Танкерът BDIN (BADR) се върна в Бургас, след като внезапно отплава към Одеса

Снимката е архивна

© Associated Press

Снимката е архивнаТанкерът BDIN (BADR), за чиято собственост спорят българското дружество "Булгаргеомин Лтд" и Държавната либийска танкерна компания, се е върнал на рейд пред пристанище Бургас рано тази сутрин. За това съобщи специализираното издание Maritimе.bg.


На 22 декември миналата година, в навечерието на коледните и новогодишните празници, корабът бе предаден на "Булгаргеомин Лтд" от съдия изпълнител Тотко Колев, отплава в открито море и застана на позиция извън българските териториални води.


Малко след 18 ч. вчера корабът внезапно е поел курс на североизток, а малко по-късно е станало известно, че плава към Одеса. От Maritimе.bg са потърсили компанията "Булгаргеомин Лтд" за коментар на извършвания преход, но от там отговор не е последвал.
В крайна сметка около 7.30 ч. тази сутрин данните в сайта за проследяване на плавателни съдове Marinetraffic са показали, че BDIN (BADR) се намира на рейда пред пристанище Бургас, откъдето на 22 декември отплава със сменени собственик, име и под панамски флаг.


Скрийншот от сайта Marinetraffic, на койт ясно е очертан маршрутът, по който BDIN (BADR) най-напред е поел към Одеса преди да се върне в Бургас.

© Maritime.bg

Скрийншот от сайта Marinetraffic, на койт ясно е очертан маршрутът, по който BDIN (BADR) най-напред е поел към Одеса преди да се върне в Бургас.


Днес директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров е съобщил на брифинг в Бургас, че BDIN (BADR) се е върнал на рейд пред града, за да бъде предотвратено замърсяване на водите на Черно море. Петров е потвърдил и информацията, че корабът няма валидни експлоатационни документи, откъдето идвала и конкретната опасност от възможно замърсяване в акваторията на българската Икономическа зона близо, до която плавателният съд стоя закотвен в продължение на повече от 20 дни.


След като издадох разпореждането (за връщане на кораба в Бургас - бел. ред) заедно с колегите от Гранична полиция нашите колеги отидоха до кораба и връчиха на капитана това разпореждане, е казал Живко Петров. Той осъществи връзка с корабособствениците и както виждате, около 6 ч. тази сутрин вече беше пристигнал на котвената стоянка".


Директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" обаче не е отговорил на въпросите за причините, поради които BDIN (BADR) първоначално е поел курс към Одеса.


Според неофициална информация корабът най-напред е направил опит да избегне срещата си с българската гранична полиция и Морска администрация, но след кратко следване в открито море разпореждането за връщане в Бургас все пак е било връчено на капитана му и той е поел обратен курс.


Междувременно преди дни Главната дирекция на търговското корабоплаване, част от Морската администрация на Панама, оповести, че е започнала процедура за отмяна регистрацията на кораб BDIN (ex. BADR) от своя регистър, направена от новите му собственици "Булгаргеомин Лтд".


Според заместник генералния директор на дирекцията Фидел Гонзалез в момента се извършвала "обстойна проверка на регистрацията на кораба". Процедурата за отмяната й е започнала и след като японската класификационна организация ClassNK съобщи, че прекратява действието на свиделството за клас на спорния танкер. Според юристи липсата на този документ прави невалидни и всички застраховки на плавателния съд.


Случаят със задържания от ноември 2017 г. танкер BADR, стана известен преди повече от година след публикация в авторитетното специализирано издание TradeWinds. Скоро след това серия разследвания по случая, публикува и българското електронно издание Maritime.bg, но всички държавни институции, както и дружеството "Булгаргеомин Лтд" запазиха пълно мълчание.


По темата се заговори отново след като в последните дни на миналата година разследване по случая публикува сайтът "Бивол". От него стана известно, че "Морска администрация" и Гранична полиция са съдействали на частен съдебен изпълнител за конфискуването на кораба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK