Строителство на нов парк върху плаж във Варна беше одобрено въпреки сигналите

Плажът, за който се твърди, че еизчезнал от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" във Варна.

© Google maps

Плажът, за който се твърди, че еизчезнал от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" във Варна.Комисията по архитектура към общински съвет – Варна, одобри Подробния устройствен план на парк в градския кв. "Аспарухово". Процедурата по изготвянето на плана отне 22 години, след като започна още през 1997 г. и бе приключена въпреки сигналите, че в територията на бъдещия парк са включени неправомерно плаж и дюни.


Проектът обхваща територия от близо 47 ха и е изцяло съобразен с Общия устройствен план, уточниха от пресслужбата на общинския съвет във Варна. Освен това на неговата територия нямало


нито един реституиран имот,
който да позволи застрояване, както това се случи в северната част на Морската градина във Варна.


Екранна снимка от Кадастралната административно информационна система на комбинирано аерофото изображение и актуалната кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.

© КАИС

Екранна снимка от Кадастралната административно информационна система на комбинирано аерофото изображение и актуалната кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.


Одобрената паркова зона граничи на север с канала море-езеро, на изток с Аспаруховския плаж, а на юг с местност Карантината. Пак според уточнението на пресслужбата на общинския съвет във Варна проектът не засяга акваторията на Черно море. Предстои да бъде обявен конкурс за цялостната визия на Аспарухов парк.


Още през септември м.г. "Дневник" информира, че от проекта за Подробен устройствен план на Аспарухов парк е


изчезнал морски плаж,


което води до невярно определяне на местоположението на границата на Зона "А" от крайбрежието, която е защитена според Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Изчезването на плажа от Подробния устройствен план на парка беше предпоставка и за грешно определяне на границите на урегулираните поземлени имоти в него. Въпреки това месец по-рано проектът беше приет от Експертния съвет по устройство на територията в община Варна.


Екранна снимка на част от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" въвВарна", в който в центъра на зелената площ на парка е нанесен Урегулиран поземлен имот, предназначен за "обществено обслужване".

© Община Варна

Екранна снимка на част от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" въвВарна", в който в центъра на зелената площ на парка е нанесен Урегулиран поземлен имот, предназначен за "обществено обслужване".


Сигналът за изчезването на плажа от документите на местната администрация бе подаден от неправителствената организация "Камара на геодезистите в Бългапря".


Освен с екранни снимки от сайта на информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от сдружението бяха илюстрирали сигнала си и с две снимки от платформите Google Earth и Google Street View. Всички публикувани илюстрации безусловно доказваха, че на посоченото място действително


съществува пясъчен плаж с дюни.


Въпреки това той не беше отразен в Подробния устройствен план на Аспарухов парк.


В същото време, геодезичното заснемане, което е отразено върху плана, показва на същото място "мера и пасище" вместо пясък".


В сигнала бяха изразени и подозрения за злоумишлени действия при изготвянето на план на Аспарухов парк, тъй като дюните, отразени и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не съществуват в него, а в центъра на парка е нанесен новообразуван поземлен имот, предназначен за строеж на сграда "за обществено обслужване". Точно тази формулировка беше използвана многократно като трик при строителството на многоетажни жилищни сгради в северната част на варненската Морска градина при управлението на бившия кмет на града Кирил Йорданов.


Веднага след публикацията на "Дневник" за изчезналия плаж от общинската администрация поискаха


право на отговор.


Според неговия текст плажът в близост до варненския кв. "Аспарухово", отразен и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, всъщност не е плаж, а дюните, които се намират там, не са "установени" като дюни. В същото право на отговор се уточняваше, че сградата "за обществено обслужване", която трябва да бъде построена на територията на бъдещия Аспарухов парк, е предвидена за детски морски образователен център.


През лятото на м.г. беше установено, че и друг морски плаж в кв. "Аспарухово" е изчезнал от кадастралните карти, пак във връзка с намерение на местната администрация да извърши върху него строителство.


Коментар по случая направи и премиерът Борисов, който по това време бе на посещение във Варна. Той увери журналистите, че лично е посетил терена, намиращ се в близост до военно поделение, и там нямало никакъв плаж, а


само "камъняци".


Освен това теренът бил "змиярник" и той лично видял само няколко души на плаж там.


Морският плаж във варненския кв. "Аспарухово", който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж

© Скрийншот от Би Ти Ви

Морският плаж във варненския кв. "Аспарухово", който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж


Според чл. 6 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие обаче "морски плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна ивица, покрита с пясък, чакъл и други седиментни или скални образувания в резултат на естествени или изкуствено предизвикани в резултат на човешка дейност процеси на взаимодействие на морето със сушата". По-нататък в текста на същия закон изрично е упоменато, че "морските плажове са изключителна държавна собственост", върху която не може да се строи.


Въпреки това обаче в края на м.г. бе одобрен и планът, според който върху плажа, при това с европейско финансиране, предстои да ъде изградено рибарско пристанище.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  МЕРЗОСТ!!!!
  ГАДОСТ!!!!!!
  НАГЛОСТ!!!!
  МАЗНА МУТРЯЩИНА!!!!!

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 610 Разстроено

  "Плажът не е плаж, дюната не е дюна, но бетона е бетон...
  Бетонирай, стабилизирай и герберезирай - само така ще има повече суджук за нас, но от сърце сушен от вас!!!"
  (Из записки по встъпителната реч на лидера Бо Ко Мин от X-ти пленум на ГербКП)

 3. 3 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Обидно е за колко глупави и забравящи ни имат управниците!

 4. 4 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 665 Неутрално

  То един плаж. На това място само, някой софиянец може да си хвърли кърпата. Има поне 40 плажа в радиус от 5км., които са 10 пъти по-хубави.

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1900 Весело

  Интересно как "грешките" стават все в интерес на мафията?

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обидно е за колко глупави и забравящи ни имат управниците!
  —цитат от коментар 3 на Izida


  Не, реалистично е.

  Неслучайно, единствените хора, които се борят за справедливост, биват ежедневно дискредитирани чрез клевети, заклинания и мантри от гербавите тролове.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Каква мафия, какви грешки ? Парцела е общински, ще го правят парк т.е ще го почистят, изравнят и озеленят. А най-абсурдното е че дори на снимката се вижда че плаж няма.

 8. 8 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 595 Неутрално

  И колосалната неграмотност: То не било плаж, а само някакви "камъняци". Да беше прочел определението за плаж да види, че не е нужно да е пясъчен, и да не се излага!

 9. 9 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Моля ви, Той е казал - камъняци със змии и само няколко души.
  Никое друго мнение не е от значение.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#6] от "КретенКилър":

  Под единствените хора има предвид НПО'та, специализирани в екологичен рекет като фирмите на Тома Белев ?. Или имате предвид политически партийки с лидери прекарали цялата си кариера в НПО'та финансирани по всякакви безумни проекти.

 11. 11 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "КретенКилър":Под единствените хора има предвид НПО'та, специализирани в екологичен рекет като фирмите на Тома Белев ?. Или имате предвид политически партийки с лидери прекарали цялата си кариера в НПО'та финансирани по всякакви безумни проекти.
  —цитат от коментар 10 на m17


  Да, и двете имам предвид. А начина, по който ги характеризирате пък е това, което имах предвид под:

  клевети, заклинания и мантри от гербавите тролове
  —цитат от коментар 6 на КретенКилър


  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стефан":

  А реалността дали е от значение, или само мнението на няколко хеперактивни еко-талибани, които се опитват да добавят някои процент като генерират фалшиви новини ?

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#11] от "КретенКилър":

  Напомних общоизвестни факти, с минимални усилия може да да намерите всички детайли. За броенето на делфините, за хонорарите за натура, дори съдебното решение че не е председател на никаква асоциация е достъпно онлайн. А за Бойкикиев няма нужда да изброяван, самото му потекло е достатъчно.
  А най-жалкото е че точно такива хора окупираха екологичната ниша в политическия спектър. И вместо да стимулират обществото да постигне реални промени към устойчива икономика като немските зелени ( отказване от АЕЦ, развитие на ВЕИ, закриване на въглищни централи). Те унищожават обществената енергия и дискредитират зелена кауза със саботиране на лифтове, екологичен рекет и фалшиви новини като в този случай.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3119 Весело

  Пари, пари и пак пари. Ще построят комплекса и изведнъж - о, чудо 👹. Ще се покаже разкошен плаж, като в приказка. Пък, вие си чешете езиците.

 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Както се казва - вие на мен ли ще вярвате или на лъжливите си очи?

 16. 16 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Снимката дори не е от същото място, това е Карантината. Не подвеждайте народа, там плаж наистина няма.

 17. 17 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Интересно как "грешките" стават все в интерес на мафията?
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев


  "Мафията" има интерес да ви строи паркове, така ли? И каква й е далаверата на тая пуста "мафия" от тия паркове, като там основно се разхождат и почиват майки с деца, възрастни хора и разбира се курортисти през сезона? малоумието ви е безгранично, ей Богу!
  А вероятно "немафията" обра и събори половината детски градини в София по времето на Мафиянски, та затова и дума не обелвате по въпроса. Но чинно си плащате по 1200 евра на кв.м. за апартаменти на местата на разрушените детски градини и според вас това не е мафия.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Две лъжи на куп. Още от втората снимка се вижда, че ККР е одобрен още през 2008г. Процедурата пък започнала през 1997г. Сливи ли имахте в устата по времето на управленията на Костов, Симо Сакса и първата тройна на Станишев.
  Последната снимка пък е от една акция на щатния десар К.Гергов от БТВ, едно НПО от Варна със звучно име „Камара на геодезистите в България“. Твърди, че "плажуващите" са на плаж, докато те са в частна теритария, която не е плаж. Данните за този имот ще дам в следващ коментар.

 19. 19 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Снимката няма общо с това, което е оградено на плана. Ясно е че никой не ходи на плаж на канала. /ограденото /. Целта е когато се прави парка някой да вземе имота за "обществено ползване" за да спретне едно временно заведение. Вижте зеления ПУП на парка /Справка между Рапонджи и топлата вода/

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Гласувайте за ГЕРБ, БСП, ДПС и разни русофили-патрЕотари, и след това се чудете защо в Гръцко е по-приятно и на плаж да се ходи, и узо да се пие, изобщо там да си живееш.

 21. 21 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Поредната манипулация от г-н Спасов! Това не са никакви дюни! Поне последните 30 години на са били такива! Това го знае всеки варненец, само г-н Спасов не!

 22. 22 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Явно апетитът е доста голям. И се покровителствува от най-най-високо ниво, лично от ББ. Но, както се казва, ние си ги избрахме. Сега само ще шаваме.

 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Алчно зло - декада на герберастията.
  Тия насита нямат и ако не ги измтем, ще изплюскат и о.ерат всичко!

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  До коментар [#8] от "Izida":
  "...Да беше прочел определението за плаж да види, че не е нужно да е пясъчен, и да не се излага!..."

  Четенето е сложна работа. Всъщност ежедневно, ежечасно българските управляващи оси.ат страната ни. Оси.ат страната ни, изливайки бетон. Да плажът на снимката не е като на Златните, но това не може да е претекст да урбанизираш мястото.
  Да си помислим, но може би за добро България не е на 3 морета. Иначе още 2 морета щяхме да ос.....м (не само моретата, ами и пирамидите). Не е случайно, че когато българи са на почивка извън границите на България, се притесняват ако наоколо има други българи.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  Алчно зло - декада на герберастията.Тия насита нямат и ако не ги измтем, ще изплюскат и о.ерат всичко!
  —цитат от коментар 23 на Лелка


  А после се сърдим, че ни оприличават с турски клозет. Чух мои познати, че искали да отидат в Париж и да протестират срещу Макрон. Сигурно ще иска някой гербер да сложат на мястото ми, или Радев

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs": - продължение

  "Плажуващите" от последната снимка са около границата на имоти 10135.5506.918 и 10135.5506.462 Местността се намира лесно с Гугъл като се търси "Варна снек бар Карантина". Сгрешил съм, че е частна. Държавна е, като единият имот е за парк, а другият за транспорт.

 27. 27 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 850 Неутрално

  #ЗаконЗаВсички #АнгелДжамбазки

  No Pain No Gain
 28. 28 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  То цяла Варна неофициално се подготвя да бъде превърната в някаква нео-руска територия, отцепена от България, та един плаж ли няма да бъде "усвоен"...

  Който не вярва, да пита кмета, г-н Иван Николаевич Портных (https://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_Портних )

 29. 29 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Бетон и само бетон.
  Да ви пишкам на черноморското крайбрежие.

  Иван Костов е за съд!
 30. 30 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "КретенКилър":Напомних общоизвестни факти, с .
  —цитат от коментар 13 на m17


  Не, не си. Не бъркай факти с клевети, мантри и заклинания, които кафевите си разпространявате.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4243 Неутрално

  До 29
  ДС мутри закупиха терени в Тасос, с цел да построят ваканционни апартаменти, но не им разрешиха. Да, отказаха им да бетонират о-в Тасос и околностите на Кавала.
  Затова българите харесват Гръцко. Защото там няма български строители.
  сега българите не харесват българското крайбрежие, но нямат нищо напротив милиционерите да го оси.ат.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  "Грешката" не е грешка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  https://www.thassosgrandresort.com/

  Собственици - българи . Има в нета кой е. Един от най-хубавите заливи на Тасос - бетониран. Гърците се чудят кой и как е разрешил. То това май е най-голямото бетонче на острова.

 34. 34 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Как една некадърно написана статия може да подведе сума ти и народ. некадърно написана нарочно или просто поради небрежност - ей така да има материялче.
  Снимката не е от там! На посоченото място на снимката има дюни колкото има и на тераста ми - там са изкуствено насипани камъни и брегоукрепителни съоръжения. Ако сега отида да го снимам... когто и да отида да го снимам, ще видите камънак, засипан с всякакви дребни боклуци оставени от нашата лична небрежност. Никой! Абсолютно никой не си слага там хавлията! Трябва да е нещо луд.
  Както и да е! Аз съм за контрола и ако на това място се построи подобен център, за какъвто се говори в статията, това ще е добре. Нека да се опитваме да контроллираме, но не и да манипулираме за да вдигнем малко шум!

 35. 35 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Весело

  Към encor3, m17 и останалите - Ама, хора, днес отрано са ви натирили, а?
  Досада, но няма как - работа.

  Милена (Меми)
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  Обидно е за колко глупави и забравящи ни имат управниците!
  —цитат от коментар 3 на Izida  Няма нищо обидно .
  Варненци са щедри хора, подариха едни 43 милиона на един свинар ( от нашите пари ) и какво остава да продължават да подаряват ?
  Нека някой ме светне, от коя партия / камарила е варненският кмет и мнозинството от общинските съветници, моля .
  Благодаря .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Спас Спасов от Варна за десети път пише статия по темата но нито веднъж не отиде да снима.Защо ли?
  Това на Карантината никога не е било плаж и варненци го знаем,но явно някой много не иска там да се направи рибарско пристанище и рибна борса.
  Подсказвам:само на няколко метра са комплексите на ТИМ.

 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  То един плаж. На това място само, някой софиянец може да си хвърли кърпата. Има поне 40 плажа в радиус от 5км., които са 10 пъти по-хубави.
  —цитат от коментар 4 на encor3  Ако проследя тази твоя аритметика, заключавам, че варненци могат да направят още 39 такива подаръчета и то по-хубави, а ?
  Да застана ли в редицата на чакащите, белким и за мене остане някое плажче ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 525 Весело

  И срещу паркове ли вече се протестира?

 41. 41 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 525 Весело

  И срещу паркове ли вече се протестира?

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":Каква мафия, какви грешки ? Парцела е общински, ще го правят парк т.е ще го почистят, изравнят и озеленят. А най-абсурдното е че дори на снимката се вижда че плаж няма.
  —цитат от коментар 7 на m17  Да де, общински е и за това по-горе питам, от коя партия / камарила е варненският кмет и мнозинството от общинските съветници .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  До коментар [#6] от "КретенКилър":Под единствените хора има предвид НПО'та, специализирани в екологичен рекет като фирмите на Тома Белев ?. Или имате предвид политически партийки с лидери прекарали цялата си кариера в НПО'та финансирани по всякакви безумни проекти.
  —цитат от коментар 10 на m17  Под това " всякакви безумни проекти " вероятно имаш предвид " Белене " и договорките с " Россатом ", както и разните хъбчета и договорките с " Газпром " ?
  Би ли уточнил ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#39] от "niksan1":

  Както казаха, по-горе, плаж е много силно казано. Камънаци и новата рейдова кула на пристанището. Никой нормален не отива там, защото на 100-ина метра вдясно има хубав широк плаж.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#35] от "Милена Пехливанова":

  Значи всички които не са съгласни с екорекета са платени тролове така ли ?. Е с това мислене ще си останете с 1.9% на парламентарни избори до 3000'та година.

 46. 46 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Идем, идем сган проклета!

  Съд и затвор за всички които унищожиха Родината ни когато Възраждане влезе в парламента!

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":

  Значи когато "всички знаят че се краде много", това са факти. А когато напомня че Бойкикиев е от стар комунистически род и няма един ден реален трудов стаж през живота си (изключвам времето в което беше министър) и охолно си живее от грантове , това са клевети и инсинуации ?.

 48. 48 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Хубаво е човек да е запознат с реалността и тогава да дава квалификации.

  П.П.
  Браво за решението, ще се получи завършеност на парка и ще могат хората да се разхождат на приятно място.

 49. 49 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "КретенКилър":Значи когато "всички знаят че се краде много", това са факти.
  —цитат от коментар 47 на m17


  Факти са, че Боку бе изхващан в запис да казва: "аз съм обещал да не го закачат". По какъв повод го е казал, според теб? Чакам с нетърпение обяснението тис логика като за пети клас, щото досега не съм чул нещо по-различно от това. Ама репликата е факт, можеш ли да отречеш.

  Що се отнася до "родовете", аз не съм като комунистите: не преследвам хората до девето коляно, щото са синове на врагове на народа. Някои навици в булгаристаня не умират.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 50. 50 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Дневник,подвеждате аудиторията с тези снимки.На сн.1 и 2 се вижда един участък от камънаци ,който е вляво от моста.Там няма плаж.Последната снимка е вдясно от моста

 51. 51 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  После Борисов се кара на съпартийците си защо не се защитавали от "фалшифите" новини дето ги оплювали, ама май не са толкова фалшиви и подобни проекти на ТИМ се одобряват на най-високо ниво (от Винету).

  Как да се оправдават и изчистят тези под него след това?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Спас Спасов от Варна за десети път пише статия по темата но нито веднъж не отиде да снима.Защо ли? Това на Карантината никога не е било плаж и варненци го знаем,но явно някой много не иска там да се направи рибарско пристанище и рибна борса.Подсказвам:само на няколко метра са комплексите на ТИМ.
  —цитат от коментар 38 на tosho_toto

  От Варна си, а се правиш на неинформиран. Правилно подсказваш за ТИМ, по всяка вероятност ще построят второ преместваемо Рапонги, а парка ще му служи за тераса. "Рибарско пристанище и рибна борса" са термини носещи субсидии, целта е луксозно яхтено пристанище да им излезе без пари. Те са рибарите, а рибата сме ние, цяла България.

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  "Морският плаж във варненския кв. "Аспарухово", който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж"

  А според Дневник, умните и красивите, забравих и зелените - тея камъни са плаж. :)

 55. 55 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Снимката дори не е от същото място, това е Карантината. Не подвеждайте народа, там плаж наистина няма.
  —цитат от коментар 16 на mopper


  Плаж няма? Ама че магия! Море и земя се докосват, и няма плаж! Прочетете, моля, още веднъж определението за плаж, дадено в статията.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Плаж няма? Ама че магия! Море и земя се докосват, и няма плаж! Прочетете, моля, още веднъж определението за плаж, дадено в статията.
  —цитат от коментар 55 на Izida


  Доколкото разбирам там никой не иска да строи където се докосват морето и сушата. Та никой не иска да строи и на онези камъни дето са на снимката. На тях не може да се строи. Искат да правят градинка малко по-нагоре.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Ами то и във Варна управлява мафията-ТИМ.

 58. 58 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 421 Неутрално

  В статийката дали умишлено или поради журналистическо безхаберие се объркват две неща. Първото е паркът, който ще се изгражда в самото устие на канала и който е показан на дадения план. Смешно е да се твърди, че там е имало дюни и е било плаж, който виж ти бил изчезнал. Мястото е извън вълнолома и извън плажа на Аспарухово дълъг километри. Трябва да си кръгъл идиот да не отидеш на пясъка, а да се пльоснеш на боклуците и мазута от корабите. Между другото плажът в Аспарухово е доста мръсен и зле поддържан от концесионера. Второто е мястото, показано на снимката, което е от другата страна на плажа и там ще се изгражда рибарско пристанище, което според някои е прикритие за луксозно яхтено такова. Няма нищо лошо в това, и без това риба и рибари вече не останаха. Важното е да се строи и да се усвояват едни пари. Между другото макетът и планът на бъдещото пристанище изглеждаха доста добре. да се надяваме и че ще построят новия мост на бившия рибарски плаж, както обещаваха преди години.

 59. 59 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 845 Неутрално
 60. 60 Профил на sugar
  sugar
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#53] от "archd":

  То и ти изглежда си неинформиран. Комплекса там е на Дидо Дънката. Всеки, който се интересува малко повече от развитието на пристанището там го знае.

 61. 61 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Точно това ограденото парче на плана е едно място с тръни и боклуци. Някои го ползват и за нещо като хелинг да си пускат лодките - има естествен наклон. Естествено рискът да ти остане джипа в пясъка е само твой, защото да имаш лодка във Варна си е живо изтезание. Каквото и да направят там - кръчма, хотел, парк - ще бъде по-добре, отколкото е сега.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":

  Нещо наистина не е наред, във вас, троловете. Според теб Боко и Пеев защо строят магистрали, за да е по-добре за народа или обръчите им да усвоят едни пари? Защо цялата строителна мафия скача да взема общински проекти за стадиони, градинки и паркове? Не ми отговаряй - отговори си сам.

 64. 64 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Ти си просто трол, изопачаващ фактите. Кои са източниците ти или просто обичаш да си измисляш? ДаБГ и Иванов са под постоянна атака от бухалковите, комунистически институции, като НАП, КПКОНПИ и въобще целия репресивен апарат. Къде са мамин Пеев, Дабъл Руменовци и останалата престъпна сган, която лочи от руска шепа? Не помня някоя поръчкова институция да си позволява проверки, освен чисто формалните, за пред медиите.

 65. 65 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":Нещо наистина не е наред, във вас, троловете. Според теб Боко и Пеев защо строят магистрали, за да е по-добре за народа или обръчите им да усвоят едни пари? Защо цялата строителна мафия скача да взема общински проекти за стадиони, градинки и паркове? Не ми отговаряй - отговори си сам.
  —цитат от коментар 63 на Chung Kuo


  Дам... менталните увреждания са видими и неизлечими. Слънцето също не изгрява, за да ни грее - то просто си следва космическите закони. А строителите си следват законите на бизнеса. Т.нар. от теб и малоумните като тебе "Боко" можеше да си присвои всички тези пари, както направиха всички преди него - Костов, царя, Станишев - и да не остави нищо след себе си. Но както виждаш, имаме магистрали, ЖП линии, зали, метро... И ти бучиш, защото на построилите ги им е платено? Що не идете да се прегледате, жълтопаветните малоумници?

 66. 66 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  Циментирай! И една куличка отгоре.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#64] от "Chung Kuo":

  Кои точно факти изопачавам - за Бойкикиев, за трудовата му дейност, за потеклото му, за броенето на делфините от Тома Белев ?!?

 68. 68 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само броят на коментарите / коментиралите е показателен. За който може да мисли. За другите всичко е наред.
  Но ... всичко тече, всичко се променя. Който досега е имал господар, ще има нужда от нов такъв.
  Ослушвате ли се за нови господари? Време е.

  Милена (Меми)
 69. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#4] от "encor3":

  Е и? Значи да го унищожим, щом не харесва на един примитив?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK