Здравното министерство: Канадска фирма не е искала разрешение за канабис за медицински цели

Канабисът за медицински цели се отглежда - за разлика от конопа за индустриални нужди - в специални условия. На снимката - оранжерия за марихуана за медицински цели на компанията Sira Naturals в Милфорд, щата Масачузетс.

© Associated Press

Канабисът за медицински цели се отглежда - за разлика от конопа за индустриални нужди - в специални условия. На снимката - оранжерия за марихуана за медицински цели на компанията Sira Naturals в Милфорд, щата Масачузетс.Министерството на здравеопазването не е получавало искане от канадска фирма за разрешаване на дейност в България, свързана с добив и преработка на канабис за медицински цели. Това съобщи (вижте целия текст по-долу) ведомството в отговор на публикация на "Дневник" за обявеното от International Cannabis Corp (ICC) - известна компания в този пазарен сегмент, че е във финалната фаза на придобиване на Balkan Canabis - друга канадска компания.


В презентацията на Balkan Canabis, както и в съобщението до борсата от ICС, се твърди, че има съвместно (50 на 50 процента) дружество с неназован български гражданин, 150 000 декара (плюс опция за придобиване на още толкова в следващите 2 години) и лицензи в България за производство, преработване и износна коноп и малко количество канабис за медицински цели. Balkan Canabis посочва, че предвижда площта за канабис за медицински цели в България да не е повече от 1% от тези терени (т.е. става дума за 1500-3000 декара).


В статията на "Дневник" е написано, че според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) отношение към тази дейност имат 3 министерства - на земеделието, финансите и вътрешните работи. От МЗ днес напомнят, че земеделското министерство разрешава дейности с растения от рода на конопа (канабиса), но когато в тях има съдържание "под 0.2 тегловни процента на тетрахидроканабинол". Над този праг отговорността е на министерството на здравеопазването, защото вече става дума за контролирана субстанция.


В този смисъл съобщението на канадската фирма, че има лицензии за отглеждане на коноп в България, засяга земеделското, а в частта за канабис за медицински цели - здравното министерство, което заявява, че никой не е кандидатствал при тях за такава лицензия.

Ето пълния текст на реакцията на МЗ:

"Конопът (канабис, марихуана) и активният компонент тетрахидроканабинол са под контрол в България съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), като са включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина".


Съгласно чл. 30 от ЗКНВП се забранява производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.


Дейности (производство, придобиване, внос, износ, съхраняване и използване) с растения и вещества от Списък I могат да се извършват единствено по реда на чл. 73 от ЗКНВП, с ограничени количества, за медицински, научни и лабораторни изследвания и образователни цели.


Министърът на здравеопазването не издава разрешения за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) и към момента в Министерството на здравеопазването не е постъпвало искане от канадска фирма за разрешаване на такава дейност или за дейности по чл. 73 от ЗКНВП.


Отглеждането на растения от рода на конопа (канабис) се извършва с разрешение, издадено от министъра на земеделието, храните и горите, в случаите когато растенията са предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев и са със съдържание под 0.2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета."


Ето какво пише в два текста от ЗКНВП:


Член 32 от ЗКНВП е първият в Раздел I "Лицензия за дейности" и според последната му редакция от 2016 г. се казва: "Производството, преработването, съхраняването и търговията на едро в страната, вносът, износът и транзитът, пренасянето и превозването на наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества от списъците по чл. 3, ал. 2, т. 2 и 3, се извършват с лицензия за дейности, сгради и помещения, издадена от министъра на здравеопазването или от оправомощен от него заместник-министър. (2) Лицензия по ал. 1 се издава само в случаите, когато веществата се използват за медицински цели."


Член 73 от ЗКНВП е първият от раздел VII в закона "Медицински и научни изследвания и обучение"


За последно той е променян през 2016 г. и в него се казва: " (1) За медицински, научни и лабораторни изследвания, за образователни цели, както и за поддържане работното състояние на служебните кучета, разкриващи наркотични вещества, се издава разрешение на физически и юридически лица да произвеждат, придобиват, внасят, изнасят, съхраняват и използват ограничени количества от растенията и веществата от списъците по чл. 3, ал. 2, т. 1, 2 и 3 и техни препарати и прекурсори. (2) Условията и редът за разрешаване на дейностите по ал. 1, както и за използването на наркотичните вещества и прекурсорите се определят с наредба, приета от Министерския съвет."


Под "ограничени количества" обикновено се разбират не повече от няколко грама.


Министерството на здравеопазването се споменава над 100 пъти в закона. Ето няколко примера:


- министърът на здравеопазването е председател на Националния съвет по наркотичните вещества, който (съгласно чл.11) "определя и координира националната политика в областта на наркотичните вещества и прекурсорите, като изготвя и предлага на Министерския съвет да приеме национална стратегия за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и срещу незаконния трафик с наркотични вещества и прекурсори за срок 5 години".


- министърът също така (чл.12 (5) "определя служителите на Министерството на здравеопазването, които ще изпълняват функциите на секретар и секретариат на съвета".


- министърът (чл. 16 (1) "осъществява контрол върху производството, преработването, вноса, износа, транзита, търговията, съхраняването, отчетността, пренасянето, превозването, употребата и рекламата на растенията и наркотичните вещества и препаратите от списъците по чл. 3, ал. 2, т. 1, 2 и 3, както и върху лечението на лица, зависими от наркотични вещества" и (3) "контролните функции по ал. 1 и 2 се подпомагат от специализираната администрация на Министерството на здравеопазването".

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Ама сега
  Нали от самото начало беше ясно че казуса СМЪРДИ
  въпреки овчият възторг на хора във форума

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1773 Любопитно

  Каква подробна статия имаше, а сега- нъц....
  Или някой си е правел сметките без кръчмаря (от Банкя)....
  😨😨

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Значи компанията се опитва да покачи цената на акциите си чрез измама. 3000 дка засети с марихуана за медицински нужди въобще не е малко площ. Говорим за около 10-30 тона активно вещество, което струва 30000 евро за кг.

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Значи компанията се опитва да покачи цената на акциите си чрез измама. 3000 дка засети с марихуана за медицински нужди въобще не е малко площ. Говорим за около 10-30 тона активно вещество, което струва 30000 евро за кг.

 5. 5 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Значи Дневник умишлено публикува фалшива новина с цел опипване на почвата за легализация на леките наркотици и проверка на реакциите?

 6. 6 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Каква подробна статия имаше, а сега- нъц....Или някой си е правел сметките без кръчмаря (от Банкя)....😨😨
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Сега вече може от двете статии да се направи една с нормален размер и със смисъл!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  Начи ... прочетох внимателно цирираното писмо от министерството.
  И ми прави впечатление, че:

  1. Другарите от министерството и самият другар министер, от чието име е заявлението, говорят само и конкретно за "канадски фирми".
  Но ние се нагледахме например на "неканадска фирма" на името на безработният кипърец Георгиус, а после и на Жирардели. Та ми се струва, че нещо тарикатеят тейзи другаре от министерството ...

  Това се поддържа и от следствие от изявлението нумер Втори :

  2. Другарат министер направо си топи другарчето, посочвайки го с пръст кого трябва да търсят - дрОгара министер на земледелието.
  Това е доста интересно поведение на другара министер, защото само два абзаца преди това не се разпростира въобще по въпроса за всякаквито фирми, а се съсредоточава само и единствено върху канадските такива. И след това се раглаголства за другарчето, което е "ресорно" по темата? Първо цепи внимателно като адвокатин думата на две, а няколко реда по-надолу се разпищолил да обяснява неща, които не са го и питали? Май гузен негонен бяга ...

  А най-смешното е, че това става днес, веднага на другия ден след като Баце им светнА синята лампа и им набиваше канчетата, че не трябва да се оставят само да гледат тъпо и да си прехвърлят един-другиму горещият картоф ...
  И така здравниот да тОпне земледелскиот!
  ГербераЗти, деге ...

 8. 8 Профил на Prozerpina
  Prozerpina
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Уплашиха се нашите министерства, че някой ще реши, че сме нормална държава и веднага се заеха да го оправдават...

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Вчера подробно ви обасних, че това е мафиотски бизнес.
  Също ви предупреждавам, че разрешаването на подобно производство ще наркоманизира българските младежи и ще мафиотизира България. Нямате идея какви мафии ще се развият и какви убийци ще се извъдят. Съдя по опита на Колумбия и Мексико.

 10. 10 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  А опита на Холандия?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Весело

  Някой въвежда в заблуждение потенциални инвеститори с проспекти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Ей, чак от обяд насам канабиса не беше ставал основна тема в Дневник

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 13. 13 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Че откога фирми от САЩ и Канада трябва да искат разрешение от българско министерство?
  Достатъчно е да вземат от посланика на САЩ.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 14. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Вероятно някой готви постановка около тия схеми, та ни подгряват почвата.

  Очаквам удар или срещу Пеевски или някой изфабрикуван политически скандал.

  Винаги така се почва, пускаш опорки, недомлъвки... и после следва ефекта на снежната топка.

  Заредил съм се с пуканки и чакам сеира.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3962 Любопитно

  ""Здравното министерство: Канадска фирма не е искала разрешение за канабис за медицински цели"

  Засега.....................................!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Свобода за конопа | Вестник "ДУМА" - ДУМИ МНОГО, ДУМА Е ЕДНА
  https://www.duma.bg/svoboda-za-konopa-n177610
  23.10.2018 г. - ... щата е разрешено ползване на марихуана за медицински цели. ... на нивите с канабис, а Министерството на здравеопазването се ..."

  "България | Свобода за конопа - Капитал
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/.../06/.../2981847_svoboda_za_konopa/
  2.06.2017 г. - Бизнесът с индустриален коноп е един от най-бързо развиващите се в света. Заради сгрешена държавна регулация, България ..."

  Тъй де, да си додем на капиталната дума...

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  Пак да повторим: с оглед кои са собствениците на фирмата, казусът е за специалните служби и прокуратурата ! Другото е прехвърляне на топката.....

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Друга медия - лобист за канабиса:

  "Kaнaдcĸaтa ĸoмпaния Іntеrnаtіоnаl Саnnаbіѕ Соrр. (ІСС) щe oтглeждa и пpepaбoтвa ĸaнaбиc зa мeдицинcĸи цeли и ĸoнoп в Бългapия и Maĸeдoния, a cлeд тoвa щe гo изнacя в Eвpoпa. ІСС нaвлизa в двeтe дъpжaви, пpидoбивaйĸи изцялo Ваlkаn Саnnаbіѕ Соrр., ĸoятo имa лицeнзи зa oтглeждaнe и пpepaбoтĸa нa мeдицинcĸи ĸaнaбиc в Maĸeдoния, ĸaĸтo зa oтглeждaнe нa мeдицинcĸи ĸaнaбиc и ĸoнoп в Бългapия."

  "Πoлшa e eднa oт мaлĸoтo дъpжaви в Eвpoпa и пъpвaтa в Изтoчнa Eвpoпa, ĸoятo лeгaлизиpa мapиxyaнaтa. Xoлaндия и Иcпaния ca нaй-либepaлни в тoвa oтнoшeниe, ĸaтo ĸaнaбиcът e чacтичнo paзpeшeн.

  B Cĸaндинaвия, Фpaнция, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и изтoчнaтa чacт нa ĸoнтинeнтa (вĸлючитeлнo Бaлтийcĸитe дъpжaви) тoй e cтpoгo зaбpaнeн. "

  https://money.bg/deals/kanadskata-icc-shte-iznasya-kanabis-otgledan-v-balgariya-i-makedoniya.html
  https://money.bg/politics/polsha-legalizira-marihuanata-za-meditsinski-tseli.html
  https://money.bg/politics/i-gartsiya-shte-legalizira-marihuana-za-meditsinski-tseli.html

 20. 20 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И Дневник естествено пусна фалшивата новина днес, а сега министерството трябва да я отрича. Заради медии като Дневник сме на 111 място в света по свобода на медиите.

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Вероятно някой готви постановка около тия схеми, та ни подгряват почвата. Очаквам удар или срещу Пеевски или някой изфабрикуван политически скандал. Винаги така се почва, пускаш опорки, недомлъвки... и после следва ефекта на снежната топка. Заредил съм се с пуканки и чакам сеира.
  —цитат от коментар 14 на Обществен деятел  До коментар [#14] от "Обществен деятел":

  Това е втора серия на Истанбулската конвенция. :)
  Да, "Винаги така се почва, пускаш опорки, недомлъвки... и после следва ефекта на снежната топка" ...

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Ако може без разрешение, защо да ви иска.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK