Единайсет академици искат Борисов да подкрепи Каракачанов и да даде ценни указания

Акад. Георги Марков е един от подписалите петицията. Снимката е от награждаването му с плакет от Министерството на отбраната по повод Деня на народните будители миналата година.

© Велко Ангелов

Акад. Георги Марков е един от подписалите петицията. Снимката е от награждаването му с плакет от Министерството на отбраната по повод Деня на народните будители миналата година.Единайсет академици в открито писмо до премиера Бойко Борисов застават в подкрепа на вицепремиера Красимир Каракачанов след изказванията му по адрес на ромската общност, за които беше сезирана Комисията срещу дискриминацията, съобщава БНР.


След като военнослужещ беше нападнат от двама роми и тежко пребит, Каракачанов, който е и министър на отбраната, отиде на мястото на инцидента в село Войводиново и там заяви, че "циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа". Последва събаряне на незаконните ромски жилища в махалата им в селото. Междувременно хасковското сдружение "Единство"подаде жалба срещу вицепремиера в Комисията за борба срещу дискриминацията.


Академиците настояват премиерът Борисов да предприеме действия, за да не продължават "ставащите все по-нагли безчинства на наши съграждани от цигански произход".
Под документа са се подписали: акад. Георги Георгиев Марков, акад. Васил Стоянов Сгурев, акад. Благовест Христов Сендов, проф. Александър Чирков, Веселин Борисов Воденичаров, акад. Пламен Иванов Карталов, акад. Стефан Борисов Воденичаров, акад. Константин Димитров Косев, акад. Антон Николов Дончев, член-кор. Иван Гранитски, акад. Васил Гюзелев, информира БНР.


"Крайно време беше един държавен български мъж да заеме такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия. Сега е моментът за Вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните Ви указания компетентните институции (Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнство и имота на обикновени български граждани", пише групата академици.


"Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани", пише в писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK