Висшият адвокатски съвет предлага законови правила как да се разследват адвокати

Висшият адвокатски съвет предлага законови правила как да се разследват адвокати

© Николай ДойчиновВисшият адвокатски съвет (ВАдС) ще инициира промени в законодателството, които в най-голяма степен да създадат допълнителни гаранции, че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи и при строго спазване на процесуалните правила. Това свое намерение най-висшият орган на адвокатурата обяви в отворено писмо до Народното събрание, министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Младен Маринов, главния прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет, съобщава news.lex.bg.


В него ВАдС призовава, докато бъдат извършени въпросните законодателни промени, при всяко процесуално-следствено действие спрямо адвокат разследващите задължително да уведомяват ръководството на местната колегия, което да посочва адвокати за поемни лица. Tова се налагал, тъй като те познават най-добре спецификата на адвокатската дейност.


Повод за отвореното писмо е случаят с опита за претърсване в дружеството "Карадалидев и партньори" и в жилищата, регистрирани като кантори, на съдружници в него. Този случай извади наяве факта, че в закона липсват правила за това как се извършват действия по разследването спрямо адвокати. И накара съветът да констатира, че правната рамка не гарантира в достатъчна степен неприкосновеността на адвокатските книжа.
Въпросът как да действат разследващите спрямо адвокатите е уреден единствено в инструкция от 2011 г., издадена от главния прокурор – тогава Борис Велчев. Тя, макар и да дава важни указания към прокурорите, следователите и полицаите за спазване на адвокатската тайна и на неприкосновеността на книжата и кореспонденцията с клиента, не съдържа процесуални правила за това как трябва да се извършват различните действия спрямо адвокати.


Например, за претърсването в кантори се казва само, че задължително в искането до съда за одобрението му и в протокола за извършването му се посочва, че става дума за адвокатски офис. Липсват правила как се гарантира, че при претърсването няма да се засегне тайната на клиенти, не е уредена и практиката, за която сега ВАдС настоява в отвореното си писмо, за поемни лица да не бъдат избирани обикновени граждани, а представители на адвокатската колегия.


ВАдС използва отвореното си писмо, което е подписано от председателя на съвета Ралица Негенцова, за да напомни на всички институции и граждани какъв е статутът на адвоката и смисълът на тайната на клиента, която той е задължен да пази.


"Конституционно уреденият статут на адвокатурата предполага всеки български адвокат свободно, независимо и при спазване върховенството на правото да упражнява своята професия именно в интерес на гражданите, а оттам и на обществото като цяло", пише в отвореното писмо.


Пълният текст на писмото може да прочетете тук.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5273 Неутрално

  "...че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи..."  Алооо, "богоизбраните", малко не се ли изсилвате?!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Старата мечта на всяка власт- адвокати да донасят за слабости на хората, които обслужват. Няма да стане. Това е ненакърнимото право на всеки да се консултира със специалист. Кореспонденцията е недосегаема и досега няма познати важни случаи, адвокат да е предал данни за клиента си на .........Органите.
  Почвам да се чудя, дали не трябва на хората, които нямат нарушения и осъждания и са собственици на имот, да се разреши да ползват едно късо огнестрално оръжие , което да стои в дома им.

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Любопитно

  Глупости.
  И това баш юристите го знаят много добре.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Дълги години водим реституционни и делбени дела ,до сега не можах да срещна честен адвокат ,на който да разчиташ да не те измами .

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Любопитно

  А специални правила за архитекти? За лекари? Шофьори?

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5273 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  От кой град си? Остана съм с впечатление, че си от Варна.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Хайдеее,и тези решиха че,законите не трябва да се отнасят за тях,или не в целия си обем!
  Ще ми говорят за адвокатски тайни и защита на клиенти.Това надали се отнася за делата на обикновените хора!

  sdg
 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Адвокатите не са наказателно неприкосновени, нито канторите им не се ползват с екстериториалност. Но при претърсване трябва да се изземва само това, което се търси и за което съдията е дал разрешение. Злоупотреби може да има, само когато се прави претърсване при неотложен случай с последващо одобрение от съдия. Но и в двата случая съдията е гарант за спазване на законността.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5273 Любопитно

  Стани богат, въпрос за 50 лв., със само два отговора: А) Да и Б) Не
  И въпроса е:
  "Ако всички адвокати, нотариуси, съдии и прокурори бъдат закачени към Детектора лъжата, и им бъдат зададени само три въпроса, дали не/зависимата Съдебна власт ще може да осъществява обичайната си дейност?"

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Адвокатите не са част от Съдебната власт.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5273 Неутрално

  До коментар [#10] от "grayeagle":

  Свързани/обвързани лица са, не трябва буквално да се гледа...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Тука не става въпрос за адвокатите , като физически лица. Засегнати са интересите на клиентите им.

 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 776 Гневно

  До коментар [#10]:
  Колега grayeagle,
  Съдебната система в България разделя магистратите на три категории: съдии, прокурори и следователи. Всички те се ползват с имунитет, подобно на народните представители.
  Но ! Адвокатите представляват клиентите си в съда, нали ? Адвокатската професия е свободна и независима, а адвокатските хартиени документи, досиета, електронни документи, компютърна техника и други носители на информация са неприкосновени и не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване. Това гарантира неприкосновеността и сигурността на тайните на клиента от каквито и да били злоупотреби и посегателства от страна на трети лица.
  Не разбирате ли какво искат да постигнат склонните към авторитарни методи посткомунистически Трима шишковци ?!

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  както Мюлер Коен , нали това е начина

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "Svetlio": и до 2

  Когато се касае са обикновени хора, за които делата са важни, но от погледа на адвоката и съдебната система - не, тъй като трябва да се уточнят дали има административни нарушения, адвоката може и да предаде клиента, като каже нещо от негово име, без да го е съгласувал с него. Тук няма значение дали адвокатът е препоръчен от близък, или просто гледа да приключи делото, като ти каже, няма страшно - само глоба... Ами то тогава защо водиш дело... Ще го загубиш, ще плащаш хонорара + глобата + стреса от явяването...

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#13] от "Practic":

  При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.
  Това е т. нар. функционален имунитет, т. е. само при осъществяване на служебните функции и да не е престъпление от общ характер. За всичко друго са под ножа.

 17. 17 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "Practic":

  Пред закона всички са равни, пич. Ако адвокатската тайна се използва като прикритие на престъпна дейност, няма начин това да се толерира от закона. Освен това, наказателния кодекс и НПК са кодекси, т.е. те са с примат над Закона за адвокатурата. А, тези два кодекса не предвиждат специални привилегии за адвокатите, и това не влиза в противоречие с Конституцията. Виж в САЩ какво се случи с Коен и как той си каза и майчиното мляко в отношенията си с президента Тръмп в качеството му на негов клиент

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Претърсванията не са заради адвокатите,а заради клиентите им.Формално си измислят някакво обвинение,което ще се разпадне по-късно,но ще са отмъкнали каквото им трябва за изпълнение на поръчката.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 19. 19 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "Майндърбайндър":

  Откъде знаеш, а и наясно ли си, че тези претърсвания са станали след санкция на съда?
  Недопустимо е да се изземва кореспонденция между клиент и адвокат по същото дело, по което прокуратурата би искала изземване. Но, няма пречка по друго дело, което касае например заговор за убийство такава кореспонденция да бъде иззета. Противното означава наказателен имунитет за адвокатите и техните клиенти по всички останали дела. Тогава всички престъпници щяха да си вършат далаверите през адвокатските дружества, което впрочем е често срещано явление.

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  До коментар [#19] от "oliverstone":

  А ти присъства ли,да видиш какво изземват и какво е разрешил съдът?

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#13] от "Practic":

  А дали случайно тримата шишковци не се опитват конкретно вас да ви нае*ат по някакъв много сложен и необичаен начин. А случайно извънземните, рептилиите или поне масоните да са го пробвали ?

 22. 22 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не е необходимо да присъствам за да знам какво пише в закона и че разрешенията се дават от съда или се одобряват впоследствие от съда в случаите на неотложност. В конкретния случай Гешев каза, че е имало предварително разрешение от съда. Във всяко искане посочват какво точно се изземва и от къде иначе няма разрешение. И така не е необходимо да присъствам за да знам какво казва закона. Ама хора, за които важи Теорията на конспирацията това е непонятно и неудобно.

 23. 23 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#13] от "Practic":

  Аз съм за запазване на адвокатската тайна на всяка цена.

 24. 24 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  Използването на обидна квалификация или низка атака не представлява техническа трудност.
  Оппаля! - и с щракване на пръстите илюзорно са превъзмогнати ограничения словесен запас, логически неиздържаното писане, циничния светоглед... А фрапантната арогантност и безочливото лъготене по чудесен начин компенсират пълната аналитична немощ ...
  Порядъчните хора продължават да „млатят” опонента по същия начин, който го е принудил към изчовъркване на партенкаджийска кал изпод тролските си нокти. Запазват си правото в определени случаи да следват съвета на Настрадин ходжа:
  „Не си заслужава да спориш с всеки срещнат серсемин”.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Весело

  Правилата и законите се пишат от Пеевски :)
  А пък той праща полицията на претърсване и изземване на ел.подписи от определени адвокати :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  И каква е разликата между кодекс и закон-кодексът е един по-събран закон.Има разлика между закон и конституция,но не и между закон и кодекс.Затова има конституционен съд ,а не кодексов съд.Никой не цени адвоката,докато не започне да лее кървави сълзи.Ако срещу теб се изправи полиция ,прокуратура,Данс Манс Конпи и близкия им съд с тебе остава само един адвокат.Ако и неговите книжа и компютри се преглеждат от полицията шансовете ти са твърда 0.И не казвайте това няма да се случи на мен-никой не знае кога няко ще ме вдигне мерника.

 28. 28 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "dolna4erti4ka":

  Разликата е в Закона за нормативните актове и правната теория, за който я е учил, а за който не е, може да си задава по форума такива въпроси

 29. 29 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "dolna4erti4ka":

  Пак не си разбрал, а го написах по-горе. Не може да се изземва кореспонденцията между клиент и адвокат по същото дело, но по други дела няма никаква законова пречка. Иначе излиза, че адвоката и клиента са наказателно безотговорни и не могат да бъдат обект на разследване за замисляни от тях престъпления, следите от които се намират в кореспондецията им

 30. 30 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#27] от "dolna4erti4ka":

  Пак не си разбрал, а го написах по-горе. Не може да се изземва кореспонденцията между клиент и адвокат по същото дело, но по други дела няма никаква законова пречка. Иначе излиза, че адвоката и клиента са наказателно безотговорни и не могат да бъдат обект на разследване за замисляни от тях престъпления, следите от които се намират в кореспондецията им

 31. 31 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Съжалявам за повторението, но системата на сайта е виновна

 32. 32 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А пък аз искам спазване на конституционния принцип за равенство и щом срещу адвокатите ще се извършват процесуално-следствени действия "само в изключителни случаи", то така да е при всички граждани!

 33. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако срещу теб се изправи полиция ,прокуратура,Данс Манс Конпи и близкия им съд с тебе остава само един адвокат.Ако и неговите книжа и компютри се преглеждат от полицията шансовете ти са твърда 0.
  —цитат от коментар 27 на dolna4erti4ka


  Аки си извършила ПРЕДУМИШЛЕНО престъпление и заедно с адвоката замитате следите, то действително с изземване на кореспонденцията, следите ще лъснат, но ако някой е невинен или обвиняем по непредумишлено престъпление, то същата тази кореспонденция просто няма какво да покаже и с какво да намали шансовене на обвиняемия! Това са житейски факти!

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#9] от "hamiltonf":Адвокатите не са част от Съдебната власт.
  —цитат от коментар 10 на grayeagle


  Да, не са, ама ако въпроса към адвокатите пред детектора на лъжата е "Подкупвали ли сте съдия, прокурор или следовател?", дали след това "съдебна власт ще може да осъществява обичайната си дейност"?

 35. 35 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Тихо, "адвокатите предлагат как да ги разследват" .

  Дали са питали Ал Капоне как да го разследват ?

  Направо да си гласуват имунитет и да си раздадат сини буркани за колите, по този случай.

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  От къде на къде едно съсловие ще има наглостта да предлага да го разследват само в изключителни случаи,че и те да предлагат по каква методика??Утре ще иска друго съсловие същото!Май едни искат дс са по -равни от другите!

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Висшият адвокатски съвет се опитва да ни внуши, че адвокатите са по-висока категория хора. Че за тях трябва да има специални, особени, привилегировани правила! И че това, видите ли, щяло да бъде "в интерес на всички"?!
  В интерес на всички е:
  1)всички да имат ДОСТАТЪЧНО права, не само адвокатите
  2)Да няма скатавки пред Закона! Пък било то и онези, които го употребяват "по служба"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1238 Весело

  Интересно... Абе адвокатите от друга планета ли са че трябва да са "по-равни" пред закона? Колективни права ли надушвам?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 39 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1238 Весело

  До коментар [#38] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Само за сведение на нашите законотворци:
  Проследете делата срещу бившия адвокат на Тръмп.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 40. 40 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1238 Весело

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Да ти предложа моят?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Нама голямо престъпление особено от икономически характер без да са замесени адвокати!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK