Строителен предприемач и художничка създадоха социална мрежа за бизнеса с българска следа

Паола Минекова и Мирослав Богданцалиев

Паола Минекова и Мирослав БогданцалиевПреди по-малко от година двама българи, които от години живеят и работят в Лондон, решават да създадат през компанията си IBA International Business Alliance Ltd. социална мрежа за бизнеса с "българска връзка" по света. Това са строителният предприемач Мирослав Богданцалиев и художничката Паола Минекова. Платформата им IBAconnect е онлайн от края на април 2018г. и според обявената до момента информация в нея са регистрирани близо 800 българи със собствен бизнес, мениджъри и специалисти в различни области в повече от 20 държави.


Мрежа за будните


Според Мирослав Богданцалиев до момента в мрежата са инвестирани близо 200 хил. британски паунда. Нейната цел е да свързва българите по света, техните чуждестранни колеги и партньори, фрийленсъри, студенти, представители на културните индустрии, както и благотворителни и образователни институции. Тя не подражава на Facebook и LinkedIn, защото акцентът при разработването й е паднал върху възможността за установяване на партньорства с общ бизнес в името на общи проекти.
"Да будуваш и да знаеш, че с теб будуват още много хора в различни точки по света, ентусиазирани от идеята, за която работите заедно, е може би едно от най-зареждащите преживявания", казва Анета Недялкова. В проекта IBAconnect тя участва от момента на създаването му като директор "Маркетинг и комуникации".


"Първоначалният замисъл беше всичко да е безплатно, казва Богданцалиев. С течение на времето обаче разбрахме, че за да може идеята да расте и да се развива успешно, тя трябва да набира средства, които да бъдат реинвестирани, както в самата нея, така и в мобилната апликация, в събития, в съпътстващото бизнес издание "Elysium".


Издръжката на мрежата в момента е основно от онлайн и печатна реклама и организиране на събития. Скоро предстои да бъде "открита" към платформата и секция IBA Institute за образователни и професионални програми и курсове.


"От тази година за фирмените членове ще бъде въведена минимална годишна вноска, която ще бъде придружена с допълнителни предимства за компаниите, като система за безплатно международно разплащане между членовете например", обяснява Мирослав Богданцалиев.


Когато не те свърта на едно място


Той е магистър по Математика със специалност "Управление и информационни технологии" от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. В Обединеното Кралство пристигнал през 2000 г. "Започнах работа в Англия като общ работник в строителството, но скоро след това започнах да мисля, че ако работя сам, ще мога да предлагам на клиентите си същите услуги на по-ниска цена, и да печеля повече отколкото през посредническа фирма". С тази идея през 2005 г. регистрирал първата си компания Avalon Construction & Design Ltd. От тогава до сега работи предимно по проекти, свързани със строителството и търговията с недвижими имоти. Твърди, че мисленето му на математик и било решаващо за успеха на бизнеса му.


Първият голям проект, по който работи е стар хотел в Челси, който превръща в шест луксозни апартамента. А първият инвестиционен проект е в Рединг, където след реновация и разширение на жилищна сграда със 7 апартамента е отчетена 250% възвръщаемост на инвестицията.


"Инвестирам в стартъп компании в САЩ и Англия, които работят в сферата на иновативните технологии Това е вълнуващ бизнес и бих искал да имам възможност да инвестирам повече в тази сфера", разказва още той.


Паола Минекова е художник и мултимедиен дизайнер. Учила е "Изящни изкуства" в Художествената Академия в Тел Авив, а след това и в Университета "Вилем де Кунинг" в Ротердам. В Лондон е от 2008 г.


"Бях само на 18 години и с доста авантюристичен дух, когато заминах за Израел, казва тя. Исках приключения, нови изживявания, да видя камили и да се потопя в Мъртво море. Планът, доколкото имаше такъв, беше да уча там, а за после точно тогава не съм мислила". Паола твърди, че решението да не живее в България не е било "плод на стратегически избор". "Като художник, реално, щеше да е сравнително лесно да остана и да се развивам в България. Мога да дам 1000 причини за и против, но да си призная истина - просто не ме свърта на едно място".


Трудната адаптация


Напук на легендата, че българите по света се интегрират лесно, но трудно формират общности Мирослав Богданцалиев мисли точно обратното. "Всъщност българите се интегрират трудно, твърди той. Причината до голяма степен е в това, че повечето от тях започват живота си от нулата и е много трудно да се интегрираш докато се бориш за собственото си оцеляване".


Той търси корените на трудната адаптация на българите в чужбина и по-далече: "Животът по време на социализма направи поколения българи неспособни да се адаптират към друг живот и да постигат успехи със собствени сили, разсъждава той. Сега вече има нови поколения, които не помнят това време и са израснали в различна среда. По-амбициозни са и по-подготвени да се справят с живота сами".


На въпроса защо е решила да развива социална мрежа, след като е всеизвестен факт, че творците са индивидуалисти, Паола Минекова отговаря: "Да, индивидуалисти сме! За да е артист човек трябва да може да се чувства добре сам в собствената си компания. Но повечето артисти са и доста екстровертни, бохеми са. Художниците имат дълбоката нужда от това да опознават нови хора, да видят различен свят, да се вдъхновяват от собствените си преживявания, но и от живота на другите".


Срещи в библиотеката


"През 2000 г., когато напуснах България в чужбина все още нямаше много българи, разказва Богданцалиев. За това не точно "българската мрежа" ми помогна да стъпя на краката си в Англия. Помогнаха ми един-двама приятели, които вече бяха тук. Събирахме се в библиотеката към нашето посолство в Лондон. Оставяхме книги, четяхме вестници отпреди две-три седмици... Библиотеката за съжаление отдавна е затворена. Но хората започват все повече да търсят контакт един с друг и да си помагат", казва още той. А за мрежата, която иска да създаде през IBAconnect разсъждава смело: "Има изключителни българи, както в България, така и по света – хора, които мислят глобално и вече са постигнали много в бизнеса, в културата, в спорта. Ако успеем да създадем общество в мрежата, тези българи ще са много повече, защото всяка общност генерира потенциал".


Мирослав Богданцалиев бил на 23 години, когато напуснал България. Имал амбиция и енергия да търси реализация, да успява, да бъде авантюрист и дори да рискува, за да намери собствен път. "Защо точно извън България ли? Може би защото съм преценил, че в държава с уредени правила на живот и бизнес, мога да изградя успеха си по по-логичен и предвидим начин", казва той. Сега всяка зима прекарва ски ваканцията със семейството си в Банско и крои планове за привличането на съмишленици за благотворителната организация "Бъдеще за Петрич" в родния си град.


Големият плюс и огромната грешка


Както много други българи от поколението на деветдесетте Мирослав Богданцалиев също твърди, че днес вече няма никакво значение, кой къде по света е намерил мястото си. "Всеки, стига да го поиска, може да е полезен за България без непременно да се връща, за да живее и работи там, казва той. Ето, пак опираме до нуждата от глобална свързаност, за това създадохме IBAconnect".


Глобалната свързаност е големият плюс пред бъдещето и за Паола Минекова. За двамата със съпруга й, който е холандец, Лондон е "неутрална територия" - някъде по средата, между София и Амстердам. "Но човек никога не знае" - казва тя, когато трябва да отговори на въпроса има ли нещо, което би я накарало да се върне в България.


Може би Брекзит? "Брекзит е поражение, казва Минекова. Но в процеса, който доведе нещата до тук, бяха допуснати много грешки и от двете страни. Нека сме честни и признаем, че и Брюксел има голяма вина за разклатеното доверие в обединена Европа и общите й цели. Сега трябва бързо да се учим от грешките, за да успеем да преодолеем по най-безболезнения начин това, което ни очаква".


За Мирослав Богданцалиев Брекзит също е огромна грешка. "Европейският съюз е създаден да предотвратява войни и конфликти, да защитава общите интереси и ценности на държавите - членки и гражданите им, казва той. Това ми е достатъчно, за да съм убеден, че излизането на Великобритания от ЕС е грешка, основана на страхове и несигурност. А те бяха насадени умишлено от хора, които имаха интерес всичко това да се случи".


Новите в мрежата


"За мен IBAconnect е проект, който дойде тъкмо навреме. Започнахме разработката му малко преди да забременея с второто си дете, а това ми даде възможност да остана свързана със света, с България, с бизнеса, да срещна нови интересни хора, макар и с бебе на ръце. Преди да се роди алиансът (International Business Alliance, бел. ред.) нямах никаква представа колко много са талантливите българи по света. Но и колко голяма част от тях са жени. Сега членовете и партньорите на мрежата се множат непрестанно и това е впечатляващо", разказва Минекова.


В края на миналата седмица, от публикация в сайта на International Business Alliance – компанията, която стои зад социалната мрежа, стана ясно, че в нея влизат трима нови съдружници. Това са BGO Software на Ивайло Иванов и Иван Лекушев, комуникационната агенция United Partners на Мария Гергова и Детелин Йорданов, инвестиционен консултант, който от години работи в базираната в Швейцария компания Signia Financial Management AG.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2627 Неутрално


  Хубаво е да научаваме такива неща!

 2. 2 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  На старата номенклатурна школа профи Минеков наследството?
  Ма що в Лондон вее?
  Що не чисти прахта на деда си от грандоманските чукундури? И така да помага на родната.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Неутрално

  Браво на хората! Много ми харесва. Особено когато тази новина е една до друга със съобщения като закриването на Булгартабак от нашенски бизнесмени...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4597 Неутрално
 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1901 Любопитно

  "...днес вече няма никакво значение, кой къде по света е намерил мястото си. "Всеки, стига да го поиска, може да е полезен за България без непременно да се връща, за да живее и работи там"

  Защо ли ми се струва, че "патриотите" българи, живеещи в България, никак няма да са съгласни с подобно твърдение. Ограниченото мислене все пак е тяхна отличителна черта.
  Иначе се възхишавам на такива хора като Мирослав и Паола, които градят, отправили поглед в бъдещето.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  Креативност, освободена от клишетата на миналото.
  Всички, които работят за единението на българите, зад граница и в самата България, заслужават адмирации и подкрепа!
  Успех, млади българи!

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Само като види човек че домейна им е 343223566 символа и... А да и обяви за работа публикувани преди една година. Този адверториал сигурно е 15% от работата свършена през 2018-та, 800 регистрирани, че и реклама ще продават,..

 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Много ми харесва идеята за българска разработка за мрежа. Но какво казват за личните данни?

  "Нека сме честни и признаем, че и Брюксел има голяма вина за разклатеното доверие в обединена Европа и общите й цели"

  Аз смятам, че "Брюксел" няма голяма вина за "разклатеното доверие" в Европа.

  На първо място Обединеното Крамство има империалистичен характер, хъсът на Майката на всички Парламенти и е анти-интеграционна.

  Те не влязоха в съюзът, защото бяха империя, но студената война показа кои са лидерите а и колониите обявиха независимост. След дълготрайният спад на икономиката решиха да влезнат и то чак, след като Чарлз Дюгол слезе от власт.

  Има доста причини за евроскептичност в управниците им. Само 2 години след присъединяване имат референдум за по-нататъшно оставане. Също така, Маргарът Тачър идва на власт и започва 5 годишно агресивно преговаряне за данъчна отстъпка при вноските за ЕС. Също така, Джон Мейджър отказва да ратифицира директивата за работно време и чак
  Тони Блеър я ратифицира преди намесата на Съдът на ЕС. Също така, Лейбър са за тотално излизане от съюза през 70те и 80те години. Също така, консерваторите не искаха да ратифицират "фискалният компакт", въведен след кризата през 2008 с цел отбягване на бъдеща несъстоятелност при евентуална криза. И не на последно място, през цялото си членство винаги са били против каквато и да е Европейска интеграция.

  А що се отбася до народът, те не се вълнуват много от Европейските работи. Например, процентът гласували на изборите за Европейскинпарламент са следните: 1979(33%), 1999(24%), 2004(38%), 2009(34%), 2014(35,4%). А на последният вот Евроскептическата партия имаше най-много гласове. Също така от 1970 до 2015 допитвания показват несигурност в това дали хората искат да остават или не като постоянно си сменят мнението: https://images.theconversation.com/files/127515/original/image-20160621-13005-1ro1epj.png?ixlib=rb-1.1.0&q=15&auto=format&w=754&h=559&fit=crop&dpr=3

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1597 Весело

  Социална мрежа за българи, неуспехът е заложен в самата идея. Нещо като кафенето ти да продава само еспресо и то от един сорт кафе. Клиентската ти база е никаква, понеже сам си я ограничил .

 10. 10 Профил на Ani_An
  Ani_An
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#2] от "О, ко ма напрай!":

  Паола е много далечна роднина на проф. Минеков, не поддържат връзка и изобщо няма общо!

 11. 11 Профил на Ani_An
  Ani_An
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#9] от "fio41315648":

  Ако сте прочели статията подробно, ще видите, че става въпрос не само и единствено за българи, но и за "техните чуждестранни колеги и партньори."

 12. 12 Профил на Ani_An
  Ani_An
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#7] от "karatista":

  Ще е добър пример, ако успеете за толкова кракът период от време, само броени месеци, да съберете на едно място толкова българи от различни точки по света, да изградите доста сложна като функционалности платформа и т.н. Много неща в развитието на мрежата тепърва предстоят. Надали другите популярни социални мрежи са били пълни с хиляди хора, предложения за работа и т.н. само за 7-8 месеца, нали?

 13. 13 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ani_An":

  Вие не сте я прочели: Платформата им IBAconnect е онлайн от края на април 2018г. и според обявената до момента информация в нея са регистрирани близо 800 българи със собствен бизнес, мениджъри и специалисти в различни области в повече от 20 държави. Абсолютно нишов бизнес.

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ani_An":

  Има стотици линкедин групи с повече хора в тях за по-малко от 6 месеца. Не се занимавайте с глупости с тоя проект - не го разбирате тоя бизнес, ама ако имате излишно време...

 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1532 Неутрално

   "система за безплатно международно разплащане между членовете"

  Ей това хич не го рабрах:)

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  Анекдота за "Ада" и "българският му "ареал", са точно представени в много от коментарите! Защо е тази озлобеност към креативността на някои, решили да създадат нещо?! Войствена некадърност и завист?! Най-вероятно!
  Завистливия и некадърен човек, винаги ще намери оправдание в "изровените кирливи ризи" на обекта на дълбоките си "чувства"!
  Съжалявам ви, нещастници! :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK