Лозан Панов беше подкрепен от 123 адвокати за поисканата проверка за прокурорски натиск над съда

Лозан Панов

© Велко Ангелов

Лозан ПановПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов беше подкрепен от 123 адвокати за предложението си прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да изрази становище по въпроса за възложената от него проверка в Апелативния специализиран наказателен съд за движението на делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.


Адвокати от цялата страна са се подписали под декларация в подкрепа на Панов, която са внесли във ВСС и Висшия адвокатски съвет, като са я изпратили и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и делегацията на еврокомисията в България.


Адвокатите настояват да се допусне исканата от Лозан Панов проверка на действията на прокурорите от Специализираната прокуратура и Върховна касационна прокуратура, които изпратиха писмо, с което се препоръчва делото да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС.
"Дневник" публикува без редакторска намеса декларацията, подписана от 123 адвокати:


Ние, долуподписаните адвокати, като част от свободната и независима Българска адвокатура, сме силно обезпокоени от някои събития, които се случват през последните няколко години. Свидетели сме на сериозни трусове от правен и социален характер в обществото. Всички събития касаещи върховенството на правото, законодателната дейност и независимостта на Съда, без да ги назоваваме поименно, създават у българските граждани усещане за безправие, липса на справедливост и безизходица.


Ние, като български адвокати - представители на една конституционно закрепена професия с важна социална роля, въплъщаваща в себе си морал, традиции и история, виждаме всеки ден как Правото отстъпва пред закона и превратното му прилагане. В Народното събрание се внасят законопроекти, които нямат необходимата юридическа редакция и правна експертиза, а често са и откровено лобистки, неясни или вътрешно противоречиви. Последното рефлектира в правния свят със своите разрушителни последици.


Станахме свидетели и на пряко погазване на Конституцията, Закона за съдебната власт и Закона за адвокатурата, когато в гр. София бяха извършени противоправни претърсвания и изземвания в адвокатски кантори и домове на редови адвокати. Тези действия бяха оправдани от "компетентните" органи с "условия на неотложност", без никаква законова или каквато и да е фактическа аргументация. Свидетели сме и на показни, но неефективни акции на правоохранителните органи, при които граждани биват зрелищно задържани и държани с часове на мястото на задържането, с цел медиен спектакъл.


На 10.01.2019 г. една сканадална новина привлече вниманието на юристите в България. Това е предложението на председателя на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да изрази становище по въпроса за възложената от него проверка в Апелативния специализиран наказателен съд. Предмет на тази проверка е било НОХД №2617/2018 г., по което са проверявани движението и админстрирането на частните жалби на подсъдимите, свързани с мерките за неотклонение. По повод на проверката в Апелативния специализиран съд е получено писмо, подписано от административния ръководител на Специализираната прокуратура, административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, прокурор от ВКП и прокурор от АСП. В писмото се препоръчва делото да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС. Действията на представителите на прокуратурата в този казус нямат никаква правна и законова основа. Напротив! Тази писмена препоръка е пряко вмешателство в работата на съда по най-груб и безпардонен начин.


Чл.117, ал.2 от Конституцията на Република България прокламира независимостта на Съдебната власт. Съгласно чл.124 от Конституцията, Върховният касационен съд осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. В този случай председателят на ВКС Лозан Панов е действал в пълното си право и в съответствие с чл.114, ал.1, т.9 от Закона за съдебната власт. За тези свои действия съдия Панов е подложен на натиск от членове на Висшия съдебен съвет и Прокуратурата.


Лозан Панов е висококвалифициран юрист, който е направил много за независимостта на съда и ефективността на съдебната система. Недопустимо е в една правова държава председателят на най-висшия съдебен орган да бъде подложен на институционален и външен /медиен/ натиск за свои действия в рамките на закона и в защита на Правосъдието!


С тази декларация, като български адвокати, заставаме в подкрепа на Председателя на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов и настояваме за незабавното спиране на натиска и вмешателството в работата на ВКС и неговия председател от други държавни органи и външни лица!


Настояваме също да се допусне исканата от съдия Панов проверка за правомерността на действията на прокурорите от СпПР и ВКП, съставили и изпратили цитираното по-горе писмо, като за тези действия се произнесе и Инспекторатът към ВСС, доколкото има крещящи факти за нарушаване на съдийската независимост от една от страните в процеса!


Въпреки, че ние, българските адвокати, през погледа на професионалната призма виждаме как правото бива мачкано, поругавано, изтезавано и подигравано от хора без елементарна правна култура, все още не губим надежда в Правосъдието. Вярваме, че Съдебната система е независима и че българският съд е храм на Правото и Справедливостта. А вие вярвате ли в това?!

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Съдиите са независими, защо се поддават на натиск. Заплашват ли ги, изнудват ли или им обещават кариерно развитие.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  успех на съдията. подкрепен от адвокати

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Тримата шишковци и без това са взели под прицел адвокатското съсловие...
  Този път няма да познаят, посткомунистическите статукваджии!
  С Лозан Панов и подкрепящите го юристи ще си счупят кучешките зъби, че и кътниците!
  Голям сюрприз ги чака червените от всички отряди на Партията -майка на президентските избори!

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":


  Съдиите са независими, защо се поддават на натиск. Заплашват ли ги, изнудват ли или им обещават кариерно развитие.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  И първото, и второто, и третото. А ако прокурор в ,,нормална" държава изпрати ,,препоръки" до съдия, кариерата му в правосъдната система е приключила.

 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  От почти 14 000 адвокати в България...цели 123 подписали. Лошо Панов, това е никаква подкрепа.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 859 Неутрално

  123 ма!!!!!!та в Нови пазар са повече!

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2682 Любопитно

  До коментар [#5] от "Реми":


  От почти 14 000 адвокати в България...цели 123 подписали. Лошо Панов, това е никаква подкрепа.
  —цитат от коментар 5 на Реми


  Това е май 0.8785 % . . . . . . . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Кост в гърлото за олигархичния купол.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ох тролчета налазихте ли го човека ;))

 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#7] от "Чардо":

  Хахах...ти си по-точен, убийствено точен. Аз "на око" ги изчислих на 0,1%.. Освен това един колега е допълнил доста подобаващо:

  успех на съдията. подкрепен от адвокати
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Така че, туше. Знаем, че е човек изключително уважаван от Дневник.
  Аз не му вярвам. И няма начин да му повярвам, каквито и ходове да предприеме. Освен това тази вътрешна война м/у магистратите доста ми дотегна. Да се оправят.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Е как бе, тези соросоидни адвокати, защо клатят стабилността?

 12. 12 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  123 адвокати............

  за съжаление.
  Но е много показен този резултат-страх,зависимости и сервилност.
  Нямам идея колко са практикуващите адвокати,но жалко за тях.
  123 адвокати,които не желаят да имат общо с показните арести,неправомерни обиски и пряка намеса на прокуратура в съдебни дела.

  Браво на тях,а на останалите-навеждайте се още..........

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#12] от "nessarox":


  До коментар [#10] от "Реми":

  На цацата вярваш ли? Явно той е твоят човек.

 14. 14 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 663 Неутрално

  123 адвокати............за съжаление.Но е много показен този резултат-страх,зависимости и сервилност.Нямам идея колко са практикуващите адвокати,но жалко за тях.123 адвокати,които не желаят да имат общо с показните арести,неправомерни обиски и пряка намеса на прокуратура в съдебни дела.Браво на тях,а на останалите-навеждайте се още..........
  —цитат от коментар 12 на nessarox


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Цацаров, и за теб ще дойдем.

  ИДЕМ, ИДЕМ СГАН ПРОКЛЕТА!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Право? В България?
  Най-много да ви вземат парите, фирмата, някой танкер, жилище или живота...
  Законно, разбира се :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2962 Весело

  Какво е общото между адвокатите и сперматозоидите?
  - На три милиона един става човек.

 18. 18 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Пълна подкрепа за председателя на Върховния Касационен Съд!
  Намесата в работата на Съда е недопустима, незаконна, противоконституционна!
  Търсене на строга отговорност от прокурорите, незачитащи Конституцията!

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1199 Разстроено

  Аз лично вече загубих надежда, че ще видя България свободна и правова.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Аднокати и съд в общ "Ротфронт"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK