Граждани дариха една минимална заплата на БДЖ

ЖП гара "Царева ливада"

© Надежда Чипева, Капитал

ЖП гара "Царева ливада"Активисти от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт са направили дарение в размер на 1 минимална работна заплата за БДЖ и НКЖИ. "Решението за даването на тази скромна сума е продиктувано от факта, че управлението на страната ни (Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на финансите и др.), водят политика за неглижиране на железницата и оставянето й практически без развитие и явното приоритизиране на автомобилния транспорт", споделят от инициативата.


Затова граждани, бивши и настоящи служители на железницата са решили, че трябва да поемат инициативата за помощ на нашата железница като направят този символичен акт в опит да променят обществените и политически нагласи в полза на железопътния транспорт.


"Ясно е, че бъдещето принадлежи на железницата и ако тези, които ни управляват сега не го осъзнаят, ще обрекат страната на бедност и изостаналост", смятат активистите.


"Правителството нарича държавните заеми "безвъзмездни", което не отговаря на истината. Всъщност дарената от нас минимална работна заплата е безвъзмездно финансиране", коментира един от координаторите Веселин Кирев.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1447 Разстроено

  Поне един нов ред да бяхте сложили от кумова срама. Тая стена от текст е нечетима.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7229 Неутрално

  БДЖ е една от основните части на националната сигурност и трябва да се наказват престъпниците, които го грабят по военния закон, а не да се бъзикат!

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7229 Неутрално

  БДЖ е една от основните части на националната сигурност и трябва да се наказват престъпниците, които го грабят по военния закон, а не да се бъзикат!

  [email protected]
 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Ръководствата на БДЖ от началото на прехода досега са безспорно виновни за състоянието на компанията. То не бяха гроздове фирми-доставчици, печелещи на гърба на фирмата, сделки с вагони, ощетяващи БДЖ и всякакви други примери на корупция, за които можете да се сетите.
  За ремонта и обновяването на железния път и сигнализацията се работи на парче, т.е. вместо търг за обновяване на една цяла линия София - Свиленград се правят търгове за отделни участъци, които вместо да се оборудват с една и съща апаратура с цел по-лесна поддръжка и по-малко резервни части. Да не говорим, че системите за сигнализация нямат един и същ интерфейс към централизирана система за управление. За централизирано управление на жп сигнализацията като че ли никой не мисли. Търговете се печелят от фирми на посочени хора, които прибират парите и наемат подизпълнители да им вършат работата, за която нямат никаква компетентност.
  Няма как да се проектира и направи високоскоростна линия на парче и без централизирано управление на ел.захранването и сигнализацията.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7229 Неутрално

  Ако стане бедствие или не дай боже някое по-сериозно меле с ...ония - няма да ни оправят никакви изтребители без БДЖ !

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7229 Неутрално

  Ако стане бедствие или не дай боже някое по-сериозно меле с ...ония - няма да ни оправят никакви изтребители без БДЖ !

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7229 Любопитно

  ИЗВ . се - !!!! - нещо не е наред с изпращачката !
  Но БДЖ е приоритет, а не повод за подигравка !

  [email protected]
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5178 Любопитно

  Да дариш на крадци...?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5024 Весело

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Моля, моля! Усвоители, усвоители! Да не набеждаваме прибиращите безпризорни средства на сигурно място!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Ясно е, че бъдещето принадлежи на железницата"

  Поради какво?

  Понеже хората ще си изоставят колите ли? Или понеже ще забранят дизеловите коли? Или пък енергийната мафия ще позволи развитието на устойчиви източници на енергия?

  Още повече, Роджър Кемп от Университетът на Ланкастър показва, че влак и кола пътуващи с 200 км/ч консумират същите кВч/седалка.

  Той изчислява, че експресният влак между Лондон и Единбург консумира малко повече енергия за едно заето място, отколкото модерният дизелов автомобил (Волкцваген Пасат 2004 tdi), който прави същото пътуване. Превъзходството на колата се повишава драматично в сравнение с влакът, който пътува с 346 км/ч.

  K., Roger. “Take the Car and Save the Planet.” Power Engineer 18.5 (2004): 12–17.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3564 Весело

  Харесва ми! БДЖ са за съжаление, а шефовете - за трепане! Все пак, бъзикът с некадърниците управленци ме размива!

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3564 Весело
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kiril":

  Колега, железниците не превозват само пътници.
  По-важната им за обществото дейсност е превоза на товари...

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  "Ясно е, че бъдещето принадлежи на железницата"Поради какво? Понеже хората ще си изоставят колите ли? Или понеже ще забранят дизеловите коли? Или пък енергийната мафия ще позволи развитието на устойчиви източници на енергия? Още повече, Роджър Кемп от Университетът на Ланкастър показва, че влак и кола пътуващи с 200 км/ч консумират същите кВч/седалка. Той изчислява, че експресният влак между Лондон и Единбург консумира малко повече енергия за едно заето място, отколкото модерният дизелов автомобил (Волкцваген Пасат 2004 tdi), който прави същото пътуване. Превъзходството на колата се повишава драматично в сравнение с влакът, който пътува с 346 км/ч. K., Roger. “Take the Car and Save the Planet.” Power Engineer 18.5 (2004): 12–17.
  —цитат от коментар 10 на Kiril


  Тия с автомобилите, като са тръгнали на път всичките със заети докрай места в автомобилите, стой та гледай...Влаковете не чакат в задръствания...Пък и дори по магистралите в Германия, едва ли има чак толкова много шпорещи таратайките си с 200км/ч средна скорост. Вземи малко помисли за състоятелността на сравнението което си цитирал и пак ела дискусията. Ако не можеш да мислиш, вземи си жена, да го прави вместо теб.

  мурзилка
 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 604 Весело

  Сега ГИОРТ остава да кажат откъде ще се вземат парите за идеите им.
  Да се замислим - социализма отдавна свърши. Запитайте частните ж.п.превозвачи, трябва ли НКЖИ и БДЖ да са едно предприятие - НЕ. Поне в момента е ясно че всички оператори са поставени при едни и същи условия.
  Но когато условията са еднакви за всички товарните превози на БДЖ фалират, щото крадците и калинките в него надхвърлят работещите.
  Докато не се реформира БДЖ шанс да се случи нещо няма. Понеже то(поне служителите в него) не желае да се реформира и да заработи на пазарни начала - успешно върви към фалит(даже и с постоянната подкрепа от 20 лв давана от всеки гражданин на РБ).
  Светът се променя, едно време е нямало автомобилен транспорт. Колкото повече се строят магистрали толкова ще намаляват потребителите на ж.п. транспорта. Има златни правила - ж.п. транспорта е ефективен като пътнически на средни разстояния(500-1000 км), а като товарен - постоянни потоци в двете страни на еднородни товари(както едно време за Кремиковци)
  Или вдяваме какви са световните тенденции и си променяме стртегията според тях или БДЖ ще си остане една каца без дъно

 17. 17 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kiril":

  КПДто на железопътния транспорт е най-доброто спрямо др видове транспорт... Учи се на първа лекция по транспортно строителство. Има композиции превозващи 10000-20000 тона товар, обърни си го това в камиони, шофьори и тн.

  I shave with Occam's razor
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#17] от "Сахаров":

  Остоава и товарът да намериш и то да е такъв че да не му трябва 2-3 претоварване щото това обърква цялата схема
  Това пък се учи по транспортна логистика, която ти май в УАСГ си пропуснал

 19. 19 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ivan_":

  Това няма нищо общо с "влаковете са бъдещето".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 20. 20 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сахаров":

  Това няма нищо общо с "влаковете са бъдещето".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 21. 21 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#10:"Kiril"]Той изчислява, че експресният влак между Лондон и Единбург консумира малко повече енергия за едно заето място, отколкото модерният дизелов автомобил (Волкцваген Пасат 2004 tdi), който прави същото пътуване./quote]

  Автомобил от 2004-та е всичко друго, но не и модерен.
  Запълняемостта на влаковете може да се управлява, а тази на автомобилите - не.
  Което ще рече, че тези тъпи сметки са не само неверни, но и обществено опасни.

 22. 22 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#21] от "uporit":

  Нали превеждам статията, която (изненада, изненада) е от 2004 година.

  И как запълняемостта на почти празните пътнически влакове ще се управлява?

  БДЖ има над една дузина влакове, с които се придвижат едноцифрено число пътници и в които приходите покриват едва няколко процента от разходите.

  Запълняемостта през 2015: "Стара Загора-Сливен в 4:25 ч. със средно 12 пътници и 4% ефективност; Стара Загора-Горна Оряховица в 19:05 ч. - 16 души, 6% ефективност; Горна Оряховица-Бяла в 20:02 ч. - 2% запълване на местата, средно 7 пътници; Мездра-Враца в 0:55 ч. - средно 9 пътници. Между Габрово и село Царева ливада се движат 22 влака. Общият им капацитет е 7 000 места, дневно се возят само 316 пътници." https://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-pratiha-zhp-reformata-v-gluh-kolovoz-news229497.html

  "Според данни от разследването на Европейската комисия от 2011 година, БДЖ има едва 5.5% пазарен дял в пътническите превози и 14% при товарните. Въпреки субсидиите, БДЖ не е конкурентен на пазара.....Субсидирането на "БДЖ - Пътнически превози" през 2014 г. е струвало на данъкоплатците над 205 милиона лева. И въпреки това компанията е на загуба, която се очаква да достигне близо 12 милиона лева," http://m.legalworld.bg/41764.kolko-struva-vlakyt-ot-careva-livada.html

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Любопитно

  До коментар [#19] от "Kiril":

  Опасявам се,че не мога да направя връзка.

  Какви влакове на бъдещето?

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Любопитно

  До коментар [#22] от "Kiril":

  Сега за БДЖ ли пишеш или за жп. транспорта по-принцип?

  БДЖ е в състоянието което е поради причини свързани с управлението на транспорта във България и корупцията във държавата.

  Жп. транспорта по принцип и към момента е най-добрия/ефективен начин за превоз на товари по суша.
  По отношение на пътниците има своите предимства и недостатъци, като предимствата са много повече.
  Не зная статията и работата на човека който цитирате каква цел имат, но към настоящия момент е почти невъзмопжно да имате транспорт без да използвате железопътен такъв. Не се е намерил някой който да промени това.

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 230 Гневно

  Проверки на всички пътници преди качване на влаковете. Да се сложат въртележки като в метрото и който няма билет, да не може да припари до пероните. Само така ще се спре гратисчийството и ще се увеличат приходите.
  Има и голяма част от хората, които като знаят, че е възможно да ги оберат и т.н. нашите мургави съграждани, не желаят да ползват влак за транспорт.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivan_":

  Значи, "ГИ за обществен и релсов транспорт" казва: "Ясно е, че бъдещето принадлежи на железницата". Аз твърдя, че релсовият транспорт за пътници не трябва да е бъдещето. Не съм казвал, че не става за пренос на руда или каквото там върши работа. Също така никога не съм твърдял, че трябва да се премахнат железниците. Следователно "Колега, железниците не превозват само пътници. По-важната им за обществото дейсност е превоза на товари..." няма никаква връзка с това, което твърдя.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kiril":

  "Аз твърдя, че релсовият транспорт за пътници не трябва да е бъдещето."

  Защо?
  Не става ясно от изложението ти.

  Релсов транспорт е високоскоростен влак, метро, трамвай...
  Изключително широко разпространен и ефективен начин за превоз на хора.
  Не съм чул никой никъде да прави сметки да се изоставя този вид транспорт.
  Напротив има доста разработки да се промени тотално автомобилня транспорт но за железопътния не съм чул.

  Ако има нещо ново и интересно ще е добре да го споделите.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 658 Любопитно

  "...(Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационнните технологии и съобщенията, Министерство на Финансите и др.), водят политика за неглижиране на железницата и оставянето й практически без развитие и явното приоритизиране на автомобилния транспорт"
  ===========================================================================
  ????????!!!??????? Как точно правят това???!?

  "Ясно е, че бъдещето принадлежи на железницата "
  =======================================================
  ???!??? Нострадамус ли го е предсказал?

  "Отговорността, както винаги бе хвърлена върху ЕС, "
  =======================================================
  Е,че на кого другиго?!? Пропуснали са Сорос и илюминатите,но те се подразбират...:)))))

 30. 30 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ivan_":

  Значи има разлика между изоставяне на релсовият транспорт и релсовият транспорт не е бъдещето.
  В София метрото е ефективно да, но празните БДЖ вагони не. Въпреки че има хора, които биха оспорили и това твърдение на базата на данни, които посочват, че темпът на Софиянци да притежават коли расте. Но и това не е така, защото виждаме замърсяването какво е, липсата на паркоместа и постоянните задръствания.

  То и тоалетната не е променяна откакто е създадена ама Стив Джобс показа, че водата, с която си миеме ръцете може да отиде в казанчето и така да се направи икономия. Според мен бъдещето е да се строят градове, които не изискват никакъв вътрешен транспорт и по този начин заобикалят нуждата от превозно средство въобще. Но това няма да премахне нуждата в държавата от влакове, които ще доставят руда или за каквото ги бива. Нито ще премахне нуждата от тирове.

  Най-много ми харесва идеята за сградата-град или вертикален град на Архитектите Грамацио Кохлер.
  http://gramaziokohler.com/web/e/projekte/209.html

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 31. 31 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  БДЖ от край време е натоварено със социлни функции:

  - раздут щат с електорална и шуробаджанашка цел
  - неефективно управление
  - огромни разходи за всичко и всички
  - некачествена услуга

  Няма какво друго да се очаква от държавна фирма, управлявана на принципа: Каквото и да правим , държавата ще покрие загубите (т.е. ние данъкоплатците)

 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6746 Неутрално

  От дълги години се реформира БДЖ така, че администрацията си стои и със високи заплати, а по места съкращават някои нужни длъжности.

 33. 33 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1008 Весело

  от добри железници безспорно има нужда... ма от бедежето файда никаква нема... има си нкжи, да наливат в него кинти... на първо време бедежето требе се изфърли на бунището заедно с гепаджиите и да се пуснат частници по държавните релси... после мое се мисли и за концесия на релсите, че даже и за приватизиране на некой линии...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5178 Весело

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Добре казано :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kiril":

  Вертикалния град е с въжен транспорт, все ми изглежда разновидност на релсовия:)

  И какво предлагаш, че ще се случи с тези вече налични градове?

  Относно тези идеи в Япония поради липсата на място правят водни градове, там транспортната задача е решена различно, но всички разработки минават през транспорт по трасе, сега това трасе дали е релси, въжета, тръби и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  Няма развита държава в света, без развит железопътен транспорт. Но ние явно не сме развита.

 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kiril":Опасявам се,че не мога да направя връзка.Какви влакове на бъдещето?
  —цитат от коментар 23 на Ivan_


  Китайски влак "Стела"? Досега трябваше да имаме поне една скоростна линия- София- Бургас, например.

  Срамно е, наистина! 🚄😒

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kiril":

  Твърдението ти е пълна глупост.Що не го предложиш на кмета на Лондон това..Да спре метро, влакове, трамваи? С увеличаване на населението и урбанизацията, как си представяш всички да се качат на колата и да карат из града?!3 часа задръстване, за 5 км как ти се струват?То трябва и да се мисли малко.Не само да се четат и цитират статии..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#38] от "Noise":

  Вярвам, че си способен на повече. Опитай пак.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 40. 40 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ето и жокер за Маршалов, Сахаров и Нойзи, които спорят със сламков аргумент: https://yourlogicalfallacyis.com/strawman

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK