Петимата задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

Петимата задържани за финансиране на тероризъм остават в ареста

© Юлия ЛазароваИ петимата задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста, реши специализираният съд като взе за тях мярка за неотклонение "Задържане под стража". Делото се гледа при затворени врати, съобщава БТА.


Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.


Обвиненията на четирима сирийци и българската гражданка са две. Първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хауала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина. Второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.
"Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия", обясни в събота говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Един мъж е обявен за международно издирване и следствието срещу него се води задочно.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Обвиненията на четирима сирийци и българската гражданка са две. Първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хауала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина.

  Абе този метод доколкото знам си е еврейски.

 2. 2 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Както може да се сетите "Дневник" е скрил етническата принадлежност на извергите. Цигани са. Всички онези, които се занимват под една или друга форма с тероризъм или помагат на терористи, трябва да бъдат изселени (в страна по първопроизход) до девето коляно.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Сега тея нагли мангусти трябва до един да бъдат осъдени и въдворени там, където им е мястото, а фамилната забулена пасмина припълзяла с тях в България- екстрадирана до последния обратно. Ти му даваш убежище от война, то ти точи ножа! Бах тая арапска наглост и дебелоочие!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Както може да се сетите "Дневник" е скрил етническата принадлежност на извергите. Цигани са.
  —цитат от коментар 2 на Мизийски ☦


  Тц. Сириици са. Не че има някаква разлика, ама за протокола...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Весело

  Ти му даваш убежище от война, то ти точи ножа!
  —цитат от коментар 3 на venci4


  По- виновни са тези антисоциални психопати, които ги приемат и дундуркат. Я ги напъхай в лагери с останалата арабска сган да видим дали ще имат мераци за България. Меркел да си ги отглежда😂😂😂

 6. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#2] от "Мизийски ☦":


  До коментар [#4] от "venci4":

  Циганка е само жената, другите четирима, и още един в издирване, са от потеклото на педофила😂😂😂

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Някак естествено ми се струва, че използват територията точно на България за своите операции. Най-безопасно.
  Арестувани са по едновременни сигнали на чужди служби.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Жената е 4иста българка :)))))) затова се е наложило медийното затъмнение хаха ха
  ne mutlu türküm diyene.
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  "Второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.". Ако в България заловят 5 човека (първоначално бяха даже 63-ма), които са подготвяли терористични атаки, сега в Париж, Лондон или Брюксел щеше да е кошер от полиция и жандармерия по улиците. Ако не друго, поне някое заглавие в пресата трябваше да произведе тази новина. Да не стане така, че единствената връзка на тази "антитерористична операция" със Западна Европа да се окаже осъдителната присъда в Страсбург?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Някак естествено ми се струва, че използват територията точно на България за своите операции. Най-безопасно.Арестувани са по едновременни сигнали на чужди служби.
  —цитат от коментар 7 на PisnaMi


  Така, както представят случая, операцията е грандиозна издънка. Заловени бяха 63-ма човека, днес обвинение е повдигнато само на 5-ма, защото финансирали терориста, а самият терорист още се издирвал. Изпуснахме нарокобоса, изпуснахме и 2-та камиона с хероин, но заловихме автомонтьора, при когото си ремонтира колата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  "....групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хауала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина...."

  "....към този момент сме документирали над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата....."

  Е, добре де, ако Румяна Арнаудова не знае какво говори ние знаем какво четем. Вчера шефът й - прокурор Иван Гешев - ни обясни, че при метода "хавала", който днес стана "хауала" (изглежда разследващите обогатяват познанията си по арабски език по време не разпитите) парите се предават от изпращача на "халавара" (днес може би е халауар) без никакви документи и по същия получателят си ги взема от друг "халауар" (последно?). Та ако методът работи по описания - не от мен, от прокурор Иван Гешев начин - как аджеба успяхте да документирате не само каквато и да било сума, ами цели 24 млн. евро?

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  "....над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина...."

  Добре де, ако Румяна Аранаудова не знае какво говори ние знаем какво четем. И питаме - ако оставим настрана небивалицата, че точно в България могат да се съберат 25 млн. евро за финансиране на терористични организации не следва ли да бъдат изловени синковците, които са събрали (и как са ги събрали) и изпратили тези 25 млн. евро, а не шмугльовците, които са ги трансферирали?

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  "...над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия..."

  Допускаме, че Румяна Арнаудова може и де не знае какво говори, но ние имаме правото да знаем какво четем. Поради което питаме - откога и по кой параграф транспортирането към която и да било територия на законно закупени и надлежно декларирани при износа автомобили, били те и леки се смята за престъпление?

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  "....над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина...."Добре де, ако Румяна Аранаудова не знае какво говори ние знаем какво четем. И питаме - ако оставим настрана небивалицата, че точно в България могат да се съберат 25 млн. евро за финансиране на терористични организации не следва ли да бъдат изловени синковците, които са събрали (и как са ги събрали) и изпратили тези 25 млн. евро, а не шмугльовците, които са ги трансферирали?
  —цитат от коментар 12 на Един препатил


  Важното е накрая добитъкът да бяга в затворен кръг като стадо глигани при горски пожар и да мучи "то станА неекккффф уджас бе, то станА неккккффф ад, бе!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Звучи много страшно и едновременно доста грандомански това обвинение - 25 млн евро и 1000 автомобила. В същото време, като познаваме действията на "родната" полиция и прокуратура, първо съм доста учуден, защо са ги оставили да развият толкова мащабна и продължителна дейност ( предполагам за такъв обем престъпни действия са били необходими години, а не са ги извършили за две-три седмици) и второ, каква ли е наличността на доказателствата, както и техните качества съгласно процесуалния кодекс.
  Спомняте си как протече и завърши иначе шумно започналото дело в Пазарджик, пак свързано с ислям и тероризъм, та затова към изявления като днешното, изпитвам леко недоверие.

 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Който не го е гледал да си смъкне и да гледа класическият български филм "Кит".
  И да види, че нищо не се променило в нещастната ни Родина от времето на "развития" социализъм та до наши дни.
  Защото ни "управляват" все същите нискочели, алчни и некадърни типове, по-рано с книжки на БКП, сега с книжки на ГРОБ.

 17. 17 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#4:"venci4"][/quote]

  Жената е циганка - Исения Асенова.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  [quote#4:"venci4"]
  —цитат от коментар 17 на Мизийски ☦
  Жената е циганка - Исения Асенова.[/quote]

  Нас като данъкоплатци ни интересуват прокурорите и съдиите какви са, в частност колко сметка за Страсбург ще ни навъртят

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK