Цацаров предлага наръчник за разследване на адвокати

Сотир Цацаров

© Николай Дойчинов

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров възложи изготвянето на наръчник за действията при досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Това става известно след среща на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова с Цацаров, съобщава пресцентърът на прокуратурата.


В срещата са участвали и зам-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов; зам-главният прокурор Иван Гешев, както и говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова, която е завеждащ отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура (ВКП).


Поводът е отворено писмо от 18 януари от Негенцова, в което се съобщава, че Висшият адвокатски съвет ще инициира промени в законодателството, които "в най-голяма степен да създадат допълнителни гаранции, че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи и при строго спазване на процесуалните правила". Конкретният повод за писмото са сигнали от края на миналата година за претърсване в различни адвокатски кантори и жилища, регистрирани като такива.
В него се отбелязва, че има наличие за допуснати от прокурорски нарушения на закона, свързани с нарушаване на неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция. "Законът за адвокатурата забранява разговорите и кореспонденцията между адвокат и клиент да се преглеждат, подслушват, записват, както и да бъдат изземвани или копирани", се акцентира в писмото.


Протоколите по конкретния случай за претърсване, даден в писмото на адвокатския съвет, (в дружеството "Карадалидев и партньори" и в жилищата, регистрирани като кантори, на съдружници в него – бел. ред.), са били одобрени от съда. В исканията до него е отразено подробно качеството на лицата, както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти.


Въпреки това Цацаров напомня, че съществуващите разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. "Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи, които не са книжа на адвоката на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа", става известно от позицията.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  От къде накъде Цацаров ще пише правилата ?Адвокатите и прокурорите са равнопоставени страни в един процес

 2. 2 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 634 Неутрално

  А какво да се прави с Ицо Риформата, който дори за адвокатин не можа да се впише?

 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Сега можем да очакваме Висшият адвокатски съвет да излезе с "Наръчник за задържане на прокурори", а Лозан Панов да публикува монография "Корелация на размера на присъдите за прокурори и корпулентността"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#1] от "джендър дебне в храсталака":

  Не е точно така. Това важи в пълна сила само в съдебната фаза, където те са страни. В досъдебната фаза прокурорът има водеща роля, тъй като върху него лежи доказателствената тежест. Много често има намеса в досъдебното производство от арбитъра (съдът - мерки за неотклонение, одобрение на принудителни действия и т.н.), но защитникът няма много лостове да влияе.

 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  На времето основен стълб на светата инквизиция е бил наръчникът за разпозйаване на вещици. Ако не де лъжа тази "тухла" се казваше Чукът или нещо подобно.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  "В него се отбелязва, че има наличие за допуснати от прокурорски нарушения на закона"


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Поне копирайте като хората:
  "Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи /които не са книжа на адвоката/ на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа."

  "Изрично бе подчертано, че по това досъдебно производство, след постъпила на 18.12.2018 г. справка от ДАНС, обосноваваща необходимост от спешни действия, още на 19.12.2018 г. са били извършени претърсвания и изземване на двадесет и два адреса при условията на неотложност. Протоколите впоследствие са били одобрени от съда, по предвидения в НПК ред. Въпреки наличието на същата неотложност и по отношение на помещения, ползвани от три лица, упражняващи адвокатска професия, само за тях са поискани и получени предварително разрешения от съда за претърсване и изземване. В исканията до съда е отразено подробно качеството на лицата /адвокати/, както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти. Така претърсвания в тези помещения са извършени след получено разрешение от съд за това, издадено при спазване на разпоредбите на НПК."
  https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/pozici-ja-na-glavni-ja-prokuror-po-povod-otvor-105

  Опорката за иззети ел. подписи га че ли се оттече? Или да питаме съда?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#4] от "hammurabi":

  При всички случаи у нас прокуратурата си превишава правата

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "наръчник за действията при досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители"

  - Това е по-добро решение в сравнение с пипането на няколко закона и забатачването им с излишни подробности.

 10. 10 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  От къде накъде Цацаров ще пише правилата ?Адвокатите и прокурорите са равнопоставени страни в един процес
  —цитат от коментар 1 на джендър дебне в храсталака


  Ти прочете ли статията или не можа от храсталака? Ако аз съм адвокат и държа в кантората си документи за престъпна дейност, фалшиви пари, наркотици, оръжие или отвлечената ти жена, например, трябва ли да имам имунитет под предлог, че кореспонденцията ми с някой клиент била поверителна? Претърсванията при съмнения за извършено престъпление от общ характер не могат да бъдат осуетявани от някакви измислени "тайни"...

 11. 11 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Какъв късмет за Московски - не е нито адвокат, нито нотариус нито частен съдебен изпълнител. Ето защо прокуратурата не смята за нужно да го обвинява за извършеното убийство по непредпазливост.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reporter US":


  Претърсванията при съмнения за извършено престъпление от общ характер не могат да бъдат осуетявани от някакви измислени "тайни"...
  —цитат от коментар 10 на Reporter US


  Верно ли??? Да допуснем, че наистина прокуратурата се съмнява, подчертавам съмнява, в наличието на наркотици и оръжие в кантората. Извърши претърсване и изземване и заедно с оръжието, ако го намери, изземе и книжа по някое дело. И в книжата попадне на нещица, до които не би трябвало да има достъп, касаещи съвсем друго дело...В нормална страна другото дело се прекратява и прокурора дава фира...

 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#4] от "hammurabi":При всички случаи у нас прокуратурата си превишава правата
  —цитат от коментар 8 на джендър дебне в храсталака


  Нема начин да не е така, щом го казваш ти.

 14. 14 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Какъв късмет за Московски - не е нито адвокат, нито нотариус нито частен съдебен изпълнител. Ето защо прокуратурата не смята за нужно да го обвинява за извършеното убийство по непредпазливост.
  —цитат от коментар 11 на BG Territory


  Московски е нищо в сравнение с Костов. Последният отърва обвинение за убийството на цяла нация и изгонването на 2 милиона българи от страната...

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#11] от "BG Territory":


  Какъв късмет за Московски - не е нито адвокат, нито нотариус нито частен съдебен изпълнител. Ето защо прокуратурата не смята за нужно да го обвинява за извършеното убийство по непредпазливост.
  —цитат от коментар 11 на BG Territory  В случая съм съгласен с прокуратурата. Това е нещастен инцидент. Него съдбата вече достатъчно го е наказала...Въпросът е защо прокуратурата не подхожда по същия начин към всички подобни дела.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reporter US":
  —цитат от коментар 12 на lz73


  И какво е твоето предложение в тази посока? Още една категория правоимащи, след депутати, журналисти, спортисти - сега да добавим и адвокати? А магазинерките и фолк певиците кога? По вашата логика направо да премахнем правораздаването и да се стреляме като в дивия запад...

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#14] от "Reporter US":


  Московски е нищо в сравнение с Костов. Последният отърва обвинение за убийството на цяла нация и изгонването на 2 милиона българи от страната...
  —цитат от коментар 14 на Reporter US


  Радвам се, че стигнахте до Костов. Забравяте, че е ял малки деца на закуска. Или че е откраднал цялата планета 11 пъти. Последните два пъти от себе си.
  Боже колко ви дразни този човек...Чак на мен ми става кеф!

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":

  Моето предложение е много просто. Вземаме една тънка книжка, наречена Конституция на България, четем какво пише вътре и го спазваме...просто е!
  А, пропуснах, може и да избесим няколко комуняги и гербери....шегувам се!

 20. 20 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":Моето предложение е много просто. Вземаме една тънка книжка, наречена Конституция на България, четем какво пише вътре и го спазваме...просто е!А, пропуснах, може и да избесим няколко комуняги и гербери....шегувам се!
  —цитат от коментар 19 на lz73


  Абе не знам герберите колко пречат, ама неграмотните другари като тебе определено са проблем! Я сега отвори КРБ и ми посочи къде точно е казано, че канторите на адвокатите не могат да бъдат претърсвани? Най-обичам точно индивиди, които не са отваряли Конституцията да ми се правят на интересни по нейни текстове! Да смятаме ли, че след като в КРБ никъде не е писано, че не могат да се бесят адвокати, че е разрешено да се бесят, например? Да вляза и аз във вашият "шеговит" стил...

 21. 21 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2203 Разстроено

  До коментар [#11] от "BG Territory":

  Той е получил възможно най-тежкото наказание. От живота. И докато е жив ще го търпи.

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#8] от "джендър дебне в храсталака":

  Начинът на избиране на главния прокурор го издърпва повече към политиката, отколкото към правото. Може би трябва да внимаваме какви политици избираме.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  "Московски е нищо в сравнение с Костов. Последният отърва обвинение за убийството на цяла нация и изгонването на 2 милиона българи от страната..."
  [quote#14:"Reporter US"][/quote]

  Ако Костов не е успял да те изгони теб, значи има вина и трябва да му тежи на съвестта.

 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#20] от "Reporter US":


  Абе не знам герберите колко пречат, ама неграмотните другари като тебе определено са проблем! Я сега отвори КРБ и ми посочи къде точно е казано, че канторите на адвокатите не могат да бъдат претърсвани? ...
  —цитат от коментар 20 на Reporter US


  Заповядайте:
  КРБ:
  Чл. 134.
  (1) Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.
  (2) Организацията и редът на дейността на адвокатурата се уреждат със закон.

  Закон за адвокатурата:
  Чл. 33. (1) Адвокатските книжа, досиета, електронни документи, компютърна техника и други носители на информация са неприкосновени и не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване.
  (2) Кореспонденцията между адвоката и неговия клиент, без оглед на начина, по който се осъществява, включително по електронен път, не подлежи на преглеждане, копиране, проверка и изземване и не може да бъде използвана като доказателство.

  Кое точно от горното не разбирате?

 25. 25 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 709 Разстроено

  А наръчник за арестуване на корумпирани прокурори и прокурори извършили престъпления и прокурори работещи в полза на друга държава тоест национални предатели , кога,кога ще има такъв наръчник?
  Мафията властва тук,а цацаратурата е слуга обслужваща тази червена комуноидна мутро-милиционерска мафия.

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Ако техен човек наруши закона, тогава и прокурорите действат като адвокати на обвиняемия. Но ако обвиняем е човек, опонент на властимащите, тогава се опитват всячески да го лишат и от защита, като притискат адвокатите му.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#26] от "Fiji":

  Нее аПсурд, това не се случва в България!

 28. 28 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#20] от "Reporter US":

  Не ти се получàват нещо шегите, ама от ГЕРБер - толкова!

 29. 29 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz73":

  ГЕРБерята не разбират такива неща като закони, Конституция, правила....Какво очаквате от комунистическата фирА - Гуруто им едва чете, зам.гуруто е с помощно училище, мнозинството са неуспели кадри на БКП и обслужващ персонал, а вие им тикате в очите Конституцията, че и да разбират искате от тях... Ама , моля ви се, това са ГЕРБ - те разбират само това, което Той им каже!

 30. 30 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#20] от "Reporter US":

  Шшш, репортер - дадоха ти отговор от Конституцията! Ся - ко праим, а? Има един лаф - Като си НЕумен в понеделник, НЕумен си и в петък! Пиша НЕумен, ама ти се сещаш какво искам да кажа - онова, дето Баце ви нарича такива, като него, заради което се и разбирате :)

 31. 31 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#20] от "Reporter US":
  —цитат от коментар 24 на lz73


  Аз всичко разбирам, ама вие явно и да четете не можете! Адвокатурата може да си е свободна, независима и каквато друга си искате, само че никъде не пише, че не може да бъде обискирана, претърсвана и разследвана по общия ред. както и всеки гражданин си е свободен, независим и т.н., ама като сгази лука, могат и да го арестуват, и да го претърсват, и да го съдят. кой текст на конституцията дава някакви ексклузивни права на някого, щото бил адвокат, журналист или неграмотен като вас, примерно?

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Весело

  Цацаров гледа да избърза за да наложи неговия прочит на задъженията и правата :)
  Така е с прокуратурата в България, точно както е в Русия - на приятелите - разбиране, на враговете - закона, изцяло :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  прокуратурата е за едни христобисеровци и шиковци майкЯ, а за други мащеха (най-показателен е случаят за онзи програмист с 4к месечна заплата, дето уж бил ограбил 200лв от кварталния магазин - без никакви доказателства почти година изкара по арестите)

  не бих се изненадал, че адвокатски кантори може би са ползвани като параван за ОПГ-та, но че прокуратурата е банда за политически поръчки просто никой не може да ме разубеди!

 35. 35 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1900 Весело

  Тръпна в очакване кой виден адвокат ще отговори с наръчник за разследване на прокурори.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 36. 36 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Др. Вишински ряпа да яде!

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  По принципа кантори и помещения обитавани от адвокати би трябвало да могат да се претърсват при спазване на Закона относно отношенията адвокат-клиент.
  Нашата т.н. "прокуратура" многократно е доказала че НЕ СПАЗВА законите (многократни осъждания в Страсбург) и очевидна гавра с правата на разследваните, тия която тя си избере да разследва с години.
  Бих могъл да си променя мнението, ако утре оная застаряваща красавица с бретончето излезе по телевизията и по собствено желание ни освети докъде стигна разследването със загубеното и фалшифицирано тефтерче Д.П/10 или намериха ли докъде стигнаха с двойнодънните микробуси от Костинброд, които според собствените им публични изявления бяха установени, по поради следствена тайна не бяха разкрити.
  Докато тия две неща не се изчистят, дребни са ама важни, на тия дето са се обявили за "прокурори" трябва да им се забрани каквито и да е следствени действия.
  Щото те сега си вярват , че са "прокурори" но наближава момента когато ще им трябват добри адвокати.

 38. 38 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 273 Неутрално

  А наръчник за разследване на прокурори, които с действия или бездействия (в случая с алкохолната проба на Московски, примерно) кога ще разследваме?

 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Ето как се става КИТ https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/08/1942887_sotir_cacarov_e_predlojen_za_glaven_prokuror_dopulnena/

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Колев":
  Полезно напомняне.
  Не знаех, че станал комунист (член на БКП) в казармата преди да е почнал да следва.
  Колко ли коремни е може ла да направи?
  Тия "млади комунисти" от казармата бяха най-големите боклуци.

 41. 41 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Нашата т.н. "прокуратура" многократно е доказала че НЕ СПАЗВА законите (многократни осъждания в Страсбург)
  —цитат от коментар 37 на k_


  Поредният неграмотен умнокрасивец, който не е научил нищо друго, освен да се възмущава от дъното на празната си, примитивна душица. Нека поясним за другарите от под опашката на коня. Никой и никъде не съди прокуратура, министерства или на баба ви хвърчилото. Съдът в Страсбург се произнася едва когато са се произнесли ВСИЧКИ съдебни инстанции в съответната страна и някоя от страните по делото не е доволна от присъдата. Повтарям - тогава и само тогава. И се произнася ЕДИНСТВЕНО по решения на СЪДА, а не по действия на прокуратури, министри или следователи. Потретвам, за умнокрасивците - ПО РЕШЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД! Така че няма как Цацаров, Цветанов или Филанкишията да са виновни за която и да е присъда в Страсбург - Виновен е единствено и само българския съд. Хайде сега тичкайте за нови опорни точки.

 42. 42 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 264 Неутрално

  От къде накъде Цацаров ще пише правилата ?Адвокатите и прокурорите са равнопоставени страни в един процес
  —цитат от коментар 1 на джендър дебне в храсталака


  Май само заглавието на статията си прочел. Иде реч за разследване СПРЯМО адвокати. Тогава когато адвокатът (предполагаемо) е извършил престъпление и е разследван. Тук той не е в качеството си на адвокат, така че да говориш за равнопоставеност е неуместно.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  До коментар [#14] от "Reporter US":
  Народът го убиха комунистите. Не само това, ами го украдоха и изнесоха парите. Ама такива, като вас, не се умориха да лъжат и манипулират. Вие трябва да бъдете преследвани от закона.

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Надявам се не след дълго да излезе "Наръчник за разследване на прокурори-слуги на мафията".

 45. 45 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#14] от "Reporter US":Народът го убиха комунистите. Не само това, ами го украдоха и изнесоха парите. Ама такива, като вас, не се умориха да лъжат и манипулират. Вие трябва да бъдете преследвани от закона.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  Да, а др. Костов, преподавател по научен комунизъм не е от тях и милионите му в КТБ не бяха от "народа", а си ги е спестил от преподавателската заплата във ВИИ "Карл Маркс". Знаем, знаем...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK