Мая Манолова не смята, че ще бъде омбудсман след 2020 г.

Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал

Мая МаноловаМая Манолова не смята, че ще бъде следващият омбудсман на България, когато мандатът й на поста изтече през юли 2020 г. В интервю за БНТ тя допълни, че през 2019 г. ще съсредоточи усилията си в битката срещу монополите, банките и бързите кредити.


Манолова коментира увеличението в цената на водата от началото на годината, което тя смята да атакува с жалба в Конституционния съд. Според нея проблемът не е в работата на КЕВР, а в това, че "КЕВР вече традиционно защитава предимно интересите на монополистите за сметка на гражданите".


"Обикновено ощетени са потребителите заради лошо законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора само до повишаване цената на водата, без никакви реални ползи за гражданите. Това е основният проблем", бяха част от думите й.
Относно новия Закон за горивата, който предизвика протести в България, омбудсманът заяви, че в него няма текстове, които биха преборили корупцията или биха помогнали за изсветляване на икономиката. "Има текстове, които въвеждат регистрационен режим - на мен не ми е известно за контрабандист, който да отива да се регистрира. Ако не бъдат подхванати от НАП, МВР, прокуратурата, съда, контрабандистите ще продължат да вършат престъпления", допълни тя.


Омбудсманът смята, че законът поставя невъзможни изисквания към дребни и средни търговци на горива, а резултатът от това ще бъде абсолютно ликвидиране на дребния и средния бизнес. "Не просто ще фалират фирми и ще останат хиляди души без работа, а ще пострадаме всички ние заради повишаването цената на горивата", допълни Манолова.


По повод законодателния пакет "Мобилност" на френския президент Макрон тя е потърсила съдействие от европейския омбудсман, тъй като според Манолова проектът ще ощети 150 хил. български граждани и техните семейства.


"Бих призовала с цялата си строгост властите да накажат виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява гражданите", заяви още тя по повод напрежението в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK