отнася до учителите, то техните възнаграждения трябва да бъдат удвоени и да заемат полагаемото им се място в обществото.
  —цитат от коментар 50 на Хакуна Матата !


  Българският учител е смачкан до ниво аргатин = това е проблемът !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Учителят има задача да преподава по определен предмет.Не да възпитава децата.Възпитанието е задача номер едно на всеки родител.Ако детето тръгне по лоши пътища родителят е отговорен за това и никой друг.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#48] от "АзКлавдия":В София от времето на моето детство, когато живеехме в къщи с дворове /още не ни бяха "натикали" в "панелките"/ и УЛИЦАТА /в смисъл възрастните хора от квартала/ възпитаваше! И ако някой имаше забележка по поведението на "подрастващия", възпитателния процес продължаваше и с "родителското тяло"!. Я сега се опитайте да направите забележка!?
  —цитат от коментар 54 на ND

  +++ Действаше взаимоучителната метода и гражданското общество
  най-много шамари съм изял , не защото аз самия съм направил нещо,
  а защото съм допуснал някой от малките (брат ми) да беладжийства

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#54] от "ND":

  И аз съм расла така. Между другото, чувала съм го и от "западняци" - "Когато бяхме малки, ако някой съсед кажеше "Веднага се върни и кажи "благодаря" на госпожата в магазина, иначе ще кажа на баща ти", моментално правиш кръгом и отиваш, защото е далеч по-кофти да се разправяш с баща си".
  Сега нито на Запад е така, нито у нас.

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на Албатросов
  Албатросов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Както обикновено, каквото обществото, такова и мнението му. Децата се възпитават от родителите.

 62. 62 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1652 Весело

  Прехвърлят задължение на семейството на училището, Сър! Ако е необходимо да се възпитава семейството, Сър!

 63. 63 Профил на Ivan Kostov
  Ivan Kostov
  Рейтинг: 277 Весело

  После Иво Христов бил луд.Айде не 80 но 67 % са дебили.

 64. 64 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Интересно другата 1|3 каква роля мисли че има училището

 65. 65 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#46] от "extraCACA":

  Не си мисли, че където и да отидеш е по-добре. То не е като стандарта и парите, да не говорим, че детето ти ще бъде емигрантче, без роднини, приятели и т.н. Може да няма циганета, но има пакита, арабчета, негърчета, сомалийчета с които детето ти ще има пълноценни контакти.

 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Цял ден я гледам тази хибридка да виси тука....
  Глупости до глупости от социолозите. ПРОПАГАНДА!
  Не е вярно 66% от българите искали училището да възпитава!
  Вярната е - 66% от българите ВЕЧЕ са с промито съзнание и са готови да поемат всяка поредна сугестия/пропаганда/!
  А това с възпитанието в училище е поредната ПРОПАГАНДНА кампания.
  Министър Вълчев преди два месеца я започна. И не просто дебат .а възпитание. ДЕБАТ заСТРАТЕГИЯ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО. Обаче щом е стратегия - следва ДЪРЖАВНА НАМЕСА!
  Вместо семейството, Държавата да възпитава!!!!!
  Сякаш сме онази комунистическата държава, дето претендираше, че децата били Нейни и та се грижи за тях. Нейни не ваши.
  И внимание ами ако Държавата попадне в ръцете на едни истанбулски джендъри ПАК ли ще сте съгласни вашите деца да се възпитават от държавата.
  Промиване на мозъци!
  И НЕЩО важно. Обаче не му обръщаме внимание от самозаблуда.
  В КОЕ училище и КОИ ученици ще възпитаваме?!
  Началното, Основното или Средното??? Или Всички степени?
  Е, нали има разлика дали възпитаваш 6-годишен, 13-годишен и 18-годишен!!! Има.
  Всъщност искам да видя Вълчев как възпитава 18-годишни...
  Ама той бил стратег...
  А ДА ПОПИТАМ ЗАЩО ДА НЕ ВЪЗПИТАВАМЕ ОЩЕ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА?! Защо чак в училище?
  На всичкото отгоре несменяемите ни "образователни експерти" и на студентите от университетите ив викат "деца".
  Хайде да възпитаваме и в УНИВЕРСИТЕТИТЕ!
  Абе Вълчев що не вземе публично да излезе и да ни светне какви са ги ръсили часове наред на онова съвещание с Янка Такева за възпитанието в "хуманизъм". Да ни каже за кой хуманизъм става въпрос. Или ка културния марксизъм. Ама и Янка Такева да вземе да излезе и да говори. Щото и тя нещо загърби учителите и възпитател се заиграва... Анархосиндикалистки...
  Джендър идеологията и тя претендирада да е хуманизъм...
  ПРОПАГАНДА ПРЕЗ Социология.
  Важното е стратегии, наредби, указания и т.н. да произвеждаме. И публични ПАРИ да се усвояват!
  Наистина дебилите са поне 66%!
  !

 67. 67 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Възпитанието на децата е много сложен процес, в който основна роля имат РОДИТЕЛИТЕ! Те трябва да бъдат пример за децата, защото биват копирани и подражавани.
  Във възпитанието има много психология и наистина родителите трябва да са зрели. Известният психолог Джордън Питърсън има много интерсни наблюдения и заключения! Силна препоръчвам.

  Забелязвам, че голяма част от хора от "хайлайфа" парадират с това, че детето ще посещава частно училище, но след кратък разговор оставам с впечатлението, че идеята им е по-скоро да си оставят детето там и да го вземат готов възпитан продукт. Все пак си плащат.. Проблемът е, че това нито има как да стане, а и накрая нямат право на рекламация - свършено е.

  Учителите са много, много важна част в този процес, но пак казвам, основната роля е на родителите!

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Любопитно

  Две трети от българите смятат, че училището трябва и да възпитава

  А то?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Комунизмът падна щото в нищо не възпитаваше...
  Сегашният примитивен капитализъм /явно много харесван от форумните талибани от Д-к/ е още по-зле и от комунизма в това отношение

  Ако форумните талибани разберат кои Държави си възпитават у у-щето децата ще им паднат чейнетата...

 70. 70 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Янка Такева е опасна простакеса, която отне много много време на бг-училището. Верно че докара доста кинти в училищата, но дотам. Всичко останало е регрес...

 71. 71 Профил на Албатросов
  Албатросов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "extraCACA":Не си мисли, че където и да отидеш е по-добре. То не е като стандарта и парите, да не говорим, че детето ти ще бъде емигрантче, без роднини, приятели и т.н. Може да няма циганета, но има пакита, арабчета, негърчета, сомалийчета с които детето ти ще има пълноценни контакти.
  —цитат от коментар 65 на Пламен Данаилов


  Моите деца имат приятели индийци, китайци, пакистанци, черни, както и смесени. Всичките са много интелигентни и възпитани и са добре дошли вкъши по всяко време. Проблемът не е в цвета на кожата или формата на очите и носа, а културата и обществото.

 72. 72 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Цялостното възпитание трябва да е в семейството. Не можем да прехвърляме топката на даскалите. Учителите също са хора със своите ядове и не могат да ни научат на нищо повече от своята посредствена среда. Най-много да си го изкарат на децата. В светлия късен соц., ненавиждах даскалите, но уважавах родителите си, от които научих най-много.

  CONTADOR GRATUITO!
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#68] от "etty1":

  А то не.  До коментар [#69] от "Хи-хи":

  Я, имаме експерт, дето ше ни каже как е у чужбината.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Весело

  Чакай сега, не е казано, че трябва да се възпитава само с лекции. Японското училище до 4 клас има И възпитателна функция - възпитава в общност. С прости методи - децата да си чистят класната стая и да си сервират храната. Да действат като екип и да им пука за средата. Домашното възпитание е друго, но училището МОЖЕ да има роля в социалното възпитание. Защото у дома може да имаш доста фино възпитание, но в обществото пак да се държиш като свиня, дори напук, защото мама не е там да суфлира как трябва да се държиш.Та така, в училището трябва да има елемент на възпитание и дори наказание, защото иначе децата губят граници. А там прекарват много време - стигайки до ексцесии в стил Повелителят на мухите. Малко садене на дръвчета, метене на двор, миене на коридори - такива ми ти работи.
  —цитат от коментар 17 на lil_alex


  сега либертанианците ще ти кажат, че японците са цоциалисти и чакат на държавата.

 75. 75 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#49] от "ND":

  Така е, училището трябва да предоставя структурирана, справедлива и етична среда за развитието на децата. Ако средата беше такава, дори при тези програми и този материал, нивото на образованост би било различно. Но аз не наричам това възпитание, защото не е целенасочено взаимодействие с конкретно дете, за това наистина няма време в училище. За съжаление, политическото кадруване отравя първо работната среда за учителите, какво очакваме да предадат нататък... Има някои силни, които успяват, но са на изчезване. Най-свестните двама учители на децата ми се разболяха от рак, единият скоро почина.

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Две трети от българите смятат, че училището трябва и да възпитава

  Много добре . Полека лека , а напоследък все по- явно мисленето на хората устойчиво се връща към СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ Една от основните на които е функцията за възпитанието на учениците . Лавината набира скорос . И мощ .

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#72] от "г-н Думанов":Цялостното възпитание трябва да е в семейството. Не можем да прехвърляме топката на даскалите.

  Ами заради такива разсъждения , улицата е станала най- добрия възпитател на подрастващите . Какви семейства какви пет лева . Повече от тях са п росто съжителство между мъжки и женски индивиди . От които единия или двамат повсяко време може да си дигне гълъбите и да кацне в чуждо гнездо . Ама че възпитатели ...

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "Хи-хи":Янка Такева е опасна простакеса, която отне много много време на бг-училището.

  Не забравяй , че Янка Такева е рожба на демокрацията . Като нея има много . И ако си недоволен от тях , не бии самара .

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "Хи-хи":Комунизмът падна щото в нищо не възпитаваше...

  Имаше една малка популярна книжчица . Наричаше се Моралния облик на строителя на Комунизма . В нея се изброяваха качества , които по нищо не се отличаваха от Десетте Божий заповеди , макар изведени в различен стил . Ако сега се намери някъде и се преиздаде , няма как да не стани бестселър .

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#66] от "AzDebil":Сякаш сме онази комунистическата държава, дето претендираше, че децата били Нейни и та се грижи за тях. Нейни не ваши.
  И внимание ами ако Държавата попадне в ръцете на едни истанбулски джендъри ПАК ли ще сте съгласни вашите деца да се възпитават от държавата.

  А престанете с тоя комунизъм и говорете за това , което реално е съществувало като идеология и обществена система Ако в комунистическата идеология е съществувала такава оценка , че децата са на държавата и тя трябва да се грижи за тях , а ти си против това , дай първо дефиниция за това що е Държава . И ако еспееш , ще разбереш , че ролята на "държавата " е точно тази . да се грижи за децата . Защото те са НЕЙНИ . ДАЙ ДЕФИНИЦИЯТА , И АКО ПАК НЕ ВДЕНЕШ , ЩЕ НАПРАВЯ ОПИТ ДА ТИ ПОМОГНА . ИЛИ ДА ПОМОГНА НА СЕБЕ СИ . АКО ТИ СИ ПРАВ .

 81. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Под възпитание разбирам създаването на умения и ценности, които ще помогнат на детето един ден да е самостоятелен човек, както и да е с достатъчно приемливо поведение за околните, за да не е изолиран единак. И семейството, и училището имат роля във възпитаието. Децата моделират поведението си по големите хора, които ги отглеждат или учат. Затова е добре учителите да са хора, които предизвикват уважение към себе си и професията си, а родителите да си сътрудничат с тях. Поради разни наши национални особености, това не винаги се получава, както се вижда и от коментарите. Последиците са за децата, а оттам и за всички нас.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 82 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#80] от "papуre":

  Хм...
  Добре хайде да почнем съвсем от сериозната страна. С дефинициите. И не само за теб но и за всички останали.
  Възпитанието е целенасочено институционално въздействие върху конкретния индивид. Институционално!
  Семейството е Институция. Родителят е институция. Родителят и семейството извършват ИНДИВИДУАЛНО въздействие - възпитание. Съгласни ли сте?
  Какво става когато държавата като институция приеме или обсеби възпитателната роля? Дали ще бъде ИНДИВИДУАЛНО въздействието? Има ли държавата такъв ресурс за индивидуално въздействие. Ще кажете ама затова държавата го прехвърля на училището. Добре училището също е институция. Има ли училището реалната способност за ИНДИВИДУАЛНО въздействие.
  Всъщност от една обществена институция ДАЛИ очакваме индивидуално или колективно въздействие. И тогава какво очаквате да стане от Вашето дете - личност или Масова единица?
  Замислете се преди да се възрадвате, че някой друг ще Ви свърши Вашата работа.
  А защо непременно училището, а не си дадете дете да ви го възпитава примерноно съседът. И той е един друг някой, който ще свърши вашата работа!
  А дале зад думичката възпитание, тези стратези не крият едни други цели и решения на едни съвсем други проблеми, които неу искат да назоват публично.? А ние да се дърлим за "възпитанието"?
  !
  !

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#80] от "papуre":

  Стига вече с тея джендъри бе! Насрахте се!

  klimentm
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#84] от "klimentm":

  Разбира се, че е по-лесно да са ти виновни, турското робство, комунизмът и джендърите, отколкото да поемеш отговорност за неудачите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#85] от "7777":

  На мен ми е много чудно как хора живеещи в 21 век се подават на подобни внушения и сляпо вярват в глупости?!

  klimentm
 87. 87 Профил на graphixe
  graphixe
  Рейтинг: 287 Неутрално

  За това ли удрят учителите, за щело и нещяло? Ако вярваха наистина, че училището възпитава нямаше да се противопоставят на учителите, в моментите, когато са по-твърди и взискателни към децата им,

 88. 88 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  “ Две трети от българите смятат, че училището трябва и да възпитава”
  ——
  И да кърми и преповива, непременно!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Две трети от българите са некадърници, които искат да прехвърлят отговорността за възпитанието на децата си, върху някой друг.Така не носят отговорност.Държавата им е виновна.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Но когато ги привикат в училище, защото детето им се държи като гамен, те се чудят какви тъпи извинения да измислят за да го защитят.
  До сега не съм видял и един родител, който да приема спокойно, с необходимото внимание и без съпротива обвиненията на училището спрямо детето му.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#66] от "AzDebil":

  Държавата и родителите трябва да работят съвмество, да се сработват в процеса на възпитание на подрастващото поколение.
  На първо време обаче в държавата трябва да са изградени качествени и ясно изразени критерии за това какъв трябва да бъде новия човек.....
  ....За да знаем към какво се стремим и да имаме еталонна мярка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Възпитанието на младежта се обсъждало от древни времена (Вавилон), после древна Гърция (Платон, Атина-Спарта), може би още от пещерни времена.
  Поколенчески проблем. Младите винаги в някаква степен не искат да живеят живота на старите. Старите пък от своя страна се надяват да се увековечат чрез младите, като се надяват да ги направят свои копия или просто предпазят от неразумни рискове.
  Защо МОН са се заели да човъркат точно този проблем - нямам представа?
  Може би от скука.
  И какво точно очакват да излезе от подобно изследване? Какви ще са заключенията и следващите стъпки? Спарта или Атина ще си изберат?
  Каквото и да е - няма да е съвършено и проблема остава.

 92. 92 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#71] от "Албатросов":

  Да си жив и здрав и жена ти и децата ти! Въпрос на вкус.

 93. 93 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни какви реклами или спам има в моя пост под номер 37?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK