БНТ разбуни духовете с решението да излъчва предаване за конспирации и мистика

Стойчо Керев

© БНТ, пресцентър

Стойчо КеревРешението на издържаната от държавния бюджет Българска национална телевизия (БНТ) да излъчва предаване за мистика и алтернативни тълкувания на исторически факти предизвика множество реакции в социалните мрежи, а за кратко - дори интернет петиция срещу предаването.


За намеренията на обществената телевизия стана известно вчера, когато беше разпространено съобщение, че от 20 януари всяка неделя от 18.30 ч. БНТ2 ще излъчва предаването "Новото познание" на Стойчо Керев. Според него в 27-минутните епизоди, режисирани от Николай Янев и Христо Христов, ще бъдат представяни "различни гледни точки за произхода на човека, неразказвани факти и малко известни хипотези за различни исторически събития"


"Българите са едни от най-духовните същности и е нормално да имат повишен интерес към такива теми. Все по-често скриваното от очите на хората познание става обект на изследвания от различни автори. Днес мнозина се питат каква е причината да ни заблуждават различни кръгове управляващи света. Отговорът е повече от категоричен - упражняването на власт. Масони, илюминати, сциентолози и представители на различни тайни общества спорят за контрола над планетата всекидневно. Точно сега в тези последни дни хватката над умовете на човечеството започва да отслабва и невидимото става видимо", казва авторът и водещ на предаването Стойчо Керев, цитиран от сайта на БНТ.
Керев е известен като един от водещите на "Всяка неделя" по БНТ, след като дългогодишният водещ Кеворк Кеворкян слезе от екран и стана продуцент на предаването. Работил е и в екипа на "Събота късен следобед" в обществената телевизия, а след това - в телевизиите Pro.bg и Би Ти Ви, водил е предаване за конспиративни теории в TV7.


Според съобщението на БНТ в "Новото познание" ще гостуват "едни от най-големите експерти у нас и в чужбина. Проектът запознава зрителите с посветени личности, с тайните на свободната енергия и представя алтернативни теории за човечеството от древни времена".


"Новото познание" съществува под формата на онлайн-проект от март 2016 . и се излъчва и в ефира на TV+. В платформата за споделяне на видеосъдържание YouTube каналът на Керев 66 288 абонати. Темите на част от кратките видеа са: "Как да се свържем с вселенския интелект", "Топ 10 на най-загадъчните конспиративни теории", "Страховитите признания на "бащата на ваксините", "Знакът на звяра предвещава гибел. Хората с чипове", "Мъдростта на шаманите: какво мислят те за психичните заболявания?", "Нови тълкувания на цвета на аурата и нейната сила", "Магията и вещерството по българските земи".


Според концепцията, с която настоящият изпълнителен директор на БНТ Константин Каменаров спечели поста си, вторият канал на националната телевизия трябва да се превърне в "нишов за образование и култура".


Реакциите


Вчера беше пусната онлайн петиция срещу излъчването на предаването по обществената телевизия, която бързо започна да набира подкрепа. "Разпространяването на изсмукани от пръстите смехории, представени като "хипотези", неглижиране на научния прогрес и неговите достижения за сметка на откровени лъжи и промотирането на псевдонаука не би трябвало да бъде толерирано от която и да е медия и най-малко от БНТ", се казваше в описанието на петицията. Днес тя е премахната от сайта www.peticiq.com, без да са посочени мотиви.


Намерението предаването да се излъчва тъкмо в ефира на обществената телевизия предизвика и много реакции в социалната мрежа "Фейсбук"


.


"Обществената телевизия БНТ ще пуска предаване на окултни глупости, мистика и псевдо-наука. Официализирането на шарлатанията е поредна стъпка към връщането ни в средновековната тъмнина, от която бяхме започнали да излизаме. Явно следва събиране на врачки, баячки и маг Светлина, които да предсказват бъдещето. Във времена, когато с мъка се борим срещу тролове и фейк новини, самата обществена телевизия, която получава дотации от десетки милиони от нашите данъци всяка година, ще пропагандира лъжливи конспиративни теории", пише пиар специалистът Любомир Аламанов."БНТ не е някаква маргинална кабеларка, а обществена телевизия. Тя трябва да се фокусира не върху разпространението на заблуди, а именно върху разсейването им чрез факти и дебат, основан на тях", гласи коментарът на живеещата в Лондон Мария Спирова.Стойчо Керев отказа да коментира реакциите за предаването си. "Няма какво да се отговори на реакция за нещо, което още не е тръгнало в ефира, което още не е видяно", коментира пред "Дневник" Ради Георгиев от пиар екипа на Керев.


"Дневник" изпрати и въпроси на БНТ за решението да излъчва предаването. До края на деня отговор от пресслужбата на телевизията не беше получен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK