Правозащитници искат Цацаров да провери законно ли са съборени постройките във Войводиново

Представители на хелзинкския комитет са се натъкнали на няколко детски колички и друга покъщнина, събрани от съборените постройки на 9 януари и струпани в задната част на махалата

© Български хелзински комитет

Представители на хелзинкския комитет са се натъкнали на няколко детски колички и друга покъщнина, събрани от съборените постройки на 9 януари и струпани в задната част на махалатаБългарският хелзинкски комитет ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и международни наблюдатели за поредицата от противоправни действия на местните власти в с. Войводиново, Пловдивско. Това съобщиха от правозащитната организация.


От комитета отбелязват, че разрушените на 9 януари постройки са съборени в противоречие с предвидените от закона процедури за такава дейност. На обитателите им не е дадена възможност дори да изнесат най-необходимите си вещи, като представители на организацията са се натъкнали на няколко детски колички и друга покъщнина, събрани от съборените постройки и струпани в задната част на махалата, като според правозащитниците целта е тези предмети да не бъдат видени лесно.


Правозащитници искат Цацаров да провери законно ли са съборени постройките във Войводиново

© Български хелзински комитет
На вратите и прозорците на останалите къщи в махалата са разлепени констативни актове, които могат да бъдат обжалвани в седемдневен срок, изтичащ днес. Хелзинкският комитет съдейства на засегнатите за подготвяне на възражения срещу констативните актове.


Според процедурите адвокати на засегнатите хора имат право да се обърнат към европейския съд по правата на човека в Страсбург с искане да се наложат привременни мерки и


да се спре поне временно разрушаването на къщите


В такива случаи до момента съдът е искал от властите да дадат разяснения защо се пристъпва към събарянето, отговори дали семействата има къде да се настанят и дали подлежащите на разрушаване къщи са единственото жилище на засегнатите. За да се пристъпи към тази стъпка обаче, трябва да са извървени законовите процедури в страната с внасяне на възражения.


За съборените преди дни във Войводиново постройки обаче не е дадена такава възможност, като по данни на представителите на правозащитната организация, властите не са спазили


никакви законови срокове за събарянето


Телефонът на кмета на Войводиново беше изключен днес. Заместник-кметът по социалните въпроси на община "Марица" Петко Чочев каза пред "Дневник", че не са разрушавани жилищни сгради, а само стопански постройки. Затова от общината нямали ангажимент за настаняване в общински жилища.


В отговор на това твърдение правозащитници отбелязват, че след първите действия по събарянето из махалата се виждат множество лични вещи, покъщнина и дори детски играчки, което поставя под съмнение твърдението, че никой не е живял в разрушените постройки.


"Проблемът с незаконните сгради, в частност ромските гета, датира от десетилетия и изисква комплексен подход. Наказателните акции срещу цели ромски общности заради деянията на отделни техни представители са незаконни и неприсъщи на правовата държава. Не на последно място, те насаждат омраза и предразсъдъци, които свеждат до минимум възможностите за ефективен диалог между представителите на различните етнически групи", отбелязват от хелзинкския комитет.


За момента от местната власт не са изпратили и на


омбудсмана Мая Манолова отговори на въпросите


които тя изпрати покрай случващото се във Войводиново, казаха пред "Дневник" от администрацията на обществения защитник. Манолова проверява казуса и за целта поиска да разбере какъв е броят на засегнатите от събарянето обекти, етапът, на който се намира премахването им, и уведомени ли са по надлежния ред хората.


Омбудсманът иска да знае дали е направено социално проучване от дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив, и от отдел "Закрила на детето" за броя на децата, които са засегнати от премахването на жилищата на техните родители, как това ще се отрази на тяхното всекидневие, как се гарантира правото им на образование и каква подкрепа ще им бъде осигурена.


Местните власти от години разрушават незаконни постройки в ромските махали из страната. Тези действия обаче най-често са през по-топлите месеци и сезони. А често съвпадат с наближаващи избори. За момента няма данни обаче нито едно от незаконните гета да е спряло да съществува, а местните хора обикновено изграждат наново жилищни постройки в непосредствена близост до разрушените си къщи.


От миналата година акция срещу незаконното строителство тече в пловдивския квартал "Столипиново". По данни на местни медии акцията ще продължи и през февруари, когато ще бъдат съборени 6 къщи и около 30 магазина.


През есента на тази година пък е планирано и събарянето на още сгради от комплекса "Виетнамски общежития" в София, казаха за "Дневник" от секретариата на кмета на район "Красна поляна" Иван Чакъров. В началото на 2017 г. по негова заповед бяха разрушени 10 блока в комплекса, като тогава Чакъров каза, че те ще бъдат "напълно заличени".

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Аз пък предлагам Цацаров да провери как са били построени тези къщи, кой и защо е позволил. Да не започваме отзад-напред един вид...

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3642 Любопитно

  Аз пък предлагам Цацаров да провери как са били построени тези къщи, кой и защо е позволил. Да не започваме отзад-напред един вид...
  —цитат от коментар 2 на sow29372525


  А защо да не се започне една ревизия из всички населени места за незаконни постройки. Не само цигански бараки, въобще за незаконни. И да се започнат проверки, аджеба при кой кмет са били построени а ако не може да се установи да с етърси отговорност от последните три кмета - защо са бездействали.
  То хубаво пиар акции в стил хляб и зрелище ама аман от такова площадно парвосъдие...Това, което се случва днес е заложено вчера.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#2] от "sow29372525":

  Как са били построени тези къщи?
  Тия дни съобщиха по БТВ, че ромското гето във Войводиново е възникнало от местен лидер на ВМРО, който си докарал така избиратели.
  А самият кмет на Войводиново съобщи, че живеещите в гетото всъщност не били регистрирани там, ами по къщите на войводиновци, дето сега тъй усърдно протестират!
  Дали пък не се надяват тези, които са регистрирали /предполагам не безплатно/ у тях, да почнат и наем да им плащат?

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  ЗАКОННО ЛИ Е 95% ОТ ЦИГАНИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ИЗВЪН ЗАКОНА!!!
  ДА НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ, ДА НЕ ПРАЩАТ ДЕЦАТА СИ НА УЧИЛИЩЕ!!!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1101 Гневно

  До коментар [#2] от "sow29372525":Как са били построени тези къщи?Тия дни съобщиха по БТВ, че ромското гето във Войводиново е възникнало от местен лидер на ВМРО, който си докарал така избиратели. А самият кмет на Войводиново съобщи, че живеещите в гетото всъщност не били регистрирани там, ами по къщите на войводиновци, дето сега тъй усърдно протестират!Дали пък не се надяват тези, които са регистрирали /предполагам не безплатно/ у тях, да почнат и наем да им плащат?
  —цитат от коментар 4 на Patsis


  И аз чух такова нещо на женския пазар.... Значи няма начин да не е вярно.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3642 Любопитно

  ЗАКОННО ЛИ Е 95% ОТ ЦИГАНИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ИЗВЪН ЗАКОНА!!!ДА НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ, ДА НЕ ПРАЩАТ ДЕЦАТА СИ НА УЧИЛИЩЕ!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Видяхме че можеш да вдигаш лозунги и да пишеш с главни букви.
  Хайде сега да видиме дали може да се замислиш над това, което си написал и сам да си отговориш, кой аджеба е виновен за това дередже? подсказка - във всяка държва има един така наречен "държавотворен елемент", който с действието си или бездействието си определя случващото се в държавата и дава тон за морал и право. Та този държавотворен елент излъчва най-добрите синове и дъщери на целият народ, които задават тона за реда, дисциплината и благосъстоянието.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9038 Гневно

  Трябваше първо да им намерят място за настаняване, и после да ги проверяват законни или не са, и да ги бутат. И ако са незаконни защо са свързани с електропреносната мрежа?

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  с констатациите за опасни постройки формално спазиха закона... но е неоспорим факт, че бараките са били ползвани за жилищни нужди, а не като складови помещения... от там нататък всичкото, което направиха не е законно... матряла вервам с кеф ще си плати кефеца

 11. 11 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1300 Гневно

  "В отговор на това твърдение правозащитници отбелязват, че след първите действия по събарянето из махалата се виждат множество лични вещи, покъщнина и дори детски играчки, което поставя под съмнение твърдението, че никой не е живял в разрушените постройки."
  Такава светкавична гнусна наказателна акция, не е виждана от времето на фашизоидна България от преди девети септември! БХК правилно ще сезират Цацугера, ама той всъщност мечтае за публични линчове и точно сега сигурно е зает да разследва как и защо В.Гюров е публикувал инфо за ликвидираните дюни на "Каваците"---

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Е и кво ако незаконните постройки са разрушени незаконно?

  Това повече законни ли ще направи незаконните постройки? ;)

  Един вид пак заставаме на страната на тоя дето нарушава закона и после се чудим що имаме толкова много нарушения на закона. :)

 13. 13 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1013 Весело

  Като толкова плачете за циганите,защо не ги приберете у вас,само за нЕкой и друг месец,например?

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До 8
  Дали мога да се замисля са преценили хората, които са подписали дипломата ми!!!
  С Вас нямаме съществени различия/ с изключение на факта, че според мен е прилично да се обръщаш към непознати с учтива форма ..../
  Очевидно е, че като нация сме се провалили в избора си на хора, на които сме делегирали права да вземат важните решения от наше име.
  Според Вас това означава ли, че трябва да продължаваме по този начин?

 15. 15 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":
  Расистките действия спрямо тия дечица посред зима,ме карат да се срамувам че съм българин. Позор за таквиз людоеди!

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  И защо имуществото от къщите се съхранява безплатно. Закарва се на склад, начислява не наем за всеки ден. Ако до 30 дена не се потърси каквото можена търг останалоти ма боклука. Кога ще станем правова държава.

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Един вид пак заставаме на страната на тоя дето нарушава закона и после се чудим що имаме толкова много нарушения на закона. :)
  —цитат от коментар 12 на realguru


  ами много са нарушенията на закона щото първия, който не го спазва е държавата... ако го бяха спазили тези, а и много други незаконни постройки изобщо немаше да ги има... останалото са следствия

 18. 18 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Законно са! След като незаконно са построени. Точка!

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  И защо имуществото от къщите се съхранява безплатно. Закарва се на склад, начислява не наем за всеки ден. Ако до 30 дена не се потърси каквото можена търг останалоти ма боклука. Кога ще станем правова държава.
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  безплатното прибиране и "съхранение" на чужди вещи без съгласието на собственика им се нарича кражба

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  А, къде бяха вестна власт, органи и БХК, когато НЕЗАКОННО са се строили тези коптори

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  наистина не мога да повярвам, че тая държава се управлява/ обитава от толкова абсурдно прости хора... от всичкото това единствените потърпевши ще сте вие публиката, ако още не сте схванали

 22. 22 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 546 Весело

  Оставиха десетки хора на улицата посред зима под злорадото ръкопляскане на българския народ. Браво, български герои!
  —цитат от коментар 1 на КретенКилър


  Абе, Кретен-е, каво само рИвеш?! Дигай си телесата от уютния офис, взимай кирка и лопата и тръгвай да копаш основи.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Тези от БЕХ са мръсници. които само чакат някой циганин да се оплаче, че са му отнели възможността да краде, за да ни обявят за фашисти и да ни оклепат пред Европата. Събарянето на къщите не е решение на проблема, трябва наказателният кодекс да се прилага еднакво за всички в тази страна, стига сте протежирали мангалите и сте прикривали техните престъппления.

 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Естествено, че представителите на БХК ще се натъкнат на детски колички. Не вярвам да се натъкнат на друга покъщнина или на някакви работни инструменти. Всичко е нагласено!

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Правозащитниците могат да отидат и да се убедят дали е законно самото построяване на циганските къщи в района, ама сигурно не затова им плащат......

 26. 26 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Циганите не могат да се интегрират заради обърнатата си ценностна система. Например за тях децата нямат стойност продават ги в робство - като булки, просяци или джебчии. Често изхвърлят новородени в кофите за смет, а понякога печелят добре от продажбата на органите им. Образованието, работата и хигиената не съществуват в циганското съзнание. Те нямат отношение към възрастните хора и инвалидите, да не говорим за животните и природата. Сравнете цивилизованите народи как се отнасяме към споменатите по-горе неща и ще разберете разликата. Трябва да се осъзнае веднъж завинаги, че интеграцията не е насилствен процес. Необходимо е да се търси друго решение - как да им се помогне да се пръснат равномерно из целия ЕС или да бъдат върнати в страната им по пръвопроизход (Индия или Турция).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  "Правозащитници искат Цацаров да провери законно ли са съборени постройките във Войводиново"

  Естествено , че незаконно са съборени , без да се спазва процедурата най-малко затова , че се събарят през зимата. Има законово изискване подобни събаряния да стават извън зимния сезон.
  Това , което се очаква е България да бъде осъдена в Страсбург и да плати солидни суми на потърпевшите.
  Мутренската държава реагира на циганското предизвикателство глупаво и типично по мутренски, чрез ответни репресии.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  С тези събаряния ще се прочуем в Европа като страна , която тотално не спазва собствените си закони. Около 90% от циганските къщи са незаконни. Защо е допуснато това, след като във всяка община работят специалисти, които получават заплати да се борят срещу незаконното строителство?

 29. 29 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Не очаквайте Цацаров да провери, каквото и да е.
  Ако искате да провери някой, критикуващ властта и моментното статукво...може.
  Но...за друго...

 30. 30 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Г-н Цацарски и римляните = вечна дружба за благото на г-н Борисов.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 31. 31 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Оставиха десетки хора на улицата посред зима под злорадото ръкопляскане на българския народ. Браво, български герои!
  —цитат от коментар 1 на КретенКилър


  Десетки животни, може би ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 32. 32 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Антибългарският хелзинкски комитет се задейства.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 33. 33 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  наистина не мога да повярвам, че тая държава се управлява/ обитава от толкова абсурдно прости хора... от всичкото това единствените потърпевши ще сте вие публиката, ако още не сте схванали
  —цитат от коментар 21 на extraCACA


  Ще сме потърпевши, ако се оставим да ни @б@т цигани по мегданите. А тези, които се противопоставят на това, ще спечелят изборите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":Расистките действия спрямо тия дечица посред зима,ме карат да се срамувам че съм българин. Позор за таквиз людоеди!
  —цитат от коментар 15 на hasmokar


  Вземи няколко у вас- да потушиш срама.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Тези от БЕХ са мръсници. които само чакат някой циганин да се оплаче, че са му отнели възможността да краде, за да ни обявят за фашисти и да ни оклепат пред Европата. Събарянето на къщите не е решение на проблема, трябва наказателният кодекс да се прилага еднакво за всички в тази страна, стига сте протежирали мангалите и сте прикривали техните престъппления.
  —цитат от коментар 23 на proza


  Те мангалите може да грешат за много неща, но накрая гласуват правилно. Затова са силни. Защото са господари на демокрацията.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 835 Неутрално

  "Няма гражданска война, но агресията е факт. Необходимо е едно наистина устойчиво усилие, което има много посоки. Едната е недопускане на незаконно строителство, но решението не е събаряне на един конкретен квартал заради престъпление на двама конкретни човека.Това заяви в "Лице в лице" на Би Ти Ви Радан Кънев, зам. предсадател на ДСБ. Всеки, който лепи престъпление на цяла една етническа група, който насъсква към омраза, който не различава хората спазващи закона от тези, които не го спазват, ще носи много тежка отговорност, заяви той. Допълни, че хора като евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО насърчават, а не подтискат тази агресия.

  Има много високо ниво на престъпност сред циганския етносс, в това няма съмнение. Има лица с 30 присъди, които са на свобода. Случаите на издирвани хора с влезли в сила присъди са много, каза той, като допълни, че има и много добри примери на десетки хиляди хора от циганския етнос, излезли от маргинализацията, твърди Кънев."
  Изумително, как Дневник са пропуснали мнението на Радан от Да Бг...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 965 Неутрално

  БХК е всичко друго, но е правозащитна организация. Те никога не са защитавали а правото, а единствено и само защитават интереси.
  Да сте чули БХк да настоява циганите да строят законно, да се трудят, да не крадат, да пращат децата си на у-ще, да плащат данъци и да не се занимават с контрабанда?
  Въпросът ми е риторичен разбира се.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  След като къщите са незаконни, какво значи събарянето да е законно.

 40. 40 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Заглавието не е добро. Предлагам редакцията да го промени на:
  "Правозащитници искат да се провери дали незаконно са разрушени незаконните постройки"
  По този начин заглавието ще е много по-информативно и по-подходящо за споделяне във Фейсбук, което би довело до по-голям трафик :)

  Бог да благослови Америка за България!
 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Грешката е, че се обобщава за целия цигански етнос. Все едно, престъпленията на отделни българи, да се обобщават за всички българи. Когато законите важат и се прилагат за всички, а не да се използват циганите като електорат за някои, нещата ще започнат да се регулират.

 42. 42 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#1] от "КретенКилър":Расистките действия спрямо тия дечица посред зима,ме карат да се срамувам че съм българин. Позор за таквиз людоеди!
  —цитат от коментар 15 на hasmokar


  А можеш ли да се срамуваш за нещо което не си ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 43. 43 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 837 Весело

  ....Има законово изискване подобни събаряния да стават извън зимния сезон......
  —цитат от коментар 27 на tacheaux


  Явно си начетен човек и ще дадеш линк към това законово изискване !

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 44. 44 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Българския Хелзински Комитет да вземе и да обясни на сиганите че за да не им бутат жилищата трябва да преминат през всички законови процедури и разрешителни за строеж...Както останалите граждани.
  Да ги научи също че в тези жилища тока и водата се плащат задължително!! Че дървената дограма не се използва за отопление и арматурата в жилището не се издава за ДжИлЕзУ...
  И най-важното нещо което е хубаво да им обясни(преди да излязат да протестират!) е че е деца се създават само когато можеш ПОНЕ да ги обличаш и изхранваш...!

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#1] от "КретенКилър":

  " Оставиха десетки хора на улицата посред зима под злорадото ръкопляскане на българския народ. Браво, български герои!"

  Постът ти не е на човек с българско самосъзнание, коментарът ти е извън всичко, което се случва във Войводино ! Имаш талант да правиш напълно неадекватни изказвания, но какво да се прави - това са правилата на свободнот изразяване във форума ! Можеш да " блеснеш" с подобни мнения само сред хора, напълно откъснати от реалността ! Уви, тука почти няма такива !

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#36] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Много добре написано.

  Ръй! Ръй!
 48. 48 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#37] от "Реми":

  Айдее,предизборното надлъгване започна.

  Ръй! Ръй!
 49. 49 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 730 Любопитно

  Хахаха, кой друг, ако не бай х*й комитет : Д За тия 30 години, ако наистина работеха за интереса на ромите, сега, а и по принцип нямаше да се стига до подобни инциденти и да трябва да се разрушават незаконни жилища. С други думи, трябваше все повече роми да се интегрират и да дават принос за държавата и общността, в която живеят. Често т.нар. нпо-та, които се занимават със защита на човешки права са едностранчиви организации целящи да оправдаят грантовете от донорите, били те Норвежка програма, ЕК или лоби групи. За съжаление, за да получават пари за нови проекти (и заплатаи) те трябва непрекъснато да убеждават дарителите, колко лоша и непоносима е ситуацията. Е, за 30 години освен да отчитате успешно изпълнени проекти друго май не успяхте да постигнете. Голяма част от ромите продължават да живеят скотски като животни, което донякъде си е тяхна вина, но, ако има институции на място не биха позволили деца, били те и роми, да растат в землянки и порутени колиби без елементарни санитарни условия.
  Така че БХК ДГД и един голям среден за вас. Да не говорим, че само се чудите как да заведете някой иск, за да си докарате още кинти, за малцинствените проблеми много, много не ви дреме. Както се казва, просто бизнес.

 50. 50 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 737 Весело

  До коментар [#28] от "tacheaux":

  🤔 Я кажи нещо за законните постройки в
  “ Джунглата”, край Кале. Тамошната администрация казваш интя си свършила работата. Да тибразправям ли как в Швеция, циганитежси играят на “премести палатка” с местните общини? Хич и не ги чакат да се запролети, щото пейзажа придобива арт вижън, на който всеки уважаващ себе си сюреалист може да завиди.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 51. 51 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 697 Неутрално

  А не е ли време да премахнем и антибългарските, псевдоправозащитни организации, по примера на Унгария???

 52. 52 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 697 Неутрално

  А за ромът, който заплашваше българите, някой сезира ли БХК или най-добре да вземе да се прекръсти на Антибългарски Ромскозащитен Комитет, за да може името да отговаря на дейността му!

 53. 53 Профил на rienzi
  rienzi
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Тези "правозащитници", как толкова години не протестираха срещу циганския терор, върху десетките и стотици хиляди беззащитни възрастни хора по селата, но за това сорос не плаща...

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#10] от "extraCACA":

  Имаш ли двор,да дойда да си построя барака.Нямам собствено жилище,така че не можеш да ме изгониш?!Все си показвате антибългарските рогца,ей!

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#13] от "tedif":

  Винаги съм казсвал-неБХК трябва да премесри централата си във Факултето или Сролипиново!Там,на място да се радват на питомците си!

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#41] от "stedim":

  Само,че има една малка разлика-в процента на живеещите по цигански роми и българи.

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Весело

  Имаш ли двор,да дойда да си построя барака.Нямам собствено жилище,така че не можеш да ме изгониш?!Все си показвате антибългарските рогца,ей!
  —цитат от коментар 54 на yanne


  ахахах... и ти ли бе пиленце герберастко, пардон - горд българино, си се урЕдил с параграфска виличка... гииди мамин златен той... скоро, скоро, доста почакахте

 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Все си показвате антибългарските рогца,ей!
  —цитат от коментар 54 на yanne


  много бързаш... чувам днес, гробарските изнудвачи по общините пак са се активизирали с проверките срещу хора, подали сигнали за незаконно строителство извършено от партийните ви хрантутници... тъй де, не тези цигани, а другите... още малко материал да посъберем и ще гледаш рогца :)

 59. 59 Профил на quomentator
  quomentator
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Колкото се задействаха за другите толкоз и за тези. Цяла България е осеяна с незаконни строежи дето подлежат на бутане (не щото мразя циганите или Пешо Мандрата, дето си е вдигнал палат в горското, а защото така пише в закона). Прокуратурата не си мърда пръста да провери, кой нарушава закона (което всъщност не е престъпление, а административно нарушение) и кой пренебрегва служебните си задължения по контрол (което вече е престъпление).

 60. 60 Профил на quomentator
  quomentator
  Рейтинг: 391 Неутрално

  прочее, практиката на съда по правата на човека е да разрешава събарянето на незаконни сгради и да задължава държавата пропорционално да обезщети засегнатите собственици. А също и да осъжда държавата да плати разходите по делото и адвокатските разноски на юриста от БХК :)

  Относно - БХК - не е луд който изяжда 2 зелника, а глупавите 240 магарета в Парламента и безброй много по места, които не са хармонизирали българското законодателство с европейското такова 11 години след като ни приеха.

 61. 61 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз пък предлагам Цацата да направи проверка, дали случайно сградата на БХК е законно построена, и дали и тя не подлежи на събаряне....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK